Welkom

Welkom in het café! Hier kunt u onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles bespreken wat elders off topic is.

Klets gezellig mee, of start hier een nieuwe discussie. En oh ja, lees voor de lol ook eens onze huisregels!

Cafépraat (6221)

#914.1 Frank789 - Reactie op #914

En de man met de grootste bek, Farage, woont in Frankrijk, met een riant pensioen van het EP.
.
P.S. Hopelijk scheelt dat visum voor Britten een hoop gekots in de Amsterdamse binnenstad…

#914.2 beugwant - Reactie op #914.1

Dat ene biertje dat ze dan minder wegklokken…

#920 Jos van Dijk

Open a book for a better future

Bringing current social issues to readers around the world through a selection of literary works from across the European Union.

Cadeautje van EU-voorzitter Slovenië. Tot het eind van het jaar 27 boeken uit alle lidstaten gratis te lezen.

#892 Frank789

Ach jee, wie had dat toch kunnen denken?
(spoiler alert: iedereen).

“De afgelopen vijf jaar hebben politiecamera’s langs de snelweg foto’s genomen van bestuurders en bijrijders zonder dat hier een wettelijke basis voor was. Dat schrijft NRC, dat een intern politiebericht hierover heeft ingezien. De foto’s zijn onder meer gebruikt voor opsporing en strafrechtelijke onderzoeken.”

” de 55 camera’s maken dagelijks circa 350.000 foto’s “.
Iedereen dus.

#892.1 Bismarck - Reactie op #892

Dan zal de wet binnenkort wel aangepast worden om dat alsnog mogelijk te maken. De beloftes van destijds dat zoiets nooooooit zou gebeuren zijn immers wel vergeten.

#892.2 beugwant - Reactie op #892

De politie zou de foto’s vernietigen. Maar wat andere diensten uit de collectie hebben opgezogen, daarover geen woord.

#908 Test

De vaccinatiegraad komt omgekeerd evenredig behoorlijk overeen met het percentage orthodox gelovigen.

https://www.rivm.nl/nieuws/bijna-85-procent-18-plussers-tenminste-1-vaccinatie

#850 Joop

Nu zie ik op sociale media dat WEF zich bezighoudt met denken over cryptomunten. En bijvoorbeeld regelgeving.

Nu dacht ik eindelijk te doorzien waarom mijn geachte collega de heer Baudet zo hoog heeft zitten en Klaus Schwab elke dag afschildert als de grootste schurk op deze aarde.

Kan het kloppen dat er een verband is tussen cryptomunten en de FvD?

Het doet me denken aan een vorm van anarcho-kapitalisme of libertarisme.

#850.1 majava - Reactie op #850

Geen idee over verbanden, maar het viel me wel al op dat ik vaak complete idioten op Twitter in de rechts wappende hoek observeer, die in hun bio ten minste het woord ‘crypto’ hebben staan. Het viel me op, omdat ik die link niet echt kan maken, maar dat is wel vaker dat ik blijf zitten met vragen.

En nu ik er toch ben. Ik had het laatst met m’n (Finse!) partner over antivaxxers en complotdenkers. Ik vertelde dat het mij verbaasde dat die types (energie zus en zo, half-edelstenen en mineralen met magische eigenschappen, natuurgenezing, etc.) volgens mij toch meest links/sociaal waren. Nu kan het zijn dat die observatie niet scherp genoeg was, want de reactie daarop van Finse partner was ‘oh hell no -ik ken ze al die tijd al als rechts-conservatief’. Wat we beiden wel identiek zagen is dat die antivax en complotten wel allemaal erg recentelijk geadopteerd zijn.

#850.2 Hans Custers - Reactie op #850.1

Het lijkt me een misverstand dat complotdenkers hele sterke principes en politieke overtuigingen hebben. De enige overtuiging waar het bij die lui (in elk geval de fanatieke exemplaren) om gaat is die van het eigen superieure inzicht en het eigen superieure gelijk. En als ze toch al bezig zijn met dergelijke superioriteitsgevoelens, dan is de stap naar extreemrechts vrij makkelijk te zetten. En of ze altijd conservatief zijn geweest volgens de gebruikelijk betekenis van dat woord weet ik niet zo goed. Maar de bekrompenheid die je veel ziet aan de rechts-conservatieve kant hebben ze wel altijd gehad. Alles wat niet in hun denkraampje past wordt afgewezen.

