1. 1

  Ja okee, een lafaard als jij zou zich naar de slachtbank laten voeren en er trots op zijn. No atheists in fox holes, we get it.

 2. 2

  Je entert (zwaar bewapend)’s nachts een civiel schip buiten de territoriale wateren en je gaat dan klagen over mensen die zich verweren met iets wat lijkt op een buis?

 3. 3

  Wat moet ik met dit filmpje?
  Medelijden krijgen met deze Israëlische soldaten?

  Dit zegt helemaal niets.
  Boontje, loontje etc…

  Ik wil politici aan het woord.
  Rapporten, wikileaks etc…
  Niet dit soort propagandagelul.

  Het Israëlische leger is wel erg snel met dit filmpje op YT plaatsen. Uiterst verdacht. En dat waren ze al.

 4. 4

  Vooralsnog zie ik alleen maar wazige beelden. Maar waarom ge-enterden zo zwart gemaakt snap ik niet. Een blackhawk vol met tot de tanden gewapende militairen komt je enteren, en we hebben het over stokken en mollies? WTF?!?

 5. 5

  IDF-TV at your service? Zeg maar: een omgekeerde wikileaks.

  #4 is de beste bewoording. Wat een huilie, huilie: in Nederland zou de commandant op z’n flikker krijgen dat’ie met te weinig mensen en middelen erin is gegaan om de missie op een veilige manier tot een goed einde te brengen.

 6. 6

  Niet zo vreemd dat als je gepirateerd wordt door Israëlische terroristen je jezelf wil verdedigen met alles wat voorhanden is.

 7. 8

  Leuk hoor, die filmpjes van de IDF. Ze kunnen vast ook wel tientallen filmpjes laten zien waarbij ze ‘uitgedaagd’ werden in de gaza-strook. Natuurlijk een hele goede rechtvaardiging voor fosforgranaten etc.

 8. 9

  Je steekt toch ook je vinger niet in een nest rode mieren. Hoop overduidelijke “activiteit” op dek, en toch laat de piloot die soldaat op dek vieren. Alleen, solo een meute boze activisten te lijf? Neem toch aan dat deze in verbinding stond met de piloot. Raar, heel raar…

  Kan net zo goed een trainingsvideo van de Israeli’s zijn

 9. 10

  @Larie
  Wat geeft dat te denken? Dat ze vertrokken zijn ondanks waarschuwingen aan hun adres?

  Carlos heeft in het andere draadje de Exodus al aangehaald.

  Is dat feit – dat ze gewaarschuwd hadden – op zich een reden om de actie goed te keuren? Moeten de Palestijnen op basis van een waarschuwing dan maar thuis blijven?

  De actie en dit filmpje op zich zijn vreemd.

 10. 11

  Te denken @HansR is voor mij dat(naieve) goedbedoelenden als human shield gebruikt worden door andersdenkenden. De Hamas-liedjes op die reportage laten geen twijfel over inhoud van de tweede agenda.

 11. 12

  nee hans r ze hadden thuis moeten blijven om verse groenten te verbouwen en brood te bakken voor hun eigen mensen ipv met een stelletje fundamentalisten ( martyr worden of gaza bereiken…ze wisten van te voren al dat de tweede optie niet haalbaar zou zijn) op een roestige schuit te gaan zitten, met molotovcoctails (@su…ga maar even hier staan gooi ik een “mollie” op je knar..kijken of het inderdaad niks voorstelt) op de IDF gaan staan wachten.

  obvious anti Israel comments in 3…2…1…

 12. 13

  “Je entert (zwaar bewapend)’s nachts een civiel schip buiten de territoriale wateren en je gaat dan klagen over mensen die zich verweren met iets wat lijkt op een buis?”

  My thoughts exactly.

  En (hoe voorspelbaar) het gedeelte dat commando’s aan het doden slaan ontbreekt.

 13. 14

  Wat ik begrijp uit de berichtgeving in die regio is dat werd verzocht de cargo te bekijken door de israeli’s. Niet verbazend, doet elk land in zijn/haar wateren en raketjes worden niet in Gaza gemaakt.

  Dat werd bewust geweigerd..spindocters..media..underdogmode on.

  Mind U ik keur elk geweld af, van wie dan ook….godjes en geweld, innig verbonden lijkt het.

 14. 15

  Larie: doet elk land in zijn/haar wateren

  (terzijde: het is “zijn” want “land” is onzijdig)

  Het is je misschien ontgaan dat een deel van de opwinding juist wordt veroorzaakt door het feit dat dit gebeurde in internationale wateren.

  Zelfs al zou dat niet zo zijn, wiens water is dan het water voor de kust van Gaza? Je zou de stelling kunnen aanhangen dat Israel ten onrechte de baas speelt op dat stukje zee. Dat zij daar dus ook helemaal geen schepen hebben te inspecteren, zelfs niet als ze het vriendelijk vragen.

