Quote du Jour | De volkslening

SargQdJ09eurood“Een vennootschap, waar de overheid een cruciale rol in moet spelen, schrijft een lening uit tegen een percentage dat iets boven de gangbare rente ligt. Nu zou dat zowat 4,5 procent zijn. De lening loopt over vijf of tien jaar, er wordt een maximumbedrag opgelegd. De overheid garandeert de spaarders die intekenen op de lening, dat de opbrengst niet belast wordt, de intrest wordt netto uitgekeerd.” (De Morgen).

Men moet wat, in tijden van fiscale crisissen. Vlak nadat een liberaal lichtgewicht als minister Van Quickenborne de staatskas wou vullen met het verminderen van 15.000 ambtenaren (hij noemt hen “ambetantenaren”), komt de socialistische partij met een heel ander idee: de Volkslening. Dieprode gedachte lijkt het, maar het oorspronkelijke idee zou ontsproten zijn uit het warrige brein van anarchist/beursgoeroe/oplichter/genie Van Rossem. Geniaal idee, flater van formaat? Eén iets is zeker: voor de crisis zou dit soort ideeën bulderlachend van tafel geschoven zijn.

 1. 1

  Huh? Is dit een soort kruising tussen een staatsobligatie en een permanent bail-out c.q. stimuleringsplan?

  In dat opzicht zie ik één voordeel tov de huidige situatie: je weet tenminste waar de staatsschuld t.g.v. “stimuleringsmaatregelen” zit omdat er een direct lijntje van de staatsobligaties naar de bedrijven die de projecten uitvoeren loopt. Verder is het natuurlijk gewoon een k#t-idee: zo neemt de staat al het risico. Ja, ammehoela; zelfs de Sovjet planeconomie was nog beter doordacht.

 2. 2

  Wat een fantastische functie: “Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen”. Veel mooier dan bijvoorbeeld “Jeugd en Gezin”.
  En 15.000 ambetanterikken eruit vereenvoudigt de boel aanzienlijk.

 3. 4

  Ik heb me jaren geleden al afgevraagd waarom we in de armen van banken werden gedreven als we een koopsompolis wilden hebben.
  Het via een geblokkeerde staats lening laten lopen zou in ieder geval een aanzienlijk beter rendement hebben opgeleverd dan via de bank. (hoge bank provisie.)
  je zou toch verwachten dat de staat er ook zijn voordeel mee zou hebben behaalt?
  Vermoedelijk is het enige wat men wil een volk goed vol met leningen en schulden, dat maakt het volgzaam en kneedbaar.

 4. 7

  Te dom voor woorden: rente voor spaarders wordt hoger -> er wordt meer gespaard en dus minder uitgegeven -> doet dus precies het tegenovergestelde van wat alle andere stimuleringsmaatregelen proberen te bewerkstelligen

 5. 8

  @6 Eigenlijk vind ik dit wat dat betreft het een nog dommer idee. Als je Naomi Klein mag geloven, is de staat namelijk helemaal niet buiten spel komen staan in Reaganomics, maar wordt die gebruikt – zoals Klein het zegt – to privatice the profit and to socialize the debt.

  Dat is precies wat dit voorstel ook behelst: Als het goed gaat, krijgen banken en bedrijven respectievelijk een gegarandeerde winst en een goedkoop krediet, maar als het fout gaat draait de staat ervoor op.

 6. 10

  @7: Misschien is in België het begrotingstekort of zelfs de directe dekking van de staatsuitgaven een nijpender probleem dan de economische crisis? Ik hoorde een paar weken geleden tenminste dat België nog tot 2015 in staat zou zijn de pensioenen uit te betalen…

 7. 11

  @frans; De overheid die diensten aanbiedt waar de burger wat aan heeft terwijl er private bedrijven zijn die hetzelfde doen ? Foei ! Dat mag sinds Reagan al niet meer – wist je dat niet ?

 8. 12

  @KJ,
  De overheid mag best dienstverlening inrichten waar de burger wat aan heeft.
  Vooral als als de markt in gebreke blijft. De overheid is zelf de ergste martkvervalser, bijvoorbeeld door kolencentrales gratis te laten vervuilen

  En als ze zelf democratisch gefundeerd verklaart dat iets een groot maatschappelijk belang is.
  Het oprichten van een lokaal duurzaam energie bedrijf is een voorbeeld van beide.

  Het aftrekbaar maken van geinvesteerd spaarbedrag, of een lening, niet alleen de rente, voor een investering in een duurzaam energie project.

  Zoals een windpark.
  Er liggen enkele honderden miljarden Nederlands spaargeld te wachten op renderende investeringen in windparken.