COLUMN - Er komt steeds weer slecht nieuws boven over TTIP, het Transatlantic Trade and Investment Partnership en TTP, het Trans-Pacific Partnership, waarin de handelsbetrekkingen tussen de VS en Europa, respectievelijk Australië geregeld worden.

De tekst van de verdragen is geheim. Wat de afgelopen maanden is gelekt, suggereert echter dat bedrijven een grotere vinger in de pap krijgen en nationaal beleid behoorlijk in de wielen mogen rijden. Zo kunnen internationale bedrijven een financiële claim indienen wanneer overheidsbeleid hun ‘voorziene’ winst schaadt. Denk bijvoorbeeld aan milieuvereisten en regels rond voedselveiligheid die de ondernemersvrijheid van multinationals nationaal aan banden leggen, of die striktere eisen aan een bedrijf opleggen om in de Europese markt actief te mogen zijn dan in de VS gebruikelijk is.

De verdragen voorzien in een internationaal orgaan waar bedrijven zulke claims kunnen indienen: de zogeheten Investor-State Dispute Settlements (ISDS). Zaken die bij ISDS worden ingediend, worden volgens de gelekte plannen via arbitrage en onder geheimhouding afgehandeld. Er zal geen mogelijkheid tot beroep zijn, en er komt geen rechter aan te pas. Noch iemand die de rechten van burgers in de gaten houdt, trouwens.

De clausule over ISDS was zo controversieel, dat het EU-parlement – dat in de rest van de TTIP-besprekingen vrij mak is – daar een stokje voor stak. Of nou ja: ze stelden bespreking daarvan uit tot later. Wat bepaald niet hetzelfde is als tegenstemmen, helaas.

Burgerorganisaties en NGOs maken zich intussen grote zorgen wat TTIP en TTP voor burgerrechten en nationaal beleid gaan betekenen. Copyrightregels lijken ferm te worden aangesnoerd, niet met het oog op het belang van makers, maar in het voordeel van distributeurs. Er zijn grote zorgen over de gezondheidsclausules in TTIP en TTP: bedrijven krijgen het recht zich vergaand met het volksgezondheidsbeleid te bemoeien. Goedkope generieke medicijnen bevoordelen in plaats van dure, geregistreerde middelen tast immers de potentiële winst van bedrijven aan… In Engeland en Nieuw-Zeeland zijn ze zelfs benauwd dat hun publieke zorgverzekeringen onderuit wordt gehaald, en ingeruild moeten worden voor private verzekeringen.

Recent bleek dat farmaceutische bedrijven staan te trappelen om onderzoeksgegevens via deze handelsverdragen af te schermen. Cijfers van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van medicijnen willen ze onder het strenge auteursrecht van de verdragen scharen. Metingen worden dan niet openbaar gemaakt en mogen niet door anderen worden gebruikt: dat zou immers hun winst kunnen aantasten.

Wat dat betekent? Claims over de effectiviteit van nieuwe medicijnen kunnen niet langer door derden worden gecontroleerd, en Europa wordt gedwongen elk oordeel van de Amerikaanse FDA over nieuw te vermarkten medicijnen kritiekloos te slikken

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (23)

#1 Oud Zeikwijf

Wikileaks wil 100 000€ om de geheime TTIP-documenten boven tafel te krijgen https://wikileaks.org/WikiLeaks-goes-after-hyper-secret.html

  • Volgende discussie
#2 dus

Het is een draak en moet te vuur en te zwaard bestreden worden. Maar dat zal niet gebeuren. We’re doomed!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Nonkel

Tja, de EU die macht van staten beperkt via een handelsverdrag en zodoende alles onder de noemer gemeenschappelijke markt knalt: het eigen zwaartepunt…..

Welke politieke nitwits zagen deze strategie nou niet mijlenver van te voren aankomen?

Neehoor, men krijgt wat men verdient in deze. Men schaapt een monster en slaat decennia lang alle scepsis in de wind en valt zelfs de waarschuuwders aan, om er na t point of no return vervolgens aan te gaan twijfelen.
Over 40 jaar zal de dan heersende generatie met walging terugkijken naar deze generatie. Sargasso is te laat tot inzicht gekomen. Het wir haben es nicht gewusst wordt niet geloofd

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 lurker

Wanneer begint het volgende seizoen van Zondag met Lubach? Hij is er tot nu toe als enige in geslaagd om Nederlanders een beetje wakker te schudden. Ook omdat bijna niemand anders er aandacht aan besteedt, maar toch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 JANC

@3: Bla bla , ad hominem, bla bla, bedreiging, bla bla impliciete verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. Nou Nonkeltje schat, als er in 40 jaar gewezen wordt dan zijn naar jou en de jouwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@3: Waar heb je het in ’s hemelsnaam over? Volgens mij heeft je rant echt niets met het topic te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 HenkVanIngrid

@3:

.Over 40 jaar zal de dan heersende generatie met walging terugkijken naar deze generatie.

