Voedsel was nog nooit zo duur, althans in ons recent verleden. In december steeg de FAO Food Price Index naar 214.7 en vestigde een nieuw record boven de (recente) all-time high van 213.5 in juni 2008. Deze index wordt samengesteld uit 55 verschillende agrarische grondstoffen, maar met name suiker, graan, olie en vlees stegen hard de afgelopen maanden. Met de grootschalige overstromingen van landbouwgebied in Australië zal de prijs van o.a. graan nog meer onder druk komen te staan. De hoop is nu gevestigd op de oogst in Zuid-Amerika. Brazilië zag de laatste jaren een spectaculaire daling van de ontbossing doordat de soja en veeteelt expansie minder was. Deze adempauze voor de natuur zal met een aantrekkende chinese economie en krappe voedselmarkt wel voorbij zijn. Ergens halverwege 2011 zal daarbij de zeven miljardste wereldbewoner worden geboren. De zes miljardste kwam destijds in 1999 in Sarajevo ter wereld: symbolisch als een teken van hoop op vrede na oorlogstijd. U mag kiezen waar de ‘zeven miljardste mond’ wordt geboren en welke symboliek we daar dan aan moeten hangen? India, Mozambique, Oostenrijk?
Reacties (10)
Hangt af van op welke tijdschaal je kijkt en of je corrigeert voor inflatie etc:
http://www.petergallagher.com.au/index.php/site/article/real-food-price-below-historic-high/
Voedselprijzen zijn dus nog steeds laag in vergelijking met bijv zeventiger jaren, van recordhoogte geen sprake.
Oke, als er b.v. voor 1 hele tonijn 300.000 euri wordt neergeteld hakt dat ook flink in mijn portemonneetje. Zolang wij in het westen het kunnen blijven betalen hoeven we ons nergens druk over te maken…de omloopsnelheid geboorte/sterfte in landen die het niet meer kunnen ophoesten doet de rest. *restje slaafarme chocolade uit vulling pulkt*
Het zevenmiljardste Afrikaantje is voor de zevenmiljardste keer geboren in roffelderoffel…voor elke graankorrel elk tuinboontje of sinaasappel sneuvelt er 1
Joan, een correcte correctie, heb ik toegevoegd in de eerste zin. Het is waar dat voedsel in de jaren zestig/zeventig duurder was. In de afgelopen 150 jaar is ons voedsel sowieso veel goedkoper geworden, dat heeft ook de grote vooruitgang mogelijk gemaakt van technologisch tot sociaal.
Maar het blijft een riskante sitautie nu we aan de planetary boundaries geraken en de bevolking doorgroeit en met name ook het aantal welvarende consumenten maar blijft groeien.
@1.
Zolang 830 miljoen mensen nog honger lijden en wij ons dik zitten te vreten, klopt er nog steeds iets niet.
Maar dat zal wel aan hun zelf leggen – allemaal dictators, islamisten, konijnenneigingen, etc. Pilatus waste zijn handen in onschuld!
@Carlos en Joop
Mee eens. Maar dan is die grafiek van de FAO dus eigenlijk niet zo sterk. Of de index zelf niet. Misschien moet index genomineerd worden met verhouding tussen BNP arme landen en rijke landen? Kloof rijk – arm is nu groter dan in jaren zeventig geloof ik.
Wat #1 zegt en #3 beaamt.
Maar er is wel degelijk iets aan de hand en in die context is het logje terecht. Loggen is niet altijd zo diepgaand als je zou willen en bij alle linkjes die aangeboden worden is voor de liefhebber hier nog een pdfje met achterliggende analyses waar ongetwijfeld ook wel weer wat op aan te merken zal zijn.
Weinig zaken ingewikkelder dan de prijs van brood.
Uitgeanalyseerd raken we nooit natuurlijk, maar als ik op basis van de welvaartsanalyse in het door mij gelinkte rapport iets mag voorspellen is het wel dat de welvaart in de steden zal gaan dalen. Het wordt dus ongunstiger om in steden te wonen. Wonen op het land heeft makkelijker toegang tot voedsel.
Ook duidelijk is dat de slechtst verdienende groep (20% vd bevolking) het er meest op achteruit zal gaan. 20% is voldoende voor opstand. Zeker als duidelijk is dat totaal meer dan 50% van de bevolking het slecht gaat krijgen en slecht te eten heeft.
De stad zijn laatste uurtje heeft geslagen om maar wat te roepen :)
Maar ook: foute voedselvoorziening staat garant voor sociale onrust.
*zwartkijkmodus uit*
Ik denk dat het komt omdat de middenstand in landen als Brazilië (onder Lula gestegen naar 50%) en het consumptiepatroon van landen als China, straks nog India van invloed zijn op de voedselprijzen in de allerarmste landen.
Dan zal je de index moeten veranderen, maar volgens mij werkte de FAO toch al met regio’s…
Wel heb ik gevonden:
http://www.fao.org/corp/statistics/en/
Wat doet die sterk dalende 2008 er nou tussen? Watskeburt toen?
@Mario: de economische crisis kickte in en de graan speculatie bubble knapte (Google op Goldman Sachs / grain / hunger)