Het CDA onderschat Wilders. Alwéér

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Geert Wilders (Foto: Flickr/pietplaat)Blijkens dit verhaal – en andere door dit blog uit Den Haag opgevangen geluiden – denkt het CDA oprecht dat het vanuit het kabinet een krachtig weerwoord kan bieden aan Geert Wilders. Sterker, men is ervan overtuigd dat Wilders getemd kan worden door een paar ‘zwaargewichten’ in de vorm van Piet Hein Donner en Gerd Leers. De naïviteit van het CDA grenst aan het absurde. Niet het CDA, maar Wilders gaat profiteren.

Stel u voor: de Tweede Kamer als boksring. In de ene hoek Piet Hein Donner. Al jaren minister en het in de ogen van PVV-kiezers vleesgeworden pluchedier en verklaard opponent van Geert Wilders. Hij moet het op gaan nemen tegen het Blonde Beest uit Venlo.

Naast Donner staat Gerd Leers, de voormalige burgemeester van Maastricht die landelijke bekendheid verwierf door zijn pleidooi vóór de legalisering van softdrugs. De burgemeester die populair was in zijn stad Maastricht, jazeker. Maar die onder PVV-kiezers toch niet zó populair is.

Dezelfde Gerd Leers die in deze uitzending van Netwerk (uit 2007, dank Geencommentaar.nl) nog hard van leer trekt tegen Wilders. Die Gerd Leers (geen familie!) moet CDA-kiezers gaan terughalen van hun uitstapje naar de PVV. Buiten de ring staat coach Maxime Verhagen die zijn twee boksers, zijn twee pitbulls, zijn twee oude mastodonten aanmoedigt.

Aan de andere kant van de boksring een scherp in pak gestoken Geert Wilders, die fluitend zijn nagels bijvijlt. Verveeld blaast hij het nagelstof weg, kijkt op zijn horloge en smijt een glimlach het publiek in. De mensen kunnen niet wachten tot hij die vastgeroeste regeringstypes hun vet geeft.

Hoe gaan Donner en Leers Wilders aanpakken? Niet door te tamboereren op daden. Dat kan niet, want daar zorgt het gedoogakkoord voor waar het CDA mee ingestemd heeft. Om te doen waar Wilders-stemmers om vragen, namelijk een forse aanscherping van het immigratie- en integratiebeleid, moeten eerst internationale verdragen worden gewijzigd. Verdragen die Nederland in het verleden ondertekende, afspraken waar Nederland zich niet zomaar eenzijdig uit terug kan trekken. Voordat die verdragen gewijzigd zijn – laat staan dat het kan – zijn Donner en Leers jaren verder.

En over een, twee, drie en vier jaar wonen er nog steeds Marokkanen om de hoek bij de PVV-stemmers.

Dat schiet allemaal niet op, en daar kan, nee zal Wilders hen mee om de oren slaan als dat nodig is. En keihard ook. Naast wijzen op het gebrek aan daden zal Wilders de twee ministers als vanouds geselen met zijn tong, indien daartoe uitgedaagd. Denkt men bij het CDA nou echt dat loose cannon Wilders zich laat temmen? Wilders, de man die juist steeds stemmen wint door de hele Tweede Kamer en het kabinet voor rotte vis uit te maken? Hij snapt het trucje. Wilders zal er echt niet voor terugschrikken om Donner en Leers dezelfde behandeling te geven als hij oud-PvdA-minister Ella Vogelaar gaf. Die noemde hij ‘knettergek’. Ook Maxime Verhagen kreeg van Wilders regelmatig scheldkanonnades te verduren.

High Noon @ Plein 1
Dat is het soort behandeling dat camera’s trekt. Nederland zal getuige zijn van een Donner, die – na een goed getimede uitbarsting van super-retoricus Wilders – stamelend een als ad rem bedoeld citaat uit de bijbel prevelt achter het spreekgestoelte in de Tweede Kamer. Of een oproep tot fatsoen doet. Of probeert het af te doen met een grapje. Of een Balkenendeiaans “zo gaan we niet met elkaar om…” de microfoon in rommelt. Wat het ook is dat hij zal zeggen, zodra hij uitgesproken is zal Wilders hem spreekwoordelijk een uppercut toedienen, en nog één, en nog één. Donner zal qua retoriek Wilders nooit kunnen verslaan.  De nuance heeft het altijd afgelegd tegen de verbale boksbeugel. De sloper uit Venlo heeft dat nu wel bewezen. Wilders’ kiezers willen geen praatje, geen geprevel, geen wijsheidjes. Die willen klare taal, en die kan Donner hen niet geven. Dat zit nu eenmaal in de aard van het beestje.

