De zomer van Hans van Duijn: Deel 9

Met dank aan GeenStijl wordt 2011 de zomer van Hans van Duijn. Wie is Hans van Duijn? Die vraag fascineerde me. De man noemt zichzelf ‘Twitterextremist’ en is boos. Zoals het een ware patriot betaamt, heeft hij inmiddels de hoop uitgesproken dat Tofik Dibi met zijn ‘linkse vriendjes’ wordt afgeknald. Wat beweegt zo’n figuur om zoiets op te schrijven? En waar eindigt zijn haatretoriek en ontstaat een blinde woede, met gevaarlijke gevolgen van dien?

Tot en met 15 augustus zal ik hier elke dag een (fictief) relaas tikken over het leven van Hans van Duijn. Vandaag deel 9.

‘Ja?!’ gilt Donald en scheert vervaarlijk met de honkbalknuppel langs Hans’ gezicht. Als hij ziet dat het slechts zijn overbuurman is, laat Donald de knuppel weer zakken. ‘Sorry man, ik ben opgefokt. Kom erin, kom binnen.’ Hij steekt zijn hoofd naar buiten en kijkt de achtertuin rond. In de verte blaft een hond. Uit een openstaand raam klinkt de bumper van RTL Boulevard.
Donald loopt naar de stereoinstallatie en zet de trancemuziek zachter. Hij trapt met zijn blote voet – hij draagt niets, behalve een slip – tegen de pot van de ficus in de vensterbank. ‘Kut, kut, kut,’ briest hij. ‘Ik ben niet door mijn proeftijd heen. En Bilal wel. Bilal wel! Wat heeft Bilal dat ik niet heb?’ vraagt Donald met een wanhopige blik aan Hans.
‘Rot van je proeftijd,’ zegt Hans beduusd.
In een rechte lijn snelt Donald naar zijn keuken en rukt het snoer uit de Princess frituurpan. Hij omzwachtelt zijn hand met het snoer en trekt het gevaarte van het aanrecht. De plastic frituurpan valt in stukken uiteen. Donald graait naar het gestolde brok frituurvet en knijpt in de vette emulsie. Hij smeert zijn gezicht in met het gele vet. Op handen en voeten kruipt hij weer naar de woonkamer. ‘Het is menens,’ tiert hij. ‘Het is de jungle, Hans! We leven in een jungle!’

‘Je hebt gelijk! En ik heb dus hier iets,’ zegt Hans en houdt het foedraal van Perry Sport omhoog.
‘Wa’s dat?’ vraagt Donald, die nu uit met een doos Kleenex tissues toch maar zijn gezicht gaat schoonmaken. Zodra de ergste vetvegen van zijn gezicht zijn geboend, grist hij de glazen bak met witte kiezels van de salontafel en begint zichzelf met de steentjes in het gezicht te gooien.
Hans begint nu zwaar te hijgen terwijl hij toekijkt hoe zijn buurman zichzelf kastijdt. ‘Ik dacht… omdat je het laatst over politiek had… dat we misschien iets… ik weet niet, iets konden doen? Als buurtparticipanten?’
‘Wat. Heb. Je. Daar, Hans?’ vraagt Donald. Bij elk woord gooit hij een steentje in zijn gezicht.
Hans overhandigt het lederen foedraal aan Donald. Donald ritst hem open en ziet de legergroene Walther.
Donald kijkt Hans ijzig aan. Hij laat het foedraal zakken. ‘Hohoho, wacht eens even.’ Donald gooit het foedraal op de sierlederen bank en smeert de resten frituurvet van zijn vingers af aan de muur. ‘Jij dacht toch niet dat ik nog eens vier jaar ging brommen vanwege illegaal wapenbezit? Weet je wel wat dat betekent voor mijn politieke carrière?’ Donald spant zijn spieren en tilt de glazen plaat van de salontafel op. Hij probeert de plaat stuk te gooien, maar de plaat valt slechts tegen de Leen Bakker boekenkast en belandt dan plat op de vloer. Drie delen van een Winkler Prins encyclopedie vallen uit de kast. Omdat Donald van die vette vingers heeft, lukt het hem niet meer de glazen plaat op te lichten. Vloekend smijt hij alle delen van de Winkler Prins uit de kast. Hij zet zijn tanden in de editie van K tot en met M.
‘Zo bedoelde ik het niet,’ zegt Hans. ‘Ik bedoelde het gewoon als eerste aanwinst voor onze gezamenlijke activiteiten…’
‘Dit…’ Donald pakt zijn jasje met de beveiligings-V. ‘Was mijn trots. Dit is mijn leven. Dat hebben ze van me afgenomen.’ Donalds stem wordt brozer. Grienend valt hij in Hans’ armen. Het frituurvet schuurt langs het vlassige baardje van Hans.
Dan laat Donald het lichaam van Hans los. Hij pakt Hans bij de bovenarmen. Donald duwt zijn kaken op elkaar en kijkt zijn overbuurman met betraande ogen aan. Donald haalt diep adem en vraagt dan: ‘Ik heb een midweek geboekt in Centerparcs, zou je met mij meewillen?’

Morgen Deel 10 van de Zomer van Hans van Duijn.

 1. 2

  Het is niet dankzij Geenstijl dat zomer 2011 de zomer van Hans van Duijn wordt, maar dankzij jou, Thomas. Slechts weinigen zullen je proza op dit margeblog lezen, slechts weinigen zullen je ervoor bedanken.

 2. 3

  Ik waardeer het dat je een typetje probeert neer te zetten en dat je een wereld om hem heen wilt creëren.

  Maar met woorden als vervaarlijk, trancemuziek, Princess, omzwachtelt, emulsie, foedraal, kastijdt, Leen Bakker, Winkler Prins, op te lichten, grienend, vlassige, Centerparcs…?

  Met zo een fraaie verzameling niet-originele typeringen, belegen termen en lelijke kutwoorden, is het niet bepaald geloofwaardig, laat staan leuk om te lezen.

 3. 4

  Juist die lelijke woorden en die merknamen schetsen zijn wereld, het boeit ons geen fuck welk merk de tissues zijn maar het boeit Donald en Hans wel!

 4. 7

  Prachtig geschreven! En wie die Hans is? Maakt mij verder weinig uit maar als hij mensen inspireert tot het schrijven van zulke beeldende verhalen…!

 5. 12

  Ook best beangstigend dat Van Aalten zoveel alter ego’s aanneemt om zichzelf een veer in de reet te kunnen steken. Jacco, Sikbock, Terrebel: allemaal overduidelijk gecreëerd door Van Aalten zelf.

  edit webmeesteres: u bent zelf een alter ego. Wel een beetje flauw niet waar? Moet ik nog verklappen wie? Nee natuurlijk doe ik dat niet. Maar af en toe.. als ik zie wat een streken sommige reaguurders uithalen…

 6. 14

  @Kok , oh jij onnozelaar die overal spoken ziet. Vervul je dagen niet met negativiteit jegens een creatieveling die je stiekem benijdt, maar geniet net als wij van deze geheel vrijblijvende stukjes van Thomas van Aalten. Laat de Hete Zomer nog maar lekker doorsidderen.

 7. 15

  Waarom, oh waarom, wordt altijd jaloezie of benijden erbij gehaald als je van iets aangeeft dat je het waardeloos vind? Soms is iets waardeloos vinden ook gewoon iets waardeloos vinden, niet een stiekeme wens om hetzelfde, maar dan beter, te produceren.

  Webmeesteres: u doelt waarschijnlijk op het feit dat dit ip-adres gedeeld wordt door meerdere reaguurders. Dat klopt, er zijn op dit adres 2 frequente en 1 minder frequente reaguurders actief, die allen gebruikmaken van hetzelfde niet-bestaande emailadres, maar wel onder verschillende namen posten. Zorgvuldigheid is natuurlijk absent als je denkt dat je een reaguurder denkt een hak te kunnen zetten. Fijn om te weten.

 8. 16

  Driftig tikkend probeert @Kok zichzelf te verdedigen tegen de in zijn ogen onterechte positieve meningen. Hem zullen ze er niet onder krijgen met hun positieve gelul. Al moet hij al z’n vrije tijd erin steken. Hij zal gelijk krijgen. Dat andere mensen ergens van kunnen genieten, en hij niet, is voor hem geen reden om zijn zure gal binnen te houden. Nog even volhouden liefhebbers van het werk van Thomas van Aalten, zeg ik, want na het zuur komt het zoet. voor ons maakt het niet uit, wij genieten immers NU al. Het wordt alleen maar beter mensen. Mooi he ?

 9. 17

  Natuurlijk ben ik stiekem best een beetje jaloers dat ik niet een successerie mag schrijven voor Sargasso. Dat neemt niet weg dat ik het Hans van Duijn-relaas slecht vind.

  Met die inferieure en gedateerde merknamen probeert Van Aalten een bepaald milieu te scheppen, dat begrijp ik. Maar ik denk dat dat veel beter en subtieler kan, zonder te strooien met de betreffende merknamen.

  En serieus, welke ‘echte’ Hans van Duijn gebruikt woorden als omzwachtelen, kastijden en foedraal. Nee, het zijn de woorden van de verteller, zal iemand tegenwerpen. nou, welke verteller gebruikt zulke woorden? Nou, Thomas van Aalten dus. Op een weblog. Anno 2011.

 10. 19

  @16, zever niet, “De zomer van…” is gewoon tinnef. Punt. Als literatuurliefhebber lopen me de rillingen over mijn rug van plaatsvervangende schaamte voor zoveel elementaire missers op een rij.

  Thomas van Aalten is de Dinand Woesthof van de kladschrijvers, de herpes om de de mond van het fotomodel, het natte krijtje over het bord. Omdat deze Bernlef 2.0 zichzelf zo ongelofelijk gaaf vindt, zal hij ook nooit een iota beter gaan schrijven, gesteld dat hij dat al zou kunnen.

  Dit feuilleton is niets meer dan een heel zielige poging tot het in de grond schrijven van een domrechtse twitteraar door allerlei neerbuigende vooroordelen lafjes af te raffelen. Gaaap. Weet Hans van Duijn hiervan? Dacht het niet, hè? “Maar wij zijn links dus wij deugen dus mag het.” Nou, ik dacht zo van niet.

  Het feit dat Thomas van Aalten met een heuleboel alter ego’s en opgetrommelde vriendjes dit broddelwerk kritiekloos de hemel in blijft prijzen, maakt dit hele feuilleton alleen maar zieliger. Door het slechte te prijzen, veracht je het goede. Zo simpel is het. Bovendien doet Bert Brussen’s incestueuze kliekje op de Jaap dit ook al, eerder en “beter”.

  Je zegt “Na het zuur het zoet”. Pfff, een verhaal moet meteen goed beginnen. Een lezer hoort niet te lijden onder de tenenkrommende incompetentie van de schrijver.

  Het enige amusante zijn de flames in de reacties. Om in vorm te blijven draag ik daar met liefde mijn steentje aan bij.

  NB redactie, ook ik/wij hebben een geNAT ip met gesavede en gesharede browser sessies. ’t Is maar dat jelui het weet.

 11. 20

  Fascinerend allemaal. De schrijver schrijft wat hij schrijft, of het nou naar de zin is van de individuele lezer of niet. Lezers die iets anders willen lezen dan de schrijver geschreven heeft, beseffen waarschijnlijk niet dat het geschrevenen niet enkel en alleen voor hem of haar geschreven is. Je kunt proberen als schrijver om een zo groot mogelijk aantal lezers tevreden te stellen, maar dan ligt populariteit en vervlakking op de loer. Doe gewoon “je ding” en ga zeker geen compromis aan. Hou het puur.

 12. 24

  Gelukkig! We houden allemaal onze humor. Nog even en de azijnpissers hebben hun laatste druppels gelekt. Nou Thomas, kom maar op met deel 10. We zitten er klaar voor :)

 13. 26

  Oh shit. Verkeerde alteregoll gebruikt. Ik bedoelde:

  @19 Om in vorm te blijven draag ik daar met liefde mijn steentje aan bij.

  Zeg maar gerust topvorm.

 14. 27

  “Tot en met 15 augustus zal ik hier elke dag een (fictief) relaas tikken over het leven van Hans van Duijn. Vandaag deel 9.”

  Vervolgens verscheen er op 12 en 13 augustus geen fictief relaas. Dat vind ik dan toch raar.