Paar vraagjes over integratie

“Wat een witbil vindt van integratie enzo” was het antwoord van Xaviera op mijn vraag waarover mijn stukje moest gaan voor haar nieuwe site: www.martenostro.nl

Integratie, het maken tot een harmonisch geheel; ik zie er niet zoveel in. Hoezo harmonisch geheel? Waarom harmonisch geheel? Ik wil geen harmonisch geheel. Waar moet ik mee harmoniëren? Met mijn buren? Moet ik harmonieus opgaan in “de Nederlandse samenleving”? Moet ik op zaterdagochtend met een mesje het mos van mijn stoep gaan krabben? tulp.jpg Moet ik geraniums neerzetten? Moet ik Frans Bauer en Marco Borsato leuk vinden? Moet ik gaan reageren op de Telegraaf site en dingen schrijven als “Rita, je moet BLIJVEN! je bent tenminste iemand die z’n bek open durft te trekken. dit hebben we al zo lang gewild! Nederland=vol, en we hebben niks aan mensen die hier niet horen, dus knuppel ze er maar uit. je bent een wijf met ballen!!! toppie! Rita is mijn president!!!!“? Moet ik een korte broek aan trekken en net als overste Karremans 6000 moslims op transport zetten naar het vuurpeloton, ondertussen kwijlend over een schemerlamp? Moet ik anders supporter van een voetbalclub worden? Moet ik klompen dragen? Moet ik op zondagochtend naar de kerk zoals 60% van mijn plaatsgenoten? Moet ik trots zijn op “mijn land”? Moet ik oliebollen en pannenkoeken lekker vinden? Moet ik tijdens het WK een oranje Nazi helm opzetten en olee olee olee lallen? Moet ik gaan praten als Balkenende en ieder betoog eindigen met “hier kan geen misverstand over bestaan”? Moet ik kievitseieren gaan rapen ? Moet ik doorgaan ?

 1. 1

  Hehe ;) als je zo goed kan kankeren dan ben je geïntegreerd.

  Integratie moet, op welke manier dan ook, en het kan op veel manieren. Of anders gezegd: vraag een buitenlander of ….. van de Nederlanders begrijpt. Alleen Nee = mis. Nee want = beter. Nee, want, lach = gewonnen. Dan moeten wij maar integreeren.

 2. 10

  Integreren = belasting ontduiken. Maar van een “buitenlander” pikken we dat niet.
  Heel erg Nederlands is zonder visum toch een land binnenkomen en maar doen wat je wilt. Als Taidja dat doet om ff een diploma te halen is dat desgevraagd: schandelijk. Kijk naar onszelf. Dus ik blijf maar zeggen, wees een goeie peer allemaal, en we gooien dat woord integratie het woordenboek uit.

 3. 26

  Gisteren was wel een aardig item op BNR nieuwsradio over de inburgeringsexamen; een willkeurige vraag uit het examen luidde: Is het vaak droog of nat in Nederland. Een dame van het KNMI meldde dat het zo’n 93% procent van de tijd droog is en slechts 7 van de tijd regent. Helaas denken ze op het ministerie anders hierover.

  Ik ben overigens tegen iedere vorm van inburgerigsexamen en U ? Komt op mij een beetje over als een vorm van reborn nationalisme.

 4. 32

  Krijgen inburgeraars ook gerichte instructies om na een koekje bij de koffie de koektrommel weer weg te bergen?

  Karremans mag ook vervangen worden door de politionele acties me dunkt. Mond vol van mensenrechten maar zelf niet erkennen dat die periode zo fout was als maar kan natuurlijk.

  En polderen, vergeet die niet. Bij een klein probleem meteen in committee samenkomen om tot een voor iedereen onbevredigend compromis te komen :)

 5. 33

  Vooral dat moeten houden van Bauer, Borsato, Hazes en ander gekweel. We zitten d’r maar mee. Wat kunnen we eraan doen? Als zelfs de koningin en prins beginnen mee te blèren met Borsato.

  Pfff…
  T’is wel een start van de dag zeg.
  Ik ben nu al chagrijnig

 6. 35

  Waarom wordt er van buitenlanders verwacht dat ze zich aanpassen aan het “Borsato-polder-ik ben zunig” model terwijl Jan-met-de-pet het zich werkelijk niets interesseert wat de rest van de Hollanders uitspookt zolang ze het maar niet te dicht bij hem doen? En dat heet met een goed nederlands woord tolerantie.

 7. 37

  “Integratie, het maken tot een harmonisch geheel…”, het is mooi als je zoveel als mogelijk verschillen en gradaties gebruikt. Allemaal gelijk is monotoon, al zijn er mensen die dat ongetwijfeld mooi vinden.

