Geschiedenis schrijven

Het is derde kerstdag en wie dit jaar nog geschiedenis wil schrijven, moet opschieten. De laatste dagen van het jaar zitten er bijna op. Geen nood: in 2019 kan uw idee voorgoed op een prominente plaats in de historische analen worden gezet.

Het gekke is dat de laatste dag van dit jaar, volgens mijn agenda-app, in week 1 van het nieuwe jaar valt. En dat wordt een grijze dag, zo te zien. Dit jaar gaat nog sneller voorbij dan ik dacht. Ik zie tenminste nergens staan dat week 52 acht dagen telt.

December wordt door nogal wat mensen als druk ervaren, hetgeen versterkt zou worden door al die feestdagen.

Al die feestdagen? Het is maar goed dat niet iedereen voor elke religieuze gedenkdag en nationale feest-of herdenkingsdag vrij krijgt. Zou iedereen ook alle internationale en nationale themadagen vrij nemen, dan ligt gans de wereld het hele jaar op zijn gat.

December is niet eens de allerdrukste maand. Als we alleen kijken naar de religieuze feestdagen, de VN-dagen en de bekendste nationale dagen, dan is maart net iets drukker dan mei en december. Gegroepeerd naar kwartaal, dan is het 1e kwartaal het drukst (zo’n 49 dagen). Daarna wordt het steeds rustiger,  tot 36 dagen in het laatste kwartaal.

Dus waar hebben we het over? December is niet de enige maand met dagenlange drukte. Je vraagt je wel af waar mensen de tijd vandaan halen om nog geschiedenis te schrijven.

Daar krijgen we een heel nieuw jaar voor. Op Sargasso zijn we (helaas) gestopt met voorspellingen voor het nieuw jaar te verzamelen. Maar u kunt natuurlijk wel proberen geschiedenis te schrijven.

Wat moet er volgens u nu toch echt eens gebeuren in 2019? Met welk idee, welk plan, zet u 2019 voorgoed op een prominente plaats in de historische analen?

Reacties (23)

#1 Cheradenine Zakalwe

“Wat moet er volgens u nu toch echt eens gebeuren in 2019?”

Vrije keuze van pensioenfonds, waarbij de huidige pensioenfondsen verdwijnen en er een aantal nieuwe, generieke pensioenfondsen voor in de plaats komen. Zodat je zelf kunt kiezen welke pensioenvorm/-regeling het beste voor jou is.

Plus de mogelijkheid om een deel van je pensioenpot op te nemen, of een premievrij jaar, als je persoonlijke situatie dringend geld vereist.

 • Volgende discussie
#2 Joop

VN-dagen worden massaal gevierd in Nederland, erg wereldvreemd om dat als argument te gebruiken. Of nee, humor natuurlijk. ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 P.J. Cokema

@2: Tja, het blijft wel jammer dat een VN-dag van de vrede (we hebben hier zelfs een hele week) veel te weinig wordt gevierd en gepraktiseerd.

Verder nog ideetjes voor 2019 Joop?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joop

@3.

Weet ik niet of dag / week van de vrede meer gevierd moet worden, kerst gaat meestal ook over Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen. ;-)

Nee, geen ideetjes voor 2019. De weg naar de hel legt geplaveid met goede bedoelingen. Hoewel, gewoon bij mezelf blijven, ben enigszins tevreden over mezelf. Dus gewoon lekker doorgaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 beugwant

@4: Kerst gaat over vreten op aarde. Ik dacht overigens even dat ik iets van Lutine las.

Verder ontbreekt Towel Day in de overzichten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joop

@5.

De jongens en meisjes bij het AD kwamen met een leuk filmpje.

https://www.ad.nl/video/jiskefet-eerste-kerstdag~p59816

Oh, tevreden mag ik zijn, niet zoals Lutine hoor. Maar persoonlijk is 2018 mijn beste jaar tot nu toe denk ik. Net zoals ik andere mensen graag toewens, in liefde en gezondheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Reinaert

