Kunst op Zondag | B(l)a(a)smuziek

Serie:

Na de ode aan schuifmuziek en de trompet maken we vandaag een drieluik compleet met de tuba.
En om niet meteen met al te “moeilijke” muziek te komen: als een vioolstukje van Paganini op trompet kan (in onze vorige KoZ door Alison Balsom vertolkt), waarom dan ook niet op tuba? Hier in een uitvoering door de in 2006 overleden Griekse tubaïst Giannis Zouganelos.

Behoorlijk virtuoos en toch niet beroemd geworden als de “Paganini van de tuba”. Als zodanig zijn de Amerikaan Harvey Philips en de Fransman Thomas Leleu wel bekend. Harvey Philips speelt tuba achter de paarlen poorten.

Thomas Leleu, toch al wat jaartjes bezig, wordt geafficheerd als `de jonge wereldster op tuba`. Tja, wie op zijn 17e naar het conservatorium gaat, op zijn 19e al een baan in een orkest heeft en op zijn 25e een leuke prijs wint, mag op zijn 30e inderdaad verschrikkelijk jong worden genoemd. Maar goed, luister naar zijn kwaliteiten in:

Finale – Rondo alla tedesca: Allegro uit het Concert voor Tuba, gecomponeerd door Ralph Vaughan Williams.

De in Oostenrijk wonende en werkende jazzmuzikant Jon Sass is minder jong maar kent eveneens een schitterende carrière. Hier een improvisatie met live electronica en video projecties.

Jon Sass inspireert hele hordes tubas, zoals het kwartet Les Tubadours, die hier “The Sass Philosophy” spelen. Een compositie van Etienne Crausaz, een van de ‘Tubadours’..

Ook nu weer doe ik zo veel andere tuba-helden tekort. Heeft u een favoriet? Geef het door in de reactie-ruimte.

We sluiten dit koperen blaasdrieluik af en presenteren tuba, trombone en trompet gezamenlijk. Mnozil Brass met ‘Isn’t she lovely’. Voor ‘she’ mag u best een van de drie toeters invullen.

Prettige zondag.

Reacties (3)

#1 HansR

Prachtig dank je wel.

Ik had de eer – zes jaar geleden alweer – een zomeravondconcert in Frankrijk bij te mogen wonen van Aeris, een kwintet blazers uit Toulouse (leden van het symfonieorkest aldaar die hun zomeravonden in de campagne doorbrachten met het oefenen van nieuw repertoire :) ). Geen topkwaliteit geluid maar heel aardig. En let op de tuba die speciaal applaus kreeg voor zijn deel.

https://www.youtube.com/watch?v=0Aj2qwcui80

Dat carnaval van Venetië is trouwens, net als die caprice(s) van Paganini, populair bij andere instrumentalisten. Zoek maar eens. En zo zijn er nog wel wat stukken die als virtuositeitsdemonstratie het goed doen :)

Het filmpje van Alison Balsom is trouwens vreselijk, bijna seksistisch en doet zeker afbreuk aan het spel. Denkt u werkelijk dat zij zittend op de grond, tegen de rand van het bed, dit stuk heeft zitten spelen? Tenenkrommend.

Maar verder @Peter, leve het koper. Leuke serie.

(overigens zijn trekharmonica’s – sorry voor de benaming – vaak ook heel verrassend in zowel muziek als virtuositeit, mag ik een suggestie doen :)

  • Volgende discussie
#2 børkbørkbørk

Dat tubakwartet klinkt heel lekker. Hier is een van mijn favorieten: Canadian Brass, met Rimsky-Korsakovs “vlucht van de hommel” op tuba: https://www.youtube.com/watch?v=_OO7sityUwE

Voor een wat muzikaler stukje: https://www.youtube.com/watch?v=6_WjTR_-4hQ

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 beugwant

Was het niet Freek de Jonge die zei:’ Tuba or not tuba’?

Ik kan me een radio-opname herinneren van Hans Theessink (bluesgitaar) begeleid Jon Sass op tuba. Die mag er ook zijn.

  • Vorige discussie