Het Melkbusgrapje

In Vlagtwedde schiet men sinds jaar en dag volgens oud Grunn’s gebruik oude melkbussen weg met behulp van carbid gas. Het gebeuren is officieel verboden, maar er zijn geen wetten die de traditie expliciet verbieden. De gemeente Vlagtwedde heeft onlangs, geheel tegen de traditie én de zin van de fanatieke beoefenaars van deze prachtige proviciaalse sport, de regels aangescherpt.

“De extra regels die de gemeente Vlagtwedde wil invoeren, omvatten onder meer een verbod op het met meer dan tien melkbussen tegelijk schieten. Ook verbiedt de verordening het schieten met bussen met een inhoud van meer dan veertig liter. “Er worden nu al zelfgelaste giertanks van meer dan vijfhonderd liter ingegraven”, weet de zegsman. “Wij willen als gemeente grote schade-excessen voor zijn.”. (bron*)

Maar als moderne burgers die ze zijn laten de liefhebbers het er niet bij zitten en bedienen zich van het nieuwste snufje in onze democratie: het recht op referendum. Slechts 125 handtekeningen hebben zij nodig om in ieder geval dit jaar nog eens lekker ouderwets te kunnen carbidschieten. Met ouderwets harde knallers en zo.

Videootjes van de heren Kersten en v.d. Veen en zijn ‘Kanon’. (DivX)
Actiefoto’s

*Valt best mee toch voor een links kraaktuig?
Maar dan wel weer lekker als Coöp geschreven met Lilith :)

Reacties (7)

#1 MMaas

Volgens mij is het Carbidschieten in het hele oosten en noorden van het land een traditie.
Sterker nog, er bestaat een heel bedrijf die nog Carbid verkoopt aan schieters. Er staat zelfs een handleiding op hun website:

Voor het plaatsen van het deksel neemt u een houten hamer. Een ijzeren hamer kan vonken afgeven. Een bus die ontploft terwijl u aan het hameren bent is vrij onhandig.Ook zijn er Einsteins geweest die het deksel gingen dichtlassen. Niet doen dus !!!

Nu ja, het is in ieder geval een stuk leuker dan de binnenstad in elkaar rossen.

 • Volgende discussie
#2 peter

Hier in de buurt gaat carbidschieten gepaart met het terroriserenklagende omwonenden . Ook leuk.
Mietjes zijn het!
In de BMW of de Golf (natuurlijk met zo’n achterlijk RVS plaatje boven de uitlaat en neon lampjes onder de auto) naar de snackbar op het plein. Bus uit de kofferbak. Schieten. Juichen. Politie (scanner natuurlijk). Nog es schieten. Huu! Een auto. Gauw weg. Boehoe. Vrienden van de pliesie zijn zo aardig om de naam van de klager te noemen via de scanner. De komende maanden hebben ze geen leven meer.

Leuk joh, carbidschieten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 peter

Gepaard, terroriseren van klagende bewoners.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 bicat

Toen ik nog op Dolphia woonde werd er flink met carbid geschoten. Geen hond die daar iets van zei. Of durfde te zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Verbal Jam

Mijn oude vader (bijna 93) gooide in zijn jeugd carbid in de straatputten, waardoor de putdeksels vele meters omhoog vlogen. Een populair tijdverdrijf. Carbid was indertijd makkelijk verkrijgbaar, omdat men carbidlampen op de fietsen had.
Niets nieuws onder de zon dus eigenlijk. ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Binnenkort zal de LPF kamervragen stellen over het vermoeden dat de jeugd in allochtone achterstandswijken deze traditie heeft overgenomen, alleen dan met semtex. (leuk verhaal trouwens VJ, over je vader!)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 name

hjigy7

 • Vorige discussie