Gerd Leers is wat meer bedreven in de retorica. Hij zou Wilders in principe van jetje kunnen geven tijdens een uitwisseling van woorden. Maar dan staat daar wel een Leers met rode vlekken in zijn nek te krijsen terwijl Wilders minzaam lachend zijn stropdas recht trekt. Want hij heeft De Macht wéér op de kast gekregen, precies wat zijn kiezers willen zien. Erger nog, hij kan bewijzen dat Leers aan het falen is met zijn beleid, dankzij die langdurige procedures. Je hebt geen kristallen bol nodig om nu al te voorzien hoe Wilders wappert met een krantenartikel over uitgebrande auto’s in Amsterdam-West, of statistieken over inzakkende deelnamecijfers aan de inburgeringscursussen. En met iedere uitgekiende uitbarsting wordt het retorische zwaard van Leers botter en botter, totdat hij geen deuk meer in een pakje boter kan slaan tegenover de salvo’s van Wilders.

Machteloos
Al te veel steun hoeven Donner en Leers niet te verwachten van Maxime Verhagen, noch van Mark Rutte. Mochten zij binnenskamers aandringen op actie tegen Wilders, bijvoorbeeld een indringend gesprek tussen vier ogen, dan zal het antwoord een hard ‘njet’ zijn. Rutte wil zijn kabinet niet in gevaar brengen, het eerste onder een liberale premier in 90 jaar, en Verhagen wil Wilders ook niet boos maken. Want Wilders kan ieder moment met veel bombarie zijn gedoogsteun aan het kabinet intrekken en dan valt het kabinet en zijn de dagen van Verhagen in Den Haag geteld.

Het is naïef van het CDA om te denken dat de christendemocratische bewindslieden ooit Wilders zullen kunnen overschreeuwen. Ook maakt Wilders geen deel uit van de regering, iets wat hij steeds zal benadrukken. Hij zal niet nalaten kiezers duidelijk te maken dat de PVV, van alle rechtse partijen, de enige partij is die niet in de regering zit. Daarmee is hij, naast de VVD en het CDA, de enige partij op rechts waar mensen als proteststem tegen de minderheidsregering op kunnen stemmen. Voor hen is stemmen op een linkse partij geen optie en SGP’ers zijn gekke fundamentalisten, dus tja, dan is de rekensom op rechts snel gemaakt.

Het CDA wil maar niet begrijpen dat dit kabinet een tussenstop is voor Wilders, iets wat eigenlijk toevallig voorbij kwam. Wilders wist wel dat hij veel zetels zou gaan winnen tijdens de laatste verkiezingen, maar dat het er 24 zouden worden verbaasde hem zelf. De boot kwam voorbij, vrind Rutte nodigde hem uit en Wilders besloot mee te doen – zij het dat hij de beste stuurman aan de wal bleef, met maar één doel: de grootste partij op rechts worden. En niet alleen staat hij hoog en droog aan de wal, in zijn hand heeft hij een touw waaraan een kurk zit die het gat in de boot van Rutte en Verhagen vult.

It’s nothing personal, Mark. It’s strictly business
Want dat is Wilders’ werkelijke ambitie: de grootste worden. Zijn hele wezen is daarop gericht. Het maakt Wilders niet uit welk gedachtengoed hij daarvoor moet emuleren, welke beleidspunten hij moet kopiëren van andere partijen, of welk pseudo-ideologisch geneuzel van een Martin Bosma daarvoor nodig is als onderbouwing. Als hij straks maar de VVD en het CDA achter zich laat, en beleid kan gaan dicteren.

Als ‘Premier Wilders’. Precies zoals hij zei tegen Mark Rutte tijdens de presentatie van de regeerakkoorden op 30 september, toen Rutte wegdroomde over een eventueel volgend kabinet. “Onder premier Wilders”, zei de PVV-leider grijnzend. Rutte stotterde een geforceerde lach. Maar het was geen grap, ondanks dat Rutte het zo probeerde uit te leggen. Wilders meende het, woord voor woord.

Wilders als leider van het volgende kabinet, na Rutte. Dat kan maar één ding betekenen: premier Rutte mag de premierbonus niet krijgen. Daarom moet dit kabinet falen. Als Donner of Leers dat in het vuur van hun strijd tegen Wilders bespoedigen, zal hij dat met open armen verwelkomen.
[kaj]

Reacties (15)

#1 Fever

Ik denk dat je de PVV alleen maar in de kaart speelt met dit soort bangmakerij. en denk nu niet dat je het CDA moet waarschuwen voor de PVV want die willen maar al te graag met ze regeren. Dat is ook gebleken. If you don’t like my principles, then I’ve got others is wel gebleken voor het CDA.

Het wordt ook tijd dat de oppositie eens van de eigen kracht uit gaat en zelf eens wat ideeen naar voren gaat brengen ipv iedere keer Wilders zoveel aandacht te geven. Daar smult hij van

 • Volgende discussie
#2 Padbuffel

Verdragen kunnen we opzeggen.
We kunnen uit de EU stappen.
We kunnen er voor kiezen de verdragen niet langer na te leven en dan zien we wel hoeveel jaren het duurt voordat de procedures afgerond ziojn Nederland voor het EU hof te slepen.
Waar het om gaat is dat er een ijzeren wil moet zijn.

In mijn overtuiging zal de mislukte EU na de idiote uitbreidingen met zwakke landen het jaar 2020 niet halen. Een grote groep mensen laat zich geenr egels opleggen door Brussel. Nu niet, morgen niet en nooit niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

Uit het artikel dat je linkt blijkt idd enorme naiviteit. Als het immigratiebeleid niet verandert in wat de PVV wil dan krijgt Europa en gevestigde orde (CDA, VVD) hiervoor de schuld. Ik zie in het artikel geen enkele reden om te denken dat Wilders gekanaliseerd kan worden. Rita Verdonk is een slecht voorbeeld – eerder een tegenvoorbeeld. Zij startte immers haar eigen partij toen ze niet de gewenste ruimte kreeg en trok daarmee de latere PVV-stemmers.

“Nee, het succes of het falen op immigratie- en integratiegebied komt in dit kabinet voor rekening van Wilders. Het dissidente Kamerlid Ad Koppejan had dus mogelijk een punt toen hij tot ergernis van zijn partijtop zei dat Wilders zich met een dode mus blij heeft laten maken. Meeveren, doodknuffelen, medeplichtig maken – die methode gebruiken Nederlandse regenten traditioneel om nieuwe uitdagers onschadelijk te maken en de maatschappelijke rust te herstellen.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Erwin

Wilders zal de hoofdtoon voeren in de Tweede Kamer. De pers hangt aan zijn lippen, omdat hij het kabinet kan laten vallen door zijn gedoogsteun in te trekken. De oppositie moet rustig op zijn eieren zitten of liever nog de ruzie tussen Wilders en CDA/VVD aan te wakkeren. Door linkse oplossingen aan te dragen wordt de martelgang van dit kabinet alleen maar verlengd, en dat is slecht voor het land. De media zal er weinig aandacht aan besteden omdat er toch geen meerderheid is voor deze plannen.
De oppositie kan beter stelling nemen door te zeggen dat het kabinet niet met oplossingen komt voor de problemen, en al helemaal geen structurele hervormingen.
Het succes van Wilders betekent succes voor de oppositie, zetels die volgens peilingen weglekken bij CDA/VVD gaan voor de helft naar PVV en de andere helft naar linkse partijen.
Laat het CDA maar rustig zijn eigen graf graven, Wilders helpt mee. De oppositie kan op de achtergrond werken aan eigen oplossingen voor de volgende tweede kamer verkiezingen. Pas dan is het moment gekomen om ook Wilders aan te vallen op zijn falen met dit gedoogkabinet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 walter

@#2 Inderdaad kan het met een ijzeren wil… en enkele honderden miljarden euro’s, benodigd om de grenzen weer op te bouwen, om de verschrompelende export te compenseren, om nieuwe industrieën op te bouwen die geen buitenlandse markt nodig hebben, etc etc etc.
De economie heeft die internationale verdragen net zo hard nodig als de standaarden van de ISO. Interessant wat dat betreft is Noorwegen, geen lid van de EU maar neemt de EU-regels vrijwel 1 op 1 over. Dat doen ze niet omdat ze er last van hebben.
Waar ben ik ook eigenlijk mee bezig. Rationele argumenten en rechtse haatsmurfen is een slechte combinatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Linkse kerk

1. Super-retoricus Wilders? Geloof je het zelf? Die man heeft totaal geen charisma. Daar mag links trouwens wel blij mee zijn, want als er een charismatische niet-Mozart de leider van een anti-Islam partij, dan had deze onderhand een absolute meerderheid.

2. Als Wilders “met veel bombarie” zijn gedoogsteun intrekt, dan houdt hij bij de volgende verkiezingen 4 zetels over. Rutte, Verhagen en Wilders zijn volkomen afhankelijk van elkaar, en daarom zullen ze elkaar blijven vasthouden. Als één valt, vallen ze allemaal.

3. Wil Wilders wel de grootste partij op rechts worden? Hij zegt van wel, maar als minister-president zal hij niet meer kunnen zeggen wat hij wil, bovendien zal dat nog veel meer moeilijkheden geven bij VVD en CDA. De beste optie? Als de PVV de grootste wordt, Rutte gewoon weer MP laten worden, in ruil waarvoor Rutte het slaafje van Wilders mag zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Linkse kerk

Nog iets: als de PVV dit kabinet opblaast, zullen VVD en CDA in geen honderd jaar weer gaan regeren (al dan niet met een gedoogconstructie) met die partij. Dus dat zal niet gebeuren (althans, niet zonder reden). Links beweerde altijd dat Wilders nooit zou gaan regeren, dat hij niets zou gaan veranderen, maar nu blijkt dat Wilders wel degelijk dingen wil gaan veranderen. Mooi.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 johan eldert

Dat Wilders zijn eigen straatje zal schoonhouden is wel zeker. Vandaag zette van Roon het kabinet al onder druk door te eisen dat de 130km eis zsm wordt ingevoerd en dat evt boetes moet worden gestopt. Zo, dat was het eerste puntje voor Wilders en CDA en VVD hebben het nakijken. En zo zal Wilders het constant spelen. Zijn marionetten op pad sturen, terwijl hij op de achtergrond bijstuurt en als het mis dreigt te gaan, grijpt hij zelf in en veegt de vloer aan met dit kabinet.

Met name de VVD heeft veel te verliezen. Een aanzienlijk deel van de winst van de VVD zijn kiezers die op het laatste moment toch niet voor de PVV hebben gekozen. Die kunnen zo overlopen naar Wilders en geert weet dat. Dus dat is einde VVD en een hele grote PVV. Volgens onderzoek van meerdere peilers kan Wilders groeien tot 50 zetels op dit moment.

Is dat voor Links erg? Dat ligt eraan of bijv D66 de linksliberalen weghaalt bij de VVD. Daarnaast moet de PVDA de SP leeghalen. Cohen zal gewisseld moeten worden. PVDA moet met een aansprekende fractievoorzitter komen. Cohen effect is uitgewerkt.

GroenLinks blijft het goed doen. Qua zetels als ledental dus die blijven stabiel en zullen bij de volgende verkiezingen mogelijk 12 zetels halen. Dus het gaat erom of de PVDA de middenpositie kan innemen die het CDA heeft verlaten. Lukt ze dat, dan maakt het geen bal uit of de PVV groeit naar 50 zetels. 50 is tenslotte geen 76. Dan kan er gewoon over links geregeerd worden.

Eigenlijk hetzelfde truukje als tijdens de formatie van Van Agt. Alleen wordt nu niet de PVDA buitenspel gezet, maar de PVV.

Dus PVDA. werk aan de winkel. Hergroeperen, herbronnen, nieuwe fractievoorzitter, SP slopen en die zetels toevoegen aan je huidige aantal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Erik

@8: Kan de PvdA niet beter proberen winst te halen ten koste van het CDA? Zetels veroverd op de SP zijn geen extra zetels voor links tenslotte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Ger

Inderdaad hebben we op GC al uitentreure geanalyseerd wat vooral het CDA en deels ook de VVD ter verliezen zouden hebben wanneer Wilders op een gegeven moment harde oppositie gaat voren tegen zijn eigen gedoogde kabinet of de stekker eruit trekt. Voor Verhagen cs lijkt het inderdaad min of meer de vlucht naar voren te zijn geweest, maar bij de VVD lijkt toch veel meer het gevoel te leven dat de onredelijke schreeuwerige en polariserende Wilders in feite gewoon een typetje is wat deze inderdaad met verve speelt, maar dat hij ondertussen gewoon ‘een van hun is gebleven’, die precies weet hoe de Haagse hazen lopen.

Wilders optreden is grotendeels een act, en Mark weet dat, en daarom maakt hij zich niet zo druk om wat die zoal roept in de altijd gretig klaarstaande media.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Chris

Wat een lang verhaal. kan het niet wat korter?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joost

@11: Voor kortere, hapklare brokken verwijzen wij u graag naar geenstijl.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Mark

@10: probleem is dat politiek een act IS.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Mark

@8: interessante analyse gister op de radio: PvdA had nooit Cohen moeten kiezen omdat die juist polariserend (“als een rode lap”) werkt op een deel van de kiezers en voor de steeds grotere groep politici die voor een harde toon kiest. “Pappen en nathouden” etc.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Ger

@14 Probleem was dat je met de ’theedrinkende multicultiknuffel Cohen’, vooral in het zuiden, de Wilders stemmers er niet mee terughaalde, hooguit aan linkerzijde van het spectrum afvalligen weer binnenboord trok bij PvdA. Links schiet daar per saldo weinig mee op.

Ik denk dat Cohen destijds van mogelijke PvdA-kandidaten toch bij gemiddelde nederlander veruit het beste scoorde als beoogd premier. Betekent echter niet per se dat ze op hem gingen stemmen. Om de grootste te worden had de pvda ook meer rechtse kiezers moeten paaien. Lijkt me dat dat wel een vrij onmogelijk spagaat had opgeleverd.

 • Vorige discussie