1. 1

  De hoge inkomens zijn het afgelopen decennium verder gestegen. De “bottom 90%” hebben na 2008 inkomen ingeleverd.

  [img]https://gailtheactuary.files.wordpress.com/2015/12/how-wealth-shared-in-expansion.png?w=640&h=480[/img]

  Gail Tverberg meent dat de economische groei stagneert omdat de lage en middeninkomens niet meer stijgen.

  M.a.w. het verbruik van fossiele brandstoffen en daarmee de CO2-uitstoot daalt doordat de de lage en middeninkomens niet meer stijgen.

 2. 3

  @1: “verbruik van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot daalt”
  – Zoals @2 ook stelt stijgt wereldwijd de CO2 uitstoot gestaag. Met deze eenvoudige regel 10-50-50-10 is de verdeling daarvan dat 10% van de mensen voor 50% van de uitstoot zorgt en 50% voor 10% van de uitstoot.
  Een lagere bevolkingsgroei in arme landen helpt dus nauwelijks en gerichte maatregelen bij de consumptie van die 10% is zeer effectief. Als we willen hoeven we ons niet te beperken tot schijnmaatregelen met grote subsidies.

 3. 4

  @2: in Europa en Noord-Amerika daalt de CO2-uitstoot (en het gebruik van fossiele brandstoffen). Ik denk dat Piketty het ook alleen over Europa en Noord-Amerika heeft.

  De mondiale CO2-uitstoot stijgt omdat in China, India en andere opkomende economieën het verbruik van fossiele brandstoffen sneller stijgt dan het bij ons daalt.

 4. 5

  @1

  M.a.w. het verbruik van fossiele brandstoffen en daarmee de CO2-uitstoot daalt doordat de de lage en middeninkomens niet meer stijgen.

  Nee, correlatie is geen bewijs voor een oorzakelijk verband.

  Ik denk dat Piketty het ook alleen over Europa en Noord-Amerika heeft.

  Met andere woorden: even het linkje aanklikken en het stuk over Piketty werkelijk lezen (of er op zijn minst een blik op werpen) was weer eens teveel moeite. Het tegendeel is namelijk het geval, hij heeft het uitdrukkelijk niet alleen over Europa en Noord-Amerika.

 5. 6

  @5:

  Nee, correlatie is geen bewijs voor een oorzakelijk verband.

  Het tegendeel is namelijk het geval, hij heeft het uitdrukkelijk niet alleen over Europa en Noord-Amerika.

  Lieve Hans, ik lees het weblog van Gail Tverberg. Ik ben het eens met Tverberg, die wel een oorzakelijk verband ziet tussen de afnemende koopkracht van de lage en middeninkomens (in Europa en Noord-Amerika) en de daling van de olieprijs en de CO2-uitstoot. (Tverbergs weblog is voor jou een beetje te ingewikkeld)
  Je beseft hopelijk wel dat in Europa en Noord-Amerika 75% van de CO2-uitstoot voortkomt uit verwarming en transport. Dus de verplaatsing van industriële produktie naar opkomende economieën heeft slechts een marginaal effect op de CO2-uitstoot in Noord-Amerika en Europa.
  Je gaat hopelijk niet beweren dat de CO2-uitstoot in Europa en Noord-Amerika gestegen is in de afgelopen jaren.

 6. 7

  @6: “verplaatsing van industriële produktie naar opkomende economieën heeft slechts een marginaal CO2-uitstoot effect”
  – Kun je dat aannemenlijk maken of is het maar een bewering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren