Welkom in Nederland (pay double!)

Wie vanuit de rest van de wereld het Koninkrijk der Nederlanden wil bezoeken, zal zich moeten melden op een onzer ambassades, van Afghanistan tot Zambia. Aangezien de hele wereld van papier aan elkaar hangt, zul je een visum nodig hebben. Russen natuurlijk ook. Voor een niet al te ingewikkeld bezoek – gewoon wel eens met eigen ogen willen zien of daadwerkelijk iedereen op klompen loopt en hasj rookt – betaal je dan 35 euro aan visum-kosten. Dat weet je dankzij de verblijfswijzer (sic!). Die prijs komt voort uit Schengen-afspraken.

De ambassade of het consulaat kan extra kosten aan u in rekening brengen (bijvoorbeeld faxkosten).

De Nederlandse vertegenwoordiging in Moskou denkt daar sinds vandaag heel anders over. Die contracteren een derde partij, die alles afhandeld. Passpoort en benodigde documenten worden bij het betreffende bedrijf afgegeven, en men regelt verder alles met de ambassade. Daarmee heb je al het gezeur, gezemel en algemeen visum-leed uitbesteed. Het punt is alleen dat deze derde partij kosten in rekening brengt, en die komen niet voor rekening van de ambassade! “This is an extra service, at the moderate cost of 900 RUB per application, besides the normal handling fee”. Daarmee kost een simpel toeristenvisum ruim 60 euro. Welkom in Nederland!

 1. 1

  Die extra kosten hoef je volgens mij niet te betalen, je mag ook alles zelf regelen bij de ambassade, dan betaal je de normale prijs. Ik vind het wel een goede dienst, overigens, niet duur ook. Als ik een visum haal ben ik al meer kwijt aan retourtjes Den Haag.

  Wat mij betreft schakelen alle ambassades zo’n dienst in.

 2. 3

  wel eens een jaar visum voor Rusland aangevraagd?
  dan ben je met 800 euro nog niet klaar, excusief, foto’s, op en neer naar de Ambassade, non-aids verklaringen en wat al niet meer…

 3. 4

  Net als Krekel: er staat op de site dat je niet hoeft, niet dat je niet kunt. Dus echt duidelijk is de situatie niet.
  Als er geen keuze is voor de visumaanvrager is het niet echt fatsoenlijk, als er wel een keuze is zie ik het probleem eigenlijk niet zo: een visum aanvragen is echt geen gezelligheidje en efficient schijnt zoiets al helemáál niet te kunnen, dus als zo’n bedrijfje zich ertussen schuift lijkt me dat prima.

 4. 5

  Voor een Russisch visa kan je inderdaad makkelijk 3 werkdagen gedag zeggen, al helemaal wanneer die bewaking aan de deur je wilt irriteren (en dat gebeurt vaker wél dan niet).

 5. 6

  Die €60 is niks vergeleken met een Studievisum waarvoor een uitwisselingsstudent die naar Nederland maar liefst €475 voor moet neerleggen. En door dit hoge bedrag zien veel studenten af van een verblijf in Nederland, waardoor de schatkist en Nederland natuurlijk veel geld meer misloopt dan die €475 (denk aan BTW en levensonderhoud). Hiernaast past dit torenhoge bedrag natuurlijk niet in de startegie om van Nederland een concurrende kenniseconomie te maken.

  Nederland zou bijvoorbeeld een voorbeeld kunnen nemen aan Frankijk (€110 of de VS $ 180)

 6. 8

  @1, @4 – Dit lijkt verplicht, zo spelen ze in ieder geval de kaart uit. Ik probeer de consul te pakken te krijgen, maar zit nog altijd ergens tussen kastje – en maar. Ik heb het nog niet zwart op wit dat dit ‘mandatory’ is.

  @3 – ik weet heus wat je bedoeld. Maar voor Rusland gelden Russische regels, voor de Nederlandse ambassade zou met toch iets schappelijker kunnen zijn.

 7. 10

  Er moet gewoon een EU balie komen, net als het paspoort. Monotariseren die hap.

  Als je als buitenlander niet uit de grensstreken komt van de EU (bulk reizigers en groeiende (!!!) met toeristen sector azie) doe je nooit 1 land aan. Nederland is dan een tussenstapje. Dit merk je trouwens ook als je naar USA gaat. Dan denk je toch ook niet, nou hoeveel staten ga ik nu aandoen en moet ik voor elke staat betalen? Kortom, laat ze maar commercials dokken in US en andere landen dat er nu 1 bureau is voor Visa’s in de EU, iedereen blij.

 8. 11

  @10: Dit is al het geval voor de Schengenlanden. Je moet een visum aanvragen voor het land van aankomst, maar daarna ben je vrij om 3 maanden te reizen binnen de Schengenlanden.

 9. 13

  @Don:

  That’s when everybody pays for their own meal. Do you know what ‘going english’ is? That’s whe everybody pisses off before the waiter comes with the bill..

 10. 14

  Als je die 60 euro voor een toeristenvisum niet wilt betalen, dan ga je toch lekker ergens anders op vakantie? Ik snap het probleem eerlijk gezegd niet zo.

 11. 16

  @8
  Ik vind het al heel schappelijk dat we die russen niet verpichten zich om de 72 uur bij een politie bureau of zo te melden, zoals ze dat wel van toeristen uit Nederland verwachten.

 12. 17

  @ Jacobine: werkt prima die visumdienst, maar voor Rusland is het toch net even lastiger. Volgens mij moet er zelfs een medische verklaring mee.

  Oja, en het kost ongeveer 60 euro! Gelijke Kameraden, gelijke Partizanenmutsen!

 13. 18

  Fuck the system – maar iedereen tegelijk. Misschien dat dat eens een fijne radicale oplossing is. Kunnen wij Nederlanders ook nog eens in ons eigen land voor onze eigen belangen opkomen en die van anderen. Lijkt me een goed doel!

  Dus: iedere student die hier vanuit het buitenland wil komen studeren, vragen gewoon te komen. Geen Visa, niks. Wij kennen hen immers. Bij Nederlandse intrede zullen wij een burgerschild vormen om te zorgen dat ze niet in hechtenis genomen worden.

  Radicaal? Ja. Vertegenwoordigend? Als men durft wel.