Tegenstanders van het Castro regime op Cuba veerden vandaag op uit hun kalfslederen rookstoelen. Zou het bericht: Fidel Castro treedt tijdelijk terug (NOS) het begin van het einde van het communistische bewind op het Caribische eiland betekenen? In Miami ging men de straten op (foto’s). Maar zijn broer staat bekend als een hardliner (harder zelfs dan Fidel). Mocht Fidel spoedig overlijden, wat overigens niet gebeurt want zijn lijfarts zei in mei van dit jaar nog dat Fidel 140 jaar oud gaat worden, hoe lang zal het eiland dan nog communistisch blijven? Zal de omwenteling bloedig of geruisloos verlopen? En zijn de Cubanen daarna beter af met -zeer waarschijnlijk- een kapitalistisch systeem? Place your bets…
Reacties (46)
Wie is Castro Pool?
Mmm, nu heet de man ineens Castro Poule. Nog steeds geen idee wie het is.
Ik geef het Cubaanse regime na de dood van Castro nog een jaartje en daarna lazert de kolerezooi in elkaar.
typootje: Maimi…
Castro maakt fouten, best veel fouten zelfs, maar de meerderheid van de Cubanen wil geen andere sociale orde op het eiland, en het is te hopen dat de tegenstanders van Castro, die nu zo kinderachtig feestvieren, nooit aan de macht komen, want dan zal Cuba opnieuw de hoerenkast van de Caraïben zijn en een satellietstaat van de VS.
Ik ben het met Hiram eens dat dit een heel groot risico is, of nog erger: Cuba wordt een soort Haïti met veel geweld en armoede.
Maar de VS zullen dat een beter vooruitzicht vinden dan een welvarender communistisch Cuba. Want laten we wel zijn. De reden dat cubanen allemaal met onbetaalbare oldtimers rondrijden is natuurlijk die belachelijke blokkade van de VS.
En wat voor rol gaat Chavez spelen? Zal wel eens een belangrijke pion kunnen zijn.
“Castro maakt fouten, best veel fouten zelfs(…)
Wat een gotspe. http://web.amnesty.org/report2005/cub-summary-eng
“(…) maar de meerderheid van de Cubanen wil geen andere sociale orde op het eiland (…)”
Dit blijkt uit? Vrije democratische verkiezingen?
Het gebruik van het woordje ‘maar’ is kwalijk. Liever repressie en anti-Amerikaans dan gelegenheid voor de geringste kans op vrijheid en democratie in Cuba. Bah.
Als Castro sterft dan hebben we alleen nog Khaddafi als “socialistische” wereldvreemde (grappige) dictator.
de Castro Pool is de goedkopere vervanger van Castro uit polen.
Zelf weet ik te weinig van de huidige situatie daar, maar als Castro een Tito blijkt te zijn, zou het goed fout kunnen gaan.
@yoesef
vergeet je dan niet iemand?
http://www.ellibertador.com/el%20Libertador%20Archivo/Semana%20015/images/Castro%20y%20Chavez%202.jpg
iedere verandering kent eerst een neergang voordat de opgaande lijn wordt opgepakt
Het gebruik van het woordje ‘maar’ is kwalijk. Liever repressie en anti-Amerikaans dan gelegenheid voor de geringste kans op vrijheid en democratie in Cuba. Bah.
*proest* Moehahaha!
Hmm lastig…
Of een oligarchie of een socialistische staat…
Of $$$$$ of een goede arts….
Telefoon voor de heer Mulisch !!
LOL @ Carlos!!
Maar om even op je vraag te komen, i.m.o zal er een relatief stille revolutie plaatsvinden van het socialisme naar kapitalisme. Dit gaat natuurlijk gepaard met de nodige infrastructurele aanpassingen danwel verbeteringen. De groei van de economie moet wel goed gekadert worden natuurlijk. Het IMF en de Wereldbank willen dit uiteraard wel voor-financieren… Helaas zal de Cubaan dan kennis maken met het verstikkende vrije Westen….
Zou het iets te maken hebben allemaal met het feit dat er olie gevonden is in de buurt van Cuba?
