Quote du Jour | Kerststalletje

Serie:

Quote du Jour

“Wij hebben dat gedaan, omdat er scheiding moet zijn tussen kerk en staat. (…) Om zo neutraal mogelijk te blijven, hebben wij dat kerststalletje weggenomen. Dat heeft niet alleen iets met moslims te maken. Ook homo’s of slachtoffers van pedofiele Brugse priesters zullen dezer dagen niet staan te springen voor een symbool van de kerk.”

De gemeente Holsbeek vond het stadhuis geen plek voor een religieuze uiting. Daar kun je van alles van vinden, van flauw tot principieel juist. Hoe dan ook, de rechtse N-VA zag een mogelijkheid om er een slaatje uit te slaan en verklaarde dat het alleen om het paaien van moslims ging.

In de Telegraaf staat bovenaan dat de oorzaak klachten van anders-gelovigen betreft, terwijl in het stuk de burgemeester vertelt dat het om klachten van niet-gelovigen gaat. Bij GeenStijl zijn alleen de ‘anders-gelovigen’ nog over, met een leuke kwinkslag om duidelijk te maken wie ze daarmee bedoelen (nee, niet de hindoestanen en Joden).

Kortom, aan dat hele gedoe rond het kerststalletje is geen moslim te pas gekomen, maar “bepaalde media” slagen er toch weer in hen de schuld in de schoenen te schuiven. Fraai staaltje post-truth verslaggeving aan het werk.

Reacties (7)

#1 Dehnus

En ze blijven maar volhouden dat ze in NL en BE slimmer zijn dan de gemiddelde Amerikaan. :P. “WAR ON CHRISTMAS RAAAAH!” nu ook in polderversie. :P.

 • Volgende discussie
#2 Arduenn

Wat een non-issue. Ik heb nog nooit een kerststal bij een gemeentehuis gezien, alleen maar bij kerken en zelden op winkelcentrumpleintjes (door de lokale middenstand gesponsord).

Het gaat te goed in dit land. Daarom moeten er blijkbaar problemen verzonnen worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Emile M

in de publiekshal van het gemeentehuis in Den Haag heeft er jaren een gestaan. Daar is pas een einde aan gekomen toen de Partij voor de Dieren zich verzette tegen de aanwezigheid van levende dieren in de stal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Men moet maar denken:

De gemiddelde lezer van dat soort kranten/blogs, weet niet beter en is vast diep geschokt in zijn/haar religieuze beleving ;-)

Verder:
Horen die stallen niet bij een herberg te staan?
N.B.
Dan hebben de notoire drinkers ook meteen een excuus om een “popeslokje” te nemen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

Binnen nu en twee weken gaan tientallen Nederlanders weer ogen, gehoor, of vingers kwijtraken aan vuurwerk, maar Nederland laat zich gek maken door een kerststal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Ruud Grutto

Opvallend: Niet-gelovigen maken het over het algemeen weinig uit, met een gemiddelde houding van “oh leuk zo’n kerstboom en kerststal”. ALS er bezwaar wordt gemaakt zijn het voornamelijk een clubje antitheisten eronder en andersgelovigen. Na een storm van protest staat hij overigens inmiddels weer terug. Traditie mag nog steeds van heren en dames regenten….blijkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lampe

In het stukje staat niet dat er géén moslims aan te pas zijn gekomen, maar dat het niet alleen iets met moslims te maken had. Wel jammer dat de ophef zich desondanks zo selectief op één groep richt.
Overigens; zalig zijn degenen die zich opwinden over het al dan niet voort laten bestaan van een kerststalletje.

 • Vorige discussie