1. 1

  Fascinerend! En een grote hoax natuurlijk. Er wordt in veel onderzoekslaboratoria in de wereld geprobeerd een quantum computer te ontwikkelen. De meest geavanceerde tot nu toe beschikt over zeven gekoppelde quantum bits, en is gebruikt om het getal 15 in priemfactoren te ontbinden (in minder stappen dan een traditionele computer dat kan)… Supergeleidende quantum bits (die D-Wave zegt te gebruiken) bestaan inderdaad, maar staan nog in de kinderschoenen; recent is men er in geslaagd twee van dergelijke qubits te koppelen.

  Dat er dus een bedrijfje zou bestaan dat nu een werkende 16-qubit quantum processor heeft gemaakt, is dan ook ondenkbaar. Waarschijnlijk wil D-Wave gewoon geld verdienen met klassieke technologie; door middel van een gelikt verhaal goedgelovige investeerders van hun kapitaal ontdoen. (Leuke presentatie, dat wel… Een quantum computer gebruiken om “SudoQ” spelen; kom er maar op!)

  Een echte nuttige quantum computer laat waarschijnlijk nog tenminste 20 jaar op zich wachten. (Zie de quantum computation roadmap: http://qist.lanl.gov/qcomp_map.shtml)

 2. 2

  Heldere kanttekening @Jero, bedankt.

  Maar een kanttekening op je “ten minste 20 jaar” lijkt me ook gepast als je beziet hoe mensen 20 jaar geleden dachten over computers en dat afzet tegenover de techniek van nu…toch?

 3. 3

  Ondanks het feit dat de claims die D-Wave maakt nog niet bewezen zijn, is het niet ondenkbaar dat ze toch echt hebben gemaakt wat ze zeggen. Let wel: dit is geen flexibele multi-purpose computer. Dit is een hardwired implementatie om 1 specifiek probleem op te lossen. Verder is de hele machine nogal groot, niet overdreven snel, en is het totaal onzeker of ze hetzelfde kunnen doen met meer dan 16 qubits.

  Hier meer info, inclusief commentaar van Vandersypen (TU-Delft) : http://www.spectrum.ieee.org/feb07/comments/1710