Rusland in zware problemen door dalende olieprijs

COLUMN - Terwijl de olieproducerende landen steeds dieper in een economische crisis wegzakken nu de olieprijs tot zeventig dollar is gedaald, viert de rest van de wereld feest. Een lage olieprijs is een zegen voor de wereldeconomie. Volgens directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds althans. Een daling van de olieprijs met 30 procent vertaalt zich in 0.8 procent extra groei in de meeste gevestigde economieën zo rekende zij Wall Street Journal-hoofdredacteur Gerard Baker voor tijdens een interview.

Voor Rusland en in mindere mate Saoedi-Arabië is dit een significante bedreiging voor de economische ontwikkeling. Waar de Saoedi’s kunnen terugvallen op hun gigantische financiële reserves, moeten de Russen toch echt de broekriem aanhalen. De Russische valutareserves slonken dit jaar al met 72 miljard euro om de waarde van de roebel een beetje op peil te houden. Vooral ingegeven door de sancties van de Verenigde Staten en Europese Unie vanwege de Russische inmenging in Oekraïne, die de Russen nog eens veertig miljard euro kostten. Ondanks de miljardeninjectie daalde de roebel alsnog met 35 procent te opzichte van de dollar.

Voor de Russen dreigt een doemscenario. Het land heeft een gemiddelde olieprijs van 100 dollar per vat nodig om de begroting sluitend te krijgen. Dat de Russische centrale bank inmiddels scenario’s doorrekent gebaseerd op een prijs van 60 dollar per vat is veelzeggend. Ook in 2015 zullen de sancties, de dalende olieprijzen en de zwaar gedevalueerde roebel het land laten bloeden.

Het weerhoudt het Kremlin er nog niet van om ferme taal uit te slaan. Maar Poetin zal toch wel een beetje ongerust zijn nu de miljarden de staatskas uitvliegen en er voorlopig geen zicht is op verbetering. Het maakt het onberekenbare Rusland tot een levensgevaarlijk land. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

 1. 5

  …viert de rest van de wereld feest.

  Dat feestje heeft toch iets weg van een scheepsorkest op de zinkende titanic. Het laatste wat we kunnen gebruiken in de huidige klimaatcrisis is veel te goedkope fossiele energie.
  Maar ja, nog steeds is economie veel belangrijker dan overleven, en daarom kraaien al die instituties de victorie.

  Het blijkt kennelijk economisch niet haalbaar om te overleven, dus laten we de jaren die ons resteren nog maar meer groeien en graaien.

 2. 6

  Hoe debiel moet je zijn dat je in (bijna) iedere comment die je maakt de frame moet gebruik als:
  ‘jou vriendje Putin’
  ‘Jou Nazi vriendjes’
  ‘jou ISIS helden’

 3. 7

  @6: dan hoop ik nog altijd dat hij begint met ‘jouw …’
  Maar dat is niet waarom ik reageer.
  Ik reageer omdat ik wil vragen waar jij was, toen ene pro-Putin reageerder (weerbarst?) het aan één stuk door had over de Oekraïense junta, doelende op de interim-kliek gekozen(!) volksvertegenwoordigers van Oekraïne? Hij deed dat in bijna elke reactie.

 4. 8

  Waarom zou ik uberhaubt moeten reageren op iemand anders die ook wel eens iets doet, die helemaal niet voorkomt in dit draadje, die ik sowiezo niet ken, jij-bak, tu-quoque, drogreden, kul-argument?

 5. 9

  Ik voorspel, dat als deze prijsdaling doorzet, Putin de oorlog in de Oekraïne gaat verhevigen of aan een andere grens weer een nieuwe oorlog gaat beginnen om zo de binnenlandse problemen te proberen te verdoezelen.

  Geld is niet zijn probleem, voor hem en zijn oligarchen blijft altijd wel voldoende te graaien om riant van te leven. Zijn probleem is zijn volk, hij is banger voor een Maidan op zijn eigen Rode Plein dan voor welke krijgsmacht dan ooit. Vele gelijksoortige leiders, waarvan iedereen dacht dat die onaantastbaar waren, zijn hem hierin recent immers voorgegaan.

 6. 11

  De lage olieprijs doet ons ook pijn, ook de prijs van Nederlands gas is gekoppeld aan de olie prijs en de overheid loopt belastinginkomsten mis door een lagere brandstofprijs.

  De enige die echt profiteren op de langere termijn van een lagere olieprijs zijn de Saudi’s omdat die als dit maar lang genoeg duurt de concurrentie uit de markt drukt.

  Nog een keerzijde van de medaille is dat door dat de olieprijs laag is landen als Rusland stoppen met het ontwikkelen van nieuwe velden en stoppen met investeren in bestaande velden en als dan de olie uit Saudi op is dan moet alsnog daar in geïnvesteerd worden maar dat is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd waardoor in tussentijd de olie prijs door het plafond vliegt.
  Het niet voor niks dat dergelijke praktijken in de EU verboden zijn.

 7. 12

  Toen de olieprijs in de jaren 90 rond de 25 dollar lag kreeg de overheid zo’n 4 miljard euro aan aardgasbaten binnen, met de hoge olieprijzen van de afgelopen jaren kreeg de overheid zo’n 10 miljard binnen, dus ik denk dat ze op het binnenhof ook wel de wenkbrauwen zo langzamerhand beginnen te fronzen en als de olieprijzen nog verder dalen dan beginnen ze denk ik wel peentjes te zweten, ze zouden zo maar eens tegen een tegenvaller van een paar miljard aan kunnen lopen.

 8. 14

  @13:

  Dan is het afgelopen met de ‘Dutch disease’. En in tegenstelling tot bv Noorwegen hebben we nul-comma-nul geïnvesteerd in alternatieve energie.
  Peentjes zweten dus!

  ‘Dutch disease’ gaat over het good old gulden tijdperk en die is al 15 jaar voorbij, als je daar nu nog mee gaat strooien heb je er niet veel van begrepen.

  Sportief of eigenlijk meer het gebrek daaraan komt het maffia bolwerk Rusland ook steeds meer in de problemen:

  http://nos.nl/artikel/2007059-klokkenluiders-onthullen-russische-dopingcultuur.html

 9. 18

  “Het land heeft een gemiddelde olieprijs van 100 dollar per vat nodig om de begroting sluitend te krijgen.”

  Dat heeft alles te maken met die begroting zelf. Als Rusland zijn expansieve buitenlandspolitiek matigt, de enorme subsidies in eigen land uitfaseert en wat groteske defensieplannen schrapt, zouden ze heel snel een overschot hebben, ook bij veel lagere olieprijzen.

  @15: Dat jij na #1 nog anderen van off topic wilt gaan beschuldigen! Topic is duidelijk Rusland (zie ook de tags). Bovendien gaat de link niet alleen over sport, mij lijkt een link naar de corrupte Russische overheid (en de problemen die dat voor de Russische begroting bezorgt) wel plausibel.

 10. 19

  Putin is een demoniserende afperser > Putin is fout > Putin is een vriendje van Hans Verbeek > Hans Verbeek is fout!

  Tada-ta-daaaa… daar heb je het debieltje weer!

 11. 20

  @19: Die constructie is onnodig. Lees Verbeek’s overige commentaren in tal van topics en je komt al meteen tot de conclusie Hans Verbeek is “fout”!

  Ja, aanhalingstekens. Hij is slechts in de war. Of, geleend van een favoriet blog, “Perennially Puzzled”.

 12. 21

  Majava,

  Het gaat niet om Verbeek. Ik reageer op het vuile trucje van Gbh:
  Iemand ad-hominem framen!
  Zo maakte hij mij vorige week nog uit voor Nazi. Eerder al was ik een ISIS aanhanger. En dat schofterige doet hij eigenlijk altijd – bij iedereen!

 13. 23

  @20: maak je niet zo druk om mij, majava. Ik ben het niet waard.
  Besteed je beperkte tijd zo leuk mogelijk.
  Schenk liefde en aandacht aan de mensen om je heen.
  Zet een paar slimme kinderen op de wereld en zorg dat er wat fossiele brandstoffen voor hen overblijven.