@ hvl (8):
Schreef ik niet dat Fidel fouten maakt? Cuba is geen socialistisch land, arbeidersraden maken er de dienst niet uit, en er is terechte kritiek op de behandeling van sommige gevangenen. Maar het alternatief, Cuba als kolonie van de VS, is veel erger. De VS behoren langzamerhand tot de grootste mensenrechtenschenders ter wereld, om maar iets te noemen. De lieden die zogenaamd strijden voor vrijheid op Cuba, zijn veelal pro-VS. Van zulke lieden heeft het volk van Cuba niets goeds te verwachten.
Dat weten de meeste Cubanen ook. Waar blijkt dat uit? Uit het feit dat er geen grote stakingen zijn, geen grote demonstraties tegen de regering, bijvoorbeeld. En dat die er niet zijn is niet omdat daartegen met geweld zou worden opgetreden. Er zijn geen voorbeelden van het gewelddadig neerslaan van protesten in het Cuba van na Batista.
Mijn God, Hiram, ik heb nog nooit zulke monsterlijke drogredeneringen bij elkaar gezien.
Waar blijkt steun voor Castro uit?
“Uit het feit dat er geen grote stakingen zijn, geen grote demonstraties tegen de regering, bijvoorbeeld.”
Daar HOEF ik niet eens commentaar op te leveren, om het te ontkrachten. Deze zin judoot zichzelf de zaal uit.
“De VS behoren langzamerhand tot de grootste mensenrechtenschenders ter wereld, om maar iets te noemen.”
Ik ben ook geen liefhebber van de Amerikaanse politiek, maar bij een keuze tussen leven in de VS en Cuba (zeker als journalist) hoef ik niet heel lang te twijfelen…
NB Die demonstraties en juichpartijen, dat doen ze niet in Havana, dat doen de (naar de VS gevluchte!) Cubanen in een democratie; Miami. Bekijk de foto’s even:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/5234162.stm
Sorry hoor, EVH en anderen, maar diezelfde malloten die nu in Miami zo vrij staan de dansen en te juichen, gaan wel geregeld naar Cuba op vakantie om te zwaaien met dollars en hun vroegere landgenoten voor ze te laten rennen. De Cubanen die nu nog op Cuba wonen zijn niet gebaat bij een onmiddelijke kanteling van het huidige regime naar een kapitalistische democratie. Daarin gaat namelijk toch de dollar regeren en dat is iets wat de Cubanen op Cuba niet hebben, maar hun gevluchte landgenoten wel. Kortom, de huidige bevolking valt dan van de regen in de stortregen. Nu hebben ze het niet goed, maar als je er geweest bent, heb je ook kunnen constateren dat men daar wel het beste van kan maken. Ondanks het gebrek aan fianciele middelen. Als straks alles veel geld kost, zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg die nu gratis is en bovendien van een goed niveau, zullen de Cubanen het erg moeilijk krijgen. De gevluchte lui komen terug, kopen de boel op en laat de rest voor hun rennen. Nee, dat is een lekker vooruitzicht.
Beste ArieT,
Ik zie ook wel dat een omkanteling niet direct veel goeds kan betekenen voor de Cubanen. Maar kun je daaruit afleiden dat de dictatuur die er nu heerst zo slecht nog niet is?
Of moet je daaruit afleiden dat die dictatuur er een zodanig zootje van heeft gemaakt dat die economie alleen nog maar totalitair bij elkaar wordt gehouden. En dat als die dwang er niet meer is, en de touwtjes afbreken alles in elkaar stort, wat zeggen we dan tegen de Cubanen (lees ook: Roemenen, Tibetanen, enz) die voor de vrijheid vechten niet meer gemarteld te worden? “Jullie, domoren”?
Of worden wij dan met onze fraaie mensenrechten, ons geloof dat iedereen recht heeft op een minimum aan democratie en respect, ineens wat ‘pragmatischer’?
Dat heeft naar mijn smaak weinig te maken met Cubanen die in eigen land met dollars wapperen. Want ik zie niet in hoe het gejuich om een eventueel vertrek van Castro daarmee ongemeender wordt…
Eeh, EVH, waar in mijn reactie zeg ik dat de dictatuur van Castro in stand moet worden gehouden. Of dat ik geloof dat iedereen recht heeft op een minimum aan democratie? Volgens mij is van beide geen sprake.
Om met het laatste te beginnen: ik onderschrijf van ganser harte de universele verklaring van de rechten van de mens (link). Daarin staat democratie niet genoemd. Dus wat dat betreft: I don’t care.
Wat wel belangrijk is dat de situatie voor hen op Cuba verbetert. En dat zie ik, bij een radicale omwenteling, niet gebeuren. Ik vind dat we daar de nadruk op moeten leggen, als internationale gemeenschap. Op de mensenrechten van zij die nu onder het regime van Castro leven. Als hij wegvalt en er komt een Amerikaanse ‘invasie’ op gang, dan zal een aantal hier kennelijk staan te juichen. Ik niet, omdat voor wat betreft de mensenrechten van de Cubanen er dan deels een verbetering is, en deels een verslechtering. Dat laatste, het stukje verslechtering, moeten we zien te voorkomen.
En aangezien in het oorspronkelijke program van Castro nog geen sprake was van communisme, en het zelfs gericht was tegen het omverwerpen van een dictatuur en het teruggeven van het land aan de bevolking, is het misschien nog niet zo’n slecht idee als onder zijn bewond, of onder het bewind van zijn opvolgers, eindelijk die revolutie van hem eens wordt afgemaakt. Het opheffen van de economische boycot zou een goede stap in die richting zijn.
bewond is uiteraard bewind
Oeps, artikel 21 over het hoofd gezien. Dat gaat toch wel heel erg over democratie. Maar goed, dat hoeft van mij dus niet zo per se. Als de rest maar geborgd is. Democratie, zie Balkenende 3, heeft ook zijn beperkingen.
“Daarin staat democratie niet genoemd. Dus wat dat betreft: I don’t care.”
Precies wat ik al vermoedde. Het is het standpunt van iemand die verwend is met het soezige gevoel niet direct te worden gearresteerd als je eens iets lekker ondeugends zegt, en het dan ook ‘lekker belangrijk’ vindt. Toppiejoppie! Ik vind echt niet dat het Westerse model zo heiligmakend is dat het gedwongen getransplanteerd moet worden, maar van dit soort cultuurrelativisme wordt ik altijd een beetje kriegelig. Maar dat is vast de bedoeling. Laten we in ieder geval niet vergeten dat de mensen in wanhoop op vlotjes UIT Cuba proberen te vluchten en niet ERIN.
(“rustig, erik, rustig, adem-in, adem-uit…”)
Verder zou ik het behoorlijk hypocriet van de Westerse wereld vinden als ze na de dood van Castro ineens de Cubanen gaan behandelen als puppy’s met een gekneusd pootje, en zich tot in detail bemoeien met hoe ze de overgang moeten regelen, nadat we hen tientallen jaren in de stront hebben laten zakken. Ik hoop dat we dat volk die vernedering in ieder geval kunnen besparen. Maar ik vermoed dat die hoop ijdel is.
Of moet je daaruit afleiden dat die dictatuur er een zodanig zootje van heeft gemaakt dat die economie alleen nog maar totalitair bij elkaar wordt gehouden.
Ehh, EVH. Over die geweldige economie van de US en ook Europa wil ik wel eens even lekker met je bomen…
Op Cuba hebben ze zelf de touwtjes in handen, hier Arabieren, Chinezen, Japanners en god weet wie allemaal…
Kunnen we Cuba niet lidmaatschap van de EU in het vooruitzicht stellen als ze democratische hervormingen doorvoeren? Houden we ze uit de greep van de Yanks en Chavez. Wij hebben er een hele hoop hoog opgeleide goedkope arbeidskrachten bij, zij krijgen subsidie voor de tabak en suiker.
“Over die geweldige economie van de US en ook Europa wil ik wel eens even lekker met je bomen…” (…) “Op Cuba hebben ze zelf de touwtjes in handen.”
Nou ga ik echt eten geloof ik (hé ik heb echt een hele koelkast vol met eten. En dat in Europa!), want ik heb mijn portie argumenten voor vandaag weer gehad. Weet je waar ze ook ‘lekker gezellig de touwtjes zelf in handen hebben’? In Myanmar. En in Noord-Korea hebben ze ook zo’n heerlijk gevoel van economische zelfvoorzienendheid.
Ik ben me ervan bewust dat op de waarden/economie van Amerika/Europa behoorlijk wat aan te merken is, maar laten we het wel een beetje in perspectief blijven zien…
Als het regime omvalt wordt Cuba in no time een tweede Haiti, maar dan groter.
EVH, mag ik bij jou komen eten?
Je bent van harte welkom, RennieB, als je een keertje ‘Castro is een vieze vuile dictator’ zegt… (*giechel*)
Misschien wat laat, maar eet smakelijk EVH.
