1. 1

  Zou het eigenlijk niet gewoon een goed idee zijn als Nederland zich zo snel mogelijk aansluit bij Duitsland?

  We staan namelijk voor een probleem. Als Europa niet een volkomen weerloze speelbal wil worden in een toekomst met reuzen, dan moeten we ons verenigen. Maar de geschiedenis leert dat het proces van politieke eenwording nooit verloopt tussen gelijken, maar altijd onder de bescherming en leiderschap van een sterke kernstaat. Bijvoorbeeld Pruisen voor Duitsland, Piedmont voor Italië, Engeland voor het VK, Grootvorstendom Moskou voor Rusland, Qin voor China, de Tokugawa’s (en Hideyoshi) voor Japan, etc., etc., etc.

  Als Nederland en Duitsland zich verenigen, kan deze nieuwe staat die voortrekkerstaak voor Europa op zich nemen en het proces van eenwording begeleiden. Dit lijkt de efficiëntste – of misschien wel de enige! – route naar Europese eenwording te zijn. Ons voorbeeld zou gevolgd kunnen worden door eerst de kleinere landen in de buurt, als Oostenrijk, Denemarken, België, Tsjechië, Zweden, (misschien ook Noorwegen,) Finland, Slowakije, etc. En dan later, als de zwaartekracht van die nieuwe staat echt onweerstaanbaar wordt, ook de grotere landen.

  Duitland+Nederland zou bovendien al meteen het wereldvoetbal domineren. Ik bedoel: stel je die Mannschaft voor – nu al de beste nationale voetbalmachine ter wereld – maar dan mét Nick Viergever en Luuk de Jong erbij! …

 2. 3

  Voor onze nieuwe staat (re:#1) stel ik overigens een naam met Hanze erin voor. Hanzebond of Hanzeliga o.i.d.

  Dat grijpt voor Nederland en Duitsland zelf terug op een aangename samenwerking in het verleden (dat maakt een politieke vernieuwing vaak beter verteerbaar) en voor de buurlanden en de rest van de wereld straalt het vreedzaamheid en samenwerking uit; zodat het als inclusief en verwelkomend wordt ervaren, in plaats van als bedreigend.

 3. 9

  @8: Klopt, maar in corruptistan (alles ten oosten van Polen) kom je niet in de regering/parlement zonder banden met de maffia, ooit al eens gedacht dat dit niet gewoon een ordinaire afrekening is?

 4. 10

  @7 Die info komt zeker van RT?, alle omgekomen oppositie politici en journalisten komen volgens dat soort Kremlin bronnen om door toevallige of onverklaarbare omstandigheden, zoveel toeval bestaat echter niet.

  Het Kremlin is inderdaad 1 mafiabende en ik sluit niet uit dat die connecties hebben met collega maffia in Oekraïne om een huurmoordenaar te regelen. Deze man had bewijs tegen Yanukovich, waarschijnlijk bewijzen van banden met Putin en het Kremlin. Dat lijkt me een 10 waarschijnlijkere verklaring dan een ordinaire afrekening.

 5. 12

  Krekel, machtstechnisch en economisch zijn NL en Duitsland al lang een land. Kijk maar naar de Duitse neoliberaal Dijsselbloem Schauble. Of naar waarom Rotjeknor zo een Wereldhaven is (een werelddoorvoerhaven immers).

  Maarrrrr, ik vind wel dat het een overweging zou zijn om een kern EU te maken waarin humanistische waarden en vrijheid de dienst moeten uitmaken. Ik zie alleen nog niet zo een twee drie welk land daarvoor momenteel in aanmerking zou komen, maar dat is een andere zaak.

 6. 14

  @11: Het doelwit was ook een Oekrainer. Eentje die daarvoor nog in de Doema zat maar toch. Zegt op zich weinig wie voor de moord betaalt heeft. Nationaliseren tot de een of ander is niet zo moeilijk in de CIS-landen.

 7. 16

  @11: “En in tegenstelling tot jou doe ik niet aan speculatie.”
  Behalve in #7 dan, waar je speculeert dat Putin niets met deze moord te maken kan hebben.

 8. 20

  @18: Beter, het land wordt de facto geregeerd door vijf oligarchen-families en lokaal door wat kleinere potentaten. De normale Oekraïner die geen enkele binding heeft met deze lieden loopt grote kans om dood te gaan van de honger, medicijnengebrek, etc. etc. Lieden die altijd naar Putin verwijzen, interesseert dat geen zak.

 9. 21

  @12: Ja dat klopt wel, in praktische zin zijn we al zowat één land.

  Maar toch, wat ik proefballonneer: de Nederlandse soevereiniteit (hoe symbolisch deze nog slechts is) uitdrukkelijk opgeven om onder het gezag van Berlijn te vallen, dat is toch wel een goede stap verder.

  @13: Dat is een zeer goed idee, dit zal het voor Nederlanders een heel stuk beter verteerbaar maken. Dan krijgen ze het gevoel alsof de nieuwe staat Hanzylvanië toch een beetje ‘onze’ overname is, in plaats van dat we overgenomen zijn.

  En dat is belangrijk, want nationalisme is een te sterk element in de menselijke natuur om te negeren. Zoals volgens mij ook blijkt in de tegenwoordige politieke ontwikkelingen. Zoals Mencius adviseert: niet indammen, maar kanaliseren.

  Hanzylvanië zal voor Nederlanders dus herkenbaar Nederlands moeten zijn, en voor Duitsers herkenbaar Duits. Dat betekent veel traditionele symbolen gebruiken waar beide landen iets mee hebben (zoals de naam Hanze) en veel traditionele symbolen die bij één van de twee landen horen, maar die niet tegen de nationalistische haren van het andere land instrijken. Zoals inderdaad het Nederlandse koninklijk huis & en misschien zelfs het Nederlandse volkslied, waarmee Duitse Hanzylvaniërs zich misschien ook wel enigszins kunnen identificeren; en andersom de filosofische, muzikale, en literaire traditie van Duitsland, waar Nederlandse Hanzylvaniërs stiekem ook wel trots voor zouden willen voelen.

  (en hij heette per slot van rekening toch Ludwig van Beethoven … )

 10. 23

  @20: ” Lieden die altijd naar Putin verwijzen, interesseert dat geen zak.”
  Ik verdenk juist de lieden die met Putin weglopen ervan dat het hun geen zak interesseert. Met het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU wordt dit namelijk juist eindelijk eens aangepakt.

  @21: “het Nederlandse volkslied”
  Moet dat nou echt? Nog zovele miljoenen meer onderdanen die moeten lijden onder dat Oranjepropagandaliedje?

 11. 24

  @23: Het verschil tussen een Krekel en jij is dat Krekel echt gek is en jij er niet toe in staat bent. “Fuck Europe” van huppeldepup gaat om zakenlijke belangen (lees plunderen; huppeldepup heeft daar enige overeenkomsten mee gesloten met een zekere Russische ‘maarschalk’) Mooi humanitair gebaar van je, hoor. Maar ga jij je plantjes maar water geven.

 12. 25

  @23:

  Met het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU wordt dit namelijk juist eindelijk eens aangepakt.

  Tuurlijk, als je dat gelooft dan heb ik nog wel een mooie brug te koop in Rotterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren