1. 2

  @1: Wel typisch dat het hele stuk erg sturend ga stemmen uitdraagt, terwijl er tegelijk letterlijk wordt voorgerekend dat de beste optie voor voorstanders van het associatieverdrag niet stemmen is. De niet-stemmers en voorstanders vormen samen namelijk een meerderheid van bijna 80%, ruim voldoende om het referendum naar de prullenbak te verwijzen, mits beide groepen niet gaan stemmen.

 2. 3

  Hij vindt het dubieus als mensen om tactische redenen thuisblijven, al helemaal als anderen daartoe oproepen. “En als de drempel alsnog wordt gehaald, en er een negatief advies uit de bus komt, gaat het ja-kamp dan zeggen dat de voorstanders strategisch thuisbleven?”

  Deze voorstander blijft thuis. En met mij zullen idd velen zo denken. Dus als ‘nee’ een meerderheid krijgt dan zegt dat nog helemaal niks. Zou je waarde willen toekennen aan dit referendum dan moet je in absolute aantallen denken. Minimaal 6 miljoen nee-stemmers moeten er dan opkomen.

  We wachten af;-)

 3. 4

  ”Een schandalige vraag”, zegt Niesco Dubbelboer van platform Meer Democratie als hem wordt voorgelegd of voorstanders van het verdrag met Oekraïne moeten gaan stemmen.

  Dubbelboer stond als Kamerlid voor de PvdA aan de wieg van de referendumwet.

  Hij vindt een boycot ‘bloedlink’ en ‘stom’. “Dat kan strategisch verkeerd uitpakken. Stel: 29 procent komt op en tachtig procent is tegen. Dan kun je wel roepen dat de ja-stemmers niet hebben gestemd, maar dan zeg ik: ‘Waar is het bewijs?’

  Je hebt broddelwerk afgeleverd, Dubbelboer. Jouw partij verklaart dit referendum zelfs op voorhand al bindend. Ik laat me ook niet voor jouw karretje spannen. En wat er in Den Haag geroepen gaat worden merk ik vanzelf wel.

 4. 5

  Peak-aardgas.
  In Nederland daalt de produktie van aardgas, het verbruik van aardgas en de export van aardgas.

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2016/03/schermafbeelding-2016-03-17-om-14-54-11.png[/img]

 5. 11

  @9

  Dat zou mij dusdanig tegen de democratische borst stuiten dat ik sowieso niet zou opkomen. N.a.v dit referendum zit ik mij toch al af te vragen wat het nog voor zin heeft om een vertegenwoordiger te kiezen volgend jaar. Zijn of haar instemming/afkeuring kan zomaar teniet gedaan worden als GS daar toe oproept. En in uitzonderlijk geval bepaalt 15,1% van het electoraat dat het door de door mij gekozen beleid ongedaan gemaakt wordt.

  Ik trek al weer bijna 40 jaar lang trouw naar de stembus, maar waarom zou ik dat nog doen als GS ieder beleid de voet kan dwars zetten?

 6. 12

  @11: Je begrijpt wel het door jou gewenste beleid ook niet op 50% van het electoraat kan steunen.
  51% van 75% is niet de helft van het electoraat.

 7. 14

  @12

  Ik heb op iemand gestemd die mij vertegenwoordigd. Haar stem kan met dit gedrocht van een referendum ongedaan gemaakt worden. Door (in het uiterste geval) 15,1% van het electoraat. En die ‘sturing’ komt vanuit een door mij niet gewenste hoek: Geen Stijl. (Ik denk dat het verscheuren mij daarom zo’ n goed gevoel gaf)

  GS als bijl aan de wortel van de democratie? Daar werk ik op geen enkel manier aan mee.

  Dit voorstel is met ruime meerderheid door de vertegenwoordigende democratie goedgekeurd. Niks meer aan doen.

 8. 15

  @13: Weet ik, maar zonder w was het misschien minder opgevallen als zijnde een taal nazi dingetje en zou het daardoor misschien eerder opgevat worden als rotopmerking?

 9. 16

  @14:

  Dit voorstel is met ruime meerderheid door de vertegenwoordigende democratie goedgekeurd. Niks meer aan doen.

  Net als het wetsvoorstel die dit referendum mogelijk maakte.
  Geef nou maar toe, jij vind democratie alleen prima als het in jou straatje past, dat was me de afgelopen weken al wel duidelijk geworden.

 10. 17

  @16

  Ik erken dat dit referendum op democratische wijze tot stand is gekomen. Maar dat wil nog niet zeggen dat het desbetreffende referendum op zich democratisch is. Als 15,1% van het electoraat democratische besluiten kan blokkeren dan is dat niet democratisch. En alles wat niet democratisch is, daar conformeer ik mij niet aan.

  Voor je het weet gaat zo’ n referendum over ‘gelukzoekers’ .
  Uit de populistische hoek kan je van alles verwachten.
  En ik schat (helaas) de populistische hoek op zeker 15,1%

  Je kan beter ‘goed’ zijn voor de oorlog dan na de oorlog.

 11. 21

  @17:

  Als 15,1% van het electoraat democratische besluiten kan blokkeren dan is dat niet democratisch. En alles wat niet democratisch is, daar conformeer ik mij niet aan.

  Ga nou niet een democraat proberen uit te hangen want dat ben je niet, een echte democraat zou gaan stemmen en de uitslag accepteren.
  Het is dankzij mensen zoals jij dat de opkomst laag is en die 15,1% de kans krijgt om hun zin door te drukken.
  Mensen die thuis blijven moeten hun mond houden over percentage’s en hun democratische gehalte, net zoals mensen die niet gaan stemmen tijdens verkiezingen hun mond moeten houden over het gevoerde beleid na de verkiezingen.

  Je kan beter ‘goed’ zijn voor de oorlog dan na de oorlog.

  Jij bent helemaal niet ‘goed’, jij bent gewoon voor dat verdrag en als jij het verdrag kunt redden door het referendum te saboteren via een te lage opkomst dan zal je dat doen.
  Proberen in te spelen op sentiment verhuld je werkelijke motivatie niet hoor, jij bent gewoon benauwd voor een hoge opkomst waarbij er een NEE uit komt rollen.

  Mag hopen op een hoge opkomst waarbij de ja stemmers het zeer nipt afleggen tegen de nee stemmers.

 12. 22

  Als 15,1% van het electoraat democratische besluiten kan blokkeren dan is dat niet democratisch.

  @17 Dit is een stupide argument.

  We kunnen dezelfde logica immers ook toepassen om de beslissing om tot een handelsassociatieverdrag met Oekraine te komen te bekritiseren; daar is een nog veel en veel kleiner percentage van het electoraat mee gemoeid, want dat wordt bedisseld in Brusselse wandelgangen, ver weg van enige democratische controle.

  Het besluit om een associatieverdrag met Oekraïne aan te gaan is al niet democratisch genomen, dat wordt gewoon over de hoofden van bevolkingen heen beslist; parlementen en regeringen zouden in theorie dwars kunnen gaan liggen, maar in de praktijk doet dat er geeneen.

  Dus wat nou ‘democratisch besluit’? Je veronderstelling deugt al niet.

  Als TTIP straks wordt ingevoerd, tegen alle bezwaren van critici in, en zonder dat de Europese bevolking zich daar over uit mag spreken, zeg jij dan ook:

  Tja, democratisch genomen besluit, dus niet mekkeren of dwars gaan liggen met een referendum?

 13. 23

  Okay, maar alle gekheid op een stokje… wat moet ik stemmen opdat mijn kat Doerak kan overleven, en de vogeltjes uiteraard.
  Muisjes vergeten. Doerak houdt er van om muisjes te verscheuren. En bijen.

 14. 29

  http://www.volkskrant.nl/politiek/vraagtekens-bij-besteding-deel-subsidiegeld-voor-oekrainereferendum~a4265325/

  Nog even over dat referendum. Het is een mooie bron van inkomsten….

  Opmerkelijk: de partij van de dieren probeert op verschillende manieren geld binnen te slepen en dat lukt ook nog 3 keer. Maar ja, je hebt ook zoveel verschillende dieren natuurlijk;-)

  Kortom: de zwendel wordt door de overheid zelf aangemoedigd en de politiek gaat er maar wat graag in mee.

 15. 32

  @22 “Het besluit om een associatieverdrag met Oekraïne aan te gaan is al niet democratisch genomen” Het EU parlement wel democratisch gekozen, bovendien hebben alle deelnemende landen het verdrag goedgekeurd. Deze uitspraak valt dus in de Wilders nepdemocratie categorie. Je kan het niet alleen met de democratie eens zijn als het jouw uitkomt, zo werkt het niet.

 16. 33

  @32

  Democratie is een lastig begrip. Zeker als iedereen het naar eigen inzicht gaat invullen. Als 15,1 % van het electoraat al genomen besluiten kan terugdraaien dan zijn we geen democratie meer maar gaan we de weg op van de schijn-democratie zoals we die in Turkije en Rusland zien.

  Zelfs het “the winner takes it all” van de angelsaksische landen is al dubieus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren