Clintel bereidt desinformatiecampagne voor

NIEUWS - Een groep samenwerkende ontkenners van de klimaatwetenschap bereidt een grote Europese desinformatiecampagne voor, zo blijkt uit documenten die in handen zijn van de website DeSmogBlog UK. De coördinatie van deze desinformatiecampagne is in handen van de Nederlandse stichting Clintel. Guus Berkhout, een van de oprichters van Clintel, heeft tegen DeSmogBlog UK de authenticiteit van de documenten bevestigd. Gezien de timing van de campagne lijkt het gericht op de VN klimaatconferentie in New York eind september.

Clintel

Clintel staat voor Climate Intelligence Foundation. De stichting is in april 2019 opgericht met financiële steun van Niek Sandmann. Volgens de website is het doel om objectief te berichten over klimaatverandering en klimaatbeleid. Clintel is opgericht door emeritus-hoogleraar geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Clintel kwam eerder in het nieuws met een rapport waarin beweerd werd dat het KNMI hittegolven had laten verdwijnen. Een bewering waar Karel Knip van NRC en Tinus Pulles bij Klimaatverandering weinig van heel lieten.

De oproep

De documenten laten zien dat een breed internationaal verbond van ‘klimaatsceptici’ een document voorbereid met de boodschap ’there is no climate emergency’. In de oproep stellen de ondertekenaars onder andere dat klimaatverandering van alle tijden is. Wat geen weldenkend mens, laat staan een klimaatwetenschapper, ontkent, en wat we weten dankzij klimaatwetenschappers. Dat er geen bewijs is dat menselijk CO2-uitstoot de belangrijkste oorzaak is van de huidige klimaatverandering, terwijl wetenschappers eerder dit jaar de kans dat de mens niet de oorzaak is stelde op 1 op de 3,5 miljoen. En dat meer CO2 een positief effect heeft, waar wetenschappelijk nog wel wat op af te dingen is en wat voorbijgaat aan de negatieve effecten van meer CO2 op het oceaanleven. Het zijn standaard argumenten van de twijfelbrigade, die weinig te maken hebben met de stand van de wetenschap. Volgens Robert Brulle, Professor Sociologie aan de Drexel University en expert op het gebied van ontkenning van klimaatwetenschap ziet deze desinformatiecampagne als een paniekreactie:

The rise of the Extinction Rebellion movement, and the immense popularity and influence of Greta Thunberg, are having a significant impact on media coverage of climate change and concern about this issue. I would suspect that the aim of the campaign is to blunt the impact of these climate advocacy efforts.

The talking points are stale and patently scientific nonsense. That isn’t critical. The point would be to keep the ‘contested’ nature of climate change alive.

Michael Mann, Professor & Directeur van het Earth System Science Centere van Pennsylvania State University is harder in zijn oordeel over de oproep die Clintel coördineert:

History will look back at these individuals as the great villains of our time https://t.co/uJGFDeK5JY

— Michael E. Mann (@MichaelEMann) September 7, 2019

Mede-ondertekenaars

De oproep is ondertekend door 54 Nederlandse ondertekenaars. Tinus Pulles, gepensioneerd milieuwetenschapper op natuurwetenschappelijke basis, stelt op Twitter dat het bij de Nederlandse ondertekenaars gaat om:

the usual suspects! Wéér niemand met een track record in klimaatwetenschap!

Volgens de documenten behoort ook Marcel Crok tot de ondertekenaars.  In de lijst komt volgens Pulles 54 keer “former”en 50 keer “emiritus” voor. Het ontkennen van klimaatwetenschap lijkt daarmee een hobby van bejaarden te worden.

Crok verkeert in gezelschap van bekende namen uit de wereld van ontkenners van klimaatwetenschap en werknemers van libertarische denktanks, die behoren tot het Atlas Network. Dit is een door de gebroeders Koch gefinancierde internationale koepelorganisatie van vrije-markt groepen. Vanuit de VS gaat het onder andere om Richard Lindzen (Cato Institute), Patrick Michaels (Competitive Enterprise Institute), en Charles Battig en Willie Soon (Heartland Institute). Ook werknemers van Engelse groepen, die geassocieerd zijn met het Atlas Network, zoals het Institute of Economic Affairs (IEA), het Adam Smith Institute (ASI) en de Taxpayers’ Alliance, hebben de verklaring ondertekend. Verschillende voormalig werknemers van deze instituten werken nu voor de regering van Boris Johnson. Andere ondertekenaars zijn Viv Forbes, Voorzitter van de Carbon Sense Coalition (Australië),  Professor Fritz Vahrenholt, woordvoerder van het European Institute for Climate and Energy (Duitsland), Professor Jeffrey Foss, Frontier Centre for Public Policy (Canada), Jim O’Brien, Voorzitter en mede-oprichter van het Irish Climate Science Forum (Ierland) en Terence Dunleavy, voorzitter van International Climate Science Coalition (Nieuw Zeeland).

Conclusie

Clintel toont met deze desinformatiecampagne zijn ware aard. Het gaat niet om objectieve wetenschap, maar om twijfel zaaien over klimaatwetenschap. Ook de ondertekenaars, waaronder ondertekenaars van het klimaatmanifest van vorig jaar, laten zo zien dat ze vooral uit zijn op twijfel zaaien over klimaatwetenschap. De twijfel die Clintel zaait heeft zowel betrekking op de oorzaak van de huidige klimaatverandering, als op de ernst daarvan. Gelet op de timing om de oproep half september te willen lanceren lijkt het doel duidelijk: voorkomen dat de EU de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn vastlegt en het verstoren van de VN-conferentie in New York eind september.

Update 8 september 22.45u: lijst van Nederlandse ondertekenaars toegevoegd op basis van gegevens van Tinus Pulles en dank voor de link naar DeSmogBlog UK aan Hans Custers.

Reacties (19)

#1 Frank789

Is er bekend wie dit allemaal financiert?

 • Volgende discussie
#2 Hans Custers

@1

Clintel is opgericht met geld van Niek Sandmann, een Amsterdamse vastgoedhandelaar. Of er nog andere financiers zijn is niet bekend, voor zover ik weet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sjors

Marcel Crok een wetenschapjournalist noemen is behoorlijk bezijden de waarheid. Ten eerste is hij een slecht journalist, ten tweede houdt hij zich bezig met pseudowetenschap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: En dat is ook niet makkelijk te weten, want de stichting, die enerzijds beweert “helder en transparant te communiceren naar het brede publiek”, staat er anderzijds op voor dat donaties “indien gewenst ook anoniem” kunnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Frank789

@2: Dat van Sandmann en Clintel had ik gelezen, maar “De coördinatie van deze desinformatiecampagne is in handen van de Nederlandse stichting Clintel.”
Zijn er dan organisaties die deelnemen en medefinancieren of zijn er slechts individuele ondertekenaars uit andere organisaties? Dat laatste begreep ik uit de tekst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 sikbock
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 beugwant

@2: Als die stad onderloopt is hij toch alles kwijt, zou je denken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Hans Verbeek

Vette complot-shit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jos van Dijk

Het gaat er natuurlijk om welke belangen met zo’n campagne gediend worden. Bij financiers als de Koch Industries is dat wel duidelijk. Zie hier het IM van de onlangs overleden David Koch:

Dit industrieel conglomeraat is onder meer actief in olie (raffinaderijen en pijplijnen), plastic, chemicaliën, hout en financiële dienstverlening. Na Cargill is het het grootste private bedrijf in de VS. Al jarenlang worden David en Charles Koch ervan beschuldigd hun libertarische principes te exploiteren voor hun eigenbelang. Vooral hun niet-aflatende promotie van klimaatontkenning voedt dergelijke verdachtmakingen; het tegenhouden van maatregelen die de CO2-uitstoot beperken is niet bepaald nadelig voor wie wil verdienen aan fossiele brandstoffen en chemicaliën.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Frank789

@9: [ Bij financiers als de Koch Industries is dat wel duidelijk. ]
Financieren ze ook Clintel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Krispijn Beek

@10 nog geen bewijs van gezien. Clintel biedt wel de mogelijkheid van anonieme donaties en Crok heeft al eerder samengewerkt met GWPF. GWPF heet wel duidelijke banden met Kochtopus. Zie:
https://www.desmog.co.uk/2018/11/18/matthew-sarah-elliott-uk-power-couple-linking-us-libertarians-and-fossil-fuel-lobbyists-brexit
https://www.desmog.co.uk/2018/11/18/matthew-sarah-elliott-uk-power-couple-linking-us-libertarians-and-fossil-fuel-lobbyists-brexit#Koch

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joop

Het is een heel politieke rotzooi wat er om heen zit om de opinie te beïnvloeden wanneer het gaat om klimaat. Dat zie je nog meer bij FvD dan Wilders. Want kost geld. En daar zijn veel mensen gevoelig voor. Dan zeg je dat het een complot is, wantrouwen is er al. En cirkel is rond. En sceptisch zijn is stoer.

Ik vind Marcel Crok ook maar een mafkees. Waardoor die zich laat leiden? Ergens doet ie zich heel onschuldig voor, maar valt steeds meer door de mand met zijn goedpraten van steun van Amerikaanse denktanks, Heartland ofzo. Hij zei dat het toeval was dat ze elkaars wegen kruisten, dat geloven we natuurlijk direct.

Persoonlijk heb ik zo wel.mijn ideeën over de wetenschappelijke conclusies, en de consequenties zoals we bij de klimaattafels zagen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 KJH

Wat een absurd gedoe?!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Dirk Roorda

Dit kan wel eens een riskante actie worden voor Clintel. Stel ze genereren extra aandacht voor zichzelf. Dan kunnen ze ook tien keer zo hard ontmaskerd worden. Misschien zijn ze hun eigen vaccin. Het hangt helemaal af van hoe diep de duurzaamheidswens ingedaald is in alle geledingen van de maatschappij. Een test.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Frank789

Als politieke partijen moeten aangeven wie er geld heeft gedoneerd, dan moeten dat soort denktanks en NGO’s ook maar eens aangeven wie hun financiers zijn.
Dan houdt dat gezeur over Soros misschien ook eens een keer op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 majava

Moet iemand die brief van Clintel serieus nemen? In die ene pagina tekst staat geen enkele referentie naar de literatuur. Je kunt wel raden waarom niet, natuurlijk. Ze doen zelf niet eens de moeite om dat handjevol ontkenners-publicaties dat de afgelopen decennia erdoorheen geglipt is te noemen. Dan maar een lijst met ‘grote namen’, moeten ze hebben gedacht.

En het is dus alweer de zoveelste ‘appeal to authority’ geworden, van meest ouwe mannetjes die het ooit ergens ver hebben geschopt. Behalve dan in de klimaatwetenschap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 majava

@12:

Ik vind Marcel Crok ook maar een mafkees. Waardoor die zich laat leiden?

Heel simpel: naam maken. Zoals Sjors #3 al zegt, is het een hele beroerde journalist en had hij ook al gemerkt dat je behoorlijk naam kunt maken door het initiatief te nemen met over the top pseudowetenschap. Al helemaal in Nederland, want daar had je tot hij opeens op het toneel verscheen alleen maar Hans Labohm. Er was wel ruimte voor een NL versie van alle drek uit de Engelstalige landen.

De rest is geschiedenis. Hij heeft naamsbekendheid. Dat heeft Samantha -Barbie- de Jong ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Joop

@17.

Je kan een journalist beroerd vinden, maar zoals met Duk, kan wel populair zijn in eigen kringen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 majava

@18: Het gaat niet eens om ‘vinden’ met Crok, maar dat terzijde. En wat je verder zegt is van hetzelfde laken een pak. Ook Duk weet dat door radicaal fout te zijn, hij een Twitterheld werd. Het is ook nog eens dezelfde schare fanbois en -girls. Ook wel erg makkelijk te verklaren, omdat die altijd vallen voor een leider, een strijder, en dat soort alfa gedoe.

 • Vorige discussie