1. 2

  Kanttekening bij de kleine kanttekening:

  Joodse klacht tegen politie

  door Charles Sanders

  AMSTERDAM, dinsdag
  Herman Loonstein, advocaat en voorzitter van een Joodse school, dient een klacht in tegen de Amsterdamse politie vanwege ,,een klassiek voorbeeld van antisemitisme”.
  Afgelopen zaterdag hekelde Loonstein in deze krant de politie, die volgens hem niet staat te springen om aangiften van anti-Joods gedrag op te nemen.
  Daarbij doelde hij op incidenten waarbij Joodse gezinnen met eieren werden bekogeld, het brengen van de Hitlergroet door Marokkaans straattuig aan een rabbijn en het fysiek bedreigen van Joden in tram en bus.
  Gisteren kwam de politie Amsterdam-Amstelland met een persbericht waarin zij stelt in de ’zaak van het eieren gooien’ drie jongeren van Joodse komaf te hebben opgespoord en dat de door de advocaat gedane suggesties ,,een onjuiste weergave van het incident blijken”.

  Mr. Loonstein: ,,Als het om Marokkaanse criminelen gaat, noemt de politie nooit de etnische afkomst. Nu het mogelijk Joodse jongens zijn, ik ben daar trouwens nog lang niet van overtuigd, doen ze dat maar al te graag!” http://telegraaf-i.telegraaf.nl/daily/2010/6/29/TE/TE_2S_20100629_7/articles/artikel_TE_2S_20100629_7_63.php

 2. 5

  PS die etnische registratie van daders blijkt allang te bestaan. ;)IIG als het Joden betreft. Of is het nog een overblijfsel uit ww2? De NL politie was maar al te vaak NSB aanhanger en de ambtenarij werkte zeer goed mee met de bezetter. De overheid bevatte feitelijk het grootste aandeel verraders. Hoe zit dat nu? /einde draad.. hoewel ot.

 3. 6

  Uit de link met het politiepersbericht.
  “Pers- en externe voorlichting : oa Nabil” Zien we hier nu het rendement van de positieve discriminatie bij aannamebeleid?
  Uit de genoemde voorbeelden wordt gezocht naar de uitzondering.

 4. 10

  @7 Niet zo selectief, @4 gbh was mij voor met een echte en @0 bevat hem al want anti-antisemitisme heeft alles met ww2 van doen. Sterker dit hele verhaal, de [email protected] is al een (terechte) godwin.
  Pakt nootjes en wacht op Peter.

 5. 11

  Inderdaad. seven, je kent de persoon niet, alleen een naam. En dan durf jij deze persoon zo te kenschetsen. Je bent een mens van het laagste allooi.

 6. 12

  @11 Dat zijn dan vooral je eigen gedachten, ik citeer letterlijk de politie en werp een hypothetische vraag in de lucht. (comment @6 staat op zichzelf los van de rest, maak dus geen link daarmee. Voorbeelden slaat op de feiten in @2.)

 7. 13

  @seven, mijn opa heeft in ’40 in de haagse bosjes gevochten, er is daar geen duitser levend op de grond gekomen, in de oorlog gaf hij schietles in de kelder van de kerk van ter aar en deed hij droppings, mijn oma bracht de stenguns op haar fiets rond en mijn vader moets met zijn poten in de fietstassen blijven zitten en vriendelijk lachen zodat de moffen dat schiettuig niet zagen, wat heeft die familie van jou gedaan of hielpen die alleen heldhaftig bij het treintje instappen?

 8. 14

  @13 Dat lijkt mij een niet zo verstandige reactie.
  Collectieve schuld, dan wel heldhaftigheid; ik houd daar niet van. Het lachebekje seven vraagt er wel om.
  Trap er niet in.

 9. 15

  Dus het waren joodse jongens die een andere jood pestten? Het doet me denken aan het verbrandde Turkse gezin in Duitsland begin jaren ’90. verontwaardiging alom en “Ik ben woedend”-briefkaarten op de post naar Duitsland. Toen bleek later dat de brand door een Turk was aangestoken. Wat een gotspe…

 10. 16

  @seven: Hier istie dan (jammer, maar de andere peter dan jij bedoelt).
  Kijk, ik benh het met je eens dat officiële berichten van de overheid kritisch tegen het licht gehouden moeten worden. Maar in gelinkt persbericht worden controleerbare feiten genoemd. En, ook belangrijk, er wordt geen nromen en waarden lulverhaal omheen gehouden.

  Natuurlijk gaat Loonstein dan in het defensief en poogt met een suggestieve opmerking het waarheidsgehalte van het bericht onderuit te halen.

  We zitten er allemaal wel eens naast. Voor sommigen is het te lastig om dat toe te geven. Met sommigen bedoel ik mijzelf incluis. Ben ik ergens van overtuigd en komt een ander met het tegendeel, dan zoek ik ook eerst uitwegen en zijpaadjes om mijn gelijk bevestigd te zien.
  Niks mis mee. Maar het wordt wat anders als ik het niet los kan laten, op momenten dat feiten en zelfs fictie het andere gelijk overtuigend weergeven. Dan moet ik buigen.

  Ken jij dat?

 11. 17

  @Carlos, “Is er sprake van verruwing (in de stad) of is iedereen er gevoeliger voor?”[x] … alleen extremen lijken te bestaan … jammer

 12. 18

  @squire, ik doe niet aan collectieve schuld, mijn andere opa was een mof en heeft hier heel de oorlog ondergedoken gezeten in het oosten van het land en heeft daar mijn oma leren kennen, van zijn familie liggen er 40 begraven aan het oost-front

  het eerste wat mijn opa die bij den haag heeft gevochten na de oorlog deed was naar aken rijden en toen hij gezien had hoe aken in puin lag is hij zeer tevreden naar den haag terug gereden, het had hem goed gedaan

  het ging pas fout met hem toen hij er achter kwam dat duitsers ook gewoon mensen waren en hij de moffen niet meer kon haten, daarna kwam alles naar boven; het schijnt niet echt prettig te zijn duitse parachutisten met een bajonet op te vangen en daarna hun ingewanden van je af te moeten vegen

  oorlog is waanzin, hetzelfde geld voor een krant die een complete bevolkingsgroep afschildert als straattuig en debielen die zoiets verdedigen

 13. 20

  @13 Opa (en oma) a (uit het Gooi) gaven veel voedsel aan onderduikers hij had een groothandel met veel personeel in groente en hield ondanks strenge controle oa veel voedsel achter voor onderduikers, in die tak van mijn fam. zit wat Joods bloed. Opa b schoot op parachutisten vond overgave jammer want ze waren ad winnende hand. Had later zelf onderduikers op z’n boerderij, ondanks dat hij veel kinderen had (stond doodstraf op btw) gaf z’n eigen auto (toen zeer schaars) aan het verzet/de dokter en verstopte een vooorraad motoren onder de grond heeft gezorgd dat een polder droog bleef door reeds voor de oorlog noodvoorraden diesel (voor gemaal) op te slaan en tijdens de oorlog geheim te houden. Zie verder @01:39 in de klikmelink .

  ps Nabil zit er natuurlijk op eigen kracht, en door z’n baan al een voorbeeld voor velen, wil hem niet voor ’t hoofd stoten. Echter dit verhaal is natuurlijk wel een (modder)gevecht tussen Joden en Marokkanen en dat dat de scheids (politie) kennelijk via persberichten detailfoutjes in de verhalen van een partij openbaart en daarna blijkt er zelfs in dat bericht een link te bestaan, tja blame me. ;)

 14. 21

  het wordt gewoon tijd dat joden (en ik kan niet veralgemeniseren, maar alla) zich bewust worden dat de rol van slachtoffer is uitgewerkt en de rol van dader (in de perceptie van de niet al te gevoelige moderne holbewoner) wordt toegerekend. gevolg van de joodse staat I. en haar wandaden.
  roept het onheil over zichzelf af.
  niet dat ik dat wens, maar het is een gevolg.
  vreselijk voor alle betrokkenen, met name de mensen die onrecht ervaren (aan den lijve), maar als stroming niet verrassend te noemen.

 15. 25

  @15 Goed lezen, van de opsomming van incidenten door Marokkanen door van Loonstein blijkt er slechts een (1) door Joodse jongens gepleegd. (eieren) de rest, geweld, bedreiging, h. groet staat nog steeds. Het is dus een bericht van de politie was de uitzondering uitlicht. De rest blijft.

