COLUMN - Vandaag gaat Edith Schippers dus praten met Rutte, Buma, Pechtold en Klaver. Want ja, de verkiezingsuitslag rechtvaardigt een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks.
Awel, VVD, CDA en D66 hebben ervaring als coalitiegenoten, al is dat weer enige tijd geleden. Alleen als VVD, CDA en D66 vandaag zouden zeggen dat ze heel erg graag en het allerliefst met GroenLinks een kabinet willen vormen, zou GroenLinks het aanbod kunnen overwegen.
Maar zo gaat dat niet.
VVD en CDA hebben zo hun eigen voorkeuren. D66 ziet wel hoe de wind waait maar is niet ongenegen GroenLinks als partner te hebben.
GroenLinks zit wel in een onmogelijke situatie. Stappen ze er in dan kunnen de compromissen ten koste van hun geloofwaardigheid gaan. Slaan ze de uitnodiging af, krijgen ze later in de debatten te horen dat ze weggelopen zijn van hun verantwoordelijkheid.
Overigens wijst een onderzoekje uit dat GroenLinks niet hoeft te vrezen voor massaal stemmenverlies bij regeringsdeelname.
Jesse Klaver hoeft vandaag maar één vraag te stellen aan de anderen: Gaat u voor GroenLinks of niet?
Eerst de liefdesverklaring, dan praten over kinderen krijgen.
Reacties (7)
Mooi gezegd.
En ik zou zeggen: graag binnen twee dagen. De kiezers hebben recht op een snelle formatie, zonder gedraal en gedraai.
Rutte gedraagt zich ten opzichte van coalitiepartners als een doortrapte loverboy. Eerst zien dan geloven.
@1: Men zou de formatiebesprekingen pootje badend in de Hofvijver moeten houden. Eruit is af.
Zo’n vertragingstactiek als Verhagen indertijd toepaste moeten we niet nog eens hebben. Daarbovenop kan men de formatietijd van de regeertijd aftrekken. Want nu is de demissionaire periode eigenlijk een bonustijd voor het zittende kabinet.
@3: “Daarbovenop kan men de formatietijd van de regeertijd aftrekken.”
Dat gebeurt de facto. De (maximale) regeertijd is in de praktijk afhankelijk van de zittingsduur van de 2e Kamer, die bepaald is op vier jaar. Als de partijen na de verkiezingen er een half jaar over doen om te formeren, dan heeft die geformeerde regering dus nog maar maximaal 3,5 jaar te regeren (exclusief demissionaire tijd gedurende de volgende formatie).
Mocht Klaver die vrijage aan gaan, dan zou meteen duidelijk worden waarom zijn campagne gevoerd is zoals die gevoerd is. Partijleiders zijn zeer afhankelijk van inhoudelijke kritiek van stemmers en leden. Sekteleiders daarentegen….
Als GL nu de minister van financiën zou leveren, ja dan pas zou de groene dageraad een succes kunnen worden. Maar verder heeft de Rutte al die vrijages niet nodig om allerlei groene plannetjes er doorheen te jassen hoor. Dat kan ook met GL in de oppositie. Gewoon om ze bij de les te houden.
Inderdaad, als de VVD echt zo serieus is wat klimaatbeleid betreft, dan kan GL net zo goed in de oppositie blijven. En als de VVD niet zo serieus is, dan gaat er weinig van klimaatbeleid terechtkomen.
Ik blijf erbij: Klaver kan veel beter in de oppositie blijven zitten, zijn gloednieuwe fractie goed inwerken, en met een jaartje of drie in het volgende kabinet gaan zitten.