Zelfrechtvaardigingen zijn geen excuus

Foto: sylvar (cc)

COLUMN - Collega Theodor Holman heeft meermalen betoogd dat neonazi’s en fascisten trots zijn op hun ideologie: wie niet fier is zo’n overtuiging aan te hangen, is in zijn ogen geen fascist of neonazi. Stemgedrag telt niet, alleen hoe je jezelf benoemt en je trots daarover.

Een curieus argument. Veel mensen benoemen zichzelf diametraal anders dan omstanders doen: de klungelige klusser acht zichzelf een handige doe-het-zelver, het warhoofd betitelt zichzelf als ‘origineel denker’, de anorexialijder vindt zichzelf te dik, en de stalker meent oprecht dat hij slechts heel romantisch om iemands gunsten dingt. Multinationals noemen zichzelf nette belastingbetalers, al grossieren ze in nepfirma’s en ingewikkelde schema’s om honderden miljoenen weg te sluizen. Verkrachters beweren glashard dat hun slachtoffer ‘er zelf om vroeg’ en de eerste verkeershufter die zichzelf als zodanig betitelt moet ik nog tegenkomen.

Vrijwel iedereen die ongewoon, ongewenst of ongeaccepteerd gedrag vertoont, heeft daarvoor een geweldig excuus dat ze in eigen ogen vrijpleit. Behalve neonazi’s en fascisten dan: want die zijn volgens Holman volkomen eerlijk over zichzelf en over hun motieven.

Gisteren opperde Holman een tweede stropop: wat ‘als je je [..] Duits voelt? Als je daar nou trots op bent? En als je dan hoort dat je als Duitser niet trots mag zijn op je Duitse wortels en je Duitse gewoonten, omdat die teveel herinneren aan het Duitse Rijk, is het dan vreemd dat je eraan terugdenkt hoe het vroeger was, toen je nog werd gewaardeerd?’ Dan is het volgens hem geen wonder dat je op de AfD stemt.

Niemand beweert dat je niet trots mag zijn op je Bierstube, je Bratwurst of je Sauerkraut. Mogelijk is er minder vettig vertier denkbaar, maar dat is een kwestie van smaak. De AfD heeft echter iets fundamenteler ideeën over nationale trots. Hun voorman Gauland wil dat het land weer trots wordt op de Wehrmacht; een andere AfD-prominent vindt dat het Holocaustmonument een nationale blamage is – let wel: niet de Holocaust zelf, maar het monument dat aan die wandaden herinnert.

Mij interesseert het niet meer waarom iemand op extreemrechtse partijen heeft gestemd. De zelfrechtvaardigingen voor zulke steun ben ik beu. Dondert niet of je op extreemrechts stemde om wie dan ook ‘eens een poepie te laten ruiken’. Je helpt een extreemrechtse partij aan de macht, dát is het probleem.

Bovendien: wie bereid is voor het opsteken van zijn dikke vinger partijen te steunen die eng-nationalisme, vreemdelingenhaat, rassentheorieën en isolationisme propageren, doet dat over de rug van minderheden. Dat je hun rechten vrolijk verkwanselt te eigen gerief: dát is het probleem. Meelopers of fascisten: het is lood om oud ijzer.

Kunnen we ophouden met de eindeloze stroom verhalen over bange witte mensen, en meer plaats inruimen voor de verhalen van bange migranten, bezorgde homoseksuelen, gewantrouwde mensen van kleur?

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (13)

#1 ReagurendeReaguurder

bange migranten, bezorgde homoseksuelen, gewantrouwde mensen van kleur

De lijsttrekker van de AfD is een lesbienne. De AfD verwoordt haar zorgen als geen andere partij. Haar vrouw is een ‘mens van kleur’ (zoals mensen die graag Amerikaanse neomarxisten napapegaaien ’t verwoorden). Waarom doe je hun zorgen af als ‘extreemrechts’? Je zou je moeten schamen.

 • Volgende discussie
#2 beugwant

Holman zou Heine eens moeten (her)lezen. Die hield ook van Duitsland maar niet van het Pruisische militarisme en hij zou dat Wilhelminische keizerrijk hebben verfoeid.

Er zijn in Duitsland veel factoren domweg verneint. Voor frontsoldaten maakt het eigenlijk weinig uit in welke oorlog en voor wie of waarvoor ze vechten, ze zitten allemaal in dezelfde shit, maar de Duitse veteranen mochten hun gevallen kameraden niet herdenken. Dat doet zeer. En het is bovenal een hardnekkig sentiment. Kinderen zien hun vaders eronder lijden.

En het spijt me dat ik die Höcke tot op zekere hoogte gelijk moet geven waar het dat Denkmal für die ermordeten Juden Europas betreft. De eerste blokken steen steles zijn al met banden verstevigd om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen. Maar de echte gotspe is die rij vreettenten ernaast, waar je nog geen kosjere hap kunt krijgen (Ze delen overigens de pachtplee aan het uiteinde dus je hoeft niet wat te bestellen als je hoognodig moet). De stichting die het monument beheert, heeft overigens ook monumenten voor Sinti en Roma, homo’s en euthanasieslachtoffers in beheer, waarbij de grootte van het monument en de lengte van de naam ervan nogal uit verhouding zijn.

De Duitsers leven niet onder een steen. Ze weten heus wel wat ze een mensenleven geleden hebben aangericht, maar ze zien intussen ook dat de rest van de wereld daar bitter weinig van geleerd lijkt te hebben en het morbide kunstje zelfs heeft verfijnd. Wie een beetje met zijn tijd meegaat zou daar meer aandacht aan moeten besteden dan alsmaar terugkijken op die rotoorlog. Niettemin krijg je toch het gevoel dat de gevestigde Duitse politiek die schuldcultuur krampachtig in stand houdt. Naar wie zou je dan eigenlijk moeten vingerwijzen als er eentje in dat vacuüm spring en naar de andere kant doorslaat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Le Redoutable

Geen idee of Neonazi’s trots zijn op hun ideologie, ik ben er nog nooit een in levende lijve tegen gekomen en volgens de AIVD hebben we er in Nederland hooguit een honderdtal dus de kans dat dat gaat gebeuren is vrij klein ook. Wat het grootste deel van Nederland wel heel erg beu is, zijn mensen die iedereen waar ze het niet mee eens zijn consequent NAZI of Fascist te noemen. Sterker diegene die dat het hardst roepen hebben, als je feitelijk kijkt vaak zelf nog de meeste overeenkomsten met de Nationaal Socialisten:

http://www.tagesspiegel.de/berlin/vor-der-bundestagswahl-2017-die-linke-inszeniert-hakenkreuz-an-einer-hauswand/20273512.html

Alles rechts van het midden extreem rechts noemen wordt trouwens ook behoorlijk afgezaagd. Waarom kan men op een site als Joop.nl geen 3 artikelen achter elkaar schrijven zonder een Godwin te gebruiken? Zelfs de Geenstijl’s van deze wereld noemen niet alles links van de PvdA consequent extreem links, nog komt men eindeloos met Stalin, Pol Pot of noem al die linkse misdadigers maar op, aanzetten.

Stop eens met die loze Godwins rondslingeren en kom eens met iets origineels of liever nog met goed onderbouwde argumenten, schelden lost in ieder geval niets op en vergroot alleen maar de polarisatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lennart

@3:
“Wat het grootste deel van Nederland wel heel erg beu is, zijn mensen die iedereen waar ze het niet mee eens zijn consequent NAZI of Fascist te noemen.”
Goh, vind je het vervelend dat het beestje tegenwoordig weer bij zijn naam genoemd wordt ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 TrollenDocent

@4: Well done Lennart, nu maar hopen dat’ie hapt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 6822

Vanuit Holman gezien volstrekt logisch toch?
Hoe anders kan hij zijn verwantschap met Breivik uitspreken en tegelijk blijven volhouden dat links te snel nazi en fascist staat te schreeuwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 JANC

@1: Nee, schamen moet jij je. In het partijprogramma spreekt van de AfD spreekt men van “Kinder brauchen Vater und Mutter” en “Gender-Ideologie ist Verfassungsfeindlich”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJH

Hun voorman Gauland wil dat het land weer trots wordt op de Wehrmacht

Ik moet me even achter de oren krabben. Kennelijk zijn er mensen – zoals Karin – voor wie dit iets schunnigs is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 6822

@8: Vergeet je hier per ongeluk dat hij expliciet de verrichtingen in de (1ste en) 2de wereldoorlog noemde of houd je je von der dumme?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 KJH

@9: Dat kan ik uit die link iig niet opmaken, want als ik daar op klik, krijg ik een 404. Ik vermoedde al zoiets, maar uit Karins stuk wordt het dus niet duidelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 6822

@10: Niet om lullig te doen nu, maar de hele controverse is uitgebreid in het nieuws geweest. Door op de link te klikken laat je zien wel geïnteresseerd te zijn. Waarom dan niet zelf een zoektochtje starten? Dat Karins stuk naar een 404 linkt is toch niet meer dan onfortuinlijk?

https://duckduckgo.com/?q=gauland+wehrmacht&t=ffab&atb=v30-6__&ia=web

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 JANC

@10: Je kent het verschil tussen Wehrmacht en Bundeswehr niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 KJH

@12: Ja, nu je het zegt. Nee, trots zijn op de verrichtingen van het Duitse leger in de twee wereldoorlogjaren, is natuurlijk not on.

 • Vorige discussie