Triest record

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Dossier:

COLUMN - In eerder artikelen in april gaven we een indruk hoe het coronavirus haar verwoestende werk deed ten opzichte van griep of andere besmettelijke (infectueuze en parasitaire) ziektes in het verleden. Het zag er toen al (27 april) rampzalig uit, hoewel er nog twee jaren waren waar griep én overige besmettelijke ziektes fataler bleken:

Het coronavirus COVID-19 verdringt andere besmettelijke ziektes. Dat was onze waarneming in een eerder artikel.
Inmiddels is het al zo ver. Met 4475 overledenen (bron RIVM t/m 26 april) overtreft het coronavirus in de statistieken het aantal jaarlijkse griepdoden (gemeten over 1950 tot en met 2018). Het dichtst in de buurt komen de jaren 1951 en 1953 met respectievelijk 1608 en 1579 aan griep overleden mensen.

Het bijbehorende plaatje zag er toen zo uit (aantal aan COVID-19 overledenen was 4475):

© Sargasso besmettelijke ziekten ivm coronavirus sterftecijfers

Afgelopen vrijdag meldde de RIVM dat het aantal aan COVID-19 overleden mensen de grens van 6000 was gepasseerd.

Het plaatje ziet er nu, per maandag 8 juni, zo uit:

© Sargasso coronavirus aantal overledenen per 8 juni 2020

Het coronavirus heeft ruim 4800 meer overledenen tot gevolg dan de griep in 2018. En bijna 1480 meer doden dan het totaal aantal mensen dat aan griep én andere besmettelijke ziekten in 1951 overleden.

© Sargasso coronavirus t.o.v. andere besmettelijke ziekten per 8 juni 2020

Een intriest record. En dan te bedenken dat het einde nog niet in zicht is en er ook nog een kans is op een zgn. ‘tweede golf’. Ook moeten we nog afwachten hoe het zal gaan met de besmette mensen, die nu nog geen of erg milde klachten hebben.

Enige hoop kunnen we putten uit de sterk verminderde groei van het aantal in ziekhuizen opgenomen mensen, evenals de afnemende groei van het aantal overledenen. Dit is het resultaat van de afgelopen week:

© Sargasso coronavirus 1 tot en met 8 juni

Nu nog het aantal besmettingen omlaag.

Reacties (3)

#1 Cerridwen

Ik snap nog steeds niet goed waarom vasthoudt aan zelf overzichten maken en op basis daarvan uitspraken doet over het verloop van de corona epidemie, zonder te kijken naar betere en uitgebreidere data die elders beschikbaar is.

Twee punten:
– als je wilt vergelijken, is het meest logisch om de oversterfte te nemen als maat. Niet iedere coronadode wordt ook als zodanig geregistreerd, en zeker niet elke griepdode. Door de voorlopig succesvolle indamming van de epidemie is de oversterfte van corona nu vergelijkbaar met de griepepidemie van 2018 (wat zonder ingrijpen natuurlijk niet zo was geweest!)
– Het aantal besmettingen is al sterk afgenomen ten opzichte van de piek. Dat er nu weer een lichte stijging lijkt te zijn komt omdat sinds vorige week iedereen zich kan laten testen, maar dat is dus niet persé een teken dat het werkelijk aantal besmettingen oploopt. Om daar iets over te zeggen, kan je kijken naar het percentage testen dat positief is, en dat ziet er goed uit: van een piek van 30% was het gedaald tot ca 5% eind mei, en sinds iedereen zich kan laten testen gaat het richting de 2%. We krijgen dus steeds beter zicht op de werkelijke verspreiding.

Tel daar bij op dat het hemelvaartsweekend plus opening van de scholen en kappers etc. geen stijging in het aantal ziekenhuisopnamen heeft veroorzaakt, en je kan toch echt wel concluderen dat het op dit moment goed gaat.

Waakzaamheid blijft uiteraard geboden, corona is nog zeker niet weg.

  • Volgende discussie
#2 Bookie

Relatief gezien is 1951 nog erger. Destijs woonden er zo’n 10 miljoen mensen tegen 17,5 nu. Die 4.538 is dan vergelijkbaar met een kleine 8.000 nu.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Frank789

@0: Sorry hoor, maar wat een knullige tabellen. Ik zocht me wezenloos naar de 5e regel en 4e kolom:
2020 — A. — B. — A en B — Covid 19.

Verder inderdaad @1: oversterfte zegt veel meer en @2: relatief t.o.v. de bevolking.

  • Vorige discussie