In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement, hier in Nederland op 4 juni, biedt Sargasso aan alle partijen deelnemen ruimte om middels gastbijdragen hun standpunten naar voren te brengen. Vandaag Dennis de Jong, lijsttrekker van de SP.
Een klein bericht is snel vergeten, ook zijn de berichtjes vaak zo onopvallend dat je er snel overheen leest. Maar als die kleine berichten keer op keer terugkomen is er meer aan de hand. En keer op keer komt uit Brussel het bericht dat grote bedrijven tevreden zijn met maatregelen die uit de Brusselse koker komen. Keer op keer geven consumentenorganisaties, vakbonden en milieuorganisaties aan dat zij zich niet gehoord voelen. Voor de burgers is het een van de geheimen van de Brusselse achterkamertjespolitiek maar de Brusselse lobbyisten weten het al lang: Brussel is er voor Big Business.
Enkele weken terug was er weer zo’n klein berichtje, het ging deze keer over een energielabel voor consumentenelectronica. Een label waarmee je in één oogopslag zou kunnen zien wat een product aan energie verbruikt. Een goede zaak zou je zeggen, een eenvoudig label waardoor de consument een goede keus kan maken tussen de verschillende producten. De Europese Commissie stak al de loftrompet op over haar eigen maatregel: Brussel maakt consumentenelectronica groener stond er in de kop. Onderaan het bericht kwam in één zinnetje iets heel anders naar voren: de Consumentenbond sprak van een misleidend label, niet geschikt om consumenten een duidelijke keus te geven maar bedoeld om bedrijven zich groen te laten voordoen. Ook Milieudefensie zag in het label niets anders dan een poging van het bedrijfsleven om duurzaam te doen, zonder het te zijn. Een hemelsbreed verschil, mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.
Brussel maakt van energielabels een misleidende manier om bedrijven niet echt groen te laten zijn. En toch staat de SP alleen in haar oproep tot openheid van lobbyisten. Minstens 15.000 lobbyisten, waarvan er 12.000 voor het bedrijfsleven werken kunnen zonder zelfs maar te vertellen wie ze zijn en voor wie ze werken toegang krijgen tot het Europees Parlement, de gebouwen van de Europese commissie en de andere instellingen in Brussel en Straatsburg. Lobbyisten worden zelfs uitgenodigd om mee te schrijven aan Europese wetten en regels die betrekking hebben op hun eigen activiteiten. In Brusselse kantoren laten ambtenaren het bedrijfsleven de spelregels bepalen en alles wat u ervan leest is een klein stukje in de krant.
Ik ben deze schimmige machtsspelletjes meer dan zat. Ik wil niet langer onze Europese samenwerking uitleveren aan grote bedrijven. Het wordt tijd voor koerswijziging. Geen achterkamertjespolitiek meer openheid. Door een stem op de SP op 4 juni geld straks: Brussel: Business not as usual.
Reacties (10)
Ik heb nog geen partij horen zeggen dat achterkamertjespolitiek toppie-joppie is. Wat maakt de SP anders?
@ Anoniem: moet ik je er dan echt op wijzen dat de liberale, sociaal-democratische en christen-democratische fracties deze achterkamertjespolitiek in het leven hebben geroepen? En dat ze de faciliteiten voor de lobbyisten in stand houden?
Mwah ik denk gewoon niet dat je veel kiezers aanspreekt met dooddoeners die mensen van alle partijen gezegd zouden kunnen hebben.
GroenLinks: Onderzoek van GroenLinks laat een nauw verweven netwerk zien van politieke benoemingen, achterkamertjespolitiek en invloeden vanuit de top van het bedrijfsleven. GroenLinks wil een eind maken aan de verregaande en ondemocratische macht van deze commissies.
D66: D66 heeft de gevestigde partijen ertoe opgeroepen nog voor de Tweede-Kamerverkiezingen een gezamenlijk pact tegen achterkamertjes te sluiten.
PvdA: ‘Moeten we terug naar de donkere tijden van de achterkamertjes?’ [..] ‘Vreselijk, echt. De VVD wil terug naar de achterkamers. We moeten zeker weer gaan dealen en de gemeenteraad voor schut gaan zetten. ‘
Waarom is het label dan precies misleidend? En hoe moet het volgens de SP dan wel? (of is dat een gekke vraag)
“En toch staat de SP alleen in haar oproep tot openheid van lobbyisten.”
Dat is niet waar, en dat zou Dennis de Jong als lijsttrekker toch moeten weten. Juist de Groenen in het Europees Parlement, waar GroenLinks deel van uitmaakt zetten zich al jaren in voor openheid van lobbyisten. Zie bijvoorbeeld:
Verkiezingsprogramma van GroenLinks:
“een verplicht, openbaar register voor lobbyisten bij de Europese instellingen, dat vermeldt wie hun opdrachtgevers zijn en hoeveel zij betalen”.
En http://oud.groenlinks.nl/europa/nieuws/lobbyregister-wassen-neus
De achterkamertjes worden hier, en elders, volkomen onterecht in een kwaad daglicht gezet. Kunnen de achterkamertjes er wat aan doen, dat zij zo bezoedeld worden door de mensen die deze mooie kamertjes bevolken? De achterkamertjes hebben daar toch niet om gevraagd? Stop de hetze en het haatzaaien, en laat de achterkamertjes met rust! Straks sneuvelen er nog onschuldige achterkamertjes onder het brute geweld van woeste slopershamers…
De nieuwe achterkamertjesmensen zullen zich voordoen als fanatieke anti-achterkamertjesmensen. Maar eerst alles slopen hè ? Eens met Jack.
Laat die a. toch met rust.
maaar lees http://denationaledialoog.nl/news/36/ontwetsvoorstel.aspx
Achterkamertjespolitiek wordt nog altijd in de voorkamer afgehamerd. Dus waar hebben we het over…?
Het stuk is ook wel erg negatief over Brussel. Er komt een hoop goede milieuwetgeving vandaan.
èn een ongehoord grote consumentenbescherming, met bvb de online-aankopen. Je bent beschermder dan wanneer je naar een gewone winkel gaat.