Kunst op Zondag | Toeter

Ter aanvulling op onze dagsluiters, dé muziekhoek van Sargasso, wat meer kunst en muziek (waar we hier slechts een enkel keertje over schreven).

In vervolg op de Closing Time met trombone brachten we vorige week een ode aan schuifmuziek. Vandaag nog wat koperen blaasmuziek. Gewoon uit bewondering voor wat er uit een pijp metaal kan komen.

Lucian Berio heeft bewezen prachtige solostukken te kunnen componeren (de Sequenzas). Hij heeft voor de meeste orkestinstrumenten een Sequneza gecomponeerd. Uit de strijkersgroep is er een Seqenza voor viool, een voor altviool en een voor cello (die later is bewerkt voor contrbas). Voor alle houtblazers is er een Seqeunza.

Voor de koperblazers is er dus de Sequenza voor trombone. Maar niet voor hoorn, niet voor tuba. En voor trompet kwam er pas een Sequenza na lang aandringen van de directeur van het Los Angeles Philharmonisch Orkest.

In Sequenza X wordt de trompet begeleid door de piano, die tot klinken wordt gebracht door de trompet. In de ‘jijbuis’-filmpjes is het slecht te horen, maar de trompet toetert af en toe in de open vleugel en brengt zo de snaren aan het trillen. Voor een fraaie analyse, tekst en uitleg klikt u hier.

Hier de uitvoering door de Italiaanse trompettist Gabriele Cassone.

De Nederlandse trompettist Marco Blaauw liet een “double bell”- trompet maken. Een trompet met een extra beker en twee extra ventielen. Deze trompet is daarmee een stuk veelzijdiger geworden. Marco Blaauw vertelt er over in dit filmpje.

Hier speelt hij “I can breathe” , gecomponeerd door Georg Friedrich Haas. Een in memoriam voor Eric Garner. een Amerikaan die bij een arrestatie door een nekklem is overleden.

Is het allemaal iets te moderne muziek naar uw smaak? Dan doen we toch een oude Paganini? Maar wel op trompet. Alison Balsom speelt Caprice No.24 (oorspronkelijk voor viool) van Niccolò Paganini (1782 – 1840).

Deze uiterst selectieve selectie sluit veel andere fantastische trompettisten uit. Het is niet anders in een beperkte tijd en ruimte. Maar om toch de lezers tegemoet te komen die op Miles Davis zaten te wachten: hier is tot slot Saskia Laroo….

 

Prettige zondag verder.

  1. 1

    Wederom mijn dank. :-)
    Ik zou willen dat ik wat terug kon geven, in dit thema lukt het niet. Wil wel vertellen over de vorige KoZ, tijdens muziek avonturen met de achtjarige dacht ik aan “Ant steps at an elephant’s toe” het was een gouden moment. Ook daarvoor mijn dank.
    Ook een goede zondag verder.