Wereldtemperatuur | Update maart 2021

Serie:

DATA - Wacht, wat? Heeft Steeph nou na tien jaar trouw maandelijks een update geven de maand februari overgeslagen? Ja, sorry, blame it on Brexit.
Kennelijk is er plots een in- of uitvoer beperking op bytes of zo. Maar de maandelijkse update van de Britse klimaatdataset (Hadcrut) voor februari kwam maar niet door. En toen plots die van februari en maart tegelijk. Beetje suf om dan twee aparte posts te maken toch.

Dus hier de update voor maart:
klimaatdataset

Overigens zouden we nu al de update voor april moeten hebben. Maar geen idee wanneer de Britten daarmee doorkomen. Het kan overigens ook samenhangen met de komende overschakeling van de Britten op de vijfde versie van Hadcrut.

Weinig nieuws te melden van mijn kant nog steeds door drukte elders. Behalve misschien de boodschap dat iedere illusie dat het virus een wezenlijke deuk zou slaan in de CO2 productie bij het oud vuil kan inmiddels. Maar goed, een heel klein beetje optimistisch nieuws daartegenover is dat het voorheen heel fossiele IAE zich nu heel nadrukkelijk uitspreekt over de noodzakelijke transitie naar duurzame energievoorziening. Dat is winst, zeg maar.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend. De metingen zijn boven het zee en aardoppervlak (leefniveau).

Reacties (7)

#1 Raymond Horstman

@Steeph

Dat is knap vervelend. Misschien is het tijd om je af te vragen in hoeverre het nog te doen is om op Hadcrut te wachten. Het is al eind mei en dan pas in staat zijn om de update voor maart te plaatsen is misschien wel een beetje te veel van het goede. De overige databestanden zijn tenslotte ook genoeg om de trend te bepalen. En die gaat omhoog ook al is er een beetje ruis die nu wat omlaag gaat. Geen begin van een kleine ijstijd. Dat zou wel heel voorbarig zijn. Gewoon ruis en die is ruim voor handen. En dan beperken ons nog tot globale gemiddelden per maand. Eigenlijk zou je er ook standaardafwijkingen bij willen hebben. Maar die dienen wel beschikbaar te zijn.

  • Volgende discussie
#2 majava

@0: over die CO2 nog. Een oud directeur van Shell heeft wat te zeggen. Over dat het gerechtelijke vonnis onlangs, dat Shell sneller z’n CO2 uitstoot moet terugdringen. Deze man zegt niet te begrijpen hoe dat de energietransitie zou moeten helpen.
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2382595-vonnis-verbaast-oud-topman-shell-begrijp-niet-hoe-dit-energietransitie-helpt

Lees dat artikel maar niet. Ik plaatste het om dan naar beneden te scrollen om te zien wat de eerste gerelateerde link is die de NOS geeft. :D

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Hans Custers - Reactie op #2

De rechter heeft het mis, volgens Van der Veer. In dat opzicht verschilt Shell dan niet van de gemiddelde zware crimineel: ze reageren hetzelfde op een veroordeling.

#3 Hans Verbeek

Behalve misschien de boodschap dat iedere illusie dat het virus een wezenlijke deuk zou slaan in de CO2 productie

De wereldolieproductie ligt in het eerste kwartaal nog zo’n 8 miljoen vaten per dag lager dan in 2019. Dus ik denk dat de mondiale CO2-uitstoot ook nog altijd lager ligt dan in 2019.
Waarom verdiep je je niet eens in de werkelijke mondiale cijfers van productie en verbruik van fossiele brandstoffen, Steeph? Zo’n linkje naar een berichtje over China is wel erg makkelijk en kort door de bocht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Lethe - Reactie op #3

“Dus ik denk dat de mondiale CO2-uitstoot ook nog altijd lager ligt dan in 2019.”

Dus ik denk… Ah.
Man.. Juist, jij denkt.

Cijfers?

#3.2 Hans Verbeek - Reactie op #3.1

De mondiale CO2-uitstoot is lastig bij te houden. Ik kan je geen cijfers daarover geven.
De winning van fossiele brandstoffen wordt zeer nauwkeurig bijgehouden: elke barrel olie, elke kuub gas en elke ton steenkool wordt immers afgerekend door de koper.
Als je de hoeveelheid gewonnen en verkochte fossiele brandstoffen in het eerste kwartaal van dit jaar vergelijkt met de cijfers van 2019, dan kun je best aardig inschatten of het verbruik van fossiele brandstoffen is gedaald t.o.v. 2019.

Als je doorgeklikt hebt naar de link over de Chinese CO2-uitstoot in het artikel hierboven, dan zie je dat de Chinese CO2-uitstoot ook op die manier is geschat.

#4 Hans Verbeek

Ter onderbouwing van mijn vorige reactie verwijs ik naar het nieuwste artikel op Our Finite World:
https://ourfiniteworld.com/2021/05/27/dont-expect-the-world-economy-to-resume-its-prior-growth-pattern-after-covid-19/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie