Nacht van de VN: Ruud Lubbers

Op 24 oktober aanstaande is er weer een Nacht van de VN. In het kader van de tweeënzestigste verjaardag van de VN zal de avond gevuld zijn met allerlei activiteiten en vooral ook verschillende sprekers. In samenwerking met de organisatie plaatsen we hier een aantal van de columns van/over de sprekers.
Deze column is gemaakt naar aanleiding van het optreden van Ruud Lubbers op Lowlands vorig jaar.

Portret Ruud LubbersWat hebben Iggy Pop en Ruud Lubbers gemeen? De twee zestigers zijn graag geziene gasten op festivals. Onvermoeibaar propagandeert Ruud Lubbers daar het belang van de millenniumdoelen. Daarin ziet hij een belangrijke rol voor jongeren.

Les 1: Ieders verantwoordelijkheid
Ruim tweeduizend festivalbezoekers hangen aan zijn lippen. Op het podium geen zanger van een hippe band. Ruud Lubbers geeft college. Gedreven praat hij over armoede, de positie van vluchtelingen, maar ook het Earth Charter. Deze verklaring noemt de oud-premier en voormalig VN-topman één van de pijlers van de millenniumdoelen. ‘Het is de uitkomst van een door honderden organisaties gevoelde behoefte om ongelijkheid en tekorten op de wereld aan te pakken. Op zowel het gebied van het milieu, als van mensenrechten en inkomensverdeling’, verduidelijkt hij. ‘Het bouwt daarbij op de gedachte dat de verantwoordelijkheid daarvoor niet alleen ligt bij regeringen, maar ook bij bedrijven en burgers. En dat past geheel binnen mijn eigen filosofie. Alle initiatieven moeten elkaar aanvullen.’

Les 2: Jongeren maken het verschil
Met name jongeren spelen een belangrijke rol in het behalen van de millenniumdoelen, aldus Ruud Lubbers. ‘Zij gaan makkelijker om met zaken. Jongeren zijn goed in het vinden van praktische oplossingen, die echt zaken in beweging kunnen krijgen. Door lid te worden van een organisatie, maar ook door druk uit te oefenen binnen het bedrijf waar ze na hun studie werkzaam zijn. Zodat een onderneming zich goed gedraagt in ontwikkelingslanden. En wat me opviel op festivals als Lowlands: jongeren geven niet toe aan cynisme dat veel ouderen wel in z’n greep houdt. We moeten weer leren het leven te vieren. Dat vergt een zeker optimisme, wat ik sterker terugzie bij de jeugd.’

Les 3: Millenniumdoelen als hulpmiddel
Er moet nog veel gebeuren om de millenniumdoelen te laten slagen. ‘We zijn halfweg’, reageert Ruud Lubbers. ‘Ik geloof zeker dat het belangrijk is om de gestelde doelen te bereiken.’ Maar het is volgens hem een misvatting om te denken dat de wereld beter is als de cijfers zijn behaald. ‘Het is een handig hulpmiddel. We zien nu een aantal landen waar de economie zich enorm ontwikkelt. Met name in Azië worden op die manier de doelen gehaald. Maar in Afrika bijvoorbeeld staat het er een stuk somberder voor. Daar moeten burgers, bedrijven en bestuurders meer aandacht aan besteden. Het is een gemeenschappelijk avontuur. Ik zie het daarin als mijn taak om jongeren te laten zien dat het ertoe doet om je ergens voor in te spannen.’

 1. 4

  komisch wel….

  Nederland naar de afgrond helpen, geld vangen en secretaresses najagen, dik geld opstrijken zonder transpiratie en dan jullie komen vertellen dat jíj het zal moeten doen..

  haha…. oude politiek?

 2. 9

  @ Steeph: vraag Lubbers of hij niet bang is dat corruptie, machtsmisbruik, en vriendjespolitiek de VN verlammen ?

  Zoiets als: maakt de band tussen de NCDO en BKB ‘De nacht van de VN’ niet bij voorbaat totaal ongeloofwaardig ? En hoe lopen de lijntjes tussen Sargasso en BKB ?

 3. 10

  Aangezien GS ook al met die opmerking komt maar weer eens een uitleg.

  Omdat het onderwerp ons interesseert nemen we voor niets de columns over van de site van de Nacht. De tegenprestaties is de banner rechtsboven.
  Geen geld, geen gunsten, verder niets nada.

  Hooguit een perskaart. Maar die hadden we vast toch wel gekregen.

 4. 14

  Ik heb wel een vraag voor Lubbers: hoe ziet hij de toekomst van de verhoudingen tussen VN en EU? Is hij niet bang dat een sterk buitenlands beleid van de EU de VN zal passeren en daarmee ondermijnen, zoals dat van de VS het ook doet?

 5. 20

  Een vraag voor Lubbers. Iets over de toekomst Afrika o.i.d.?

  Meneer Lubbers..of mag ik Ruud zeggen? “Nou, liever niet.” Oké dan Ruud komt ie: het grootste deel van Afrika is een geparfumeerde olievlek waar het westen en andere stropers gelijk een wespenplaag naar believen zijn gang gaat en vervolgens geleidelijk laat wegrotten. Is het niet handiger om daar wat structuur proberen in te laten…zelf te te…begrijppu?

  “Nounou…zo zwart zou ik het niet willen zeggen. We doen veel goeds met hulp en zo. Tenten, rantsoenen, een tankauto met water, dat werk. En structuur? Volop werk en groei ook, banen in de verwerkende industrie, export…”

  Ah, veel goeds. Zodoende. Nou, ander vraagje dan. Is het niet vreemd dat er nooit een keer een “Afrikaanse Bin Laden” is opgestaan om e.e.a. eens flink in ons muilen in te peperen?

  “Intepeperenintepeperen…wat in te peperen. Tis complex beste brave borst..Afrika, d’r is altijd wel wat daar. Maar op onderbuikvragen van gepeupel met een vet accent geef ik verder geen antwoord goedendag.”

  Potverdimme, kraig noû wât: “D’r is altaid wel wât”? Seg, ik wil nie gaan legge seîke hoor Ruud ma ut laik wel of je me niet môt of so. Je môt me nie. Jawel. Of môt je soms thuis tege die rammelende sak met botteh an gan legge? Jaja. Een fieze mân, dát bin je. Een fiespeuk, een konteknaiper. Nou dahààg, dahààg Ruud, met je feslete regejâs en je stoppols…fiespeuk….

  FIESPEUK.

 6. 21

  Vraag voor Lubbers (herh. comment 7; ref. Steeph comment 8): Bent u bereid voortaan met uw poten van vrouwelijke ondergeschikten af te blijven, dit in het belang voor het uitoefenen van o.a. uw werk ten behoeve van vluchtelingen?

 7. 24

  Toch een beetje de rattenvanger van Hamelen, die…

  Ruud Lubbers. ‘Zij gaan makkelijker om met zaken. Jongeren zijn goed in het vinden van praktische oplossingen, die echt zaken in beweging kunnen krijgen.

  Probeer het eens voor de grap eens als jongere bij je omhooggevallen chef. Ze zult echt zelf alle cheffies en superchefs afmoeten om te lobbyen. Een beetje op zijn Chinees, Afrikaans zeg maar. Dan krijg je het voor elkaar. Als Lubbers meent wat-ie zegt, kan kan hij een dodelijke “superbashing”-toespraak houden over het leiderschap in – ik zal het ruim nemen – de westerse wereld. Chomsky is een gevierd man in China en India.

 8. 26

  Nee nee Mescaline, niet voor het zingen de kerk uit nu. Geen respijt. Eindelijk, éindelijk wast iemand es de oren van die kutmongolide christenhond die ons land in het verderf heeft gestort…gaat ie excusez maken…

  Want dát wóu je zeggen. Jawel.

 9. 27

  … die ons land in het verderven heeft gestort: ja YP. En dan zijn wij nog DE BESTEN qua welvaart, vrijheid, bedoelingen.

  Daar loopt alle geredeneer vast.

  De ene kant zegt: Wij zijn natuurlijk goed omdat zij slechter zijn. De andere zegt: Zij kunnen niet verbeteren omdat wij hen ongelofelijk wreed, stupide en stom in de weg zitten.

  Hoe maak je een (geheim) document dat de wereld ten goede verandert ?