OPINIE - Vlak voor de aanval van Rusland op Oekraïne, gisteren, publiceerde CNN de resultaten van een opinieonderzoek onder de bevolking van Rusland en Oekraïne over het steeds hoger oplopende conflict. De helft van de Russische respondenten vond begin van deze maand dat hun land Oekraïne met militaire middelen mag dwingen om af te zien van een NATO-lidmaatschap. De helft. Dat is veel te veel natuurlijk, maar zou Poetin daar tevreden mee zijn? Ik betwijfel het. Zijn regime is van het type dat geen enkel afwijkend standpunt kan accepteren. En zeker niet van de helft van de bevolking.
Volgens het CNN onderzoek is een kwart van de ondervraagden tegen militair ingrijpen, een kwart twijfelt. Een deel er van zal dezer dagen nog worden overgehaald naar het regeringsstandpunt door het gebruikelijke mediabombardement dat onderdeel is van elke oorlog. Maar hoe gaat de Russiche bevolking reageren op de lijkenzakken die straks terugkomen uit Oekraïne? Hoe groot blijft de steun voor de oorlogszuchtige kliek van Poetin’s Verenigd Rusland als westerse sancties grote gevolgen blijken te hebben voor grote delen van de bevolking? Rusland is niet langer een normaal land, zei een bondgenoot van de gevangen oppositieleider Navalny gisteren. Poetin is gek geworden, las de NOS-correspondent Iris de Graaf op een van de Youtubekanalen van zijn tegenstanders die nog niet uit de lucht zijn gehaald. In meer dan 52 steden gingen gisteren dappere Russen de straat op. Honderden zijn gearresteerd en hen wachten volgens de autoriteiten zware straffen.
Kan Poetins hubris ooit leiden tot zijn val?
De aard van het regime
Volgens de Britse politicoloog Mary Kandor moet je niet naar die ene man kijken. Zij verklaart het gedrag van Poetin uit de aard van het regime dat hij leidt:
Het gedrag van Rusland heeft in werkelijkheid alles te maken met de aard van het politieke en economische regime en de preoccupatie van Poetin om aan de macht te blijven. Het Russische regime is typerend voor een hedendaags fenomeen dat vriendjeskapitalisme, autoritarisme en etnisch nationalisme vermengt.
Deze mengeling ziet Kaldor in zeer verschillende vormen in Syrië, India, Brazilië, Hongarije en Polen, maar in de kiem ook in de Brexit-koers van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Trump.
Een belangrijk punt van zorg van dergelijke regimes is dat democratieën in het buitenland een voorbeeld kunnen zijn om na te streven, terwijl verdeeldheid, ontwrichting en polarisatie elders een legitimerend binnenlands verhaal helpen ondersteunen. In het geval van Oekraïne, waar de Russische oligarchen nauw verweven zijn met hun Oekraïense tegenhangers, bestaat er grote angst voor de transparantie- en anticorruptiemaatregelen die democratische hervormingen met zich mee kunnen brengen.
Ongetwijfeld was het besluit van de NATO om landen als Georgië en Oekraïne het lidmaatschap te beloven een misrekening, schrijft Kaldor. Maar volgens haar is het open laten van het NATO-lidmaatschap slechts een voorwendsel voor Poetins aggressie. Als het er niet was geweest zou hij wel een ander excuus hebben gevonden. Het achterliggende probleem is dat na de Val van de Muur in Rusland een vorm van ongebreideld kapitalisme is gegroeid dat is uitgelopen op een ‘criminele, kleptocratische autocratie’. Westerse landen en multinationale bedrijven zijn daaraan niet geheel onschuldig, volgens Kaldor, gezien het feit dat zij de kleptocraten hebben meegevoerd in het neoliberaal beleid dat de afgelopen decennia de internationale politiek en economie heeft gedomineerd. Er werd hen ook binnen de EU weinig in de weg gelegd om zich via Cyprus, Malta, Londense financiële instellingen en belastingparadijs Nederland te verrijken. Deze oorlog gaat ook om hun macht en hun geld. Follow the Money publiceert vandaag een compilatie van artikelen over de relaties tussen Nederland en Rusland met als conclusie dat Nederland ‘zich naïef heeft laten gebruiken door de Russische machthebbers.
Sancties
In het Britse Lagerhuis was deze week een fel debat over de sancties tegen Rusland. Labour afgevaardigde Chris Bryant bekritiseerde de aanpak van premier Boris Johnson. Het ging hem bij lange na niet ver genoeg. Het lijkt volgens hem op slaan met een plumeau. Waarom staat Chelsea-eigenaar Abramovich niet op de lijst, vroeg hij? Die staat er op beweerde Johnson, maar dat bleek niet juist. Johnson weigerde toe te geven dat hij zijn eigen maatregelen niet eens goed kende. De vraag is in hoeverre bij deze maatregelen ook Britse financiële belangen hebben meegewogen. In antwoord op Bryant schreef de voormalige BBC-correspondent in Moskou Angus Roxburgh in The Guardian dat je bij de sancties juist niet moet kijken naar de oligarchen. De politieke elite rond het Kremlin, die moet worden aangepakt, want die oefenen rechtstreeks invloed uit op hun baas, meent Roxburgh.
Sinds de bezetting van De Krim zijn er al sancties. Heleen van der Linden die hier onderzoek naar deed betwijfelt in het FD (€) de effectiviteit: Rusland zit nog altijd op De Krim. Intussen heeft de rijke Rus zijn geld in de Verenigde Arabische Emiraten gestald in plaats van in de EU. En je zou kunnen verwachten dat oligarchen die de slimme paadjes naar belastingparadijzen weten te vinden zich ook weinig hoeven aan te trekken van sancties. Hoogleraar internationaal recht Cedric Ryngaert van de Universiteit Utrecht gelooft ook niet dat de rijke vrienden van Poetin zoveel last zullen hebben van sancties. Hij vreest dat de oligarchen nog rijker kunnen worden dankzij het sanctiebeleid. Zij ruiken kansen doordat de invoer van westerse producten stokt en springen in dat gat.
Het westen staat voor moeilijke keuzes. Wie zal er het meest getroffen worden door sancties? Kun je sancties treffen zonder het eigen bedrijfsleven te treffen? Zonder de Russische bevolking te treffen? Wat is het meest effectief? Welke sancties kunnen het regime echt ondermijnen?
[de foto van Evgeny Isaev is uit 2012, CC]
Reacties (22)
Hoe betrouwbaar is zo’n CNN-enquête in een land waar de bevolking al eeuwenlang niet beter weer dan dat ze op de kop gescheten wordt en boven alles heeft geleerd om zich, indien, dan toch wel in stilte te verzetten?
Je doet naar mijn mening de Russische bevolking tekort. Veel Russen voelen zich wel degelijk ongemakkelijk bij Poetins operatie, hoor ik van Eva Hartog, correspondent van VPRO’s Bureau Buitenland. Ondanks de repressie gaan nog steeds overal mensen de straat op om te protesteren tegen de oorlog. Zij verdienen onze steun. Versleten clichés gaan niet helpen.
@0:
Nee. De (echte!) sancties die mogelijk werken, niet om die oorlog terstond te stoppen, maar om Rusland economisch daadwerkelijk te raken, zullen ook individuen en bedrijven hier en overal raken. En de Russische burger. Dat zijn niet de sancties die we tot nog toe zagen, maar dat waar je over leest op Twitter bijvoorbeeld, waar verbazingwekkend meer realisme rondgaat dan onder de westerse leiders. Er is geen alternatief.
Diplomatie dan, dankzij softe sancties die de deur openhielden voor die dialoog? ) Kijk nog eens even met wie je te maken hebt? Iemand die z’n tegenstanders binnen en buiten de grenzen laat vermoorden. Iemand die gebieden annexeert, alle internationale verdragen ten spijt en de man die binnen de EU alles doet om de democratie te ondermijnen en fascisme te steunen. Had ik de spionage en cybercriminaliteit al genoemd? En daarmee moet je dan een rationeel mee gaan onderhandelen?