 8. 39

  @segem
  Ja emigreren mag maar is niet de oplossing. Als het uitgangspunt is dat we ons aan een klein clubje Borsatokwelers aan moeten passen of vertrekken dan heb ik daar toch echt een groot probleem mee.

  Dat argument van pas aan of rot op is niet juist. Want het geldt ook voor mij, nederlander van de kouwe grond.

  Ik ben gvd wel geboren en getogen hier.
  Ik heb hier liefgehad en gevreeen.
  Ik wil hier in de turf ook wel doodgaan.

  En dat het liefst zonder Borsato. Rot op met dat geintegreer zoals een klein clubje holland-illusionisten dat wil zien.

  Eens met DP.

  Voor het goede begrip: ik ben uit de klei getrokken in veel generaties terug.

 9. 41

  Ook ik ben het eens met DP. Hoe saai gaat het zijn hier als iedereen hetzelfde is. Nee, geef mij maar diversiteit. Voor problemen moeten oplossingen worden gevonden en voor criminelen hebben we het strafrecht. Is wel voldoende. En dat krenterige gedoe met die koekjes, gelukkig zijn er mensen uit andere culturen hierheen gekomen om te laten zien dat het ook anders kan.

 10. 43

  Hoe meet je integratie?

  Nog zo’n rare vraag uit het inburgeringsexamen: “Wonen er in Nederland veel of weinig mensen?”

  Het ministerie denkt in relatieve termen en zegt dus ‘veel’, en iemand die in absolute termen denkt en terecht ‘weinig’ antwoordt, heeft het dus fout (Overigens schijnt het goede antwoord ‘steeds minder’te zijn).

  Ik vind dat iedereen die van typisch Nederlandse componisten als Obrecht en Sweelinck houdt, ruim voldoende geïntegreerd is, en persoonlijk houd ik toch altijd wat vraagtekens bij de integratie van liefhebbers van musici met van die oerhollandse namen als Borsato en Bauer…

  En tenslotte blijft de koekjestrommel natuurlijk gewoon open op tafel staan, naast de pralines en de vlaaien: Nederland is gelukkig niet beperkt tot dat koude gebied boven de rivieren…

 11. 46

  “81 Gaan alle kinderen vanaf twaalf jaar naar hetzelfde soort onderwijs, of zijn er twee richtingen?”

  Ik dacht dat we VMBO, HAVO en VWO hadden, dus drie richtingen. Wanneer hebben ze dat veranderd naar twee?

 12. 47

  Eenheidsworst is saai. Diversiteit is boeiend. Natuurlijk hoeft niet elke imigrant zich als de gemiddelde burgelijke Nederlander zoals typerend geschetst door DP te gaan kleden en gedragen. Maar je mag wel verlangen dat elke imigrant de gemiddelde burgelijke Nederlander respecteert en zich houdt aan de wetten en gebruiken van ons land.

  Die inburgeringscursus in zijn huidige vorm vind ik betuttelend, dubbelzinnig en stom. Maar op zich ben ik niet tegen het afleggen van een examen om te kijken of je een beetje begrepen hebt hoe Nederland en Nederlanders in elkaar zitten. Als je ergens voor de rest van je leven gaat wonen is het toch niet zo gek dat je je een beetje in de cultuur van dat land verdiept. De meeste imigranten zullen dat sowieso uit zichzelf al doen. Maar degenen die dat niet uit zichzelf doen, die moeten we maar gewoon dwingen. Want als jij het bijvoorbeeld normaal vind om homo’s in elkaar te trappen en je dochter te laten besnijden, dan is het wel belangrijk dat je begrijpt dat dat in Nederland niet normaal wordt gevonden en je dat hier dus niet moet doen.

 13. 48

  @JdB
  Want als jij het bijvoorbeeld normaal vind om homo’s in elkaar te trappen en je dochter te laten besnijden, dan is het wel belangrijk dat je begrijpt dat dat in Nederland niet normaal wordt gevonden en je dat hier dus niet moet doen.

  Even afgezien van het besnijden van vrouwen wat ook maar een beperke groep is, maar je gaat me toch niet vertellen, dat straatgeweld een zuiver allochtoon gebeuren is? Idioten vind je overal. Bij allochtonen maar zeker ook bij de, lof zij geprezen?, raszuivere hollanders die stupide als ze zijn ook naar voetbal gaan en daar wat rellen trappen en naar Borsato luisteren.

  Blij dat je de inburgeringscursus betuttelend, dubbelzinnig en stom vindt, maar je vervolg is niet zo geweldig.