Dat is van alle tijden. De huidige generatie kijkt met walging terug op de babyboomers die ons land in de uitverkoop hebben gedaan.

En de babyboomers keken weer met walging terug op de religieuze kliek die ons land in de na-oorlogse jaren teisterde. (Islam bestond nog niet in Nederland, vandaar dat de progressief-mensch in die tijd nog kritisch op religies durfde te zijn)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JANC

@7:

Islam bestond nog niet in Nederland, vandaar dat de progressief-mensch in die tijd nog kritisch op religies durfde te zijn

Kritiek is er wel van de “progressief-mensch”. Maar vaak is de kritiek van de “liberaal-mensch” zoiets als de Islam is de oorzaak van alle problemen in Nederland. Dat vinden de “progressieven” het kind met het badwater weggooien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 børkbørkbørk

@6: Hij heeft het over de te grote macht van de EU. Dat lijkt me nogal duidelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 tigger

@6 en @7
LOL, door Indonesië was Nederland het grootste moslimland ter wereld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@9: Maar dat is niet het geval, het zijn immers altijd de nationale regeringen die de beslissingen nemen (in de ministerraad), waar het zo’n beetje alle belangrijke EU-aangelegenheden aangaat.

Bovendien is TTIP geen EU-initiatief, noch valt het onder de exclusieve bevoegdheid van de EU (de parlementen van álle lidstaten én het EP moeten het goedkeuren, anders gaat het niet door).

Tenslotte heb ik elders al aangetoond dat TTIP in Nederland waarschijnlijk al rechtsgeldig was geweest, als Nederland geen onderdeel van de EU was geweest. Rutte had er immers liever vorig jaar zijn krabbel al onder gezet, dus van ons eigen parlement moeten we het niet hebben. We zijn dus aangewezen op het EP (of via de EU op andere nationale parlementen) als we nog van TTIP af willen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 børkbørkbørk

@11: “het zijn immers altijd de nationale regeringen die de beslissingen nemen”

Maar wel in EU-verband. Kan Nederland als enige TTIP niet ratificeren terwijl de rest van de EU dat wel doet? Ik geloof van niet, omdat het een verdrag met de hele EU betreft. Dus komt er druk van andere landen en dan moet je niet gaan doen alsof het niks met de EU te maken heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Micowoco

De macht van nationale staten brokkelt al decennia lang af ten faveure van het bedreigsleven, pardon bedrijfsleven.
Liberalen (met aanhalingstekens) vinden dat hartstikke geil, want Sovjet Unie en Derde Rijk. Dat die verschrikkingen met hulp van multinationals zijn opgebouwd, ach, daar willen ze dan weer niet mee lastig gevallen worden. We moeten tenslotte vooruit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

@12: “Kan Nederland als enige TTIP niet ratificeren terwijl de rest van de EU dat wel doet?”
Ja, en in dat geval is TTIP in de hele EU niet rechtsgeldig. Bij verdragen tussen de EU en andere landen is er sprake van gedeelde competentie, vandaar de tweede alinea van #11 (lees nog maar eens over, want blijkbaar had je die gemist).

Het heeft dus in zoverre met de EU te maken dat het hele TTIP niet door kan gaan (ook voor Nederland, ondanks dat Nederland voor gaat stemmen), mits ze in bijvoorbeeld Finland wel een ruggengraat hebben. In die zin kan de EU alleen maar een positieve rol spelen (tenzij je natuurlijk staat te juichen om TTIP).

Zonder EU daarentegen had de VS unilateraal met Nederland een zelfde verdrag kunnen sluiten en dat was inmiddels ook zeker gebeurd. Vandaar dat de opmerkingen van Nonkel echt als een tang op een varken slaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Henk van S tot S

@14:

Vandaar dat de opmerkingen van Nonkel echt als een tang op een varken slaan.

Eigenlijk een rare opmerking:

Het geheugen van varkens is vast beter in dan dat van Nonkel.
Die vergeet wat hij logischerwijs had moeten onthouden; maakt de zelfde fouten terwijl hij meerdere malen op de foutieve aanname ervan is gewezen.
http://www.varkensinnood.nl/over-dieren/over-varkens/hoe-slim-zijn-varkens/
;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Nietingelogd

Van kapitalisme naar bankisme naar corporatisme. En de politiek laat het allemaal maar toe omdat ze na hun carrière een mooi baantje krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Nietingelogd

@11: “het zijn immers altijd de nationale regeringen die de beslissingen nemen (in de ministerraad), waar het zo’n beetje alle belangrijke EU-aangelegenheden aangaat. ” Haha, gisteren toch weer bewezen: de EU dendert gewoon door, no matter what. VVD durft niet tegen extra steun Griekenland te stemmen omdat we dan alleen staan in Europa. Zelfde argument zal men in alle andere kritische EU landen hebben gebruikt. En de financiele soevereiniteit hebben we op een achter mei middag in 2012 al weggegeven via het ESM. Alleen de PVV heeft dat destijds hard gespeeld in de media, maar ja Wilders is stom, dus die krijgt nooit gelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Bismarck

@17: “VVD durft niet tegen extra steun Griekenland te stemmen omdat we dan alleen staan in Europa.”

Eh nee, de VVD durft niet tegen te stemmen omdat de eigen premier Rutte dit akkoord had uitonderhandeld in de ministerraad. Tegenstemmen zou dus een motie van wantrouwen tegen de eigen partijleider zijn geweest. Bovendien staat de VVD gewoon achter dit akkoord, omdat het de eigen ideologie dwingend oplegt aan Griekenland (waar de meerderheid van de bevolking niet achter die ideologie staat).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 børkbørkbørk

@14: > “Kan Nederland als enige TTIP niet ratificeren terwijl de rest van de EU dat wel doet?”
> Ja, en in dat geval is TTIP in de hele EU niet rechtsgeldig. Bij verdragen tussen de EU en andere landen is er sprake van gedeelde competentie, vandaar de tweede alinea van #11 (lees nog maar eens over, want blijkbaar had je die gemist).

Iemand voelt zich in het defensief gedrongen en gaat erg letterlijk doen. Laat ik het dan zo vragen: kan Nederland TTIP niet implementeren terwijl alle andere landen uit de EU dat wel doen? Nee, dus. En wat gebeurt er als Nederland dreigt tegen te stemmen? Dan komt er druk op Nederland. Vanuit al die “nationale regeringen”. En vanuit de EC. En dan wordt het toch doorgedrukt.

> In die zin kan de EU alleen maar een positieve rol spelen (tenzij je natuurlijk staat te juichen om TTIP).

Wie voert de TTIP onderhandelingen ook al weer? De EU, nietwaar?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Nietingelogd

@18: het mag dan zo zijn dat men denkt de Grieken in de tang te hebben. Echter zijn de Grieken er altijd in geslaagd om de boel te traineren. Zo zal het ook nu gaan nu Tsipras verkiezingen nodig heeft om van rebellen af te komen. De VVD weet zelf ook wel dat het allemaal niet gaat werken maar doen alsof hun neus bloed. En zo houden we de crisis in stand.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Oud Zeikwijf

wikileaks publiceert vandaag The TPP Investment Chapter https://wikileaks.org/tpp-investment/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Inca

@19 en 20, God wat moeten jullie blij zijn met Griekenland en de EU. Heerlijke zondebokken, hoeven we als land, en hoeft de VVD als partij, nooit meer ergens verantwoording voor af te leggen. Want echt, heus waar, als we maar hadden gekund, dan hadden we wel verstandig gehandeld. Dat we niet alleen 0 kritische opmerkingen hebben laten horen maar zelfs voortdurend voorop lopen is omdat we echt niet anders konden. Als we die vrijheid wel gehad hadden, nou, dan…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Bismarck

@19: Zoals ik al heb aangetoond is Nederland* niet de grootste tegenstander van TTIP. Wat gaat gebeuren is dat Rutte druk op andere EU-landen gaat** uitoefenen om te tekenen. Overigens zegt dat nog niets, elk parlement moet ratificeren en niet overal zijn de parlementen zo gedwee naar hun regering als in Nederland. En zoals al twee keer gezegd: Als één parlement niet ratificeert, gaat het feest niet door. Dus nogmaals, we zijn volledig van de EU afhankelijk om dit verdrag tegen te houden, want zonder EU was het in Nederland al in werking getreden.

*De Nederlandse regering
** Feitelijk: al is aan het

  • Vorige discussie