Het plan voor 2019 is “positiviteit” voorop te stellen. Positiviteit in de zin van haalbare aanpak van problemen, dat handen en voeten geven, in plaats van eindeloos elkaar vliegen af te vangen.
Niet: Yes we Can, maar: Yes we Do.
Laat landelijk, mensen: vaklui, wetenschappers, industriëlen, zich verenigen op een onderwerp. (groep van 15 personen maximaal, een groep die haar sporen in het vakgebied aantoonbaar heeft verdiend.)
En geef hen de opdracht m.b.t. één heel concrete wens of probleem een aanpak (oplossing) voor te stellen. (korte termijn, middellange termijn en lange termijn.) (Betaal hun salaris door en geef de garantie dat ze terug kunnen keren naar hun werkplek.)
Die aanpak moet binnen een kwartaal geformuleerd zijn. (En ja dan is nog niet alles doorgerekend enz., maar dat is ondergeschikt, omdat je onderwerpen oppakt waarover een redelijke consensus bestaat, in de zin dat er iets moet gebeuren.)
Die aanpak wordt vervolgens beleid, die aanpak mag niet worden bijgesteld tenzij de oorspronkelijk groep hier aanleiding toe ziet. Die groep evalueert ieder jaar en zo lang de aanpak loopt.
Dus niet een heel breed milieuplan waarin iedereen zich moet kunnen vinden of zo iets, dat levert eindeloos gesteggel op.
Maar wel een plan en van aanpak en tijdspad om de CO2 uitstoot en de uitstoot van fijnstof van auto’s te verminderen of terug te brengen naar nul. 1 probleem tegelijk.
Of een nieuw deltaplan i.v.m. de stijging van de zeespiegel.
Of een plan voor sociale woningbouw.
Of een plan met betrekking tot het verbeteren van openbaar vervoer.
Of een plan met betrekking tot de niet uitzetbare vreemdelingen.
Niks politiek gelul daarover, maar een plan met handen en voeten.
Niks met prikkels om gedrag te sturen, maar concreet: de brandstof vervangen, de dijken verhogen, huizen bouwen, spoorwegen aanleggen, de genoemde buitenlanders inzetten op de arbeidsmarkt of iets van dien aard, als het maar concreet, tastbaar is.
En wie geeft de opdracht (opdrachten) en wie worden dan uitgenodigd?
Dat zou kunnen middels verkiezingen uit een lijst van voorstellen, waaraan iedere politieke partij afhankelijk van hun grootte een of meerdere voorstellen (uit hun partijprogramma) mag toevoegen. Maximaal 15 voorstellen op die lijst en daarover een referendum.
Bij die voorstellen wordt door de partijen meteen aangegeven wie (naam en toenaam) mag meepraten.
Kortom in plaats van Denk, Doen.
Een beetje terug naar af, weg van Kafka.
Oplossingsgericht = positiviteit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Krekel

Wat moet er volgens u nu toch echt eens gebeuren in 2019?

-Nederland opheffen, aansluiten als deelstaat van Duitsland. Tijd om eens echt werk te maken van een verenigd Europa, & dus de EU als verenigingsmodel laten varen. Ik heb het idee hier al eens tot in de puntjes uitgewerkt.
-Kissinger mag wel eens dood.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lutine

Ik ben tevreden met 2018 en zal dat ook zij met 2019.
Er hoeft dus niets te veranderen omdat ik geen verandering na streef.

@8

Kissinger heeft nooit geleefd, hoe kan hij dan dood?

@7

Ik ben positief noch negatief, een echte aanrader!

@5

Ik denk ook wel eens iets van mijzelf te lezen.
Dat blijkt dan gewoon een ander heldere geest.

@3

Vrede is zó vorige eeuw! Oh nee, toen ook al niet.
Te veel ideologisch verdwaasden in de eerste helft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joop

Lutine, ga lekker schijten op je eigen wc. Met de dwaze nietszeggende commentaar. Alleen maar stoken, provoceren en kwetsen. Nee, vrede is niets voor jou. Oorlog zoals met die leugenachtige bak ellende , dat vind je prachtig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Reinaert

@9: so chicken, jammer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joop

Lutine zijn boven de 5500 uitspraken kunnen ze gebruiken bij het vak argumenteren, een syllabus met verschillende reacties van hem. Opdracht: zoek en benoem de drogredenen.

Hier een rijtje:

https://www.scholieren.com/verslag/begrippenlijst-nederlands-drogredenen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 P.J. Cokema

Dat heb ik weer… Ik post gewoon een vraag aan alle lezers, komt toch die Grumpy Old Men show van Lutine en Joop voorbij.
Ideetje voor 2019: de heren zeggen hun abonnement hier op?

En ga hier maar niet op in. blijf a.u.b. on topic:
Wat moet er volgens u nu toch echt eens gebeuren in 2019? Met welk idee, welk plan, zet u 2019 voorgoed op een prominente plaats in de historische analen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Lutine

@13

En ga hier maar niet op in.

Als je op zou hebben gelet dan zag je dat het een one man show van Joop is, die steeds maar als een stier op een rode lap reageert.

Als je zou hebben opgelet, dan zag je dat ik je vraag:

Wat moet er volgens u nu toch echt eens gebeuren in 2019?

heb beantwoord met:

Ik ben tevreden met 2018 en zal dat ook zij met 2019.
Er hoeft dus niets te veranderen omdat ik geen verandering na streef.

