Nu en toen | Melkbussenfeest

Serie:

Als deze Kerstdagen voorbij zijn rest ons nog één feest: de jaarwisseling. En ook dat feest krijgt door de lockdown een heel ander karakter. De honden zullen er blij mee zijn.

Nu:

Er zit wel iets merkwaardigs aan: Vuurwerk is verboden. Fop- en schertsvuurwerk mag wel. En het traditionele carbidschieten mag ook, as de lokale autoriteiten het toestaan.

Carbidschieten is niet altijd toegestaan. Dit verschilt per gemeente. Neem daarom contact op met uw gemeente of carbidschieten is toegestaan en zo ja, onder welke voorwaarden. Mogelijk is een vergunning verplicht. Carbid is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

Toen:

2 december 2003 op Sargasso: Melkbusgrapje.

De gemeente Vlagtwedde heeft onlangs, geheel tegen de traditie én de zin van de fanatieke beoefenaars van deze prachtige provinciaalse sport, de regels aangescherpt.

“De extra regels die de gemeente Vlagtwedde wil invoeren, omvatten onder meer een verbod op het met meer dan tien melkbussen tegelijk schieten. Ook verbiedt de verordening het schieten met bussen met een inhoud van meer dan veertig liter. “Er worden nu al zelfgelaste giertanks van meer dan vijfhonderd liter ingegraven”, weet de zegsman. “Wij willen als gemeente grote schade-excessen voor zijn.”

Nu:

4 december 2020 op Tubantia.nl: Een jongeman blikt terug op zijn onvoorzichtige carbidbravoure in 2018. Gelukkig kan hij terugblikken, zijn ogen waren geraakt, maar hij kon na enkele dagen weer zien.

Het was voor iedereen een les. De schrik zat er wel goed in. Ik ga er niet meer mee bezig. Niemand van de vriendengroep van tien doet nu nog met carbid. We gaan nog wel kijken

Reacties (1)

#1 Frank789

Is het een moderne trend of altijd zo geweest?
Dat het altijd maar weer groter en heftiger moet?
Een vrij onschuldig carbidschieten met melkbusssen eindigt het met gigantische giertanks.
Net als bij die houtstapels op het Scheveningse strand; groter en groter, net zolang tot er ongelukken gebeuren.
En de ouders en overheden zien het voor hun ogen gebeuren en houden het niet tegen.