Kunst op Zondag | Schuifmuziek

Serie:

Onze dagsluiters vormen dé muziekhoek van Sargasso en in Kunst op Zondag weiden we daar een enkel keertje over uit.

Maar ik hou van blaasmuziek, bekende ik in deze Closing Time met trombone. Eerder had ik van dezelfde componist (Berio) al een stukje fagot en hobo doorgegeven.

Ik hou bovenal van koperen blaasmuziek en dus kom ik, zoals in die Closing Time verkondigd, terug op de trombone. Het klinkt heel goedkoop als ik zeg: laat die maar schuiven, maar de voor die schuiftoeter zo karakteristieke, deuntjesoverstijgende kwaliteiten, tref je weinig bij andere instrumenten aan.

Met de juiste muzikanten is duidelijk te maken wat die eigenaardige kwaliteiten zijn. Met de uiterst selectieve concerten hieronder doe ik zoveel andere schitterende trombonisten te kort, maar de ruimte is nu eenmaal beperkt,

Om meteen op deze reactie door te gaan: Hier Conny Bauer, solo tijdens de Groninger Zomer Jazz Fietstoer 2017.

Dat doet me denken aan een andere Duiste trombonist.

De in 2005 overleden Albert Mangelsdorff. Beroemd geworden met zijn multiphonics (door een toon te blazen en tegelijk te zingen ontstaan boventonen).

Albert Mangelsdorff – Do Your Own Thing,

Wordt u er wat nerveus van? Dan klinkt u zo:

‘A bit Nervous’, compositie Mischa Mengelberg, door Wolter Wierbos en Robert Vermeulen.

Ah, eindelijk wat begeleiding, zul u zeggen. Goed dan, een koperbandje: Ray ‘If I Ever Had a Home It Was a Slide Trombone’ Anderson formeerde zijn Pocket Brass Band. Hier met Anderons fraaiw intro voor Bimwa Swing.

Eén van Ray Andersons inspiratiebronnen is de vorig jaar overleden Roswell Rudd, die hier eveneens een intro voor zijn rekening neemt in ‘I’m going sane’.

U haalt nu opgelucht adem dat het allemaal wat ‘gewoner’ begint te klinken? Dan heb ik deze smartlap nog voor u, wel met de schuiverd in de hoofdrol. In de band van Carla Bley speelt Gary Valente in “The Lord is Listening to Ya, Hallelujah!”

We sluiten af met nog een keertje Albert Mangelsdorff. Met bassist Jaco Pastorius en drummer Alphonse Mouzon in ‘An Ant Steps On An Elephant’s Toe’. Zie dat maar als excuus, mocht ik met deze Kunst op Zondag hier en daar een gevoelige snaar geraakt hebben

Volgende week de trompet. Prettige zondag.

Reacties (3)

#1 anoniem

Muziek als onderwerp in KOZ. Is dat niet een first?
Dank overigens, hier ben ik wel een dagje zoet mee :)

  • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

@1: Nee, da’s niet de eerste. Zie 2e link in 1e zin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rigo Reus

Toch nog een kunst, ipv een muziek- linkje https://galerie-pieceunique.com/exhibitions/braco-dimitrijevic-2/
Ooit, in 2000 meen ik, gezien op het kunstenfestival in Watou.

  • Vorige discussie