Militair ingrijpen had allang al gemoeten. Ben geen strateeg, dus zal niet komen met suggesties, maar er waren voldoende opties. Nu is het wat laat. Ja, Putin dreigde met vergelding voor iedereen die dat zou proberen. En die waarschuwing werd door velen gekopieerd. Maar is dat niet ingecalculeerd bij militair ingrijpen? Moet alles een walkover zijn zoals de VS in Irak en zo niet dan beginnen we er niet aan? Waarom mag Rusland wel dreigen met vergelding, maar geen enkel ander land Rusland dreigen met assistentie aan Oekraïne in het geval ze dat land aanvallen? Putin heeft alle zwaktes die wij nu tentoonspreiden uitgebuit. Nu is het te laat voor militair ingrijpen.
Het verschil tussen een westerse leider en een twitteraar is dat die laatste geen politieke zelfmoord pleegt als die een maatregel met echte gevolgen voorstaat.
Ik vind doorgaans dat ik het natuurlijk beter weet, maar op het moment weet ik het ook even niet.
Wat ik wel weet, is dat ik onze akelig kortzichtige bestuurders al veel langer verwijt onze gasvoorraden niet op peil te houden, en uit opportunisme die Russische kleptocratenkliek willens en wetens eerder te faciliteren dan te dwarsbomen. Gaaf, joh.
Ik vind het verwijt van die ‘gasvoorraden’ niet zo overtuigend; we gebruiken de enorme bel gas die we zelf hebben niet juist omdat er flinke druk is uitgeoefend (terecht) om die niet meer te gebruiken. Maar ja, daar zit wel een prijskaartje aan, en die krijgen we nu. Het is ook aan mensen zelf om eerlijk te zijn en te zeggen dat de keuze om gaswinning onder Groningen te stoppen ons afhankelijker heeft gemaakt van Russisch gas. En ook zo eerlijk te zijn om toe te geven dat we voorlopig nog flink wat gas nodig hebben. Dat allemaal bij onze bestuurders neerleggen vind ik te makkelijk.
Iets vergelijkbaars geldt voor het gebrek aan ingrijpen, het zijn ook westerse burgers die de afgelopen decennia geageerd hebben tegen westers ingrijpen (bijvoorbeeld in Syrië), en nu ineens had het anders gemoeten.
Hopelijk neemt de urgentie nu om alternatieven te vinden voor gas. Hopelijk gaan we nu echt investeren in onze defensie, én in Europese samenwerking op defensie en buitenlands beleid. zodat niet een spoiler een stevig sanctiepakket tegenhoudt. Voor Nederland ziet het er in de huidige regering voor de verandering eens wat beter uit dan sinds lange tijd het geval was. Europees zie je wel wat, maar zoals altijd, gaat dat heel traag.
Maar het is ook weer niet zo dat het allemaal als donderslag bij heldere hemel komt. Er zijn als sinds 1991 aardbevingen in Groningen. En dat Poetin niet het meest betrouwbare staatshoofd is weten we ook al een tijdje. Ken je de uitdrukking: regeren is vooruitzien. Het lijkt erop dat die in Den Haag uit de mode is geraakt.
En wat had jij daar precies aan willen doen? Waar ga jij het gas vandaan halen als het niet uit Groningen en niet van Poetin is?
‘Geen gas’ is een weinig realistisch antwoord, dat snap je hoop ik zelf ook.
Het is me echt te makkelijk om met terugwerkende kracht vanaf de zijlijn te beweren dat het allemaal anders had gemoeten.
Wat pas echt te makkelijk is, is hier een welles-nietes spelletje van maken. Natuurlijk is geen gas geen realistisch antwoord. Dat heb ik dan ook nergens beweerd. Maar we hadden ons best wat minder afhankelijk van gas kunnen maken. En kunnen zorgen voor een strategische voorraad, zoals dat in de jaren ’70 ook is gedaan voor olie. Om maar wat voorbeelden te noemen van wat we hadden kunnen doen.
Je wil je vingers niet branden aan het dilemma waar het gas vandaan te halen, maar eist wel van de bestuurders dat ze dit hadden moeten voorzien.
‘best wat minder afhankelijk’ zet in de huidige situatie natuurlijk geen zoden aan de dijk.
Iets meer zelfreflectie en inzicht in de tegenstrijdigheid van je eigen wensen kan geen kwaad in deze ingewikkelde tijden; laten we niet automatisch maar alles op onze bestuurders projecteren.
