Massaal op de vlucht in Gaza

REPORTAGE - Een nieuw ooggetuigenverslag uit Gaza van Lydia de Leeuw. Lees ook haar blog.

Dinsdagmiddag rond 15.30 strooiden Israëlische F16’s pamfletten uit over de Gazastrook. De boodschap: mensen in het noorden van de Gazastrook, de grensgebieden en een aantal wijken van Gaza stad moesten onmiddellijk hun huizen verlaten, want hun wijken zouden niet meer veilig zijn. Het begin van het gevreesde grondoffensief leek aanstaande. Paniek was het gevolg. Met Israël’s oorlogsmisdaden van 2008-2009 nog vers in het geheugen sloegen mensen massaal op de vlucht. Ze zochten onderkomen bij familie in andere wijken of in één van de tien UNRWA scholen verspreid over de Gazastrook die hun deuren openden om vluchtelingen op te vangen.Nog diezelfde avond zochten vele radeloze families (6.000 mensen) hun toevlucht in VN-scholen. Deze raakten al gauw overvol, waardoor vanochtend nog eens drie scholen open gingen.

Eén van de gevluchte families is de al Attar familie uit Attatra, in het noorden van de Gazastrook. ‘We hebben in alle haast onze spullen gepakt, wat eten en dekens, en zijn direct vertrokken. Mensen raakten volledig in paniek toen de pamfletten uit de F16s kwamen vallen,’ zegt Mahmoud al Attar. Hij kwam gisteren met zijn vrouw, negen kinderen en 26 kleinkinderen naar de VN-basisschool voor jongens. ‘Nu verblijven we met z’n allen in één klaslokaal van zo’n acht bij zes meter. Er is niet veel plek. We hebben geen matrassen en onvoldoende lakens. We moesten de nacht doorbrengen op de stenen vloer en op stoelen dus we hebben nauwelijks een oog dichtgedaan. Er werd ook veel gebombardeerd om ons heen. Een journalist werd vannacht gedood door een luchtaanval op zijn auto, in een straat hier vlakbij.’ Ook al worden de VN-scholen gezien als een veiliger heenkomen, Mahmoud maakt zich geen illusies: ‘We voelen ons ook hier niet veilig. Ze hebben al eens eerder VN-scholen gebombardeerd.’ Daarmee verwijst hij naar de Israëlische aanvallen met witte fosforbommen tijdens het militaire offensief van december 2008 – januari 2009.

Hanan al Attar (45), de vrouw van Mahmoud, heeft een zware week achter de rug. ‘De afgelopen week was verschrikkelijk. Alles werd gebombardeerd om ons heen, vanuit F16′s en drones, maar ook door tanks. We hebben al die tijd niet geslapen. Vooral de kinderen zijn erg bang.’ Naast haar dartelt haar driejarige dochtertje Thouwra, wat ‘revolutie’ betekent, in het rond. Thouwra heeft een blauw oog en wat schrammen in haar gezicht. Hanan legt uit dat Thouwra het op een lopen zette tijdens één van de bombardementen drie dagen geleden en daarbij op haar gezicht was gevallen. Het kleine meisje lacht ontwapenend; het is moeilijk te geloven dat zo’n jong leven als zoveel ellende gezien heeft.

Ondanks het harde werk van de VN-medewerkers zijn de omstandigheden in het schoolgebouw verre van ideaal. Het gebouw is niet ingericht op het opvangen van de 1.800 mensen die er momenteel verblijven. De vluchtelingen zijn verspreid over de 34 klaslokalen; het is er benauwd, de vloeren zijn smerig en er hangt een indringende stank. Akif Shalabi, leraar handenarbeid in de school, draait afwisselend met collega’s 12-uurs diensten om de toegestroomde families van hulp te voorzien. ‘We zijn nu bezig met de bevoorrading in water, voedsel en medicijnen. Er is speciale zorg nodig voor de 150 baby’s en de zwangere vrouwen die hier nu verblijven. Gisterenavond nog, ging een vrouw bevallen; we hebben haar naar het ziekenhuis moeten brengen.’

