Extreem-rechts domineert straten Oekraïne

Gewapende knokploegen marcheren door de straten. Nationalistisch-rechts tooit zich met nazi-symbolen als wolfsangels en SS-runen.

En nu de politie is getemd, hebben de fascisten de facto vrij spel.

Russen en Joden, daar hebben deze nationalisten een hekel aan, zeggen ze.

De vaandels hoog, de rijen strak gesloten…

Open artikel

Reacties (60)

#1 Bolke

http://www.bbc.com/news/world-europe-26394980

Plus dat deze groeperingen nu 3 ministeries bestieren waaronder binnenlandse zaken en ze waren de drijvende kracht achter het afschaffen van de rechten van de Russisch sprekende Oekraïners.

Het lijkt me verstandig dat de EU zich distantieert van de huidige overgangs regering en dat van hulp geen sprake kan zijn zolang dit soort malloten niet achter de dikke deur zitten.

#2 parallax

Oeps.

#3 Loupe

Bah, bah. Nou Guy, wat raad je je makkers nu aan?

#4 Hans Verbeek
#5 L.Brusselman

Een paar dagen geleden werd je bijna verketterd als je durfde te beweren dat die “volksopstand”in feite een door extreem rechts geinitieerde couppoging was.

#6 Bolke

@5: Klopt, daar was uiteraard absoluut geen sprake van, maar zoals de Engelsen zeggen : “If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck”

P.S. de nieuwe premier van Oekraïne haalt poetin trouwens rechts in op het gebied van rechten van homo’s e.d., die is nog een paar graadjes erger op dat gebied.

#7 Bolke

Goede analyse mijn inziens.

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/28/ukraine-genuine-revolution-tackle-corruption

Het legt de vinger op de tactiek van extreem-rechts in Oekraine, extreem-rechts weet dat de IMF eisen tot zeer veel sociale onrust gaat leiden en hoopt dan die onrust voor hun eigen agenda te gaan gebruiken.

#8 Prediker

@5 – Zo’n uitspraak getuigt ongeveer van net zoveel inzicht als roepen dat de Egyptische volksopstand tegen het Moebarak-regime van 2011 in feite een door de Moslimbroeders geïnitieerde couppoging was.

Ik herinner er graag aan dat de pro-Europese en nationaal-Oekraïense krachten tien jaar geleden de verkiezingen van 2004 wonnen in wat ‘de Oranje revolutie‘ is gaan heten. Viktor Janoekovitch, de gedoodverfde opvolger van Leonid Koetsjma en pro-Russische kandidaat verloor toen van Viktor Joesjenko.

Joesjenko had destijds een zwaar gepokt gelaat vanwege een vergiftigingspoging met dioxine (goh, wie zou daar nou achter hebben gezeten?).

Men kan wel allerlei samenzweringstheorieën bezigen wie er achter die pro-Europese demonstraties zit, maar de pro-Russische Partij van de Regio’s wordt net zo goed gesteund door de Russen. Als de één niet meer is dan een proxy, dan de ander ook.

#9 weerbarst

Ja dat zijn de jongens die de eu en us state dept ngos gesteund hebben tegen de (nog steeds) legitieme regering Yanukovich. Het wordt straks leuk als blijkt dat ze belogen zijn. Het land failliet, geen perspectief, griekenland 3.0

#10 Cycloop

Hier link naar artikel uit de Haaretz over een Israeli (oud-soldaat) die een militie leidde in Kiev tijdens de opstand:

http://www.haaretz.com/news/world/1.577114

#11 L.Brusselman

Wat mij betreft blijft de Oekraine in de Russische invloedssfeer,nog een instabiele/armlastige EU kandidaat erbij zal de steun voor een verenigd Europa bij de bevolking van de huidige lidstaten niet bepaald doen toenemen .
Laat dat land eerst maar eens door die veronderstelde revolutionaire fase heengaan, kan er over een jaar of twintig dertig misschien nog eens naar een eventuele kandidatuur gekeken worden.
Bovendien heeft de EU al genoeg problemen met zichzelf zoals toenemende armoede,stijgende werkloosheid,een steeds breder wordende kloof tussen de haves en have nots,verlies van vertrouwen in overheid en politiek
etc..