 16. 26

  @20, die link is nogal impliciet, het kan een link naar antisemitisme zijn of een link naar discriminatie in het algemeen … ik kleur even niets in, maar voeg wel toe [x] (homoagressie) – dat was geen marokkaan, denk ik zo ;) [x]
  @21, deels eens, geen slachtoffer uithangen – dat oude vrouwtje in een at5 docu legt dat goed uit … discriminatie blijft wel een vervelend probleem zeker als je het mee maakt

 17. 27

  @26: Ik ken een aantal homoseksuelen die slachtoffer zijn geweest van agressie, belediging of andere incidenten. Wat opvalt is dat het heel vaak juist door blanke ‘arische’ jongetjes was…

 18. 29

  @gronk (squire) Ik werd ernaar gevraagd, ik geef gewoon eelijk antwoord (met link naar ouder comment btw) Weer staaltje selectiviteit btw, gbh begint te vertellen over zijn fam. en eist daarna info over mijn fam. maar gbh’s verhaal is qua bedoeling hetzelfde, en eerder maar daar lees je overheen zonder negatief commentaar. Ik geef gewoon braaf antwoord. Ambtenaren hadden trouwens al voor de bezetting de instructie te collaboreren, dus als je fam dat toen waren .. ;)c En de rol van grote delen van de politie was echt fout.

 19. 30

  @29, heb ik wat geeist? dat geeft maar weer eens aan in wat voor zielig complot wereldje jij leeft, plezier met je zoektocht naar je eigen gelijk, als die er niet is dan maak jij hem wel

 20. 31

  Het is potsierlijk om te beweren dat joden in Nederland met doodsverachting over straat moeten.
  Heeft u in de krant gelezen hoeveel joden jaarlijks in elkaar geslagen worden vanwege hun geloof? Om hoeveel mensen gaat het? Doe een gok. Het antwoord verraste mij volledig. De kans dat een jood in Nederland om zijn geloof geslagen wordt, is namelijk nagenoeg nul. Lees verder:
  http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/6114

 21. 32

  @30 gbh Jouw @13 “wat heeft die familie van jou gedaan of hielpen die alleen heldhaftig bij het treintje instappen?” maar laat verder maar, je hele historie in vrijwel alle draden ademt vooral domme agressie.

 22. 33

  @29

  Ambtenaren hadden te doen wat ze werd opgedragen. Dat was het probleem. Er waren ambtenaren die grote problemen hadden met de etnische registratie. Helaas kon je meteen vertrekken als je niet meewerkte. Men was ook veels te naïef.
  Vandaar dat er tegenwoordig bij de overheid veel aandacht voor integriteit is.

 23. 34

  @33 Het voor die tijd zeer exacte bevolkingsregister was idd een groot hulpmiddel voor de bezetter. Aan de andere kant hou ik ook van statistieken, dus als die feiten er zijn waarom niet (anoniem) bekend maken. Het bestaat al blijkt uit @0.

 24. 35

  @29 For the record : Ik ben noch Gronk, noch gbh.
  Als je vindt dat anderen niet goed lezen: kijk vooral eens naar jezelf.

 25. 38

  @ seven: Je kaapt hier wel even een hele thread voor de neus van NOT-Peter en enkele van Mussert’s voornaamgenoten weg en ik vind dat niet erg sociaal van je. Hoe komt nu vooral die eerste aan z’n dagelijks benodigde shot Rechtschapen Verontwaardiging als jij al meteen de hele thread hebt overgenomen?

  Met pareltjes als die van “Mr. Loonstein” die het in een zaak betreffende een verdenking van een antisemitische, Marokkaanse pesterij bestaat om een melding door de politie van een niet-Marokkaanse, Joodse identiteit van de daders van genoemde pesterij als antisemitisch af te schilderen, nog wel. Dat is nu net het type totale “reverse-morality” absurditeit waar zij zich ook graag aan laven!

  Laat ook nog wat over voor hen, ja.

 26. 39

  @31 En het eerste experiment met verborgen camera en lokjoden blijkt al direct bij poging 1 veel respons vanuit de Marokkaanse jeugd op te leveren. Misschien wordt maa een klein deel officieel gemeld. Na aangifte weten ‘ze’ iig je naam en adres. Dat doen velen al dus niet als het ook al niet ontraden wordt do de politie. Daarnaast zijn veel low profile en al (delen van ) de stad ontvlucht.


  De keppel, de bedreiging en de verborgen camera
  http://www.joodseomroep.nl/:programma/de+5ws/de+keppel+de+bedreiging+en+de+verborgen+camera.html
  http://www.youtube.com/watch?v=GRWyRcU2QQ0
  via “Rabijn Van de Kamp loopt met twee keppeltjes door Amsterdam-West. Wat volgt zijn beschimpingen, bedreigingen en een oldskool Hitlergroet. ” http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/06/5_ws_joden_uitgescholden_hitle.html

  ps Of ze ook een verkeersongeluk hadden (voor uitleg lees link @31) is onbekend. ;)

 27. 42

  @39 tjonge wat een spannend filmpje. Eén malloot die ‘jood’ roept (waar de anderen een beetje giegelend/beschaamd bij staan: SCHULD), dat 5 x of meer herhaald, in het begin nog iemand die wat vaags met z’n rechterarm doet, en dan een rondgang over de kaart met de mededeling dat ‘zulke incidenten daar ook voor zouden komen’.
  En dat alles compleet met suspense-muziek.
  Zoals het filmpje aangekondigd wordt zou je verwachten beelden te zien van rijen bontkraagjes die staan te hitlergroeten.
  Als een Duitser door NL loopt zou die ook wel zo’n schokkende film kunnen maken waar een paar jongelui ‘mof’ roepen.

 28. 44

  Zoals seven zich bij een discussie over duurzaamheid indekt tegen het argument dat ie niet weet waar hij het over heeft door te stellen dat ie in de windenergie zit, zo verdedigt hij zichzelf hier door te roepen dat zijn voorouders dappere verzetstrijders waren.

  Echt collaborateursgedrag.

 29. 47

  Er is kritiek op Sargasso dat er te weinig aandacht aan anti-semitisch incidenten wordt besteed. Naar de laaste jaren is het hier alleen nog maar gegaan over het deporteren van mensen, het maken van leugenachtige filmpjes over een ander geloof en cultuur (met uiteraard het door elkaar gebruiken van religie en culttur op een wijze die we nog kennen van de nazi’s) het verbieden van boeken, het etnisch registreren, het sigmatiseren, discrimineren, schofferen en haatzaaien.

 30. 49

  @ALO; Welke conclusie moet seven trekken ? Als de vrijheid je lief is, hoeft seven geen enkele conclusie te trekken !

  Weet je wat ik denk ? Ik denk dat een groot deel van ons, uit pure decadente machts-wellust, of anders uit domheid, bezig is geslagen om te proberen om andere mensen te scharen achter radicale oplossingen voor niet bestaande angstbeelden. Klimaat. Opkomend extreem-rechts. Opkomend islamisme. Vroeger waren het alleen politici – tegenwoordig zijn het politici en doet iedereen het nog eens dunnetjes over op z’n blog. De paniek is doorgedrongen tot in de haarvaten van de maatschappij.

  Weet je wat jullie me kunnen met je spookbeelden – jullie die kennelijk het gemis van een religie en een bijbehorende hel niet aankunnen ? Me rug op ! Ik laat me niet voor je karretje spannen, al heb je nog zo’n goed angstwekkend verhaal.

  De middenweg is niet slecht. De middenweg is goed. Flikker op met je angst.

 31. 50

  Nou, nou, eieren tegen een voordeur. De redactie van de ‘Amsterdamse Dorpsbode’ heeft het maar druk.
  Heeft iemand misschien nog een Nijlpaard gezien in de Sloterplas?

 32. 51

  ik heb een semantisch probleempje met dat ‘anti-Semitisme’, Berbers zijn inderdaad geen Semieten, maar Marokkaanse Arabieren weer wel (Semiet = afstammeling van Sem, zoon van Noach, dus zowel van Ismael als Israel/Jacob)
  Sommige Joden stammen af van de ’10 verloren volken’ van Judea, maar een veel groter deel zijn gewoon bekeerlingen, zoals de afstammelingen van de onderdanen van de Khazaarse koning Bulan ( http://en.wikipedia.org/wiki/Bulan_%28Khazar%29 ) die de Joodse godsdienst tot staatsreligie maakte. Het Jiddisch van die Ashkenazen gebruikte weliswaar het Hebreeuwse alfabet, maar er zat geen woord Hebreeuws in de taal (Spaans en Zweeds die zich allebei van het Latijnse alfabet bedienen hebben nog meer overeenkomsten).
  Dus veel Joden zijn helemaal geen Semieten, de uitvinding van de Joden als ‘etnisch volk’ gebeurde pas in de 19e eeuw door Herzl’s zionisme (oiv van de romantiek, gelijk met de ‘heruitvinding’ van de Germaanse roots van Duitsers etc.) waarom wordt er dan toch altijd over ‘anti-semitisme’ gesproken, zelfs als Semieten niet-Semieten lopen te treiteren (of erger)?

  meer over de ‘Joodse identiteit’ in het werk van Schlomo Sand http://inventionofthejewishpeople.com/

 33. 52

  @piet; Ethniciteit betaat niet. Het is op zijn best niets meer dan ‘groeps-gevoel’ (zoiets als ‘Star Wars fans’ dus) en op zijn slechtst een manier voor politici en andere wannabees om saamhorigheid of juist afkeer te kweken met wetenschappelijk-klinkende onzin.

 34. 53

  @KJ
  die praat is aan mij niet besteed, als Caninefaat vervloek ik nog dagelijks de zwarte dag dat de Bataven op hun boomstam de Rijn af kwamen zakken om mijn geliefde duinpannetje met hun onreine voeten te bezoedelen…

 35. 55

  Djiezus! Had m’n aluhoedje op en kreeg ineens een enorme brainwave: Seven is een experiment van de Sargasso-redactie!
  Ik bedoel: het is toch onwaarschijnlijk dat een reacteur zich telkenmale laat affakkelen door een hele kudde andere reacteurs en dan toch elke keer terugkomen en blijven reageren?

  Sargasso wil eens zien hoe ver de reacteurs gaan in het gangbangen van een enkele reacteur en eerdaags verschijnt er hier een interessante posting over ‘comments clash and torture’.

  Gelukkig heb ik vanmiddag weer mijn wekelijkse hersenschocktherapie. Kan ik die gedachte weer laten rechtzetten.

 36. 57

  @seven, wat ben jij toch een agressief mannetje met je eigen *kuch* mening

  berg je stijloze roze handtasje nou eens op, trek je bruine shirt eens netjes recht en doe eens een beetje normaal

 37. 58

  ‘laffe meeloper’. Ook zo’n term van de Rechtse kerk.

  De Rechtse kerk is dapper, hard werkend, Joods-Christelijk, heeft veel met Nederlandse cultuur en houdt van Charismatische leiders en helden.

  Alle basiselementen van een Nationaal-Socialistische stroming. Werkelijk uit het boekje.

 38. 59

  De Rechtse kerk is dapper, hard werkend, Joods-Christelijk, heeft veel met Nederlandse cultuur en houdt van Charismatische leiders en helden.

  Waar op zich niks mis mee is, jouw ‘Alle basiselementen van een Nationaal-Socialistische stroming.‘-godwin ten spijt. Ik vind namelijk het *betreuren* van dat soort dingen door links, eigenlijk ontzettend spijtig.

  Maar wat ik dan weer zo jammer vind aan rechts, is dit:

  http://www.missethoreca.nl/1081892/cafe/cafe-nieuws/ElsevierKooistraPleegdeZelfmoord.htm

  De fascinatie van rechts (zeg; de Telegraaf/Elsevier) voor dit soort figuren (echt, ik had voor maandag nog nooit van die hele gast gehoord) is schier oneindig. En waarom ? Omdat ‘ie door exploitatie en ontduiking en wat grenst aan misdaad een paar echt mooie huizen in bezit had ? Flikker toch op met je nepotistische kneuterigheid.

 39. 60

  @55 wees blij met figuren als seven, als iedereen elkaar naar de mond praat is er ook weinig aan een forum. wat dat aangaat zou het wel een goed idee zijn als het een experiment van de redactie was, zij het dat seven ook opduikt op GeenStijl (daar dus niet als trol), Volkskrantblogs etc. Of zouden die ‘nieuwe media’ uiteindelijk allemaal uit dezelfde koker komen? (alu-sombrero)
  trollen heet tegenwoordig trouwens ‘cognitief infiltreren’ heb ik kortgeleden mogen vernemen…

 40. 62

  Waar op zich niks mis mee is, jouw ‘Alle basiselementen van een Nationaal-Socialistische stroming.‘-godwin ten spijt. Ik vind namelijk het *betreuren* van dat soort dingen door links, eigenlijk ontzettend spijtig.,

  Die elementen ansich daar is niets mis mee, het gaat me om de combinatie. Ik constateer alleen dat het heel erg typisch is en volgens het boekje. Dat kun je een typering vinden maar het je commentaar is dan ook van een niksig ‘maar jullie dan’ niveau.