De paniek en ontheemding heeft een grote impact op mensen: ‘Iedereen is erg emotioneel. Toen ze gisteren aankwamen waren vooral de kinderen en oudere vrouwen in tranen,’ zegt Akif. Hoelang de familie in de school zal blijven, weten ze niet. Ze kunnen alleen maar afwachten. Hanan: ‘We willen terug naar ons huis. We willen leven zoals gewone mensen en ons veilig kunnen voelen. We hopen op een staakt-het-vuren. Tot die tijd gaan we nergens heen.’

Via A Second Glance.

Reacties (22)

#1 Umea

Mooi fair & balanced stuk!

 • Volgende discussie
#2 Sikbock

De paniek en ontheemding heeft een grote impact op mensen: ‘Iedereen is erg emotioneel’.

Niet in het minst de schrijfster lijkt mij. het zijn net mensen hè? die criminologen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Prediker

En een versluierde ad hominem van Sikbock bij een gebrek aan argumenten (goh, wat een verrassing!).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 rc

volgens mij moeten we onze energie op Kongo richten, dat lijkt me eenvoudiger om op te lossen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Sikbock

Wat had je voor argumenten naar aanleiding van dit stuk had je willen horen prediker? Argumenten waarvoor? Of waartegen?

Leuk human interest stukkie van de schrijfster hoor, maar weinig aanleiding tot discussie wat mij betreft…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Kalief

Ik probeer me voor te stellen hoe dat gaat bij RC #4 thuis. “Kom kinders, vrouw jij er ook even bij, het is weer tijd om onze energie op Congo te richten.” En dan zitten ze naast elkaar, een beetje schotelvormig in de hoop dat Congo in het brandpunt valt, de man, vrouw en anderhalve koter. En dan maar stralen, als een soort Jomanda. Op Congo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Umea

@rc
Ja laten we Kongo ff oplossen. Het is niet zo dat het daar met genocide, massaverkrachtingen en miljoenen doden door meerdere oorlogen de afgelopen decennia te maken heeft, uiteraard…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Sikbock

@ Kalief: haha!

Maar met alle respect voor de goede bedoelingen zoals de schrijfster van dit stuk die ongetwijfeld zal hebben: Ik ben zelf nogal cynisch ten aanzien van dit conflict.

Voor mensen met een beperkte ontwikkeling (zoals marxisten, zandridders en andere laag opgeleide types) draait de wereld toch om geld.

Het zou me dan ook niets verbazen dat deze groepen denken dat in het licht van de economische crisis de geldstromen naar hun regionen gaan opdrogen.

Door het afschieten van wat raketten over en weer zetten “ze” hun conflict toch maar weer mooi op de agenda. En niet zonder succes.. ik las gister tussen neus en lippen door dat alleen NL naar aanleiding van deze crisis al weer 300 mln doneert. Gouden business model dus dat midden oosten conflict!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 L.Brusselman

@8
“Voor mensen met een beperkte ontwikkeling (zoals marxisten, zandridders en andere laag opgeleide types) draait de wereld toch om geld”

Het wereldbeeld van een onbenul met grootheidswaan in een notedop.
Ik hoop deze keer op een wat orginelere belediging dan het gebruikelijke “uitkeringstrekker met een MAVO diploma” .

(tot anderssoortige reacties lijkt dit figuur niet in staat).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Anton

In de eerste alinea wordt het verschil tussen Israel en Hamas messcherp neergezet: Isreal strooit pamfletten om burgers zo veel mogelijk te beschermen terwijl Hamas raketten strooit om zo veel mogelijk burgers te doden.