#12 L.Brusselman

@9:

Ja dat zijn de jongens die de eu en us state dept ngos gesteund hebben

http://www.paulcraigroberts.org/2014/02/12/washington-orchestrated-protests-destabilizing-ukraine/

#13 su

Told you so.

#14 gbh

Echt niet te geloven de reacties hierboven.

Een paar duizend extreem rechts-en is blijkbaar genoeg is blijkbaar genoeg om een heel land weg te zetten en het imperialistische landjepik van Putin goed te praten. Putin die zelf drijft op extreem rechts maar dan is dat opeens geen probleem.

De Oekraïne heeft lang genoeg geleden onder de Russische bezetting en ze moeten nu met vallen en opstaan hun eigen weg kunnen kiezen.

Vandaag de Krim waar de oorspronkelijke bevolking uitgeroeid en gedeporteerd is, de rest van de Oekraïne staat ook al op het programma, morgen de Baltische staten?

Overmorgen Nederland? Zijn hier in Nederland zo te zien genoeg liefhebbers van sterke leiders die maar al te graag ook een Russisch paspoort willen hebben, hier in het Westen zijn wij toch allemaal fascisten

Ben benieuwd wanneer Marokko Nederland binnen komt vallen om haar paspoorten te beschermen tegen de extreem rechtse PVV. Schijnt allemaal te mogen.

Shame on you

#15 Bolke

@14:

Een paar duizend extreem rechts-en is blijkbaar genoeg is blijkbaar genoeg om een heel land weg te zetten

1. Wel als die extreem-rechtsen ineens zomaar minister zijn van o.a. de veiligheidsdiensten en politie.

2. Als je zo meeleeft met de Oekraïners dan ga je er toch heen en vecht je toch aan hun kant mee.

3. Voor jou info, de Tartaren zijn niet de oorspronkelijke bewoners, dat waren de Grieken namelijk, de Tartaren zijn pas met het Ottomaanse rijk ten tonele verschenen.

#16 Hal Incandenza

@6
Douglas Adams was een Amerikaan.

#17 su

@16 Ligt eraan wie je bedoelt. Douglas Noel Adams was een Brit. Amerikanen kennen/kunnen niet zulke humor schrijven, kijk maar wat voor zooitje ze van THHGTTG Movie hebben gemaakt.

Maar je hebt verder gelijk dat de uitspraak uit de VS stamt, als je dat bedoelt.

#18 su

@14 Wat zijn de nep-liberalen toch verknocht aan dat Dubja uitspraak: als je niet voor de pro-euro block bent, dan ben je vast voor de Ruskies. Nou, ik zie de fascisten aan beide kanten, dankuwel.

(Let je op Joost?) Liberalen, ze verkopen je uit aan Hitler als het hun uitkomt..

#19 Prediker

Hier link naar artikel uit de Haaretz over een Israeli (oud-soldaat) die een militie leidde in Kiev tijdens de opstand (..)

Ik wist het! De joden zitten er weer eens achter, zoals gewoonlijk…

O, dat bedoelde je niet. Wat bedoelde je dan wel, eigenlijk?

#20 Cycloop

@19: “De Joden zitten erachter”: dat zijn jouw woorden. Gewoon interessant dat interview: een interview met iemand die er rechtstreeks bij betrokken is : en dat toont datalles niet in een zwart-wit beeld is te passen. Maar daar hebben mensen geen behoefte aan blijkbaar. Ik heb fact-seeking discussies hier al jaren geleden opgegeven.

#21 Bolke

http://www.youtube.com/watch?v=01-2pNCZiNk

Ik zeg oorlog, ik zal jullie uitzwaaien op het station als jullie ten strijde trekken ter glorie van het grote NATO rijk.

(ik ben toch permanent afgekeurd)

#22 gbh

@18: Ik had geen namen genoemd maar jij voelt je blijkbaar aangesproken? Ik zweef tussen GroenLinks, te neo-liberaal, en de SP, te conservatief, in en ik ben niet van het pro-euro block maar van het pro-vrijheid block. De Oekraïne moet zelf haar toekomst bepalen met de fouten die ze daarbij maken. Rusland en Europa hadden daarbij gezamenlijk een positieve sturende rol kunnen spelen. Er is helemaal niets, maar dan ook echt helemaal niets dat het militair ingrijpen en imperialistische landjepik van Putin rechtvaardigt.

#23 gbh

Olaf Koens ‏@obk · 42m
Berichten dat het Russische leger inmiddels de grens bij Zaporozjie is overgetrokken. Dat is niet de Krim. Invasie. WTF.

Nando Kasteleijn ‏@nandokasteleijn · 16m
Oekraïense oppositieleider Vitali Klitsjko vraagt om “algemene mobilisatie” in Oekraïne, meldt @Reuters.

https://twitter.com/obk

#24 Bolke

@22:

Er is helemaal niets, maar dan ook echt helemaal niets dat het militair ingrijpen en imperialistische landjepik van Putin rechtvaardigt.

Korea, Vietnam, Panama, Kosovo, Afghanistan, Irak en ik zal vast nog wel wat landen vergeten zijn die een bezoekje van het Amerikaanse leger hebben gehad.

#25 su

@22 It’s a swindle. Zolang je dat niet doorhebt blijf je denken in een wij/zij dichotomie. Het is een strijd tussen de elites, daartussen sterft vrijheid hoe dan ook.

#26 thalmann

Aldus FSB TV, de zender die een interview deed met de NVU en vervolgens beweerde dat we in Nederland een grote extreem rechtse beweging kennen.

De Oekraïense revolutie is aangesticht door George Soros, durft iemand hier te beweren dat, dat iemand is die neo-nazi’s steunt?

#27 Prediker

@24 – Ik zie even niet hoe de invasies door de VS – die de bevolking in die landen steevast onnoemelijk leed hebben berokkent – een invasie van Russische zijde rechtvaardigt.

Of is dit bedoeld als een: ‘Ja, maar Amerika doet het net zo goed, dus…’?

#28 gbh

@25: Dat zal best maar vrijheid sterft heel veel meer in een systeem waarin politieke tegenstanders met een schijnproces naar het goelag worden gestuurd en waar alle kritische media monddood wordt gemaakt. Jammer dat jij dat niet door hebt.

http://www.youtube.com/watch?v=9LsqfgPx_Rw

#29 Bolke

@27: Nee meer een cynisch “een goed voorbeeld doet……”

#30 su

@28 Denk je dat de neonazis ook maar een haar beter zijn? Links is al monddood gemaakt door Maidan. De huidige regime toont zich ook al anti-LGBT. Je bent ziende blind, en dat beangstigt mij.

#31 gbh

@29: Romeinen vonden het een eer hele steden af te slachten en nog niet zo gek lang geleden was er een idioot die 6 miljoen aan het gas zette, ben jij dan ook zo cynisch?

De wereld moet er voor zorgen dat wat in het verleden is gebeurd niet nog een keer gebeurd zoals bijvoorbeeld Sudetenland.

@30: Er is nu een chaotische overgangsfase met foute beslissingen, zoet-houdertjes, etc. Als dit uitgekristalliseerd is, er verkiezingen zijn gehouden en de situatie dan nog zo is dan is jouw oordeel pas terecht. Ik moet zelf ook niets hebben van extreem rechts.

#32 Prediker

“From Moscow to London to New York, the Ukrainian revolution has been seen through a haze of propaganda.”

“The Ukrainian far right did play an important part in the revolution. What it did, in going to the barricades, was to liberate itself from the regime of which it had been one of the bulwarks. One of the moral atrocities of the Yanukovych regime was to crush opposition from the center-right, and support opposition from the far right. By imprisoning his major opponents from the legal political parties, most famously Yulia Tymoshenko, Yanukovych was able to make of democracy a game in which he and the far right were the only players”

http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2014/mar/01/ukraine-haze-propaganda/

#33 su

One of the nationalist groups that were part of the demonstrations against former president Viktor Yanukovych has called on its members to mobilise and arm themselves.
According to Ukrainian Pravda, Sector Right called on all its units to mobilise.

This is their statement:

“Being aware of all the dangers that are looming over the Ukrainian state, the headquarters of the Right Sector order all its units to mobilise and arm, and depending on the specific situation to coordinate with the armed forces.
We remind all citizens of Ukraine regardless of nationality (including Russians ) that our struggle is anti-imperial , not Russophobe . Russian empire will be destroyed. Urge Resistance Movement Caucasus and all liberation movements in Russia to step up their activities.”

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/01/crimea-crisis-deepens-as-russia-and-ukraine-ready-forces-live-updates

#34 Noortje

Analyse opkomst en status extreem rechts in de Oekraine uit 2012 door FES, nauw gelieerd aan de duitse SPD.

http://www.fes.kiev.ua/new/wb/media/publikationen/The%20Extreme%20Right%20in%20Ukraine.pdf

#35 Hans Verbeek

@14:

De Oekraïne heeft lang genoeg geleden onder de Russische bezetting en ze moeten nu met vallen en opstaan hun eigen weg kunnen kiezen.

Je roept maar wat zonder feitenkennis.
Zonder de Russische hulp en het Russische aardgas was de Oekraïne er veel beroerder aan toe.
Het land produceert geen aardolie en geen aardgas. En maar net voldoende steenkool voor binnenlands gebruik.

Het tekort op de handelsbalans bedraagt ongeveer 6% van het BNP. (Rusland heeft een handelsoverschot van 2%)
Kijk voor de grap ook eventjes naar de wisselkoers voor de grivna

De Oekraïne is een Derde Wereldland en Rusland geeft ontwikkelingshulp.

#36 Hans Verbeek

Europa, de VS en het IMF willen dat Rusland stopt met het weggeven van olie en gas aan de Oekraïners. Die Oekraïners kunnen die dure fossiele brandstoffen helemaal niet betalen en hebben er dus ook geen recht op.
De koek van fossiele brandstoffen wordt steeds kleiner en als je die met minder mensen hoeft te delen, houd je zelf meer over.

Rusland moet die olie en dat gas gewoon verkopen op de wereldmarkt aan China en Europa. Dat vergroot het aanbod en zal de prijs verlagen.

#37 soulsister

@35: ontwikkelingshulp met wapens en bezetting, ja hoor.
waar zit je verstand.

#38 Noortje

@35 ontwikkelingshulp lijkt me nogal overdreven.

http://www.z24.nl/columnisten/jeroen-de-boer-oekraine-zucht-onder-vloek-russisch-gas-438094

http://www.eia.gov/countries/country-data.cfm?fips=UP

http://en.wikipedia.org/wiki/Russia–Ukraine_gas_disputes

Rusland gedraagt zich echt niet als een soort robin hood richting de Oekraine. Integendeel.

Daarbij, anderen de maat nemen over feitenkennis, maar zelf aantoonbare onjuist heden posten is wat vreemd.

Oekraine produceert WEL zelf aardgas en aardolie. http://www.indexmundi.com/nl/oekraine/productie-aardgas.html en http://www.indexmundi.com/nl/oekraine/productie-olie.html

Ze produceren echter te weinig om aan binnenlandse vraag te voldoen. Maar dat schreef je niet.

En ook incorrect in @36: Rusland geeft geen gas weg. Het Oekrainse gasbedrijf heeft alleen de prijzen die Rusland sinds enige jaren rekent niet doorberekend aan de afnemers in Oekraine. Dat is waar het IMF bezwaar tegen heeft. https://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2012/wp12247.pdf

#39 L.Brusselman

Raadpleeg voortaan de Europeanen per referendum,als er weer eens een bondgenoot voor US en Eu moet worden geronseld,of er uitgebreid moet worden.
Ik denk niet dat ze een land dat zich niet kan bedruipen wel zo zien zitten.

#40 Hans Verbeek

@38: je hebt gelijk, Noortje. Bedankt voor je aanvullingen, weer wat geleerd. Ik ben dol op meedenkers en factcheckers.

Overigens heeft de Oekraïne ruimschoots voldaan aan de Kyoto-doelstelling.
In 1990 bedroeg de CO2-uitstoot 750 miljoen ton en in 2012 nog maar 322 miljoen ton… een reductie met 57%. (BP Statistical Review of World Energy)

Rusland is bereid om voor 15 miljard aan Oekraïnse staatsleningen te kopen. Het IMF en de EU willen het land ook helpen. Volgens geruchten kan de EU nog wel 20 miljard missen.

