Ga boeven vangen!

pvv.jpg
Enkele weken geleden werd duidelijk dat de politie loshangende fietslampjes niet langer zou tolereren. Het hield ons allen ettelijke weken bezig, maar gelukkig mogen ze inmiddels weer. De kwestie moet de PVV-fractie zijn opgevallen. Tussen het stellen van Kamervragen door kwam Hero Brinkman dan ook met een plan: 4 miljoen minder onnodige boetes en in plaats daarvan een landelijk politieteam tegen straattuig. Een symphatiek plan? Pak de stemkastjes er maar bij!
[poll=103]

 1. 8

  Hmm… wat is er belangrijker? Verkeersdoden voorkomen door het handhaven van regels, of straattuig aanpakken, waardoor er wellicht minder tasjes gestolen worden, maar wat mogelijk zelfs averechts op de straatgeweld-vermindering kan werken?

 2. 11

  HMMM…. MISSCHIEN BEN IK WEL EEN BEETJE DE MENING TOEGEDAAN DAT JE NIET TEN ALLE TIJDE HYPERSERIEUS MOET ZIJN, MAAR DAT JE JE AF EN TOE EEN GEINIGHEIDJE – ALS TUSSENDOORTJE EN HEEL SPAARMZAAM ERMEE ZIJN NATUURLIJK – MAG PERMITTEREN.

 3. 12

  Stel je voor dat iedereen zich aan de wet houdt, dan kun je de politie gaan reorganiseren en vrijgekomen agenten inzetten als leraar in het onderwijs

 4. 13

  Mooi plan: €4000000 minder inkomsten vanwege minder boets. En daarbij god weet hoeveel meer uitgaven aan weer een nieuw team tegen ‘straattuig’ (je weet wel, jonge marokkaanse mannen)

  waar gaat de heer Wilders die centen vandaan toveren?

  Ieder voorgenomen saldo aan uit te schrijven bekeuringen is BS zowel positief als negatief. Een bekeuring gebruik je om ongewenst gedrag te bestraffen niet om de staatsfinancien rond te krijgen.

 5. 15

  @11

  EHM…NOU…IK VIND DUS DAT EHM…JA…TSJA…MISSCHIEN HEEFT U TOCH WEL GELIJK MET UW KIJK OP HET LEVEN HOE LASTIG HET OOK IS OM DIT TOE TE GEVEN.

 6. 16

  Ondanks het feit dat er zoveel “onnodige” bekeuringen worden uitgedeeld ( meestal bij verkeersovertredeingen…..) vallen er jaarlijks toch nog 1700 doden in het verkeer. Hoeveel doden er zijn gevallen bij al die vermeende “terroristische”akties waar deze ex-politieinspecteur het over heeft, is mij niet bekend maar het zijn er zeker geen 1700 ( waarschijnlijk nul komma nul)
  De amsterdams politie mag zich gelukkig prijzen dit personeelslid kwijt te zijn…( allen de bijnaam al: “Rambo”van de bellamybuurt….zakje!!!!)

 7. 17

  Ik vind het altijd zo raar dat agenten in Amsterdam het negen van de tien keer geen probleem vinden dat ik zonder licht fiets. Ze vinden het alleen een probleem als ze met vijf man (vrouw) in een groepje op een straathoek staan. En het gekke is: als ik tweehonderd meter voordat ik ze tegenkom afstap en een stukje loop, vindt dat groepje het ineens ook geen probleem meer, ook niet als ik honderd meter verder weer opstap.

  Het is een triviaal onderwerp natuurlijk, maar aan de andere kant kan het toch niet goed zijn als de wetshandhaver geen enkele consequentheid heeft bij dat ene onderwerp dat de meeste mensen in contact brengt met die wetshandhaver?

 8. 19

  Die batterijlichtjes zijn gewoon een lapmiddel voor een achterliggend probleem: er wordt door geen enkele fabrikant verlichting gemonteerd die even betrouwbaar is als de fiets zelf. Daar zou de politie(k) eens naar moeten kijken!

  Het betrouwbaarste oplossing die er te vinden is (bright LED lichtjes gevoed met magneten op het wiel) is zelfs jarenlang verboden geweest. Waarom? Omdat het knippert… rrright…

  FYI: Een aangepaste versie van Reelight is gelukkig wel toegelaten. En ja, zelfs dit soort lampjes zijn stuk te krijgen (in mijn geval was ’t waarschijnlijk overbelasting bij 80 km/u, het achterlichtje kan er wel goed tegen).

 9. 22

  Yves Desmet, op 2007-06-09, de dag voor de verkiezingen, in De Morgen:
  Ik ga niet stemmen voor Yves Leterme. (…) Een olifantengeheugen gevoed met rancunegedachten, liever niet. (…) Leterme, gedreven door het minderwaardigheidscomplex van de West-Vlaamse zoon van de schilder-behanger, vol wantrouwen tegen iedereen in wie hij een tegenstander vermoedt, binnen en buiten zijn partij? Nee, liever niet. (…) De foto van de huiskamer van Leterme [toont] een oer-Vlaams fermette-interieur, zonder een spoor van kunst of design. Leterme geeft ook ruiterlijk toe dat hij daar niet zoveel van kent of mee heeft. Zijn volste recht overigens, om het met een van zijn containerbegrippen te zeggen: alle respect daarvoor. Maar het duidt wel op dat ene kenmerkende trekje: Leterme is de man van la Flandre profonde, die in leven, werken en ideeën het wereldbeeld van het platteland uitademt, de normen en waarden van de kleine gemeenschap, wars en zelfs bevreesd van iedere stedelijkheid. Hij is geen pilaarbijter, verre van, maar Leterme is wel de enige politicus die nog probleemloos de term ‘boeven’ in de mond neemt en voor wie drugsbeleid neerkomt op het in de gevangenis stoppen van dealers. Het is de cultuur van de landelijkheid, van het leven onder de kerktoren, de wielerkoers, de geit in de tuin. Niets mis mee en, nogmaals, alle respect maar het is niet mijn wereld.

 10. 23

  Die fietsers die zonder lampje rondrijden doen dat natuurlijk zodat ze nietsvermoedende voetgangers van hun sokken kunnen rijden. Dat arme straattuig hangt alleen maar onschuldig rond, kunnen zij er wat aan doen dat bange omaatjes hun tasjes overhandigen. Nee, de politie stelt de juiste prioriteiten! Voorstellen om criminaliteit meer aan te pakken in plaats van kleine overtredingen, wat een populisme en bangmakerij van de PVV!

 11. 25

  Mijn stem: Nee, dit populistische ‘ga-boeven-vangen’-argument tast de rechtsstaat aan. Mensen zonder fietslampjes zouden gepeppersprayd moeten worden.

  Sterker nog, de straf voor het rijden zonder fietslampje zou op minimaal 240 uur dienstverlening moeten komen te staan: boeven vangen!

  Kan ik zometeen weer met duizelingwekkende snelheid door de wijk fietsen (natuur lijk met mijn licht aan) zonder mijn nek over al die criminele figuren daar te breken….

 12. 27

  Ik werd laatst door de politie stilgehouden omdat ik per ongeluk mijn rode lichtje voor op mijn fiets had en mijn witte lichtje naar achter wees. Volgens de veldwachter in kwestie leek het daardoor alsof ik achteruit fiets. Een lastige kwestie, want het is toch niet verboden achteruit te fietsen? Als ik maar goed verlicht ben.

 13. 28

  Kun je ook voor een rechtsstaat zijn zonder het eens te zijn met de huidige wetgeving en -handhaving van de rechtsstaat? In dit geval dus enigszins sympathie voor de PVV, bij gebrek aan bovenstaande optie.

 14. 31

  Landelijk inkrimpen bezetting straatagenten? En dan 1200 speciaal opgeleide agenten om dat Marokkanengespuis (woord staat in spelcontrole!) eens keihard de les te gaan lezen. Oké, en elk nieuw fris idee mag je niet zomaar van tafel vegen. Hoeveel nare kutmarokkanen (nog niet in spelcontrole, dankzij Rob wél in de v. Dale) zijn er eigenlijk? 5000, en waar? 1 agent op 4 relmarokkanen (zowel niet in spelcontrole als v.Dale)? En heb je dan 2 soorten agenten in b.v. Zuid- Oost rondlopen (LAST- team als zodanig apart herkenbaar)? En gaan die dan niet als 2 honden vechtend over straat rollen als een reguliere agent een voor de zoveelste maal zonder helm rondcrossend berberjong wil bekeuren?: AFBLIJVEN JIJ GVD, DIE MAROKKAAN IS VAN MIJ. Zal je net zien, O horror, dat een derde er dan slinks mee heenloopt…en hem in een steegje net zolang op z’n muil slaat tot de poep uit z’n bek en de kots uit z’n reet spuit. Geh, ben je dan spekkoper.

  Pff…lastig wel, dit soort raadseltjes, ik kom er maar niét uit, altijd slecht in geweest. Zoals b.v. die waarbij rode en zwarte hoedjes door elkaar gehusseld worden, een blinddoek om en dan raden wie welke kleur hoedje op heeft.

  U had zeker wel begrepen dat u daarvoor niet bij mij moet zijn.

 15. 32

  Hoe vervelend ik het ook vind, die boetes zijn wel terecht. Heb er dit jaar twee mogen ontvangen.

  Als de politie dit niet zou handhaven rijdt binnenkort het hele land zonder licht (ik als eerste). En dan roept de meneer van de PVV natuurlijk weer heel hard “Hoe is het mogelijk dat in dit land,anno 200x nog zoveel mensen doodgereden worden??”

  Of zijn hier mensen die de correlatie tussen aantal verkeersongelukken en het rijden zonder licht willen ontkennen?

 16. 35

  @32: Er is ook een correlatie tussen crimineel gedrag en het dragen van leren jassen. Dat wil nog niet zeggen dat het verbieden van leren jassen tegen criminaliteit helpt.
  De boetes zijn niet terecht. Misschien is zo nu en dan onder een auto komen wel terecht, maar dat risico neem ik graag.

 17. 36

  @35

  Ik zeg niet dat het het *enige* verband is. Maar het is wel een factor van belang.

  En nu niet beginnen met “mensen moeten toch zelf weten of ze onder een auto willen komen?”

 18. 37

  … hoe zat dat nou met “meer blauw op straat”????

  #rekent bij de AH een paar doosjes wijn af#

  … nee mevrouw, die zijn voor onderweg!

 19. 38

  @36: Precies, dat moeten ze inderdaad zelf weten. Dat is een afweging die ze niet opgelegd hoeft te worden aangezien het risico voor de andere betrokken partijen verwaarloosbaar is.

  Bovendien, de aanname dat fietslichtjes ongelukken voorkomen is nooit bewezen. Als ik zonder licht rij let ik beter op omdat ik weet dat ik de schuld krijg bij een aanrijding. Daarintegen is het in de stad zo goed verlicht dat de kans dat een automobilist mij niet ziet echt niet groter is.

 20. 39

  Wat is dit nu voor gevaarlijk ethisch verval? Het belang van lichtjes wordt nu inees ook al ontkracht? En roken is zeker ook niet – aangetoond – slecht voor de gezondheid? *ja, dat is dus idd lekker het [ur=http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/nieuws/1444/nicotine-helpt-bij-parkinson]geval![/url]

 21. 41

  Ik heb voor de pepperspray gekozen omdat het mij deed denken aan Kill Bill 2 waar de beeldschone Uma Thurman met een busje pepperspray bedreigd werd alvorens met een zaklamp levend begraven te worden. Ik weet het, het slaat net als de PVV totaal nergens op.
  [img]http://www.shotgunreviews.com/new/wp-content/uploads/2007/05/uma.jpg[/img]

 22. 42

  @38 Heb jij wel eens in een auto gereden? Want fietsers zonder licht kunnen toch vaak onverwacht voor je auto langs schieten. Hoe goed je ook oplet als automobilist. Wat dacht je van bussen en vrachtwagens, dodehoek EN zonder licht?

  Zoals mijn vader vroeger tegen mij zei: “Het gaat er niet om of jij de automobilist ziet, het gaat er om of de automobilist jou ziet.”

  Laat staan het trauma voor de bestuurder die iemand zonder licht aanrijdt. Het mag dan wel de ‘schuld’ zijn van de fietser, iemand doodrijden lijkt me geen leuke ervaring.

 23. 43

  Inkoppertje natuurlijk:

  Deze 4 miljoen verplichte reductie van de aantal boetes levert de politie een vrijgespeeld aantal van 2200 politiemensen op.

  De PVV mag eerst zelf een spoedcursusje Nederlandse spelling gaan volgen (was dat geen onderdeel van de huidige inburgeringscursus?).

 24. 45

  @lmgikke #41:….

  … waarna voor fietsers die, beschonken en zonder licht rijdend, bij een dodelijk ongeval betrokken raakten, de doodstraf officieel werd ingevoerd…

 25. 48

  @RennieB & Kornuit: nou je ’t zegt, ik ben eens ter plekke getaserd toen ik mijn fietsdynamo uit wilde zetten (dat was in een afdaling met tunneltjes). Die veiligheidsfeature zit er dus blijkbaar al ingebouwd, maar het werkt alleen niet zo goed in stadsverkeer.

  En hierbij even voor de goede orde: Op #19 schreef ik ‘zelfs dit soort lampjes zijn stuk te krijgen’… daar is heel adequaat op gereageerd door de importeur die een nieuw lichtje opstuurde. Als dat even zo doorgaat valt er geen bekeuring meer te schrijven natuurlijk.