Lekker winkelen in Laaghalerveen

DATA - De ultieme winkelplek, vind je die in de Randstad of op het Drentste platteland? We hoorden het vorige week al: Nederlanders zijn voorspelbaar. Dus net als vorige week zat Nederland dinsdagvond massaal voor de buis om Nederland van Boven te aanschouwen. De aflevering ging over de Rotterdamse haven en hoe alle goederen (veel!) die daar binnenkomen verder vervoerd worden door ons land. Vandaag kunnen we door op dit thema. Lekker dicht bij huis kunnen we openingstijden, het aantal winkels en de diversiteit van winkels onderzoeken middels een interactieve kaart.

Je zou verwachten dat de Randstad flink roze zou kleuren bij het bekijken van openingstijden, daar kun je immers ook op zondag je kerstgaderobe of -keukenuitrusting bij elkaar shoppen. Toch? Mis, op een paar plekjes in de grote steden na, zijn de openingstijden in het westen des lands hetzelfde als op het platteland.

Wanneer je de parameters van de kaart instelt op lang open, veel winkels en veel verschillende soorten winkels, zie je verrassende roze plekken. What is up in Winssen bijvoorbeeld? En wie winkelt er nou in Almkerk? Maar kleine stipjes ten spijt, Schiphol en Amsterdam zijn toch wel wat grotere shopwalhalla’s. Wanneer je gewoon tussen 10 en 5 wil winkelen en in die tijd zo veel mogelijk winkels af wil, lopen doe je er toch goed aan een reisje naar de Randstad te maken.

Ik weet niet wat jullie komend weekend gaan doen, maar ik ga uit winkelen in Laaghalerveen.

De kaart is op buurtniveau samengesteld. Individuele winkels of straten kun je er niet in vinden, wel gemiddelden van winkels per buurt.

Reacties (2)

#1 Van K

Gisteren geprobeerd de vorige aflevering te kijken, maar videoverbinding viel de hele tijd weg… falen van uitzending gemist of was de stream te populair na berichtje op de NRC-site?

Vanavond mijn tv dus maar weer aansluiten en lekker voor de buis. En als het commentaar bij de beelden mij niet bevalt zet ik er lekker muziek van The Cinematic Orchestra bij op.

  • Volgende discussie
#2 DrBanner

die interactieve kaartjes zijn behoorlijk kut kwa uitvoering datajournalistiek. Vink alle schuifjes op 1 na uit en kijk rondom je woonplaats en huiver. En dan de kopjes boven de schuifjes. ‘Aantal winkels’ is een dichtheidsmaat… precies tussen twee winkelcentra in scoor je hoger dan in de centra zelf. jaja.

  • Vorige discussie