Ik geef je een punt voor je argument van bemoeizucht na eerst in de stront laten zakken. Aan de andere kant: dat in de stront laten zakken ben ik het ook al niet mee eens. Wat mij betreft mag Europa Cuba best wat meer steunen. Imho zal dat Castro, of zijn regime, zo lang hij aan de macht is ook ruimte kunnen geven voor hervormingen. Nogmaals, aangezien je daar nog niet op in bent gegaan, in den beginne (lees zijn betoog ‘Historia me absolva’ er maar eens op na) was hij in het geheel geen communistische dictator. Het doel van M-26-7 was omverwerpen van het dictatoriale regime van Batista om vrijheid en democratie te brengen. Omdat zijn beweging niet werd gesteund door de VS (van wie Batista een stroman was), werd hij in de armen van het Sovjet-blok gedwongen. Ik denk dat zo’n geleidelijke weg, met of zonder Castro, beter is voor alle Cubanen, inclusief zij die in ballingschap leven.
Verder verzoek ik je goed te lezen en je een beetje te informeren over Cuba. Iemand verwend noemen getuigt niet respect. Een verwijt over het behandelen als puppy’s getuigt niet van lezen. Mijn idee was om te beginnen met de handelsboycot op te heffen, en volgens mij is dat niet behandelen als puppy’s. Dat soort argumentatie staat je niet.
jammer, castro was eens een groot man, cuba had onder ander één van de beste gratis gezondheidssystemen in de wereld, sinds het wegvallen van de sovjetsteun is castro zich krampachtig vast blijven houden aan zijn macht ten koste van zijn eigen bevolking
en cuba is nu al de hoerenkast van de Caraïben
Ja!,…iédereen heeft in principe recht op een ijskast, auto en 2 weekjes vakantie e.d. in een soort van democratie,…En dictators als Castro kunnen wij missen als kiespijn.
Ikke zet mijn geld in op de VS, ik denk dat zij nog wel een overwinning kunnen gebruiken.
Nóg een overwinning????
Nee,….die Castro is aanvankelijk hoopvol revolutionair begonnen destijds: ”Todos a La Pueblo” en welke shit al niet meer,….maar gaandeweg?,…ja, zeg het maar. Communisme?,..aanvankelijk nobel in een boekie opgetekend,..”werkt” uiteindelijk maar voor een 10.000-tal bevoorrechten! Niet vooruit te branden sterft e.e.a. gelijk de panda uit. En,..laten we gewoon es eerlijk zijn, ”Gewoon Socialisme”,…kom er nog maar es om,… bestaat eigenlijk óók niet,….ja, de zoete brave woordjes ingefluisterd in het oor van een vriendin vlak voor het slapen gaan……
Beste ArieT,
De beter-lezen-suggestie is waarschijnlijk wederzijds: het puppyverhaal begon met “Verder zou ik het behoorlijk hypocriet van de Westerse wereld vinden…” en was geen commentaar op je positie (de handelsboycot opheffen vind ik een zeer zinnige sugestie, maar ik vermoed dat de bemoeizucht veel verder zal gaan; de suggesties aan de Cubanen hoe zij na al die jaren van isolatie hun land moeten inrichten zijn dan niet van de lucht en dát heb ik hypocriet genoemd.).
Ook heb ik je niet verwend genoemd, maar betoogd dat het standpunt dat democratie niet zo belangrijk is, alleen maar kan komen van iemand die “verwend is met het soezige gevoel niet direct te worden gearresteerd als je eens iets lekker ondeugends zegt, en het dan ook ‘lekker belangrijk’ vindt.” (dat soezige gevoel geldt dus ook voor mij). Toch wezenlijk wat anders.
In feite kan ik voor dat standpunt in abstracto best begrip voor opbrengen en is het leuk voor de discussie, maar het is wel – als je de situatie in sommige landen echt bekijkt, een behoorlijke luxestandpunt. En daar blijf ik bij.
De sympathie die (het systeem van) Castro krijgt in sommige intellectuele kringen hier heb ik overigens nooit kunnen vatten. Waar is die nu eigenlijk op gebaseerd?