Ik ben benieuwd wie uiteindelijk de ontwikkelingshulp aan de Oekraïne mag gaan geven en onder welke voorwaarden.

#42 pedro

Nou, met wat foto’s van de laatste PVV bijeenkomsten in de hand kunnen we ook beweren, dat NSB knokploegen de straten in Nederland weer regeren.

Ja zeker zullen extreem rechtse groeperingen proberen een slaatje te slaan uit de huidige onrust, maar het is gezwets om dus de hele Oekraïense bevolking daar maar meteen van te beschuldigen. Het zou ons er toe aan moeten zetten juist extra veel hulp aan de democratische krachten te bieden, zodat noch de fascisten noch de communisten de kans krijgen de revolutie op te eisen, zoals ze in het verleden maar al te vaak aan de macht geholpen zijn. Zelf zijn ze daar nooit in geslaagd. Ze hebben altijd de hulp nodig gehad van andere politieke partijen, en van leger en politie. Laten we dus ook nu niet doen, alsof deze extremisten zonder hulp van buitenaf zelf aan de macht zouden kunnen komen. Als zij aan de macht komen, is dat door fouten van anderen, die ten onrechte in extreem rechts een kleiner gevaar zien dan in extreem links.

#43 su

On the basis of a leaked conversation between the EU foreign affairs chief Catherine Ashton and Estonia’s Foreign Minister Urmas Paet, state-funded Russia Today is reporting that: “The snipers who shot at protesters and police in Kiev were allegedly hired by Maidan leaders.”

In, the leaked call, Paet repeats some allegations made to him by a woman called Olga and bemoans the fact that they are not being investigated. The Estonian foreign ministry says he was not making any allegations himself about who was responsible for the shots that were fired during the protests against Viktor Yanukovych.

In the conversation, the authenticity of which has been confirmed by the foreign ministry, and which took place on 26 February after Paet had returned from a visit to Ukraine, he says:

“What was quite disturbing, the same Olga told [me] as well, all the evidence shows that people who were killed by snipers from both sides, among policeman and people from the streets [is] they were the same snipers killing people from both sides …she also showed me some photos, she said as medical doctor she can say it’s the same handwriting, they’re the same type of bullets and it’s really disturbing that now, the new coalition, they don’t want to investigate exactly what happened so that there is now stronger and stronger understanding that behind snipers it was not Yanukovych but it was somebody from the new coalition.”

Ashton replies:

“I think they do want to investigate. I mean I didn’t pick that up, that’s interesting. Gosh.”

The Estonian foreign ministry said in a statement:

“Foreign minister Paet was giving an overview of what he had heard the previous day in Kiev and expressed concern over the situation on the ground. We reject the claim that Paet was giving an assessment of the opposition’s involvement in the violence.”

A spokeswoman for Ashton’s office said:

“We can’t comment on leaks but our position on violence is very clear – that it should be investigated.”

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/05/ukraine-crisis-russia-nato-talks-live

#44 Bolke

Dit verdient een eigen topic, maar eens kijken in hoeveel de mensen die voor de revolutie waren nu gaan draaien.

#46 L.Brusselman

@43: Verbaast me niets,had al een soortgelijk scenario voor ogen
Maar als je zoiets beweert en je houdt het vol wordt je nog van het blog gelazerd..

#47 Bolke

Ik geef je op een briefje dat als dit waar is dan is de kans groot dat er binnenkort wat Russische spetnatz in Kiev gesignaleerd wordt.

#48 pedro

En al die televisiebeelden van het door leger en politie gebruikte geweld waren vast ook allemaal geënsceneerd.

En o ja: er zullen vast sluipschutters namens de oppositie in Kviv actief zijn geweest hoor. Net zo goed als er Russische en regeringssluipschutters actief waren.

Vooralsnog is deze eenzijdige berichtgeving gewoon propaganda van het door de Russische staat gefinancierde Russia Today.

#49 Bolke

@48: Het telefoon gesprek tussen die 2 staat online hoor.