Extreemrechts is natuurlijk ook behoorlijk veranderd. Een jaar of 15 geleden was de islam daar nog het grote kwaad, en dat ging absoluut niet samen met de compottheorieën over 9/11. Tegenwoordig lijkt dat niet meer zo’n punt te zijn. En het vrijemarktfundamentalisme was ook lang alomtegenwoordig, terwijl multinationals tegenwoordig als het zo uitkomt net zo makkelijk als onderdeel van het grote linkse complot worden gezien.

Het kernwoord blijft wat mij betreft: opportunisme. Het gaat allemaal om zelfbevestiging, eigenbelang, aandacht en macht. Daar worden, naar gelang het uitkomst, de passende argumenten bij gezocht. Niet of nauwelijks een bewuste strategie overigens, want daarvoor ontbreekt het zelfinzicht. Behalve dan bij de enkeling die er gebruik van maakt om een winkeltje draaiend te houden.

#850.3 majava - Reactie op #850.2

Ik ben doorgaans ook niet van het linken van politieke stroming met ander gedrag en in dit geval was ik er nooit zeker van. Het heeft bij mij ook geen doel om dat te doen. Maar ieder mens heeft wel een politieke overtuiging, ook al loopt niet iedereen er mee te koop. En dat maakt het dat je dan wel weer connecties *kan* maken. Alleen dan meer in de geest van hoeveel rokers (zonder ‘c’) zijn Rolling Stones fans? Er zijn eindeloos dat soort frivole verbindingen te maken. Dat is waar het me om te doen is, denk ik.

Ik denk ook wel dat het juist is dat we complotdenkers en de oude en nieuwe reiki-healers kunnen scharen onder aandacht hongerige opportunisten. En dan was het vroeger misschien zo dat je al snel werd weggezet als kruidenvrouwtje, of zweverige mafketel en dat besef (vrees) er ook was, is er nu niet alleen volop gelegenheid om je kolder letterlijk over de hele wereld uit te strooien, je wordt ook nog eens serieus genomen door vele duizenden. Opportunisme uitbetaald in aandacht.

#850.4 Hans Custers - Reactie op #850.3

Zou je complotdenken niet in zekere zin een politieke overtuiging kunnen noemen? Het is een extreme vorm van populisme: het idee dat de wereld wordt gecontroleerd door een onaantastbare elite. Die overtuiging is alleen niet zo makkelijk in te delen op een schaal van links-rechts of conservatief-progressief.

#850.5 Bismarck - Reactie op #850

Het WEF wordt al een jaar of twintig omarmd door complotdenkers. Aangezien het FvD daar een belangrijk* deel van zijn electoraat ophaalt, zit Schwalb waarschijnlijk al langer op Thierry’s dartbord. Daarnaast houden met name rechts-extreme partijen wel van cryptomunten, omdat daarmee de geldschieters beter onzichtbaar gehouden kunnen worden. Uiteindelijk hebben ze niet allemaal een internationaal koffertjesnetwerk zoals Wilders.

*en vooral ook een vrij uniek deel van het electoraat. Als het om bijvoorbeeld vreemdelingenhaat of klimaatontkenning gaat, moet er immers met meerdere partijen geconcurreerd worden.

#873 Hans Custers

Symbolisch voor de huidige toestand in de wereld: Fransman achter LVMH stoot Jeff Bezos van de troon als rijkste ter wereld.

Je kunt rijk worden met het verkopen van gewone spullen aan gewone mensen, maar je wordt nog rijker als je luxe spullen verkoopt aan rijke mensen. Hoe zou je dat noemen? Het trickle-up effect?

#873.1 beugwant - Reactie op #873

Heeft die Arnault zijn toezegging m.b.t. de restauratie van de Notre Dame eigenlijk al in echte daden omgezet?

#842 Hans Verbeek

Even wat datajournalistiek: piek-mobiliteit
Uit de cijfers van het CBS: gemiddeld dagelijkse afstand afgelegd tijdens verplaatsingen
2018 : 36,16 km
2019 : 36,00 km
2020 : 24,88 km
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/84710NED/table?ts=1627716730012

Bij alle vervoerswijzen trad een daling op in 2020: vooral bij treinreizen en autoverplaatsing als bestuurder.
De mobiliteit als voetganger nam flink toe.
Waarschijnlijk zijn we in 2021 wel weer wat mobieler dan vorig jaar. Maar komen we ooit nog terug op het nivo van 2018?
Moeten we nog meer wegen en spoorlijnen aanleggen, als de mobiliteit per Nederlander nooit meer hoger wordt dan in 2018?

#842.1 Frank789 - Reactie op #842

Gedaalde mobiliteit X gestegen aantal inwoners NL X verminderd gebruik OV na Covid X groter verbruik eigen vervoer = Netto …

Komt u over een paar jaar nog eens terug, mijnheer Verbeek. Dat voortdurende “peak”-gelul slechts op basis van een Covid-dip met steevast dezelfde vragen een het eind van “zal er dit?” “gaat er dat?” is alleen maar aandachttrekkerij.
Ga met een bord DE WERELD VERGAAT door Den Haag lopen, dat is veel nuttiger.

#842.2 Hans Verbeek - Reactie op #842.1

Komt u over een paar jaar nog eens terug, mijnheer Verbeek.

Zal ik doen, Frank.

#842.3 Hubert - Reactie op #842.2

Je bent na 1 dag terug. In een paar jaar zitten minstens 730 dagen.

#842.4 Hans Verbeek - Reactie op #842.3

Hai Hubert, ik zal over een paar jaar nog eens terugkomen op peak-mobiliteit.
Maar ik kom wel een paar keer per week in dit café buurten en andere zaken ter sprake brengen.
Je hoeft mijn bijdragen niet te lezen, Hubert.

#834 Frank789

En daar gaan we weer, weliswaar niet stemmen per computer, maar wel tellen met computers.
Ik ben benieuwd hoe waterdicht dit systeem is en wat de experts er over gaan zeggen, de VNG rept er met geen woord over.
We moeten vóór het slapen gaan de verkiezingsuitslag hebben om dan 6 maanden op een kabinet te gaan wachten.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/30/gemeenten-willen-in-2022-nieuw-stembiljet-testen-bij-verkiezingen-a4053046
https://vng.nl/sites/default/files/2021-07/20210729_brief-kabinet_adviesaanvraag-over-het-ontwerpbesluit-tijdelijk-experimentenbesluit-nieuwe-stembiljetten.pdf

#834.1 Co Stuifbergen - Reactie op #834

In principe zou de telling van een tel-robot met de hand gecontroleerd worden kunnen.

Nu geldt ook al dat burgers niet weten kunnen of de stemmen goed geteld zijn.

Maar nu zijn wel veel meer mensen betrokken bij het tellen.

#834.2 Frank789 - Reactie op #834.1

In principe zou je elke uitslag moeten natellen, maar waarom zou je dan nog dure telmachines maken?
Dus gaan ze steekproeven doen en dat gaat dan mogelijk aan zijn eigen succes ten onder. Ze vinden nooit wat dus laten we maar een stuk minder steekproeven doen of er zelfs mee stoppen.

[ Nu geldt ook al dat burgers niet weten kunnen of de stemmen goed geteld zijn. ]
Het zijn je medeburgers die tellen en als je daarop niet vertrouwt dan ga je zelf maar kijken bij het bureau.

#834.3 Ronzhu - Reactie op #834

Het huidige stembiljet is echter wel degelijk moeilijk te tellen voor stembureauleden, dus daar moet sowieso iets aan worden gedaan.

Wat betreft steekproeven, zeker bij kleinere stembureaus is er tijd zat om élke stapel handmatig na te lopen. Dat zou wat mij betreft nagenoeg garantie moeten geven dat er niets vreemds gebeurt, mits alle telmachines via de zelfde keten worden gedistribueerd.

#834.4 Frank789 - Reactie op #834.3

[ om élke stapel handmatig na te lopen. ]

Een machine die slechts telt is nog wel te doen. Eentje die ook stapeltjes per partij maakt lijkt me een stuk gecompliceerder en duurder. Dan heb je al snel een formaat kopieermachine met sorteervakken nodig. Dan kom je weer terug bij het probleem dat je met stemcomputers ook hebt, dat je ze voor jaren moet opslaan, beveiligd tegen gespuis dat met de firmware of software gaat zitten knoeien.
.