 14. 49

  Typerend hoe je in je tweede zin de imigranten en nederlanders lijn recht tegenover elkaar stelt. Ik verlang van iedereen die zich in Nederland bevindt zich aan de wet houdt. Respect in deze is een beetje een dood in de pot.

  Verder vind je dat de imigranten die zich niet verdiepen in de Nederlandse cultuur daartoe gedwongen moeten worden. De ware liberaal JdB staat nu op. Ik weet echter niet of het beleigdende leermateriaal uitlegt dat we homo niet in elkaar dienen te trappen en je dochter te laten besnijden. Aparte kijk op de verschilllende culturen heb jij.

  Verder zijn vooral West-Europaanse ‘nieuwkomers’uitgesteld van het inburgeringsexamen evenals Amerikanen. Ik moet die Amerikaanse tolerantie altijd nog eens testen door een bar in hartje Texas te bezoeken met een knal roze t-shirt met de letters ‘proud to be gay’. Eens zien hoeveel tanden in overhoud aan het einde van de avond.
  Over cultuurverschillen gesproken.

 15. 50

  Ik vind dat iedereen die zich in Nederland bevindt, zich aan de wet dient te houden. Dat is zonneklaar. Nederlanders die homo’s in elkaar slaan bijvoorbeeld zijn niet erger of minder erg dan imigranten. Wat dat betreft waren mijn voorbeelden misschien een beetje ongelukkig getroffen, omdat het allebei om wetsovertredingen gaat en ze natuurlijk enigzins provocerend zijn. Het duurde dan ook niet lang tot onze huiscommunist toehapte.

  Als je je als imigrant niet verdiept in de cultuur waar je terecht komt en niet de taal van dat land leert, plaats je jezelf de facto buiten de samenleving. Dat maakt het heel moeilijk voor je om sociale contacten op te bouwen buiten je eigen groepje van mede-imigranten en maakt het lastiger een baan te vinden, te participeren in de democratie (stemmen, actief zijn in de politiek etc.), je eigen rechten te kennen en zelfs gewoon te functioneren in de maatschappij. Dit vind ik een slechte zaak, zo slecht dat ik imigranten wil dwingen ten minste een basale kennis van het Nederlands en van de cultuur van Nederland op te doen.

  De salonsocialist geeft overigens een treffend voorbeeld van het nut van een inburgeringscursus. Als de salonsocialist in Texas in een bar met een roze T-shirt met “proud to be gay” gaat staan zal hij inderdaad weinig tanden meer over hebben. Als de Salonsocialist ooit naar Texas emigreert is het daarom voor hem van levensbelang dat hij zich eerst in de Texaanse cultuur verdiept zodat hij dit soort stommiteiten niet uithaalt.

  Wat mij betreft moeten alle imigranten overigens een inburgeringscursus volgen. Dus ook mensen uit de VS bijvoorbeeld. Dat is omgekeerd trouwens ook zo: als je als Nederlander tot Amerikaans Staatsburger wilt naturaliseren, moet je ook een examen afleggen.

 16. 51

  @HansR: er is altijd wel een autochtone Nederlander te vinden die gekke dingen doet zoals vrouwen besnijden, homo’s in elkaar slaan, stelen, mensen vermoorden uit naam van God of zich op een weblog voordoen als een beroemd Nederlands meubelmaker. Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat dat de norm is in Nederland. En zolang het niet de norm is in Nederland, moeten imigranten van mij leren wat wel de norm is in Nederland.

  Maar die inburgeringscursus in zijn huidige vorm is inderdaad een aanfluiting. Ik bedoel: laten we in vredesnaam imigranten als capabele, volwassen mensen behandelen en niet als kleine kinderen.

  Overigens zie je dat laatste ook heel vaak juist bij links. Van die mensen die vluchtelingen/imigranten in bescherming nemen alsof ze achterlijk en infantiel zijn. Aan dat laatste erger ik me altijd groen en geel: van die linkse 50+ wijven in de overgang die een nieuw doel in hun leven zoeken nu de aantrekkelijke man die ze 30 jaar geleden trouwden in een uitgezakte vette brompot is veranderd en de kinderen het huis uit zijn. Zo’n vrouw gaat dan opeens de ‘zielige’ vluchtelingetjes helpen met een soort misplaatst superioriteitsgevoel dat doet denken aan hoe we in de koloniale tijden de ‘achterlijke imboorlingen’ benaderden. Ik heb dit zelf van dichtbij meegemaakt toen ik een tijdje actief lid van Amnesty International was. Echt beschamend om te zien hoe dat soort Gooise types, intelligente, volwassen vluchteligen met 100 keer meer levenservaring dan zij behandelden alsof het kinderen van 4 waren die niets zelf konden.

 17. 52

  @JdB
  De Norm!

  Willen we allemaal ons spiegelen aan Jan Modaal?
  Wat is dat voor gelul: De Norm!
  Ik krijg daar 70 jaar oud kippevel van.

  Het probleem is dat iedereen die het heeft over de norm waar anderen zich aan moeten houden zichzelf superieur wanen. En dat superioriteitsdenken genereert problemen op zich.

 18. 53

  @HansR: prima, dan doet iedereen gewoon lekker wat hij zelf wil want alles is normaal en als anderen daar last van hebben, pech. Dat soort anarchistische Provo praatjes, daar krijg ik nou kippevel van. Van die mensen die ‘sosjaal’ in plaats van ‘sociaal’ gingen schrijven omdat het anders leek alsof ze zich aan een norm hielden. Mensen die overigens vaak heel inconsequent zijn in het toepassen van hun ‘tollerantie’. Van die types die vinden dat het normaal is dat je in ongewassen punk-kleding + make-up gaat soliciteren, maar die mannen in een driedelig pak per definitie rechtse bekrompen ballen vinden. Hoezo tollerant?

  Geen enkele cultuur is superieur. Daarom moeten imigranten ook ten minste kennis nemen van de Nederlandse cultuur en afstappen van het feit dat hun eigen cultuur zogenaamd de beste is (en ja, er bestaat wel degelijk een Nederlandse cultuur. Het feit dat wij hier op een behoorlijk directe manier met elkaar discusieren zonder ons beledigd te voelen is daar een typisch voorbeeld van).

  Zonder te weten hoe Nederland en Nederlanders in elkaar zitten, kun je in onze maatschappij niet functioneren. Net zo min als ik in zeg, de maatschappij van Saudi Arabie zou kunnen functioneren zonder te begrijpen hoe dat land en zijn mensen in elkaar steken.

  Waarom zijn we in Nederland in vredesnaam toch zo bang om toe te geven dat er een Nederlandse cultuur bestaat die ons bindt en die in grote mate bepaalt hoe we over bepaalde zaken denken? Terwijl we aan de andere kant het wel vanzelfsprekend vinden dat imigranten een andere, bindende cultuur hebben.

 19. 55

  @JdB
  De nederlandse cultuur is als de nederlandse keuken.
  Niet bestaand dus (is hutspot haute cuisine?).

  Maar als er een cultuur moet zijn is het zakendoen.
  VOC beschaving. Slavenhandel en winst maken.
  Er is weinig veranderd.

  En dat heeft echt weinig met provo of sosjaal te maken.
  Dan mis je het punt volledig.

 20. 56

  @HansR: Ik begrijp wat je bedoelt, maar dat zijn wel een paar ongelukkig gekozen voorbeelden.
  De Nederlandse keuken is nou net het enige wat we allemaal gemeen hebben. Stampot, nasi en kroketten uit de muur.

  En de VOC als voorbeeld van de Nederlandse handelsgeest – daar wil ik nu ook wel eens vanaf.
  De VOC was er voor beleggers met geld te veel die wel eens een gok wilden wagen. Rendement was er zelden. Het echte geld werd vooral verdiend met handel op de oostzee.
  En terwijl de VOC uitvoer stond het overgrote deel van het volk netjes hun aardappelen te schoffelen en koeien te melken.

 21. 57

  @SN
  Als je begrijpt wat ik bedoel maken die paar voorbeelden ook niet veel uit. Integeren in de wereld is aan elkaar verdienen (Win/Win maken). Wat er nu gebeurt is Win/Lose creeeren en misschien zelfs lose/lose.

  Integereren doe je niet met een cursus. Dat doe je door de gemeenschappelijke punten te bevorderen. En geloof me: die allochtonen – Turken en Marokanen gelijk – zijn vaak betere handelaars dan die duffe hollanders die alles betalen wat op het prijskaartje staat.

 22. 58

  @HansR: de manier waarop jij je eigen cultuur reduceert tot slavendrijven en winst maken is tekenend voor een soort links intelectuele cultuur uit de jaren 70 waar zelfs Femke Halsema niet meer mee aan durft te komen. Als imigranten in Nederland door hun overwegend strengere en minder geemancipeerde opvattingen ervoor zorgen dat die cultuur verdwijnt, is dat inderdaad een zegen voor het land. Dat de emancipatie van vrouwen en homos daarmee ook verdwijnt, moeten we dan misschien maar voor lief nemen toch?