 15. 17

  Carlos, moeten we nu ook al muisovers gaan lezen? Zeg gewoon wat je te zeggen hebt in duidelijke teksten a.u.b. ;-)

  Wie heeft het zover laten komen? Ik zou bijna zeggen: kijk westwaarts.

 16. 19

  Op de beelden van Memrit is te zien dAt een stel baardapen Allah aanroept en martelaarschap ‘eist’. Als je dan met tientallen op een soldaat intrapt en -steekt en met brandbommen gaat gooien, heb je een duidelijke agenda…

  Een bom op Hamas, het liefst morgen.

 17. 20

  @12: Lekkere newspeak. Het is geen mollie tegen een weerloos doelwit, maar tegen bewapende militairen. Ik zeg danook niet dat het niks voorstelt, maar gezien de machtsverhoudingen had het net zo goed een verfbom kunnen zijn. Anti-israël? Als ze zo doorgaan houden ze weinig voorstanders over.

 18. 22

  je slacht wat ongewapende mensen af in internationale wateren en je vraagt je melancholiek af: “wie heeft het zover laten komen”.

  *kotst even*

  dank u, het gaat alweer.

  Carlos o Carlos, je laat je wel kennen zeg…..

 19. 23

  @Machtsverhoudingen su. Mooi google adds plaatje van Grepolis erbij rechts: “Bouw schitterende steden, smeed machtige allianties, gebruik de kracht van de goden en verover de wereld. Iedere speler is de heerser van een klein dorpje, dat hij tot roem en macht kan brengen.”

  En Carlos in vette koeieletters maar vragen wie het nou zover allemaal heeft laten komen…

 20. 24

  Waarom valt Israël juist deze Turkse boot aan? Mainstream media in Nederland lagen na een paar uurtjes al op hun rug voor de Israelische prop-machine. Het zijn nu al bijna Hamas-boten.

  Waarom midden in de nacht ‘reguliere’ controle van schepen buiten de eigen wateren? Omdat het spannend beeldmateriaal oplevert?

  IDF zegt ook wapens te hebben gevonden. Kunnen ze misschien Colin Powell inhuren om een overtuigende powerpoint te geven. Die zal tegenwoordig niet meer zo duur zijn.

  @20: Newspeak indeed.

 21. 26

  @Henrik; Nee, ik ben met Carlos in deze: het is een ongelukkig incident en zeker niet voor herhaling vatbaar en deze actie van het IDF was in zekere zin naief (van het IDF),

  maar:

  het zijn de opvarenden van het Turkse schip die met de gewelddadigheden begonnen. En bovendien is het heel stom, en slecht om voorgemeend onschuldig een man met een heel groot geweer aan te vallen. Een soort suicide-by-cop.

 22. 28

  @18 Ik weet het niet zeker, maar volgens mij is een boot die in internationale wateren vaart, niet altijd gevrijwaard van ingrijpen door een staat – ook niet in internationaal recht.

  Anders was die blokkade tijdes de Cubacrisis ook onzin geweest. Ik wil wat er hier gebeurt daar niet mee vergelijken, maar alleen maar zeggen dat staten misschien onder bepaalde voorwaarden wel het recht hebben om schepen te onderscheppen in internartionale wateren.

 23. 30

  Wazige video waarop niets te zien is. Je kan er vanalles en nog wat bij schrijven, maar de beelden zijn veel te onduidelijk.

  Wat wel duidelijk is, is dat zwaarbewapende commando’s een schip met activisten hebben geënterd in internationale wateren. Daarbij schoten de israëlische soldaten 19 mensen dood.

  Israël ontpopt zich steeds meer als een terroristische staat die schijt heeft aan internationaal recht en ook schijt heeft aan alle andere mensen behalve zij zelf. Aanpakken die gasten met een zwaar boycot lijkt me het minste.

 24. 31

  @26

  een ongelukkig incident is het zeker, ik moet bijna lachen.

  *snorf*

  welaan, we pakken nog een pint, eens even kijken wie er nog meer aanspraak kunnen maken op ongelukkige incidenten, aha, daar staat er al eentje voor de deur, welkom, u wilde gebuik maken van de ongelukkig incident regeling ?
  dat kan, tekent u hier maar even, dat is voor de pr-campagne en dit hier is voor de westerse media, aha, nee dat hoeft niet echt, die doen dat zelf wel *snorf*, u heeft helemaal gelijk, dit is voor de never-nooit-niet-voor-een-tribunaal-verschijnen-verklaring, samen met deze niet-somaliër verklaring, zo de papierbende is op orde, u kunt vrij gaan en staan waar u wilt, tot ziens.

 25. 32

  Hoog tijd dat een clubje Gaza goedgezinden de rest van de kust van Israel gaat “bewaken” tegen “wapenleveranties”. WO III kom er maar in.

 26. 33

  Toon je met zo’n koptekst eigenlijk al niet aan welke kant JIJ vindt dat het gelijk ligt?

  Volgens mij staat de Israelische blokkade van de Gazastrook op behoorlijk gespannen voet met de mensenrechten en de internationale rechtsorde…

  Als je het mij vraagt is de Joodse staat geworden tot dat wat zij het meest verafschuwden….