P.S. Stapels zou wel makkelijk zijn, die kun je zelfs wegen als 1e indicatie of de aantallen kloppen.

#836 AltJohan

“American Sadism” is een linkse donderpreek van Chris Hedges. Hij is me veel te links, maar toch vond ik het onderhoudend. https://youtu.be/OGCFVc-5yTM

#836.1 beugwant - Reactie op #836

Links of rechts, rooms of ruimdenkend: ik ga geen twee uur uittrekken voor een preek. Wat is er zo onderhoudend aan, behalve dat namedropping in de tekst onder de youtubevideo?

#644 Hans Verbeek

Premier Rutte is al maandenlang tegelijkertijd Kamerlid. Minister Kaag is ook Kamerlid.
Hoe lang kunnen Kamerleden eigenlijk die nevenfunctie van minster of staatssecretaris behouden?
Zou een Kamerlid-minister meestemmen als hij of zij in de rol van minster een motie van wantrouwen aan zijn of haar broek kreeg?
Op naar de volgende fase in de formatie…

#644.1 Co Stuifbergen - Reactie op #644

Bij mijn weten zijn ze nu geen kamerlid, en worden ze dat weer als ze hun minsterspost opgeven.

#644.3 Co Stuifbergen - Reactie op #644.2

Dank voor de uitleg.

#644.4 Karin van der Stoop - Reactie op #644.2

Really…never knew! Wat een gigantische omissie in het systeem, dat toch al kraakt en piept aan alle kanten. Als ik niet zo’n dikke huid had gekweekt zou ik nu een potje gaan zitten janken

#644.5 Bismarck - Reactie op #644.4

Bedenk even wat de alternatieven zijn. Lijkt me de minste van de kwaden. Bovendien heeft Nederland* wel wat grotere systeemfouten in het scheiden van wetgevende en uitvoerende macht.

*en daarin is het geen unicum.

#644.6 Co Stuifbergen - Reactie op #644.5

Volgens mij is er een simpel alternatief.
Als namelijke een kamerlid tot minister benoemd wordt, komt er een plaatsvervanger, maar de minister wordt weer kamerlid als hij/zij aftreedt.

Dus voor Rutte en Kaag zouden nu de volgende op de kandidatenlijst in de Tweede Kamer komen.
Die kandidaten hebben natuurlijk wel pech als Rutte en Kaag niet in het volgende kabinet komen.

#644.7 Bismarck - Reactie op #644.6

Als namelijke een kamerlid tot minister benoemd wordt
De volgorde is hier omgekeerd. Een minister (die zijn ontslag al heeft ingediend) wordt verkozen tot Kamerlid. Het alternatief zou zijn dat hij/zij dus überhaupt niet zijn plek inneemt in de Kamer. Dat wordt dan uiteindelijk juist jammer voor de betreffende ex-minister (tenzij wel ingezworen Kamerleden van dezelfde lijst zo netjes zijn hun zetel op te geven). Feitelijk maakt dat demissionaire ministers onverkiesbaar.

#644.8 Co Stuifbergen - Reactie op #644.7

Ik had het over een situatie waarin een kamerlid heen en terug gaat.
Als ik het mij goed herinner, zou een afgetreden minister dan weer kamerlid kunnen worden, omdat hij bij de laatste verkiezingen gekozen was.
Of kan dat alleen als een kamerlid zo vriendelijk is zijn/haar zetel op te geven?

#644.9 Bismarck - Reactie op #644.8

“Ik had het over een situatie waarin een kamerlid heen en terug gaat.”
Maar daar gaat het hier niet over; Kaag en Rutte zijn beiden als zittend (demissionair) minister verkozen tot Kamerlid. Dat mag overigens grondwettelijk gewoon (zie 3e link #644.1), maar #644.2 wil dat verbieden. Ik denk dat dat meer problemen veroorzaakt dan oplost, want dat zou betekenen dat een demissionaire minister wettelijk onverkiesbaar wordt. In het Westminster systeem vinden ze het samengaan van minsters- en parlementspetten trouwens geen enkel probleem; Daar geldt dat de overgrote meerderheid van de ministers (gedurende hun gehele zittingstermijn) tegelijkertijd volksvertegenwoordiger is en demissionaire kabinetten bestaan daar überhaupt niet.

Start een nieuwe discussie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*