Die tegenstrijdigheid heb je zelf verzonnen, door er een welles-nietes spelletje van te maken.
Ik heb het nergens over onze bestuurders gehad. Ik had het over “we”. Reflectie, weet je wel? Zou je ook ’s moeten proberen.
Voor mij moet militair ingrijpen een laatste redmiddel zijn, als het al gebeuren moet.
En natuurlijk kost het geld als we minder gas mogen verstoken, waarschijnlijk moeten we de Groningers schadeloos stellen, en misschien de glastuinders. Au.
Nederland heeft militair ingegrepen tegen Saddam Hoessein. Maar daarvóór heeft Nederlands chemicaliën voor gifgas geleverd (een Nederlands bedrijf kreeg een vergunning van staatssecretaris Bolkestein).
En jarenlang bleef Nederland met Rusland zaken doen.
Moeten we dat nu goed maken met een militaire actie?
Ik vind een beter idee om te stoppen met het steunen van dictators en warlords.
En niet alleen in Rusland, maar ook in Libië, Egypte, Turkije enzovoorts.
Dat geeft meer resultaat voor dezelfde (of minder) kosten.
Tenminste, als je als resultaat een veilige wereld voor zoveel mogelijk mensen wilt.
Ik denk dat deze twee artikelen dat aardig weerspiegelen:
“Laat dit het moment zijn om onszelf te gaan verdedigen tegen een capabele en zeer gemotiveerde tegenstander”
“De appeasement die hem en zijn politieke zetbazen in Europa en ook Nederland al decennia ten deel valt moet nu stoppen”.
https://joop.bnnvara.nl/opinies/tijd-om-de-poetin-handlangers-op-onze-eigen-bodem-aan-te-pakken
“We zijn de les van Schmidt en Kohl vergeten, dat onderhandelingen altijd voorrang hebben, maar dat je tegelijkertijd militair zo sterk moet zijn dat niet onderhandelen voor de andere partij geen optie kan zijn.”
… zijn gaan geloven dat vrede de normale gang van zaken is. En dat oorlog alleen uitbreekt als vrede faalt.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/24/de-enige-manier-om-poetin-te-stoppen-a4093527
Het is tekenend dat in je hele verhaal Oekraïne niet voorkomt.
De Oekraïners worden nu aangevallen door Rusland en kunnen daarbij allerlei steun gebruiken, ook (juist!) militaire. Die interesseert het geen fuck dat een Nederlands bedrijf ooit middelen voor gifgas heeft geleverd aan Saddam Hussein, die beoordelen Nederland op wat we nú doen.
Ik denk niet dat ze heel erg onder de indruk zijn van wat jij hier schrijft, of denk je van wel?
Dat de Oekraïners door Poetin onder de voet gelopen worden, is voor mij geen excuus om andere dictators te blijven steunen.
Het is erg kortzichtig om te pleiten voor militaire steun, terwijl andere dictators en oorlogsbaronnen (warlords) financiële steun van de EU krijgen.
[ Ik vind het verwijt van die ‘gasvoorraden’ niet zo overtuigend ]
Je kunt beter van gasbuffers spreken.
Die heb je nodig als de aanvoer ergens stokt of als je een superkoude periode hebt. Dan komt er simpel te weinig gas uit het Groningse veld en je kunt dan ook Rusland niet extra gas vragen want de pijpleidingen zitten al op 100% capaciteit.
Dus moet je gasbuffers stand-by houden. “De bergingen, die gelegen zijn in Bergermeer, Norg en Grijpskerk, hebben een opslagcapaciteit die gelijkstaat aan de jaarlijkse gasbehoefte van ruim zeven miljoen huishoudens”.
Maar die waren in augustus maar voor 38% gevuld, (normaal 80%) want de (uiteraard) commerciële beheerders vonden de prijs in de zomer een beetje te hoog. En verwend Nederland met zijn gasbel kent geen wettelijke grens voor de buffer. Frankrijk bv, wel, die heeft zijn reserves dus gewoon op orde.