Vervolgens wordt Israël van oorlogsmisdaden beticht?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Steeph

@sikbock je praat poep. NL doneert niet zoveel. Maximum wat ze nu doneren (regulier) op jaarbasis is 15 miljoen. Daar naast is er sprake van noodhulp van 3 miljoen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@7: Kongo is misschien wat off topic, maar (je geeft het zelf al aan) er is daar wel het nodige mis. Het is in feite een failed state, met een dusdanig zwakke centrale overheid, dat de buurlanden (vooral Rwanda en Oeganda maken daar misbruik van) vrijwel vrij spel hebben in Oost-Kongo. In de aanhoudende oorlogen in de regio zijn in de afgelopen 15 jaar naar schatting tussen de 4 en de 8 miljoen doden gevallen. Op een moment dat een conflict zo’n schaal heeft, lijkt me dat de internationale gemeenschap wel een verantwoordelijkheid heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Sikbock

@Steeph: die 3 miljoen steken ze dan toch maar weer mooi in hun zak! Kan Nl dat geld niet direct naar een Zwitserse bankrekening overmaken? Scheelt een hoop papierwerk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Johanna

@13 Wat een wereldbeeld. Mensen zijn blij dat ze beschoten en gebombardeerd worden, hun naasten omkomen, want dan krijgen ze tenminste weer geld. Alsof dat geld niet aan hulporganisaties gegeven wordt die hulp geven, maar ze het in de eigen zak kunnen steken.

De door Steeph genoemde 15 miljoen gaat volledig naar UNRWA, die er vluchtelingenkampen voor neerzet, mensen te eten geeft, medische zorg en onderwijs biedt.
Van de drie miljoen extra gaat 2 miljoen naar UNRWA en 1 miljoen gaat naar het Rode Kruis voor levensreddende medische behandeling van gewonden.
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/11/19/3-miljoen-extra-voor-hulp-gaza.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Likoed Nederland

Stoppen met raketbeschietingen dan maar?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 sikbock

@ Brusselman: dat is toch geen belediging? Je bent toch een mavoklant met een bijstandsuitkering?

@ Johanna: zowel Hamas als israel hebben er ( financieel) belang bij dat het conflict voorbestaat, anders was het al lang opgelost.

En Hamas is natuurlijk zo corrupt als de neten.. http://tinyurl.com/b5u8u72

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Umea

@Bismarck
Over Kongo, Rwanda etc:

En dan te bedenken dat het allemaal de schuld van België is ^^

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Johanna

@16 Je verschuift de doelpalen. Je stelling was dat ze raketten afschieten om geld te krijgen en dat in eigen zak steken. Die stelling is nu door meerderen weerlegd. 1) gaat het om veel minder geld dan jij beweerde (3 miljoen in plaats van 300) en 2) dat geld gaat niet naar Hamas, maar naar hulporganisaties als UNRWA en Rode Kruis. Je bewering was dus een loze bewering.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 sikbock

Ik verschuif helemaal geen doelpalen. Mijn stelling dat ze raketten afschieten om hun zakken te kunnen vullen staat nog steeds als een paal boven water. Ik gaf alleen wat ongelukkige voorbeelden uit de losse pols

De onderliggende notie is dat er veel geld uit het buitenland naar de regio stroomt. Dat geld stroomt alleen naar de regio vanwege het conflict tussen israel en Hamas. Als dat conflict wordt opgelost of even uit beeld raakt, gaat er veel minder geld naartoe en kunnen ze veel minder in eigen zak steken.

Ik heb daarbij een link gegeven waar uit blijkt dat Hamas – ondanks hun vrome mohammedaanse praatjes – tot op het bot corrupt is en vooral uit is op macht en zelfverrijking. Maar ook israel ontvangt veel geld uit het buitenland vanwege het conflict.

De achterliggende gedachte is dus dat dit conflict niet opgelost gaat worden omdat beide partijen er ( financieel) belang bij hebben dat het voortduurt..

Moeilijk he?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 L.Brusselman

@16 Ik vind het een belediging dat je ervan uitgaat dat ik uberhaupt een opleiding heb.Je bent er niet voor toegerust mensen op wat dan ook te beoordelen.
Ik zou graag een uitkering ontvangen maar helaas…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 sikbock

o ja, ik had laast half iets van je gelezen dat je partner een uitkering kreeg en jij daarom niet of een dergelijk verhaal.. zoiets was het toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Tzoimbo

@15: Prima plan! Wanneer heb je de Israëli’s zover?

 • Vorige discussie