Zomerquote: Best-kept secret of the planet

Tijdelijk verkrijgbaar bij Sargasso: de Zomerquote. Spitsvondige citaten uit de boeken die de redactie leest in de zomermaanden. Minder actualiteitshijgerig dan de gewone Quote du Jour maar juist meer contemplatief, tijdloos en bovenal mijmerig! Mijn zomerboeken zijn echter een weinig mijmerig. Ik schep er genoegen in om aan de rand van het zwembad tussen de zorgeloze Carrie Slee en Heleen van Royen lezers keiharde geopolitieke economie boeken te lezen, voor zover een jonge vader überhaupt nog aan lezen toekomt, onderstaand citaat las ik in ieder geval wel:

“Alas, the commitment to slow the loss of biodiversity by 2010 must be regarded as the best-kept secret of the planet. The goal was set to at least modest fanfare but has now disappeared from the world’s radar screen entirely. The goal has been eclipsed by war, short-term crises, and pervasive neglect, and also by a blindingly misguided debate over the CBD itself.. ..But most important by far, the United States signed but never ratified the treaty – ratification was defeated in the Senate in 1994 by a coalition of farm and ranch groups who defended their grazing rights over conservation of the planet’s biodiversity”.
Common Wealth – Jeffrey D. Sachs blz. 144/145.

In 1992 sprak de wereldgemeenschap in Rio de Janeiro af het biodiversiteitsverlies per 2010 significant terug te hebben gedrongen (danwel gestopt). Dit doel werd in Johannesburg (2002) op de wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling nogmaals bekrachtigd. Echter is er tot nu nog maar bar weinig van terecht gekomen. De mondiale discussie gaat over klimaatverandering en armoedebestrijding terwijl de Rode Lijst van bedreigde plant- en diersoorten ieder jaar langer wordt. Biodiversiteitsverlies heeft echter alles te maken met klimaatverandering en armoedebestrijding, waarom wordt er dan niet over gepraat laat staan naar gehandeld?

Sachs geeft hiervoor verschillende oorzaken zoals oorlogen, korte-termijn politiek, bureaucratie en de tijd die is verspilt aan de discussie over genetische modificatie. Maar het is ook weer typisch dat een belangrijke speler als de Verenigde Staten ook bij dit akkoord, net als Kyoto, niet meedoet.

Volgens mij spelen al deze zaken mee, maar ligt de crux dieper. De biodiversiteitscrisis is in feite nog complexer dan de klimaatverandering. Om het biodiversiteitsverlies echt te stoppen moeten we onze economie en samenleving grondig hervormen, zó grondig dat het te pijnlijk is en we het vooralsnog niet aandurven.

 1. 1

  Oja, biodiversiteit. Ook daarom hebben we een CO2 hoax gemaakt. MINDER rijden => MEER vogels. Maar meer vogels => vogelgrieppandemie. Hellup!

  Wat een gebroddel.

  Als we eens zouden beginnen om die vogelgriephoax te vervangen door een nieuwe…

  Eentje zoals ‘Alle kernwapens de wereld uit!’. ‘Dit is een kernwapenvrije gemeente’. ‘Witte Persil bevat namelijk heliofoor’. ‘De Koran moet verboden worden’. ‘Er is honger in Afrika’. ‘Bouw mee aan schooltjes voor gehandicapte kinderen in India.’

  Ik heb er eigenlijk zo vreselijk genoeg van.

 2. 2

  M44, als je er zo vreselijk genoeg van hebt, dan lijkt het me het verstandigst om te emigreren naar het noorden van Siberie.
  Neem vooral niet je telefoon / laptop / tv mee, neem geen abonnenment op welke krant dan ook, en negeer het plaatselijke sufferdje (voor zover aanwezig in n-siberie).

 3. 4

  Mist iemand een dodo? dacht ’t niet,
  Prezwalksi paarden die doodvriezen in de veluwe om de bio diversiteit te herstellen , poolse beertjes in de franse bergen die na 3 weken dood worden geschoten door de herders ondanks de bodyguards van het hippie Front..
  Dit terwijl er boeren zijn die struivogels en lama’s in het weiland hebben staan.
  Er zijn talloze redenen om te twijfelen aan het nut van bio diversiteit.
  Ooit hadden we dinosurussen en hops weg waren ze. lastig want het waren ideale beesten om het voedingsprobleem op te lossen , of wellcht hadden ze het medicijn tegen een mysterieuze ziekte die chemisch niet gemaakt kan worden.
  Ik als boer hou van bio diversiteit maar de crux Carlos, De crux van armoede en een kapot mileu? we neuken teveel , we zijn met teveel mensen.
  lees een een boek buiten je parochie en sta open voor andere dingen.