Corona schudde ons wakker wat betreft buffers en afhankelijkheden, maar voor gas was dat blijkbaar nog steeds niet doorgedrongen…
https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/steeds-meer-zorgen-over-gastoevoer-naar-nederland
P.S.
Norg gasveld L-gas 1997
Grijpskerk gasveld H-gas 1997
Alkmaar gasveld L-gas 1997
Bergermeer gasveld H-gas 2015
Zuidwending zoutcavernes (5 stuks) L-gas 2011
Gate Terminal LNG tanks (3 stuks) H-gas 2011
https://www.nlog.nl/sites/default/files/2018-11/Ondergrondse+Opslag+in+Nederland+-+Technische+Verkenning.pdf
>Wat ik wel weet, is dat ik onze akelig kortzichtige bestuurders al veel langer verwijt onze gasvoorraden niet op peil te houden,
Ik verwijt ook onze NIMBY-landgenoten die iedere vorm van alternatieve energie tegenhouden omdat ‘zonnepanelen hun uitzicht bederven’ , ‘ze gek worden van het geluid van windmolens’ , ‘ windmolens horizonvervuiling zijn’ en het verdommen om hun huis te isoleren “want dat kost geld”,. Mogen ze rotten in de hel.
Ze krijgen dan ook geen goed voorbeeld van onze slappe overheid die snelwegen de hele nacht door vol in het licht zet.
Ja, ze gingen even uit vanwege bezuinigingen, maar toen er weer geld tegen de plinten klotste, hup weer aan die lampen.
De overheid legt ook geen verbod op nutteloze verlichting op, zoals kantoren die ’s nachts half verlicht zijn of galerijflats met hun lampje per deur. Terwijl dat allemaal opgeteld toch een wezenlijke bijdrage aan de klimaatdoelen kan zijn.
Ik vind het veeel te makkelijk (en lekker populistich) om naar bestuurders te wijzen. Alsof onze medeburgers allemaal van die brave welwillende schaapjes zijn die wel graag zouden willen energieminderen maar niet ‘mogen’ van die slechte bestuurders.
FvD zit met 8 zetels in de kamer en steekt de vingers in de oren als het om de energietransitie gaat, VVD heeft 30+ zetels, maar het probleem zijn ‘de bestuurders’. Uh-uh.
[ Ik vind het veeel te makkelijk ]
Ik vind het veeel te gemakzuchtig dat je mijn reactie niet goed leest en valse conclusies trekt die je niet kunt trekken op basis van mijn reactie.
Ik zeg nergens dat er geen NIMBY’s zijn, ik zeg nergens dat ze niet “mogen”, ik zeg dat ze het slechte voorbeeld krijgen van onze overheid, meer niet.
En nou doe je het dus weer: je vergoeilijkt het gedrag van burgers en legt de oorzaak van hun gedrag bij een ongrijpbare derde partij neer ( “ze krijgen het slechte voorbeeld”). Alsof die mensen geen eigen verantwoordelijkheid hebben. En alsof bestuurders niet het electroraat pleasen. Je kunt klagen dat Rutte schiphol en KLM voortrekt, maar dat chartervluchten binnen europa weer stampvol zitten en coronahaarden zijn/waren geeft wel aan dat een deel van het electoraat dat wel hartstikke best vindt.
Dat geklaag over bestuurders en de overheid, dat ken ik nou wel. Ik wil weten wat je gaat doen tegen NIMBY’s die al coal-rollend door de polders rijden. Die er bewust voor kiezen om hun eigen genot boven dat het bestaan van de rest van de wereld te laten gaan.
[ Ik wil weten wat je gaat doen tegen NIMBY’s die ]
Gaat het wel goed met je?
Er zijn ook mensen die vinden dat ze in hun auto 180 km/uur rijden mogen.
Het is de taak van de overheid te zorgen dat dit niet aantrekkelijk wordt (bijvoorbeeld door snelheidscontroles uit te voeren).
En de meeste mensen aanvaarden de regels, omdat ze ervan uitgaan dan anderen zich ook eraan houden.
Net zoals de meeste mensen best belasting willen betalen, mits anderen natuurlijk ook dat doen.
Als de overheid chartervluchten toestaat, kun je niet verwachten dat mensen er geen gebruik van maken.