Hillens afleidingsmanoeuvre

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Daar stond de oppositie gistermiddag dus, alsof ze een wedstrijd deden wie er het meest boos kon kijken. Er was alle reden toe. De VVD en het CDA wilden vorig jaar dolgraag troepen naar Afghanistan sturen maar hadden daarvoor de steun nodig van de oppositie. Die stelde als voorwaarde dat het een echte politiemissie moest zijn. Nu heeft  minister Hillen dus in Vrij Nederland gezegd dat het een militaire missie is.

Je ziet Cohen denken: “Dit is de tweede keer dat het CDA de andere partijen een kunstje flikt. Anderhalf jaar geleden speelde Verhagen dubbelspel door de NAVO te zeggen dat de PvdA akkoord zou zijn met een verlengde missie, nu heeft Hillen zitten liegen. Nederland wordt weer eens ergens binnengerommeld.” Groen Links en de D66 noemen Hillens woorden “een blunder”.

Ik vermoed dat dit niet het geval is. Hillen is niet dom. Hij weet heel goed dat zijn uitspraak over de militaire missie het laatste was wat hij moest zeggen. Dus waarom zei hij het?

Ik kan maar één reden bedenken: het Kabinet heeft er voordeel van als de discussie vandaag gaat over Afghanistan. We staan te kijken naar een goocheltruuk: onze aandacht wordt afgeleid.

De vraag is waarvan. Stinkt Diginotat nog harder dan we al dachten, wist het Kabinet het al weken en dient Hillens interview – het zal een dag of tien geleden zijn afgenomen – om de aandacht daarvan af te leiden? Is al besloten dat de euro wordt opgeofferd? Zitten er nog meer belastingverhogingen aan te komen?

Ik heb geen idee. Maar het lijkt een afleidingsmanoeuvre. Het wil er bij mij niet in dat Hillen zó stom is dat hij precies de partijen bruuskeert wier hulp hij nodig heeft. Zo dom kan niemand zijn.

Reacties (16)

#1 mb

Van harte mee eens. Er is zo duidelijk gezegd wat niet uitgesproken mag worden dat er alleen maar opzet achter kan zitten. Ik weet niet of er een heel ander dossier achterzit, als diginotar of zo.

Misschien is het weel een poging om de glijdende schaal op te gaan. Hoe het ook zij, Hillen en Rutte hebben duidelijk gemaakt dat dit een politiemissie is door voornamelijk militairen in een land dat in oorlog is. Onlangs hoorden we al van een Afghaanse politiecommandant een zorgvuldig ingefluisterd quootje dat ons daarop voorbereidt.

In de taal wordt dit al langzaam een militaire missie. In werkelijkheid was dat ook al zo. Over een tijdje, zo tegen het moment dat de eerste plastic zakken terugkomen, zijn we al gewend aan het idee dat ‘het’ zo gaat daar.

Wel met dank aan Groenlinks, dat dan weer wel.

 • Volgende discussie
#1.1 Sjiek - Reactie op #1

Lijkt me sterk dat de uitspraak van Hillen iets moet verhullen.

De stofwolk die een dergelijke uitspraak veroorzaakt is slechts mediumsize. Een storm in een glas water met als staartje een kamerdebat. Je verwacht van een afleidingsmanoeuvre dat ze alle aandacht opzuigt. Daar is hier echt geen sprake van.

Er is nog een argument dat niet voor de stelling van de auteur pleit: proportionaliteit. Dit soort opzetjes zijn noodgrepen. Wie dit soort praktijken bij mediumsize onderwerpen toepast vliegt zo uit de bocht.

Kortom: de samenzweringstheorie van de auteur is niet erg waarschijnlijk.

Waarschijnlijker is het dat Hillen doelbewust de grens oprekt. Maar het motief?

#2 Loupe

Och, ’t gaat maar om oorlog. Daar is tegenwoordig geheel geen casus belli voor nodig, slechts een leugentje en een fabeltje en we doen weer mee met de grote jongens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 weerbarst

groenlinks moet gewoon per direct de steun intrekken.
zeker na mariko cia gate.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Teun

Inderdaad; ik dacht ook: zo dom is Hille niet. Ik dacht zelf aan een slimme truc om GL kalt zu stellen, maar dat is na Peters ook niet echt nodig.