  Alles ligt opgeslagen in een dna bank en zaadbank , alles is vanaf nu te herproduceren mits de techniek dat wenst.
  Zorg jij voor WW3 zorgt de boer voor meer biodiversiteit.

 4. 6

  Wàààt? Biodiversiteitverlies? Hhoe is ddát nu allemaal zo gekomen? Grondig hervormen?? Pijnlijk!? Ja, dank je de koekoek…en dan wij hier allemaal op een kloostermenu met buikriem in eerste gaatje zeker? Oké, op zondag misschien bij uitzondering rijkelijk bestrooid met rauw geschilde peensnippers en een papje onduidelijke boekweit of grutten ná…maar dan vrijblijvend geheel naar eigen inzicht kunnen kiezen uit gegratineerde schuifkaas op een bedje reuzelvet zeker? Nooit! En ik merk er hier niks van dus rot op met je pijnlijk.

 5. 7

  O, ging even kort door de bocht zag ik. Tis “complex” dus…en: wat te doen. Eerst eigen biodiversiteit om zeep geholpen en dan lekker makkelijk gaan wijzen naar b.v. Brazilië en Indonesië zo van o o o ik hep het ineens zo warm ik krijg geen lucht hou es op daar met platbranden, buldozeren en leegroven? Decennia lang praten praten, allerlei nobele reddingsoperaties en CO² verantwoorde dingen verzinnen, loterijtjes opzetten om reservaten en boswachters in het leven te roepen en ga zo maar door? Maar maar…ondertussen rijden en varen vloten tjokvolle vrachtwagens en schepen gewoon op schema af-en-aan. Fout Hout”…”schone bio-diesel”…hahahaha. Tering, schiet allemaal niet echt op hè.

 6. 8

  En eerst eeuwenlang leeggestroopt, bezetting/ inmenging van mogendheden/ multinationals van b.v. Angola, Sierra Leone, Tsjaad, Guinee, Gabon, Nigeria, Sudan met rijke grondstoffenvoorraden om maar een paar zijstraten te noemen. In plaats van welvaart alleen maar ellende en kettingreacties van burgeroorlogen. Bevolking volledig aan haar lot overgelaten. Driedubbele roofbouw van multinationals, corrupte regimes, en uiteindelijk creperende bevolking later…hiér:

  …de “biodiversiteit” op b.v. Haiti (links van de grens) en (rechts) redelijk stabiel Dom. Rep:

  Daar pak aan, daar heb je je biodiversiteit: bij de gratie van een contigent arme sloebers met een bos sprokkelhout of een zakkie houtskool op de rug. Punt. Je weet niet wat je ziet wat ze daar allemaal moeten uitspoken om een beetje ordentelijk te vreten te hebben…

  Moehahaha.

 7. 9

  Maar niet te negatief hoor…is Oude Denken hè. Nee, we gaan het vanaf nú anders doen, er is best van alles in de pijplijn er zijn voldoende initiatieven we dragen vanaf nu allemaal ons steentje bij we denken allemaal mee samen komen we er wel uit…we gaan ervoor. *tip: gewoon laten lullen

  Neem b.v. een land als Bhutan. Deelt met m.b.v. microkredieten zonnepanelen uit. I.p.v. stoken op hout(skool) en kerosine op zonne- energie. Niet de tijdspanne waarin investeringen worden terugverdiend worden als maatgevend beschouwt maar: “developing the country at an appropriate pace…and: a larger strategy of conservation and development of Bhutan.” Het kan dus wel maar vergt eehh…

  Maar ja, tja..Bhutan…waar hebben we het over. Lekker makkelijk gedacht. Want Nederland zit nou eenmaal, net als de meeste andere Europese en westerse landen, hopeloos tot aan de oksels fisting in de reet van de wereldeconomie. Kunnen het roer niet omgooien, doen veel te weinig, althans, vooruitlopend op een e.v.t. onvermijdelijke energie/ oliecrisis. En wee-je-gebeente wie met een revolutionair partijprogramma het in z’n bolle harses haalt om het Rad van Fortuin tot stilstand te willen brengen. Op elke hoek van de straat een Folkert van der G. of een Mario van der Wubbe meneer…

  Tja, jammer.

 8. 12

  Zo’n YP post dan toch zomaar mijn galbakkerij in enen keer op de sargasso. Blijf nu maar eens zwart van binnen ? Dachtetniet. Duizenddank kerel.