  Maar het zal allemaal wel weer toevallig bij elkaar geraapt zijn. Nederlandse vlaggen, vogels, rethoriek, portretten, beroep doen op historie. etc.
  Allemaal toeval. Een partij als de PVV is daar heus niet bewust mee bezig.

  Het electoraat neemt het zelfs over, of durf je te beweren dat aan linkerzijde evenveel typering van het niveau ‘linksmensch’ ‘theedrinken’ ‘linkse elite’ en ‘dhimmy’ gebruikt worden?

  Nou?

 41. 64

  @58 Dit soort semi grappige teksten lees je vaak bij Synovate et al. ;) Hoewel erg duidend en cliché bevestigend, het dieptepunt en failliet van de statistiek. Dit komt nml ipv cijfers, maar als je daar wel naar kijkt blijken de verschillen tussen het ene en andere etiket klein en vind je bij alle stromingen van alles wat, bij de een wat vaker maar kiezers van a of b zijn geen hard afgebakende groepen.

 42. 65

  @parallax; Ah maar je vergeet mogelijkheid nummer 3): Het is niet belangrijk genoeg om je er druk over te maken en de drukte die erover gemaakt wordt van linkerzijde dient slechts als bliksemafleider voor het morele vacuum van haar kant sinds de jaren negentig.

  Ik ga voor nummer 3. En overigens ben ik geen PVV-er. Ik noem geen mensen dhimmy en er zijn een heleboel mensen ter rechterzijde (en ik ben ook maar gedeeltelijk van die kant, hoor) die dat ook niet doen. Je schildert hier met een iets te grote blokkwast, parallax.

 43. 66

  @62 De PVV is een deels populistische partij, rechts (hoewel steeds meer economisch links) populisme liet rechts bv de VVD liggen, maar het is interessant dar als er een rechtse populistische partij is alle linkspopulisten zo ach en wee schreeuwen (om hun verdriet van weglopende kiezers) (Terwijl Den Uyl nog steeds gedragen wordt. Oh daar was toch iets mee;)
  ps Overtref dit http://www.nrcnext.nl/blog/2010/02/18/de-pvver-jong-man-hoogopgeleid-en-niet-emotioneel/ eens, exact wat ik @64 bedoel inhoudsloze kreten.

 44. 67

  @65: Meevallen? Soms denk ik dat McCarthy weer eens is opgestaan op het verkeerde continent. De red-scare praktijken zijn de laatste tijd niet van de lucht.

 45. 68

  @66

  [email protected]

  PVV’er is jong, man en niet emotioneel; dit zijn de kerneigenschappen.

  @Cherrypicking onderzoekjes:

  – PVV stemmers zijn bang voor allochtonen. (onderzoek dr. Aafje Dotinga en prof. Karen van Oudenhoven- Van der Zee)

  Nog eentje, die jouw linkje weer in een ander licht zet:

  – Bij de Kamerverkiezingen in 2006 was 9 procent van de PVV-ers hoger opgeleid, in 2009 13 procent. http://weblog.tumba.nl/discriminatie/pvv-stemmer-normaliseert/
  – een diepgeworteld wantrouwen jegens gevestigde partijen (vooral jegens de PvdA)

  Och en dan deze nog:
  – gevoel van dreiging, maakt conservatief

  Conservatisme is een politieke reactie op een gevoel van angst en onzekerheid:
  http://www.kennislink.nl/publicaties/dreiging-maakt-zelfs-een-linkse-rakker-conservatief

  – Hoe banger, hoe negatiever
  http://www.kennislink.nl/publicaties/nieuws-over-terrorisme-maakt-bang-en-bevooroordeeld

  Nieuwe PVV-aanhang komt van VVD
  – Opnieuw neemt het aandeel hoger opgeleiden binnen de PVV-achterban toe, hoewel het aandeel nog altijd lager ligt dan het nationale gemiddelde.
  http://www.tns-nipo.com/pages/nieuws-pers-politiek-vk.asp?file=persvannipo%5Cartikel_volkskrant_pvv_280209.htm

  ach, ik bedoel maar…@cherry picking

  Eerlijk gezegd denk ik dat de gemiddelde pvv-stemmer last heeft van cognitieve dissonantie. Da’s dan wel een beetje kort-door-de-bocht, maar redelijk in de buurt.

