1. 2

  @ JSK

  Je had w.s. de mouse- over gemist? De reële economie slaat de IJslander inderdaad inmiddels als lava as de ogen dicht.

  E.e.a. in het licht van spectaculaire “assets price boom” en “soaring property market” v.a. 2003 tot een stuiterende krona in 2006 natuurlijk. En zo verder tot in jan. 2008: “de kans dat Kaupthing een lening niet kan terugbetalen acht keer groter is dan bij een gemiddelde Europese bank”. En nogmaals de krona in maart 2008: “The central bank was forced to raise its benchmark rate to a record 15 percent last week to defend the krona after a 30 percent slump against the euro this year.” En: “Its central bank was forced to increase interest rates dramatically in an effort to fend off a full-blown economic crisis, raising fears the country’s banking sector is in danger of collapse.”? En dat rond diezelfde tijd Britse spaarders massaal (spaar)gelden uit IJsland terug trekken, en advies max. van 35.000 te sparen. Voor financiele experts en ingewijden hopenlijk e.e.a. toch wel zichtbaar.

  Dat OECD, DNB en andere toezichthouders natuurlijk zoveel mogelijk de rust wilden bewaren…zoiets…

  Ja, nou..tja…

 2. 4

  @2: Je spreekt over Ijsland die meegesleurd werd op de golven van de internationale crisis, beginnend eind 2007. Carlos spreekt over eind 2006. Wel even je kop erbij houden.

  @3: Als jij het zo goed hebt kunnen voorspellen, waarom ben je dan geen miljardair nu?

 3. 5

  @JSK
  Als jij het zo goed hebt kunnen voorspellen, waarom ben je dan geen miljardair nu?

  Niemand heeft het over voorspellen. Je maakt een opmerking in #1 in retrospectief. En die opmerking is tekenend voor jou houding tov. de graaiers en het geld. Je lijkt niet te begrijpen – en tot op dit moment te ontkennen – dat er iets mis in in het systeem. Tenminste, die lucht komt van jou #1. Rotte lucht dat is…

 4. 6

  Als ik dat stuk lees dan zou ik zeggen: De OECD zag problemen in de IJslandse economie en heeft dat op een erg diplomatieke manier verwoord.
  Ik ben niet zo’n goede voorspeller en ook zeker geen miljardair, maar ik heb bij het wegzetten van mijn spaargeld toch bewust de IJslandse banken gemeden, mede door omschrijvingen zoals van de OECD. Een goed voorspeller wordt rijk, een goed verstaander in ieder geval niet arm.

 5. 7

  @5: Het is niet perfect, maar de denkers en oproerkraaiers die in het verleden de kans kregen een alternatief systeem te ontwerpen hebben zoveel meer ellende veroorzaakt. Als nare stalinist zou jij daar alles van af moeten weten.

 6. 8

  Ja hallo, kan me kop niet in tweeen hakken…
  Maar is dit niks in het licht van deze w- link JSK?: “An Icelandic saga” d.d. 29 maart 2006. *inlog vereist voor rest van artikel*

  Misschien als je verder zoekt dat je nog wel iets vindt uit die tijd?

  En wat was er toen (hier ergens link gezien tijd terug) in datzelfde jaar toch exact aan de hand met die krona? Jeweetwel, waar nu het salaris ad tegenwaarde in ijsklontjes mee wordt uitbetaald…

 7. 9

  Ach @JSK, nog niet groter gegroeid?

  Ontworpen systemen werken niet, bestaan niet. Alleen dynamische systemen met hun mutaties. Probleem is dat er figuren bestaan die zo een systeem statisch willen houden en problemen ontkennen, de dynamiek tegenhouden.

 8. 11

  Ik neem toch aan dat je (JSK) bent ingelogd bij de Financial Times? (als zijnde ambitieus ec.studerend o.i.d.)? Moet ik, met me huis-tuin-en-keuken kennis van economie, moet ik me daar nu ook nog es mee gaan bezig houden ja? Met die zooi. Nou? Omdat jij, ook nog es, nooit met linken komt en w.s. ook deze nooit gelezen hebt? Sjongejonge, wat laat jij je de zak opblazen. Vooruit…hier gratis-en-voor-niks een stukkie uit de “An Icelandic Saga” #8 (ja hallo…niet alles natuurlijk, ben Sniekelaas niet):

  “Iceland is too small to generate much contagion: its $13.2bn (£7.5bn) economy is comparable to that of a mid-sized city in the US or Europe….
  The lessons of Iceland should not be limited to national markets. Risky assets of all kinds have prospered on the back of the carry trade. Just as common investors helped transmit contagion in past crises, common financing could result in unforeseen correlations between apparently very different markets in future.”

  Investors have been warned.

  Ziezo.

 9. 14

  @Larie
  Dynamisch.
  Hoe eea. wiskundig beschreven kan worden laat ik daar. Zal ongetwijfeld als chaotisch systeem beschreven kunnen worden maar dan hoeft het zich nog niet als zodanig – in populaire zin – te gedragen.
  Economie is in elk geval dynamisch en niet statisch. Conservatieven houden van statisch. Links of rechts gelijk.