Goede CDA-strategie?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Dit kunnen stukjes zijn die ons worden toegestuurd, zoals het onderstaande stuk van Paul Visser.

Het CDA verkleint het gat met de PVV blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De partij van Geert Wilders zakt een zetel en het CDA van Jan Peter Balkenende stijgt er één. Zou de strategie van het CDA weer gaan werken?

Toen de LPF opkwam, hanteerden Jan Peter en zijn partijgenoten de ‘niet-aanval strategie’. De meeste partijen in Den Haag walgden van de Fortuyn’s standpunten en vielen hem continu aan met enorm vergaande vergelijkingen, waarvan vooral de vergelijkingen met extreem rechts breed werden uitgemeten in de pers. De enige partij die zich afzijdig hield was het CDA. Sterker nog; zij schurkte tegen de LPF aan. En dat heeft ze geen windeieren gelegd. Door deze opstelling werden ze in 2002 de grootste partij en kregen de macht in handen. Balkenende is sindsdien niet meer van het pluche weggeweest.

Nu lijkt het CDA dezelfde weg in te slaan. De allereerste stap is gezet door de voorzitter van de christelijke partij, Peter van Heeswijk, met de opmerking dat hij geen enkele partij uitsluit bij het vormen van een toekomstige coalitie. Oftewel, ze zijn bereid om met Wilders te regeren. Hierdoor zullen potentiële stemmers van het PVV eerder kiezen voor het maatschappelijk meer geaccepteerde CDA, en zal Balkenende weer een termijn als premier tegemoet gaan met de PVV als tweede partij in de regering. Zo blijft de macht bij het CDA en kan hij de partij van de vrijheid in bedwang houden, zoals bij de LPF.

Door de stijging met een zetel in de peiling, lijkt deze strategie nu zijn vruchten af te werpen.

Reacties (7)

#1 cerridwen

Één zetel bij Maurice de Hond maakt nog geen verkiezingsoverwinning.

Dit kan zeker de tactiek van het CDA zijn, maar het werkt kan je niet aan één peiling aflezen (en zeker niet die van Maurice de Hond).

  • Volgende discussie
#2 Lenin Strawskim

De analyse klinkt doordacht en plausibel. Maar de suggestie dat een stijging van 1 zetel in de peilingen iets te maken zou hebben met het succes van deze strategie vind ik buitengewoon ver gezocht of zijn minst extreem voorbarig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Nou ja, het is wel een trendbreuk. De volgende peilingen zullen uitkomst bieden.

Overigens zijn de peilingen bij De Hond inderdaad onbetrouwbaar, maar de veranderingen tussen twee peilingen is -volgens mij- al wat betrouwbaarder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 ace

Het is altijd de tactiek van het CDA om tegengeluiden te negeren, of het nu gaat om argumenten van de coalitiepartners, kritiek van de oppositie of stemmen uit de samenleving. Het CDA heeft die tactiek van het koningshuis afgekeken: die reageren ook nooit op directe aanvallen, en toch zijn ze razend populair. Niets schrikt Nederlandse kiezers zo af als politici die rollebollend over straat gaan.

Daarbij, omdat het CDA voor iedereen zo handig in het midden staat ? zelfs Jan Marijnissen wil met het CDA in zee ?, opent ook niemand direct de aanval op het CDA. Daarmee heeft het CDA de comfortabele positie van spil: alles draait om hen. Zolang ze die positie maar vasthouden, is er niets aan de hand. Ze zijn daar meesters in. Het lijkt me één van de belangrijkste redenen dat de achterkamertjes nog steeds zo gretig gebruikt worden. En eigenlijk is het dus raar dat niet het CDA, maar de PvdA daarop wordt afgerekend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Cerridwen

@Joost: 1 zetel verschil in peilingen is nog geen trendbreuk. Het CDA schommelt wel vaker een zeteltje heen en weer.

Nu ik toch naar de trends kijk, dan zie je dat de PVV al een paar weken aan het afvlakken is, en dat het CDA weer terug is op het niveau van voor de PVV surge.
We zullen het zien, over een paar jaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Teun

Het verschil met 2002 is wel dat Fortuyn veel salonfaehiger was dan Wilders; Fortuyn deed het uit flamboyante flap-uiterigheid, terwijl Wilders bewust rant. De kiezer weet dat ook.

Daarnaast is Wilders naast anti-moslim ook anti-establishment. En wie vormde er de afgelopen 7jaar het establishment? Precies.

Tot slot heeft JP na zijn ervaring met de LPF niet wéér zin in regeren met een loose canon op rechts, denk ik. En al zou hij het proberen: ik ben benieuwd hoe de formatiebesprekingen dan zullen verlopen… De LPF kwam uit het niks, maar de PVV loopt tegen die tijd al een jaar of 6 te stieren en te tieren in Den Haag. Het wordt zeker billenknijpen als ze de onontkomelijke derde partij erbij willen betrekken.

Dat zal dan wel de VVD worden, dus dan wordt het Balkenende I revisited. Hebben we nog een lid van het koningshuis na wiens begrafenis Balkie zich weer bij Bea kan melden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Gijs

Eigenlijk is het wel heel raar want veel vd islam kritiek van Geert gaat over intolerantie en het plaatsen van hun cultuur en koran boven onze wetten. Nu is het CDA een voorvechter vd status aparte van religies in Nederland (bijv mbt bijzondere scholen). En recent hadden ze nog wel een aantal wetsaanpassingen in gedachten om liberalisme of geloofskritiek aan banden te leggen.

Waarschijnlijk heeft t dus meer te maken met tegeltjeswijsheid ala:
“keep your friends close but your enimies closer”.

Het feitelijke beleid vh CDA is waarschijnlijk niks veranderd. Ze proberen zo alleen iets vd domme massa bij GW met loze kreten los te weken. Enige kans hebben ze dus wel.

  • Vorige discussie