 46. 70

  @66 als ik op het plaatje bij het artikel af moet gaan is de gemiddelde PVV’er een omhooggevallen kwal met een voorliefde voor oppervlakkige lectuur. Als dat de ‘hoogopgeleide man’ moet zijn vrees ik het ergste voor het niveau van de opleidingen…
  (zal wel iets met management te maken hebben)

  nog even snel wat van het synovate rapport bekeken: valt me op dat pvv’ers veel vaker met geweld te maken hebben gehad. Is dat omdat het van die kwallen zijn of is ‘geweld’ een subjectief iets?

 47. 71

  @69 Lees het (@64 en @66) nog eens langzaam, probeer het maar, wellicht dat je mij daarna kan uitleggen waar de PVV in die reaguursels wordt verdedigd. Hint: Het woord populisme wordt door mij als pejoratief gebruikt.

 48. 73

  Wat een dieptepunt; deze thread. De rechtse kerk? PVV stemmers zijn vaker laagopgeleid? Seven zal wel liegen. Het is niet erg sjiek.

  Is er niet genoeg van walg-retoriek aan de rechterkant? Gatverdamme.

  Het is een net een inverse van GeenStijl, maar dan met erudiet taalgebruik in plaats van taalverbastering als bindingsmiddel. Verwar niveau niet met woordenschat.

  Hier is jullie paradox:

  “Al die nazi-PVV stemmers generaliseren en stigmatiseren hele groepen mensen, en dat keur ik af”

  Ik ben het niet; eigenlijk nooit met Seven eens. Maar de tegen reacties hier, roepen een vergelijkbare weerstand op.

  Als infotainment is het best grappig om vast te stellen dat er culturele en demografische verschillen tussen de aanhang van de verschillende politieke stromingen bestaan.

  Grappig.

  Niet zinvol. Niet iets waar je een ander op kan beoordelen, of in dit geval zelfs, veroordelen.

  Ook termen als hoog-opgeleid. Je kunt dat ook anders zien: hoog-opgeleide mensen zijn vooral mensen die heel lang vragen hebben moeten beantwoorden met antwoorden die van te voren ingestudeerd waren. Onderwijs noemen ze dat.

  Het stem gedrag van historici zou ik nog als relevant kunnen duiden, maar ik heb op mijn Informatica opleiding geen relevante kennis opgedaan voor een politieke beeldvorming. Ik heb er zelfs niet fatsoenlijk leren spellen ;-)

  Waarom zijn het juist de intellectuele grootheden die zich niet van het intellectuele dedain dienen? En waarom zijn het de ja-knikkers die zo snel en zo makkelijk het authoriteits-oordeel in de strijd gooien.

  Hier een leuk wetenschappelijk feitje: er is geen enkele aanleiding om zelfs maar aan te nemen, dat het nuttigen van, bijvoorbeeld universitair onderwijs, zou leiden tot een doordachtere politieke voorkeur. Ik vermoed dat er zelfs nooit een onderzoek naar heeft plaats gevonden.

  De werkelijkheid is dat velen van ons een tikje zelfingenomen, lui en koppig zijn. Ja, dat is zelf-projectie.

  We gaan er bijvoorbaat vanuit dat de ander toch het inzicht mist, wat wij natuurlijk wel hebben.

  Dan rest slechts de vraag: wij zijn wij nu eigenlijk aan het overtuigen?

 49. 76

  @ Ralf Nieuwenhuijsen:

  Je trapt weer met open ogen in die oude schijn-parallel.

  Een groep afkeuren op basis van niet-persoonlijke kenmerken als gedeelde achtergrond of zelfs gedeelde religie (ook weer niet zo heel veel persoonlijks aan dat wat je van je ouders opgedrongen krijgt immers) is iets heel erg anders als een groep afkeuren op basis van het expliciet scharen achter gedeelde standpunten door het steunen van een politieke partij.

  Een externe, opgelegde en non-individuele classificatie versus een interne, zelf-verkozen en persoonlijke classificatie. Een uitermate fundamenteel verschil en juist hetgeen waar het om gaat: het is nu precies het niet maken van dat onderscheid waaraan het mechanisme van discriminatie zich laaft.

  Ik vroeg het laatst ook al eens in een andere thread, maar als je ideeën of de dragers ervan nu ook al niet meer mag afkeuren op inhoudelijke gronden, wat blijft er dan precies over? Ook omarming en insluiting van de groep neo-nazi’s en de groep moslim-fundamentalisten? Moreel nihilisme?