 27. 35

  @34: Misschien is je ook opgevallen dat de kust van Somalië juridisch enigszins problematisch is, ondanks dat de situatie daar min of meer omgedraaid is (het zijn Somaliërs die daar Nederlandse schepen enteren en daarmee de piraterij begaan). Vandaar ook dat er elke keer gemeld wordt dat Somalische piraten de Nederlandse oorlogsschepen voor een makkelijke prooi aanzagen en zo zichzelf in de nesten werkten (als je schip geënterd wordt, mag je je natuurlijk wel verweren)

  @28: Cubacrisis was ook “onzin” (juridisch niet kosher). De VS kan alleen zulke zaken maken omdat het een veto heeft in de VN-veiligheidsraad. Voor Israël geldt vooralsnog hetzelfde (de VS is ook Israëls vetostem).

 28. 36

  Opvallend dat dit als gelijkwaardig optreden gezien wordt door sommigen.
  Dit is gewoon terreur door de staat Israël.
  .

 29. 37

  Zoals de beelden duidelijk laten zien heeft Israël groot gelijk om deze schuit gevuld met met antisemieten op wapens voor Hamas te doorzoeken.

  Merkwaardig om te lezen dat de meeste reageerders liever voor de agitprop van Erdogan gaan dan dat ze hun eigen ogen geloven.

 30. 38

  @26

  Ja, volgens het israelische persbureau (propaganda). Dat draait inmiddels op volle toeren. De opvarenden ontkennen met klem.

  Let ook op het taalgebruik nu in de media: militaire ingreep.

  Sinds wanneer is het beschieten van burgers door getrainde commando’s een ‘militaire ingreep’?
  Dit soort acties van Israël zorgt er mijn inziens voor dat het einde van Israël steeds sneller nabij is. Het isolement wordt groter en groter.

 31. 39

  @37, 38, laat ik het nog een keer zeggen:

  wat “Carlos” doet is pure hasbara.

  (en hij kan het weten, want dat heb ik hem een keer uitgelegd hier, of was Luc dat, anyhow, men giechelt nog wel eens bij de herinnering)

 32. 40

  Het begint na alle relativerende posts van vandaag steeds duidelijker te worden voor mij aan welke kant de Sargasso-redactie staat. En dat is niet aan de kant van de mensen die hier bloedig zijn afgeslacht.

 33. 41

  @Herman, en welke kant is dat dan? Ik geloof dat beide partijen claimen te zijn/worden afgeslacht … de symmetrie van argumenten maakt dingen complex

 34. 43

  @41: Ik zie vooral beelden die te wazig zijn om echt iets uit op te maken en in de andere posts totaal ononderbouwde aannames over terroristen aan boord van het schip. Als de redactie al dat soort suggestieve zaken gaat aandragen is ze wat mij betreft slechts bezig de Israëli’s nog enigszins te rechtvaardigen. Als er duidelijke beelden zijn of bewijzen van terroristen aan boord, dan lijkt het mij fair and balanced om dat te plaatsen. Maar wat er nu wordt neergezet is hoogst suggestief.

 35. 44

  Dag Henrik, uw grammofoonplaat blijft weer eens hangen, u projecteert naar harteloze lust weer uw mening over het Israel-Palestina conflict op mij terwijl u geen idee hebt hoe ik er werkelijk over denk.

  been there done that, next…

 36. 47

  … maar waarom voelde IDF zich genoodzaakt zich te verdedigen? /devilsadvocate
  Het zal toch geen verrassing mogen heten dat deze gasten zich op het moment na de ‘landing’ bedreigd moeten hebben gevoeld. De ironie is dat zij eigenlijk de bedreigers waren/zijn, in mijn ogen tenminste.

  Waarom mogen onze diplomaten de NL gevangenen (…) niet bezoeken, dat is weinig hoffelijk. Israël gedraagt zich als het vervelende jongetje in de klas … ‘when against pro-Israël is better for Israël’ [x]

 37. 48

  @46: Sluit ik me bij aan. Onpartijdige journalistiek is hier onmogelijk. Het laten zien van de beelden die vrijgegeven zijn door de Israëlische propagandamachine is al een partijdige keuze, hoe nobel de doelstellingen van de Sargasso-redacteuren ook zijn in deze.

 38. 49

  @47: Een paar metalen pijpen en proppenschieters lijken me inderdaad bedreiging genoeg om het doodschieten van 16 burgers tot een totaal proportionele reactie te maken… ;)

 39. 51

  Hele zware woorden Herman… ik zou u bijna niet zo leuk meer gaan vinden. Gaat u voortaan overal “-propagandamachine” aan toevoegen?
  Hamas propagandamachine
  AK-partij propagandamachine
  CDA propagandamachine
  WTO propagandamachine
  VN propagandamachine
  OECD propagandamachine
  Zwitserse propagandamachine
  Twentse propagandamachine

  Ziet u dan niet dat uzelf (ja ook u Henrik) als doldwaze horzels reageert op dit nieuws?