Ik kan alleen maar, en dat bedoel ik echt niet pathetisch, alleen maar aan de collega’s in de gevangenis denken:
http://www.edwinkoopman.nl/artikelen/artikel_12.htm
Beste EVH,
Ja, ik ben ook tegen het opsluiten van journalisten die voor vrije nieuwsgaring en vrijheid van meningsuiting zijn. Ja, ik ben ook tegen onderdrukking van een volk en het beleggen van de macht bij een persoon of een kleine elite. En ja, dat soort zaken diskwalificeert een leider van een land.
Maar, het systeem van Castro heeft ook een aantal goede punten, die een goede fundering zijn voor een beter leefbaar Cuba. Zoals de al meer hierboven genoemde gezondheidszorg. Maar ook is onder zijn bewind het onderwijssysteem zeer gunstig hervormd. Door een leerplicht tot 16 jaar is bijvoorbeeld het analfabetisme nagenoeg uitgeroeid. Verder zijn er een aantal zeer goede universiteiten in Cuba, en staan afkick-methoden en -mogelijkheden internationaal goed bekend. (Nee, dat zeg ik niet vanwege Maradonna, maar bijvoorbeeld vanwege de internationale groep ex-verslaafden die ik daar ben tegengekomen die in een afkickprogramma zaten).
Ik denk ook dat die goede punten, plus het feit dat Castro zich op het toneel van de internationale politiek altijd goed staande weet te houden tov de VS, de achtergrond vormen voor de sympathie voor Cuba. Plus het geloof dat het anders kan dan de soms verstikkende kapitalistische democratie waar wij nu in zitten.
Informatief, zeker voor degenen die illusies hebben over Cuba: http://www.newyorker.com/fact/content/articles/060731fa_fact2
Beste ArieT,
Uiteraard regelt elke dictator ook wat aardige dingen (ik wil er best een noemen, maar ik wil het Godwin-alarm niet laten afgaan), maar de ‘goede punten’ wegen naar mijn smaak zozeer niet op tegen de diskwalificerende, dat ik het niet eens een vergelijking vindt.
Dat zaken als goed onderwijs en een goed leefsysteem een basis kunnen worden voor een aardig land, dat is nog maar de vraag. Kan die gezondheidszorg zich ook bedruipen in een geliberaliseerde economie, is het daarvoor ingericht? Dat je zaken kunt leren is aardig, maar mag je ook van ideen kennisnemen en ze uiten?
Ik deel je mening dat de kapitalistische democratie waar we inzitten zijn muffe kanten heeft, ik word er zeker ook wel eens ongelukkig van. En ja, dat mogen we opmerken, een maatschappij groeit van kritiek. Maar hier mogen we het tenminste zeggen op onze mooie internetverbinding tussen een gemakkelijk gekochte smakelijke lunch en een sappig diner. En dat dat een immense luxe is, een direct gevolg van die kapitalistische democratie die bklijkbaar zo slecht nog niet functioneert, dat ben ik me steeds meer gaan realiseren. De gemiddelde Cubaan zou er voor moorden.
EVH: Waarom wordt kapitalisme gekopeld aan democratie? Nogal wat kapitalistische landen zijn niet echt democratisch en nogal wat democratiasche landen zijn niet echt kapitalistisch (zoals nederland).
Verder blijkt in het Caraibisch gebied kapitalisme nog niet bepaald een universele zegening. Denk aan buurland Haiti, dat eens in de 5-10 jaar door de VS van dictators gezuiverd wordt en tot democratie gebombardeerd (om binnen de kortste keren weer een dictatorschap te worden). Het is volledig kapitalistisch, maar of de mensen daar gelukkiger van zijn dan op Cuba? Levensverwachting (53 tegen 77 jaar) en analfabetisme (47% tegen 3%) doen het in ieder geval een stuk slechter daar. Andere statistieken spreken ook niet voor Haiti.
Ze worden niet gekoppeld, er wordt aangegeven dat Nederland beide is. Ik ben met je eens dat je ze eventueel los zou kunnen zien.
Ook dat kapitalisme geen universele zegening is, ben ik met je eens. En je kunt zelfs gelukkiger zijn onder een dictator dan in een democratie. Maar ik zal ongetwijfeld de meeste statistieken aan mijn zijde hebben, denk je niet?
Voorbeeldje: Gelukkigste landen ter wereld
1. Denemarken
2. Zwitserland
3. Oostenrijk
4. IJsland
5. Bahama’s
http://www.le.ac.uk/pc/aw57/world/sample.html