Quote du Jour | Snel herstel wereldeconomie

SargQdJ09“We find ourselves at an important new stage of the crisis. A global depression has been averted. The world economy is recovering, and recovering better than we had previously thought likely.” (IMF.org)

Olivier Blanchard directeur van het IMF Research Department is hoopvol over het herstel van de wereldeconomie. Maar de laatste World Economic Outlook waarop hij deze hoop baseert laat zien dat er nog steeds grote verschillen zijn in hoe snel economieën opveren na de recessie. De Verenigde Staten doen het beter dan Europa en Japan. Ook al ziet het IMF de economie in Eurozone dit jaar met 1,0% groeien, de Spaanse economie blijft nog steeds krimpen met -0,4%. Dit is in schril contrast met de groeicijfers van China en India van respectievelijk 10,0% en 8,8%. Ook de economieën in de Sub-Sahara, het Midden-Oosten en Brazilië groeien inmiddels weer gestaag door. Wie een blik werpt in het WEO-rapport treft o.a. bovenstaand figuur aan dat duidelijk laat zien dat de kredietcrisis met bijbehorende economische malaise vooral een Westerse aangelegenheid was. Zat de veerkrachtige turkse economie nu al maar in de Eurozone…

 1. 1

  Goed, maar Amerika’s overheidsfinancieen zijn zo uit het lood geslagen dat ik (op dat punt) niet met hen zou willen ruilen. Daarnaast speelt ook het spaar overschot van de Aziaten mee dat, dat de inflatie en de rente in V.S. laag houdt (en daarmee investeringen en consumptie op een hoger niveau dan anders het geval zou zijn).

 2. 5

  @4

  dwergen blijven toch klein? ;)

  Turkije heeft geloof ik wel de jongste beroepsvolking van europa (en daar ligt de kracht mijn inziens).

 3. 7

  @5: Ook de hoogste jeugdwerkloosheid, meen ik. Als lager opgeleide Turken daar al niet aan de bak komen, vrees ik het ergste in het geval van vrije arbeidsmigratie van Turken in Europa.

  @6: Wouldn’t count on it. Landen met een sterk groeiende economie worden eerder meer dan minder nationalistisch.

 4. 9

  De jong Turken

  Niet lullen oke aan de lagere opgeleide Turken geeft niemand een kans maar die beginnen wel een eigen zaak en als ze dan met een ferme bak rijden
  zie zie met wat voor een auto rijd die garandeert die doe in drugs want jullie zijn enige serieuze mensen op deze planeet.