Hoe gaat PRISM technisch in z’n werk?

Ondanks alle ophef over het Amerikaanse spionageprogramma PRISM (overigens slechts één van vier dergelijke programma’s), waarmee de NSA alle dataverkeer van de Amerikaanse burgers vastlegt, is er veel onduidelijkheid over hoe PRISM nu precies in z’n werk gaat.

Blogger en digitale techneut Ashkan Soltani viste links en rechts de inmiddels publiek gemaakte informatie over PRISM van de interwebs en goot een en ander in een overzichtelijke infograph.

Open waanlink

 1. 1

  Het is bijna vanzelfsprekend dat het zo werkt – want anders doe je het niet voor 20 mio dollar, maar er is een belangrijk extra scenario vergeten. “Companies” hebben regelmatig contact met de eindgebruiker en zouden – op verzoek van de NSA, data van diens tablet of PC af kunnen halen. Android, Chrome, IOS, etc., allemaal maken ze regelmatig contact met ‘thuis’, dus wat let ze om even je adresbestand over te sturen?

 2. 3

  En dan heb je nog de mogelijkheid dat {google,microsoft,cisco}-medewerkers ook op de loonlijst van de NSA staan en van binnenuit allerhande ‘klusjes’ doen, op verzoek.

 3. 7

  In de nrc van vandaag (voor abonnees, in kiosk of achter betaalpoort), pagina 22: “[…]terwijl Amerikanen daaruit pas details mogen gebruiken nadat tegen een individu een verdenking rijst, bleken de Nederlanders in Big Data te „searchen” om zo „potentiële targets” te identificeren. Precies dus wat het Congres niet toestaat. […]de Nederlandse diensten gebruiken dus gewoon die omstreden Amerikaanse gegevens; en belangrijker: anders dan de NSA is de MIVD in het recente verleden wél betrapt op de onrechtmatig aanwending van Big Data.”

 4. 8

  Die updates van microsoft vertrouw ik ook niet meer … het is hét ideale mechanisme om een achterdeurtje te plaatsen. Mijn enige hoop is, dat de hacker community die deze updates onder de loep legt.

  Mezelf down-playing: Zouden bedrijven zoals Microsoft eigenlijk wel het risico durven te nemen om hun goede naam te verliezen?

 5. 11

  @10: Bondgenoten, burgers, het loopt de spuitgaten uit inmiddels.

  De huidige wetgeving is te gedateerd om de snelheid van technologische ontwikkelingen bij te houden en dient hirop aangepast te worden om de democratie te beschermen en grenzen te stellen aan deze schandalige praktijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren