1. 3

  How low can you go … tijd voor een poll? Of kun je met goed gokken daaromtrent sowieso niet al veel geld verdienen op de kapitaal markt en is dus een poll overbodig.

  Anyway, de onheilsprofetieën doen hun werk. Ze bereiden ons (of eigenlijk de mensen die er echt kaas van kunnen maken) er op voor, hoe hier mee om te gaan.

  Ik geloof dan links en rechts hun eigen doemscenario’s hebben die allemaal min of meer waar zijn, maar die tegelijk door simpel te bestaan zichzelf deels opheffen.

 2. 4

  @KO

  Als je de termen “doem” en “doemscenario” e. d. nou eens gewoon liet vallen, dan konden we eens over de inhoud van dergelijke scenarios lullen, i.p.v. het uiterlijk.

  Elk jaar staat er wel iemand op die zegt dat de beurs nu gaat vallen, en diezelfde dag staat er een profeet op die zegt dat de “economie nu zo veranderd is” dat ze nooit meer kan crashen. En toch stijgt de beurs, en valt, om de zoveel tijd. Doem of geen doem zegt daar allemaal geen zak over.

  De term gebruiken is in feite een ad hominem (“Neem deze mening niet te serieus want de brenger is te negatief, te somber, ziet het niet goed” etc etc) drogreden toepassen.

 3. 5

  @Mary …

  Ik heb uiteindelijk niet genoeg verstand van de materie. Ik kan alleen maar wat artikelen lezen en zeggen, met die en die ben ik het eens en dus denk ik dat het zus en zo gaat lopen. In dit geval denk ik dus dat de dollar nog wel een stuk gaat zakken. De huidige bubbel in de VS is geloof ik min of meer vergelijkbaar met de internet zeepbel. Dus de VS zal wel lagere groei en zelfs lichte krimp krijgen, de EU/nederland zullen hier ook wel wat hinder van ondervinden, o.a. omdat we EU breed al vrij lang in de plus zitten (nederland was laat uit de recessie ivg met de rest van de EU) en dat we dus op de ~2 jaar termijn wel weer richting nulgroei zullen duiken. De plannen van het kabinet wbt economische groei zullen te optimisch blijken, het zal zeer ongezellig worden in de coaltie over anderhalf jaar. etc.

  Maar ik gebruik bewust het woord doemscenario’s als ASH dat soort zembla documentairs linktipt. En ja daarmee zeg ik zoiets als, dat vind ik crackpot en daar geloof ik geen ene biet van.

  PS is het nu juist niet goed “voor ons” als veel landen hun reserves in euro’s gaan houden. Geeft dat ons niet een permanente lening?

 4. 7

  Het wordt niet de dag dat de dollar valt maar het jaar. Het wordt een beheerste crash. Met overigens dezelfde effecten. Niks paniek.

  Zou de bouw van het nieuwe WTC nog wel doorgaan?

 5. 10

  Grafiek:

  http://quotes.ino.com/chart/?s=NYBOT_DX&v=d6

  Overigens volgen de andere golfstaten de rente verlaging. Nog wel:

  http://www.iht.com/articles/ap/2007/09/19/africa/ME-GEN-Gulf-Rate-Cut.php

  In July, inflation was at its highest level since 2001 in Saudi Arabia. Earlier this year Kuwait and Qatar also reached record inflation numbers.

  “It would be worth seriously considering abolishing the dollar peg,” said Eckart Woertz, head of economics at the Dubai-based Gulf Research Center.

 6. 11

  http://quotes.ino.com/chart/?s=NYBOT_DX&v=s

  En momenteel zakt ie flink.

  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601101&sid=adUxS6qPcnq4&refer=japan

  Losses in the dollar accelerated after London’s Daily Telegraph newspaper reported without attribution that Saudi Arabia may drop its currency’s link to the dollar. The euro rose above $1.40 for the first time since its introduction in 1999. The dollar fell to a 15-year low against an index of six major currencies that includes the Japanese yen and British pound.

  “The Fed has thrown the dollar to the wolves,” said Shaun Osborne, chief currency strategist at TD Securities Inc. in Toronto. “Interest-rate differentials continue to disfavor the dollar.”

 7. 16

  @ downplayer

  Het gaat inderdaad best hard. Ging net even op CNN kijken, toen was het 1,4071… toen ik afsloot kwartiertje later was het 1.4086…

  Maar gaat u met een gerust hart slapen