Kerst en protest in Tbilisi

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Kerst in Tbilisi (Foto: copyright Remco Reiding)

Vorige maand eindigde bij het parlement in Georgië een dagenlange demonstratie van de oppositie met gewelddadig optreden van de politie. Dezelfde dag werd een tv-station gesloten en de noodtoestand afgekondigd.

De machthebbers van nu vergelijken de situatie met 1991/1992, toen demonstraties, geweld en een staatsgreep culmineerden in een burgeroorlog en de afscheiding van Abchazië en Zuid-Ossetië. Ze hadden geen andere keuze dan de noodtoestand af te kondigen, zeggen zij.

De oppositie drong aan op vervroegde parlementsverkiezingen, maar president Michail Saakasjvili bood presidentsverkiezingen aan, ongetwijfeld in de verwachting dat de oppositie niet met één sterke tegenkandidaat op de proppen kan komen. De stembusgang heeft plaats op 5 januari, een dag voor kerstavond en de kerstdagen volgens de orthodoxe kalender. Toeval? Mwa…

Als Saakasjvili in de eerste ronde al wint, dan voorspellen oppositieleiders nieuwe protesten. Voor het parlement – strijdtoneel in 1991/1992, in 2003 en 2007 – is al een immense kerstboom geplaatst. Ook worden – zo lijkt het – kerststalletjes over de hele breedte van de stoep geplaatst. Toeval? Mwa…

Het stopbord lijkt symbolisch: verboden in te rijden voor auto’s of verboden hier te demonstreren?

(Zie ook Remco’s Rusland)

Reacties (1)

#1 Bismarck

Is ook wel een erg korte termijn voor het aankondigen van vervroegde verkiezingen (8 november aankondigen voor 5 januari). In die tijd kun je geen fatsoenlijke campagne op touw zetten.