Hetzelfde had ik trouwens met wat ik vooral zie als een 1-2-tje tussen Zalm en Bolkestein over Griekenland en de euro. Het was geen tegenspraak; het was iedereen tevreden houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Eric

Kom kom, alsof het de allereerste blunder van Hillen is. En laten we wel zijn: behalve de GL-fractie had iedereen door dat het in de praktijk geen civiele missie zou worden, net zoals Uruzgan geen opbouwmissie was. Prachtig punt voor GL om de steun in te trekken, zou ik zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Kunduz Monitor

Wellicht wordt hier gedaan aan future damage control. De regering kwam een paar jaar geleden stevig onder druk te staat toen de ‘opbouwmissie’ in Uruzgan een ordinaire vechtmissie bleek. De regering weet nu, net als heel Nederland behalve GroenLinks, dat het in Kunduz een oorlogsgebied is en dat een puur civiele missie daar niet mogelijk is. Dat gaat in de toekomst dus ook problemen creëren. Door dit soort uitspraken van Hillen maak je de bevolking, politiek en journalistiek al een beetje klaar voor de weerbarstige praktijk die Kunduz heet.

Het sluit overigens aan bij een eerder artikel over Hillen: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/29/hillen-militair-moet-meer-vechten-minder-hulp-geven/. Dit stuk zou je ook future damage control kunnen noemen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Prediker - Reactie op #6

Als dat de bedoeling is, is het wel knullig uitgevoerd. Want nu lijkt het net alsof:

(a) de regering wel met de mond belijdt dat het geen oorlogs-/vechtmissie is, maar dat ze eigenlijk donders goed beseft dat een missie in Afghanistan niet anders dan een militaire missie kan zijn.

(b) dat de regering onderling verdeeld is over het karakter van de missie Kunduz, waarbij Rutte en Hillen onderling touwtrekken. (Niet goed voor het gezag van de premier).

(c) een combinatie van a en b.

#6.2 JSK - Reactie op #6.1

Eh ja. Ik zeg a), want alleen Groenlinks en D66 waren naief genoeg om te denken dat je geen dodelijk geweld hoeft te gebruiken in een oorlogsgebied. De achterbannen van VVD/CDA/PVV don’t know, and don’t care.

#7 Loupe

d) Iedereen, inclusief Hillen, weet inmiddels dat de politieke omschrijving van Afghanistan-missies niet altijd naadloos aansluit bij de praktijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mb

Ik ga voor d)

en ik denk dat GL olv Sap dat ook wel weten. en ook al wel voordat er steun was. Misschien dachten ze ‘we laten ze in de val lopen’!!!!1eleven.

misschien dachten ze ook wel niet

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Reinaert

Ik houd niet zo van “complotten”, maar opmerkelijk is het wel dat het nieuws rondom prinsjesdag wordt gefocust op zaken die afleiden van het afbraakbeleid van Bruin 1.
Ik noem: het “extra” geld voor de zorg, versus draconische bezuinigingen voor chronisch zieken, de vrijwilligers voor de politie versus het feit dat er geen 3000 agenten zijn bijgekomen, de aanpak van het voortgezet onderwijs (het beperken van het lespakket) versus de afbraak van de arbeidsvoorwaarden in dat onderwijs en nu Hillen met spierballentaal die Henk en Ingrid tenminste verstaan. Enz.
Ik denk dat er goede spin-doctors actief zijn.
En waar blijft de oppositie?
Alleen Roemer is zo nu en dan duidelijk in beeld.
De PVDA komt met een krabbel over het koningshuis terwijl het pensionestelsel wordt afgebroken.
Tsja: overwegend treurnis troef bij wat zich links noemt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Share

Links of rechts.. je zal daar maar met je buks in het veld liggen, nederlands vlaggetje op je mouw genaaid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 L.Brusselman - Reactie op #10

En dan is niet alleen je mouw genaaid.

#11 AntonB

Het ligt maar aan de definitie. Is een terrorist een crimineel of een militair? En is diegene die hem bestrijd dan politie agent of soldaat? Voor Sap licht die definitie heel gevoelig bij haar achterban, Hillen is een lompe boer in de porseleinkast van een minderheids kabinet, wiens achterban het geen zak uitmaakt of de missie nu militair of civiel heet. Zowel Sap als Hillen wisten precies waar ze aan begonnen, het gekat om de definitie is dan ook een beetje show voor de buhne.

Rutte doet er verstandig aan Hillen in te ruilen voor een wat diplomatiekere minister. Met de crisis heeft hij zijn handen al vol aan belangrijke zaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 salvatore

Hillen heeft allen reden te zeggen hoe het is.
Net als, de politie ,zorg etc kampen ze ,met onmogelijke niet-realistische ;
taken bij gebrek een materieel en mankracht. (door bezuinigingen niet,ernstiger als ten tijden sebrenicia) taken.
Militairen ook in, Uruzghan betalen uit eigen zak; geschikte kleding;gewoon omdat daaar geen budget voor is/vrijgemaakt werd.

Nadat zijn , beroepsgroep; uitgekleedt werd; en velen ontsalgen; datgene wat er nog zit/gestuurd wordt voor een hongerloontje; NIET op padvinders, uitstapje of fietstocht zijn!
Afghanistan waar zelfs de russen zich op stuk beten; wij uit het kleinste landje zonder bergen van de wereld; Daar de mensen uitleggen HOE zij daar, in die situatie 9wij niet kennen) moeten/kunnen operreren..?

Geen mens,geen afghaan geen navo of vn; op dit soort schijn bijdrage zit te wachten…Het verspilt ieders tijd.Is net zon Missie; als ons in de lucht gesjees..gehang..boven libie zonder daad/slachtkracht.

Bruin -rechts voortkomend uit liberaal doorgeslagen individualist, decadend,wereldvreemd, rijk links; wil graag gesust worden.
Kenmerkend, vanaf Libie helikopter verkiezingsstunt; tot euro,floppers,knallers.

Groen links vind het prima; ongeacht, wat er gebeurt of de gevaren zijn;zolang we het maar civiele missie noemen. (??)
dat vind ik MISDADIG!
En in deze ditmaal, Hillen eindelijk eens iets zinnigs zegt;
Volkomen terrecht en zijn plicht nar defensie; onze jongens en hen families thuis; TE WETEN waar we ons bevinden,onder welke omstandigheden ,precedent en opdracht??

( Of zal , onze regering hem nu net zon behandeling als SPIJKER geven?
Voor het ,vertellen van de waarheid aan de weduwe van gesneuvelde soldaat; door ondeugdelijke meinen;en niet in gevecht/friendly fire…)
“Groen links” heeft zijn laatste .oortje vesnoept en elke geloofwaardigheid en credit verspeelt; net als de cda, en pvda;

Tijd voor een nieuw, democratisch systeem ik ben voor; absolute totale regerende duurzame monarchy;naar model van Qatar.
Of wubbo ockles als president;
Of, gezien het vrije woon werk verkeer binnen Europa,linton kwesi johnson
als president;

of beter nog een jaartje geen regering; en een referendum,voor elk besluit;
Als dit kabinet ooit valt is het op KUNDUZ
\al was voor mij de druppel; libie helikopter verkiezingsstunt;en vooral hen ” uitleg” ” werkwijzen: en diplomatieke onderhandelingen met ghadaffie;
voor eigen gewin…

OOk toen vond oppositie het belangrijker dat hen schoenen gelikt werden;
en, het bestaan erkent ; zo miskent zo miskent.
Het sap , van de tweede karmer kruipt waar het niet gaan kan.
TUURLIJK zolang we ; verkachtende priesters/anderen; Maar, naastenliefde blijven noemen;kunnen we er allen mee leven;wat er echt gebeurt/niet is;
Of juist wel; is dan van ondergeschikt belang.

De nieuwe Haagse mores…SUDOKO`crypto, voor Dummies; als beleid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie