Toen en nu | De kerststal

Serie:

Toen:

Sargasso 22 december 2007: Oorlog tegen Kerst bereikt Europa.

In de Verenigde Staten is een soort proxy oorlog gaande. Een groep conservatieven zien overal spoken opduiken en denken dat men massaal een oorlog tegen Kerst aan het voeren is.
(…)
Maar kort samengevat komt het er hier op neer. Klimaatveranderinggelovers zeggen dat mensen de oorzaak zijn, dat nieuwe kinderen dus niet gewenst zijn, dat het Kerstfeest over geboorte gaat en dat Kerst dus eigenlijk verboden zou moeten worden

Toen:

Sargasso 19 december 2016: Quote du Jout | Kerststalletje.

De gemeente Holsbeek (België) vond het stadhuis geen plek voor een religieuze uiting. (…) de rechtse N-VA zag een mogelijkheid om er een slaatje uit te slaan en verklaarde dat het alleen om het paaien van moslims ging.
(…)aan dat hele gedoe rond het kerststalletje is geen moslim te pas gekomen, maar “bepaalde media” slagen er toch weer in hen de schuld in de schoenen te schuiven.

Nu:

VRT.be 14 december 2020: Moderne kerststal in Wilsele zorgt voor commotie.

Moderne kerststal in Wilsele veroorzaakt ophef: “Dat is geen kerststal, daar kweek ik tomaten in”

Borne boeit 16 december 2020: Toch geen kerststal in Hertme.

Voor de Kerststalgroep wel even slikken, want nooit eerder in de afgelopen 61 jaar werd de traditie onderbroken. Maar ook daar overheerst het realisme. Frans Schabbink van de werkgroep: “Het is niet anders, de gezondheid gaat voor alles nu. Ik zeg maar zo: tanden op elkaar, even schudden met de kop en doorgaan!”

1limburg.nl 17 december: Het traditionele uitje dat wél nog kan: de kerststal.

Het enige ’traditionele’ uitje dat in feite tijdens de kerstvakantie wel nog kan, is het bezoekje aan de kerststal in de kerk. Al werkt dat dit jaar, vanwege dat vermaledijde coronavirus, ook weer anders dan andere jaren.
(…)
“De bisschoppen hebben besloten dat er voorlopig maximaal 30 mensen in een kerkgebouw mogen zijn”, vertelt een woordvoerder van het bisdom Roermond. “Een kijkje nemen bij de kerststal is niet verboden, maar dat kan alleen individueel of in gezinsverband.”

Reacties (1)

#1 Joop

2020, weer wat meer op sociale media actief. Ik heb goede bekenden zien radicaliseren, meest vreemde theorieën aanhangen en verdedigen. Wellicht ook door corona, minder sociale omgang, want het betreft vrijwel altijd alleenstaanden. Thuiswerken, allerlei sociale evenementen geannuleerd.

Allemaal napraters van denk tanken die bewust deze denktranten op de sociale media gooien. Zogenaamd kritisch, meer recalcitrant en obstinaat, op personen spelen en sterk wantrouwen tegen gevestigde orde, wat de gevestigde orde of elite ook mocht zijn.