Het leger is daar helemaal niet geweest en van de sluipschutters zijn geen video beelden.

#50 pedro

@49: ja dat impliceerde mijn reactie ook al: “er zullen vast sluipschutters namens de oppositie in Kviv actief zijn geweest”. Zo gaat dat nu eenmaal in (burger)oorlogssituaties. Het is alleen erg naïef (of in jouw geval: wishful thinking) om te veronderstellen dat maar één kant van de strijdende partijen zich aan dit soort zaken schuldig maakt.

#51 Bolke

@50: Klopt, maar in dit gesprek komt naar voren dat ALLEEN de oppositie sluipschutters heeft gebruikt en de regering helemaal niet.

#52 su

@48 Vooralsnog is deze eenzijdige berichtgeving gewoon propaganda van het door de Russische staat gefinancierde Russia Today.

De echtheid van het telefoongesprek is door de betrokkenen geverifieërd, en staat as-is. Daar kun je de RT-propagandamachine niet van betichten.

#53 gbh

Siloviki schieten schieten met sniper geweren en automatische Kalashnikov machines

http://www.radiosvoboda.org/media/video/25270710.html

#54 Hans Verbeek

@45: in het gelekte telefoongesprek zegt de Estse minister Paet nog meer interessante dingen.
De mensen op Maidan hebben geen enkel vertrouwen in de politieke lijken, die nu tijdelijk aan de macht zijn gekomen. Die hebben ook allemaal boter op het hoofd en Zwitserse bankrekeningen.
De enige uitzondering noemt Paet: Petro Poroshenko.

#55 gbh

repeats some allegations made to him by a woman called Olga

Wel een niveautje hier hoor; een vage bron die wat beweert en het wordt klakkeloos als de waarheid door de Putin adepten aangenomen.

#56 pedro

@51: in dat gesprek wordt alleen melding gemaakt van dat feit. Wie op de hand van Janoekowitsj is, gelooft dat onmiddellijk. Wie naar het verleden kijkt, en naar burgeroorlogen en ander soortgelijke strijdtonelen, weet, dat zo iets alleen van een kant uit hoogst onwaarschijnlijk is. Er waren ook al veel doden gevallen voordat er sprake was van sluipschutters.

@52: ik betwist de echtheid van het telefoongesprek niet, en ik betwist zelfs de inhoud van dat telefoongesprek niet. Ik betwist alleen de suggestie, die van het telefoongesprek uit gaat, dat alleen de oppositie verantwoordelijk zou zijn voor de doden.

@54: zo gaat dat ook bijna altijd ja. Na een revolutie komen er weer nieuwe machthebbers, en dat blijken allemaal of voor het grootste deel machtswellustelingen te zijn, net als de kliek, die net afgezet is. Dat is alleen oplosbaar door de kliek af te zetten en er niks voor terug in de plaats te zetten, maar ook dan ben je alleen nog maar van de politieke kliek verlost, en ben je er nog erger aan toe, want dan ben je volledig en alleen nog maar overgeleverd aan de grillen van de economische elite en is er zelfs geen speelveld meer waar je je klachten daarover een stem kunt geven.

#57 Bolke

@55: Dan heb jij niet goed geluisterd, die Olga was een hulpverlener en zag bij demonstranten EN politie agenten schot wonden van het zelfde soort wapen, waarom zou de regering op haar eigen agenten schieten en verder werd er melding van gemaakt dat de parlementariërs onder grote druk werden gezet om Janonogwat af te zetten, dat ging zelfs zo ver dat parlementariërs in elkaar werden geslagen.

#58 pedro

@57: ah ja, natuurlijk… De oppositie en de politie en het leger daar gebruiken allemaal verschillende wapens, zodat we aan de hand van de schotwonden kunnen identificeren wie er geschoten heeft…

waarom zou de regering op haar eigen agenten schieten

Om dezelfde reden als waarom de oppositie op de demonstranten laat schieten.

#59 su

@56 In het telefoongesprek wordt er melding gemaakt dat de huidige regering niet bereid is een onderzoek in te stellen om de feiten boven tafel te krijgen. Dat is wat suspect gevonden wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*