Als je geen antwoorden wil, stel dan ook geen vragen. En ik zeg mijn abonnement ook niet op. Zeg dan gewoon dat je hier geen onwelgevallige meningen wil. Dat de gebruikers alleen de voorgeschreven mening mogen geven. (typisch links, die politieke correctheid)

En ga hier maar niet op in. We hebben niets te bespreken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 analist

“Wat moet er volgens u nu toch echt eens gebeuren in 2019?”

De politieke doorbraak van Groen: groen-liberaal, groen-centrum, groen-rechts hoe je het ook wil noemen. Partij van de Dieren stemt mij gematigd positief maar het kan scherper.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 analist

@13: Ideetje voor 2019: de heren zeggen hun abonnement hier op?

ik vrees dat er dan helemaal niks te lezen is hier…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Joop

@13

Serieus, met dat idee speelde ik al. Want wil je meer uit je leven halen, dan moet je eerst stoppen met dingen die teveel tijd kosten en weinig tot niets opleveren. Heb het een keer eerder gedaan, een paar jaar geleden, ook met oud en nieuw gestopt. Helaas weer hier terug gekomen.

Zoals al eerder in reactie hier, vind steeds minder van mijn gading, want ik kwam om dingen op te steken.

Dus had ik toch wel een ideetje.

Wel hoop ik dingen voor 2019. Want hoop doet leven. Ik hoop dat deze armzalige regering valt en dat er een linksere regering komt, dat de EU wat democratischer wordt nadat de verkiezingen voor EP de hegemonie van de conservatieven en sociaaldemocraten heeft doorbroken.

Dat er minder gejammer is over zwarte Piet, islam, racisme en populisme. Zowel voor als tegen. Polarisatie lost niets op.

Feyenoord kampioen. Nadat PSV en Ajax de draad kwijt raakten.

Rutte gaat trouwen, en daardoor wordt dat gekke lachje een echte lach.

En ten slotte dat de lonen onderin omhoog gaan, meer sociale zekerheid, geen gehannes meer door die luitjes bovenin die in deze omgekeerde meritocratie niet afgerekend worden op prestatie, maar op hun salaris.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Joop

@14.

Hahaha, nee jij hebt niets te bespreken, je doet niets anders. Politiek correct ben jij zelf, huichelaar. En mij de schuld geven, Pontius Pilatus.

Lutine , moet je hier nog eens je reacties lezen, https://sargasso.nl/hoe-de-conservatieven-wonnen/, vooral vanaf nummertje 17, niet best. Dan ben je gewoon moedwillig de boel aan het verpesten hier.

@16.

Jawel, dan komen mensen terug, die mede door mij, jou en vooral Lutine het niveau te laag vonden.

Slaap lekker, of nee, dat deden jullie al. ???

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 6822

@17: Trouwen en dan een echte lach? Joopjoopjoop…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Joop

@19.

Dromen en hopen mag hoor. Uiterst kleine kans …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Reinaert

@13: Met u wens ik dat iedereen hier en elders on topic blijft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 majava

@0: best wel moeilijk hoor. Laat ik dan iets nemen dat ik al 2 jaar terug wilde schrijven in de voorspellingen, maar die post van mij kwam er niet.

Drones. Die kleintjes, die iedereen kan kopen. Dat gaat nog een groot probleem worden. Een effectief anti-minidrone afweersysteem zal om die reden dan ook een grote oplossing kunnen worden. Misschien niet met vogels (werkt niet, slaat ook nergens op), kogels, of ander geschut, maar door bijvoorbeeld het signaal te storen en die dingen te laten crashen.

Rusland was dit jaar al lekker bezig om binnen Finland het GPS signaal te verneuken, dus ontwikkelingen op dat gebied van de goede zijde zou wel een plan zijn, denk ik.

Ik realiseer me dat dit niet echt een positief ding is. Sorry.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 beugwant

-Basisinkomen invoeren of toch op zijn minst die peperdure chicanerende controles van de baanlozen indammen en die controle-inspanning aanwenden waar het echte geld zit. Ook al is dat per ‘client’ meer werk.

-De lobbyisten in Brussel en Den Haag buiten zetten. Ook/Juist als dat je ex-collega’s zijn. Europa moet weer een Europa van de mensen worden (die betalen dat hele feest tenslotte ook), niet van de grootstbedrijven en instanties.

-We komen straks hoogstwaarschijnlijk in de bizarre situatie dat de lingua franca die is van een land dat niet meer in de EU is. Zet in op meer continentale talenkennis en maak een (half) jaar buitenlandstage (en dan niet in een buurland) een verplicht onderdeel van elke middelbare schoolopleiding. Zo kunnen we het spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’ omdraaien.

-Kerosinetax net zo hoog als die op autobrandstof.

 • Vorige discussie