  Na tien jaar bloggen is het nog altijd hetzelfde met de Israël-Palestina discussie: verhit, emotioneel en al heel snel ontspoord.

  ..en dan vraagt een geinponem die hier al vrier jaar komt of ik er iets over ga schrijven, tsssk…

 40. 53

  But Recep Tayyip Erdogan, Turkey’s prime minister, said the flotilla was carefully inspected before departure that there was no one on board “other than civilian volunteers.

  “I want to say to the world, to the heads of state and the governments, that these boats that left from Turkey and other countries were checked in a strict way under the framework of the rules of international navigation and were only loaded with humanitarian aid,” he said.

  http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/05/201053113252437484.html

  Ach, zelfs Al-Qaeda wordt weer van stal gehaald. Waren vast boten van Al-Qaeda met allemaal ‘evil-doers’ op de boten.

  Israël is niet slim om Turkije tegen zich in het harnas te jagen.

 41. 54

  Ik zie in het IDF-propagandafilmpje dat Steeph durft te linken dat er ook sprake was van katapulten, ik zou dat nog kunnen toevoegen achter “metalen buis, stun grenade, mob lynching, brandbom…” maar ik wil niet nog meer olie op het vuur gooien.

  Bovendien weet iedereen dat de IDF zelf die katapulten aan boord heeft rondgestrooid om ze later te kunnen filmen, of anders hadden de hulpactivisten ze wel bedoeld om vreedzaam de zeemeeuwen mee uit de lucht te schieten te voeren.

 42. 55

  @51: Maar het is toch duidelijk dat die helikopterbeelden maar door één partij gemaakt en naar buiten gebracht kunnen zijn? En waarom lees ik op Sargasso bijvoorbeeld niet dat Avigdor Lieberman kort voor de aanval de volgende uitspraak heeft gedaan:

  “The aid convoy is violent propaganda against Israel, and Israel will not allow its sovereignty to be threatened in any way, in any place – land, air, or sea. There is no humanitarian crisis in the Gaza strip.”

  Het volgende artikel bevat een aantal zaken die Sargasso tot nu toe mist, misschien goed voor een iets evenwichtigere beeldvorming:

  http://www.zcommunications.org/israeli-attack-on-gaza-aid-ship-violates-international-law-by-paul-jay

  En dat ik als een horzel hierop reageer: Ik geloof in dit verhaal echt niet zo in onpartijdigheid. Onafhankelijkheid is misschien wel het meest vergaande wat iemand kan bereiken.

  Maar evengoed mijn excuses als ik te harde woorden heb gebruikt.

  @54: Zie jij in die lichte en wellicht in de uren voor de aanval provisorisch gemaakte wapens ook maar enige verzachtende omstandigheid voor wat hier is gebeurd?

 43. 56

  “de vraag blijft: WIE HEEFT HET ZOVER LATEN KOMEN?”

  Je kunt teruggaan tot 1948, 1917 (Balfour), 1897 (eerste zionistische congres), zo’n beetje de hele middeleeuwen en alles wat daar voor-en-na kwam met getto’s, antisemitisme, pogroms etc, tot je uitkomt bij de diaspora (eindigend in ~100 na christus). Dus hoever wil je gaan?

  Aan de andere kant, we verklaren Serviers voor gek als die zich nog steeds vastklampen aan hun verlies in een slag in 1389.

 44. 57

  @51:

  Ziet u dan niet dat uzelf (ja ook u Henrik) als doldwaze horzels reageert op dit nieuws?

  neen.

  doe zoals je voorstelt: schrijf over dit soort nieuws zoals je erover denkt.
  je eindeloze gemarchandeer trekt juist de aandacht (en bijbehorende korzeligheden) van je reaguurders.

  zeg wat je vindt, gooi het eruit, je kunt het !

 45. 58

  o Henrik… wat een pressie, wat zou het er toe doen wat ik ervan vind? Het is niet een onderwerp waarop ik me profileer, dat doe ik op andere issues (milieu, natuur, grondstoffen, landbouw, klimaatverandering en oja Wilders), ik breng slechts het nieuws en daar zijn de lezers erg blij mee zo te zien, eerst een postje om 09.00 met diverse bronnen wat er die vroege ochtend gebeurd is en aan het eind van de middag nog een extra filmpje van de IDF. Morgen misschien weer iets uit een arabische koker, zo gaat het met nieuws brengen, u kunt ook altijd linktippen, vandaag hebben we geen linktips binnen gekregen op dit conflict laat staan iets over Lieberman wat Herman aanroert.

  Maar omdat u zo aandringt: de blokkade van Gaza is IMHO misdadig en moet worden aangepakt door de internationale gemeenschap, het geweld dat gebruikt is door de IDF tegen het konvooi lijkt vooralsnog buitenproportioneel en er dient een grondig onderzoek te komen naar de verantwoordelijken aan beiden zijden om te achterhalen hoe dit zo heeft kunnen escaleren.

  Kunt u nu rustig slapen, of zit er toch nog iets dwars?

 46. 60

  @Herman; Ja, maar door wie zouden ze *dan* gemaakt en naar buiten gebracht moeten zijn ?

  Ik proef een welhaast religieuze wens hier, bij sommigen, voor het bestaan van een universele camera, een gerespecteerde internationale arbiter en werkende internationale wetten. Kijk, daar pakt die soldaat zijn gun en hij staat op het punt die onschuldige demonstrant neer te schieten maar wat is dat ? Is het een vogel ? Is het een vliegtuig ? Nee, het is Hamas-man ! En kijk ‘m eens die slechteriken in het water gooien !

  Wake up. Dit is de wereld. De *echte* wereld. Niet Nederland waar iedere vierkante centimeter gepland is, waar je ome veldwachter kunt roepen als de grote jongens je plagen en je je leven van je geboorte tot je dood kunt verzekeren. Hier staat er niet bij iedere gebeurtenis een historicus met opschrijfboekje naast en hier vallen doden als je met een pijp gaat inmeppen op een marinier die op jouw boot, in internationale wateren of niet, abseilt. Gek he ?

 47. 61

  @60: Dat is mijn punt niet. Het feit dat dit door de IDF gemaakte beelden zijn, zou echter wel reden kunnen zijn om hier zorgvuldig mee om te gaan en het zeker niet klakkeloos over te nemen.

 48. 62

  @60

  Al zou dat waar zijn (met een pijp). Dan nog is het extreem buiten propotie om 10 mensen te doden. Israel wordt steeds brutaler om dit in internationale wateren te flikken. Komt Israël net mee weg. Natuurlijk zal Israël de 1000e resolutie naast zich neerleggen.

  Maar goed, het ‘ministerie van media’ zorgt inmiddels voor wat verwarring onder mensnen. Israël kan namelijk altijd erg goed er voor zorgen dat het IDF als slachtoffer naar voren komt.
  Goede link met heldere informatie:

  http://www.informationclearinghouse.info/

 49. 63

  Even qua gevechtstactisch wat ik maar niet snap: het IDF wil dat schip onderwerpen aan een routinecheck (men verwacht weinig tegenwerking) iedereen krijgt een briefing over de te volgen tactiek. Als dat Freedomschip (vermoedelijk) wapens smokkelde of anderszins laat je niet 1 voor 1 soldaten op dat dek zakken maar hou je het onder schot met zwaardere wapens. W.s. is vervolgens een hopeloze real time blunder er met de waarheid aan de haal gegaan…

  In b.v. de Cuba crisis zaten ze onder de hoogspanning op een gegeven moment over en weer ook maar een beetje te gissen…

  Nooit wat gebeurd.

 50. 64

  @Stickmeister; buiten proportie zal het misschien wel geweest zijn, en moreel is het natuurlijk volkomen onaanvaardbaar dat een leger als het IDF een fout heeft gemaakt als deze, maar wettelijk lijken ze niet echt in gevaar:

  17. Belligerent forces may not use neutral waters as a sanctuary.

  En

  67. Merchant vessels flying the flag of neutral States may not be attacked unless they:

  (a) are believed on reasonable grounds to be carrying contraband or breaching a blockade, and after prior warning they intentionally and clearly refuse to stop, or intentionally and clearly resist visit, search or capture.

  En dat is natuurlijk ook wel logisch als je je bedenkt onder welke andere omstandigheden deze regels zouden kunnen worden ge- of misbruikt.

  Natuurlijk zal Israël de 1000e resolutie naast zich neerleggen.

  De 1000e resolutie, die zal worden ingebracht door zulke fantastische landen als Sudan en Algerije enzo.

 51. 65

  @rene: leuk stukje!

  @carlos: In z’n algemeenheid: d’r zijn reaguurders die er niet zo goed kunnen als je geen stelling neemt. Die een stukje met voors- en tegens waarbij de reaguurder zelf z’n mening mag vormen niet zo goed kunnen duiden, en gaan pravdawatchen om je te verketteren of de hemel in te prijzen.

  Ik zou ’t ‘vergeenstijlisering’ noemen. Of ‘verfox-ing’. De PVV doet er ook aan mee. En, toegegeven, als je zo gaat reaguren wordt het allemaal een stuk makkelijker, want je kunt alles op de automaat doen, zowel als voor- of als tegenstander. Zelf even nadenken hoeft niet meer. Totdat je zo’n vervelende ( :’) ) blogposter leest die cognitieve dissonantie veroorzaakt. Dat *jeukt*.

 52. 66

  @KJ:Niet Nederland waar iedere vierkante centimeter gepland is,

  Het is voor een hoop nederlanders even schrikken als ze ontdekken dat zelfs in nederland niet alles gepland is, en dat er hier ook de nodige willekeur bestaat. Niks mis mee, als je ’t weet.

 53. 71

  Nog meer leuks:

  48. Vessels listed in paragraph 47 are exempt from attack only if they:

  (a) are innocently employed in their normal role;
  (b) submit to identification and inspection when required; and
  (c) do not intentionally hamper the movement of combatants and obey orders to stop or move out of the way when required.

 54. 72

  tsja.. zet een paar israelische commando’s aan boord bij een stel fanatieke moslims en het is bal.. whats the news?

 55. 74

  Het waren vast Israelische zelfmoordcommando’s sikbock en begrijp jij de tactiek begreep ik het ook…

  Maar zat nog even met dit uit #Cralos51 want we ik dus hebben er hier over dubbel gelegen, buiten dat ik het geheel eens was met de 2e alinea van #58 maar dat is tussen haakjes…

  “Herman , terwijl zo een waslijst aan insinuaties wordt gedeclameerd…Herman HERMAN…*Komtie* ik zou u bijna niet zo leuk meer gaan vinden.

  Arme Herman wat NU? Doldwazwe horzel die je d’r bent.

 56. 75

  Internationale Wateren.
  San Remo Manual on International Law Applicable to Armed Conflicts at Sea, paragraph 67:

  67. Merchant vessels flying the flag of neutral States may not be attacked unless they:

  (a) are believed on reasonable grounds to be carrying contraband or breaching a blockade, and after prior warning they intentionally and clearly refuse to stop, or intentionally and clearly resist visit, search or capture;
  (b) engage in belligerent acts on behalf of the enemy;
  (c) act as auxiliaries to the enemy s armed forces;
  (d) are incorporated into or assist the enemy s intelligence system;
  (e) sail under convoy of enemy warships or military aircraft; or
  (f) otherwise make an effective contribution to the enemy s military action, e.g., by carrying military materials, and it is not feasible for the attacking forces to first place passengers and crew in a place of safety. Unless circumstances do not permit, they are to be given a warning, so that they can re-route, off-load, or take other precautions.

 57. 77

  Het Middenoosten is een verafgelegen zandbak vol mensen die elkaar haten. Ik kan me er eerlijk gezegd nauwelijks druk om maken.

  Jullie Morelen zijn in staat om woedend te worden over 15 mafkezen die het klaarblijkelijk een wijs idee vinden om tot de tanden gewapende Israelische militairen die je schip enteren aan te vallen met stokken. (Ik denk dat dat onder staatje Ontzettend Dom Idee mag worden gearchieveerd. Met een stempel Rijksgediplomeerd Eigen Schuld.) Maar als er duizenden onschuldige burgers die tussen de Tamil Tijgers en het Singhalese leger zitten verhoop worden geknald blijven de straten leeg. Hier 75+ reacties, daar 1 reactie.

  Zo. Nu ga ik me vermaken op allerlei fora met de schuimbekkende reacties van beide kanten.

 58. 78

  @76: Huizen bouwen waarmee. Woestijnzand? Het probleem van het hele verhaal is nu juist dat Israël niets Gaza in laat. Ook geen bouwmaterialen.

 59. 79

  @77

  Aha, dus je mag geen oordeel vellen over dit soort zaken omdat dit moralistisch zou zijn en/of omdat men gelijktijdig ook wat over de tamiltijgers moet zeggen?

 60. 80

  78. Herman
  Dat is een misvatting. Israel laat alles toe om een land op te bouwen. Dat Palestijnen daar huizen mee bouwen om als raketbasis te dienen dan worden die vervolgens weer door Israel platgewalst. Zo lijkt het alsof Palestijnen niets mogen, of krijgen, van Israel. De wereldpers is er altijd als de kippen bij om Israel te veroordelen om het kleinste incident maar ondertussen blijven de Palestijnen maar door etteren. Daarom de tyfus voor ze. Ze willen geen vrede. Als je als volk niet kan leven tenzij een ander volk uitgeroeid is/wordt dan heb je zelf geen recht op leven. Palestijnen hebben totaal geen recht van spreken tenzij ze nu stoppen met iedere terreur richting Israel. Mocht dan blijken dat Israel provoceert of terreur initieert kan ik begrip opbrengen voor de “Palestijnse zaak”. Toch vreemd dat de grens met Egypte ook potdicht zit en de bewaking vanuit Egypte strenger is dan die vanuit Israel. Echt lieverdjes die Palestijnen.

 61. 82

  @stickmeister

  Een oordeel velt alleen daartoe bevoegd gezag. Voor de rest mag je heerlijk overal een mening over hebben. Ik aanschouw alleen de hypocrisie en volstrekte nutteloosheid er van.

 62. 83

  @81: Ja, want kritiek op Israël=antisemitisme. Alle Israëli’s zijn joden en alle joden Israëli’s zoiets? Die plaat is behoorlijk grijsgedraaid inmiddels.

  Er zijn ook joden die niets met Israël te maken hebben of willen hebben. Kritiek op Israël gelijk stellen met antisemitisme is dus een overgeneralisatie en eigenlijk is juist dat dus een antisemitische uiting.

 63. 85

  @ Hermann 83

  Heb je op die link geklikt of heb je je mening bij voorbaat al klaar? Nu blijkt dat Israel niets te verwijten valt, kunnen we ons weer druk maken over dode koerden in Turkije, afgeslachte Kopten in Egyte of onthoofde christenen in Sudan. Oh wacht, dat interesseert jullie geen moer want daar zijn geen joden bij betrokken…

  Zo doorzichtig zijn jullie. En ja ik bespeur dus antisemitisme.

 64. 86

  @KJ
  @KJ
  Jouw interpretatie van San Remo is in dit specifieke geval veel te kort door de bocht, zeker als het humanitaire goederen betreft. Zie de laatste alinea uit de begeleidende tekst, die gaat vrij specifiek over deze situatie:

  “Finally, specific mention must be made of the fact that the Manual lays down that starvation blockades are unlawful and requires the blockading power to allow relief shipments if a secondary effect of the blockade is that civilians are short of food or other essential supplies. This is a definite departure from traditional law and reflects the new rules prohibiting the starvation of the civilian population and stipulating the provision of relief supplies which were introduced in Protocol I in 1977 and are now generally seen as having become an established part of international customary law.”

 65. 87

  @Anton Hering, #80 Dat is een misvatting. Israel laat alles toe om een land op te bouwen.

  Wat een klinkklare onzin. Israel laat bv. geen cement het land in. Het is dan ook niet voor niks dat de het zojuist vertrokken volgende hulpgoederenschip naast medicijnen en andere standaardhulpgoederen nou juist cement poogt te brengen.

  Israel doet dan misschien wel net alsof ze het bouwen van van alles en nogwat toestaan, maar de praktijk is dat ze alles gewoon kapot maken (ik denk aan een door Nederland en Frankrijk aangelegde haven) of anderszins verstieren door materiaal niet toe te laten of zoals bv. in het geval van de veelvuldig aan de Palestijnen verkochte kassen de watervoorziening subtiel “om te leiden”.

  Overigens boekt men nu al succes; Egypte heeft zojuist de grensovergang bij Rafah weer geopend.

  http://www.nu.nl/buitenland/2259767/weer-schip-met-hulp-weg-gaza.html

 66. 88

  Zo lang hamas daar aan de macht is hebben ze nergens geen recht op. De hamas zijn moordenaars dus ze hebben geen recht op toekomst of hoop.Dus ISRAEL vrede zij met u !!!!

 67. 90

  Het lijkt me dat het nú de tijd is om de haven van Gaza open te doen voor alle legitieme aanvoer van hulpgoederen. VN en Rode Kruis/Halve maan klagen al jaren steen en been over de aanvoer van goederen via Israël (die komen er niet door, of veel te weinig). De VN of de NAVO in opdracht van de VN zouden voor de inspectie van goederen moeten zorgen. Nederland zou best een marineschip kunnen sturen. Israël zal het niet leuk vinden want de blokkade is dan gebroken. Hamas zal het leuk vinden want schiettuig komt er dan nog steeds niet door. De inwoners van Gaza krijgen dan echter weer wat ze menselijkerwijs nodig hebben en kunnen weer hun huizen en bedrijven opbouwen, misschien zelfs weer op bescheiden schaal handel drijven.

 68. 92

  heel leuk olav maar de mannen van hamas schieten met het grootste gemak ook op (vn) controleurs, ze hebben ook al de nodige egyptenaren aan de grens afgeschoten

  ook zijn zaken voor meerdere mogelijkheden te gebruiken, 500 arabische vredes activisten die gezellig lopen te zingen dat ze op jodenjacht gaan kunnen een beetje heen en weer varen, ze kunnen ook in gaza blijven om hun vrolijke padvinder gezang om te zetten in daden, met cement kan je huizen bouwen maar ook bunkers en tunnels

 69. 93

  Lieve Gbh, je denkt misschien dat ik Hamas-fan ben maar dat klopt niet. Als dat je geruststelt wil ik ook nog wel bepleiten dat VN-personeel dat daar heen gaat groene jassen draagt en blauwe helmen en adequaat bewapend is. En dat ze vlug terugschieten als ze beschoten worden, door wie dan ook. Er mag van mij ook een “Zeven Provinciën” mee, en daar voor de kust blijven liggen, om eventueel ook dingen uit de lucht te kunnen knallen die de levering van humanitaire/civiele goederen zouden willen verhinderen. Die zullen het dan wel niet in hun hoofd halen.

  Wat mensen zingen moeten ze verder helemaal zelf weten, het zal me echt worst wezen. Van gezang gaat niemand dood, van bunkers en tunnels trouwens ook niet direct.

  Het is tijd voor normalisatie daar. En je moet met ìets beginnen.

 70. 94

  olav, ik denk niet dat je een hamas fan bent, ik snap ook niet dat jij dat denkt, maar ook een zwaarbewapende blauwhelm heeft weinig zin tussen een zooitje op alles schietende gekken te kamperen en in libanon komen blauwhelmen ook niet verder dan hezbollah toelaat

  het is zeker tijd voor normalisatie daar maar er zijn te veel landen, met name syrie en iran die er belang bij hebben dat het lekker blijft rommelen, israel heeft kilo’s boter op haar hoofd en de palestijnen hebben er ook alles aangedaan elke poging tot vrede om zeep te helpen

  ik vrees dat daar pas normalisatie komt als er zoveel doden zijn gevallen dat echt iedereen het zat is, als je kijkt naar irak en afganistan is er nog een hele lange weg te gaan en wat daar zwaarbewapend rondloopt komt over het algemeen niet veel verder dan het beschermen van zichzelf

  blauwhelmen doen het leuk tussen rationele mensen die wat te verliezen hebben maar niet tussen godsdienstwaanzinnigen

 71. 95

  87. zmoc
  “Overigens boekt men nu al succes; Egypte heeft zojuist de grensovergang bij Rafah weer geopend.”

  Waarom was die grensovergang eigenlijk dicht? Egypte is toch vriendjes met dat tuig?

 72. 96

  @95

  Vriendjes met Israël bedoel je? Inderdaad. Weet je hoeveel geld Egypte jaarlijks krijgt van Amerika? Amerika en Israël kopen de gehoorzaamheid van Egypte om die grens dicht te houden. Nu wordt het Egypte te heet onder de voeten (aankomende verkiezingen) en moet zij de Egyptische burger tegemoet komen. Vandaar dat die grens nu open is.

 73. 97

  Hoezo ‘vredesctivisten’ met staven, bijlen, messen, pistolen? Mensen die soldaten aanvallen met messen en knuppels zijn geen activisten maar strijders. Wat dachten deze ‘hulpverleners’ nou, dat deze commando-eenheid zich zouden laten beschieten?Israël gaf herhaaldelijk te kennen dat de marine deze actie niet zou toestaan en verzocht de leiding van de actie om de voor Gaza bestemde humanitaire goederen gewoon in Ashdod te ontschepen. Ook werd een aanbod afgewezen om de Free Gaza organisatie supervisie over de aflevering van de goederen in Gaza te geven. Israël laat elke week ruim 15.000 ton goederen in Gaza toe over land.Nooit over zee en ook niet door de VN. Alles gaat over land. De motor achter de hele actie is de AKP-regering van Erdogan in Turkije. De Turkse organisatie IHH (Stichting voor Humanitaire Hulp), steunt Hamas financieel. Eind jaren negentig liep er in Turkije een strafrechtelijk onderzoek tegen IHH. De organisatie werd verdacht van betrokkenheid bij wapenleveranties aan moslimterroristen:http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/html/hamas_e105.htm Dit zou goed een geplande actie tussen Turkije en Iran kunnen zijn. De Israëlische beslissing om deze actie in internationale wateren uit te voeren was legaal volgens het internationale recht. Volgens de San Remo Manual voor het Internationale Recht voor conflict op zee is het toegestaan om “neutrale schepen op open zee aan te vallen wanneer er reden is om aan te nemen dat zij smokkelwaar vervoeren of van plan zijn een blokkade te breken. Echter niet nadat men waarschuwing had ontvangen, opzettelijk weigerde te stoppen of opzettelijk zich verzette tegen onderzoek, entering of overname van het schip. http://www.icrc.org/ihl.nsf/385ec082b509e76c41256739003e636d/7694fe2016f347e1c125641f002d49ce
  Nog een hulpkonvooi:http://weeswaakzaam.wazzup.nl/2009/11/11/israel-entert-opnieuw-schip-vol-met-oorlogsmateriaal/ De Nederlands-Palestijnse Amin Abou Rachid, een van de twee aangehouden Nederlandse activisten van het Gaza/konvooi, is een belangrijke figuur in de Nederlandse Moslimbroederschap:http://globalmbreport.org/?p=3106

 74. 98

  De Turkse organisatie IHH (Stichting voor Humanitaire Hulp), steunt Hamas financieel: http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/html/hamas_e105.htm Nog een hulpkonvooi: http://weeswaakzaam.wazzup.nl/2009/11/11/israel-entert-opnieuw-schip-vol-met-oorlogsmateriaal/ Nederlands-Palestijnse Amin Abou Rachid, een van de twee aangehouden Nederlandse activisten van het Gaza/konvooi, is een belangrijke figuur in de Nederlandse Moslimbroederschap:http://globalmbreport.org/?p=3106

 75. 102

  @Olav

  Het is tijd voor normalisatie daar. En je moet met ìets beginnen.

  Realiseer je je dat wij helemaal niets moeten beginnen? Het is ons conflict niet. Hoogstens is Israel een bondgenoot. Maar dat zijn Turkije en Saoedie-Arabie ook.

  Als men daar het tijd vind voor escalatie in plaats van normalisatie, en daar heeft het alle schijn van, dan escaleert het. Het is die merkwaardige Europese mentaliteit te denken dat alles met overleg en wat blauwhelmen op te lossen is. Wat gezien de Europese geschiedenis de Moeder aller Gotspes mag worden genoemd.