Mijn voorspellingen voor 2017 zaten er zover naast dat ik de glazen bol in de prullenbak heb gegooid

Mijn voorspellingen voor 2017 zaten er zover naast dat ik de glazen bol in de prullenbak heb gegooid. Ik stop ermee. 11 jaar theeblaren kijken zonder grote hits, enkel een paar optredens bij een ziekenhuisomroep als waarzegger! Het is klaar. Gaat u gerust zonder mij verder.

Open artikel

Reacties (25)

#1 Hans Verbeek

Ik zat er ook naast: 2017 is in NL warmer uitgepakt dan 2016: 10,9ºC tegenover 10,7ºC. En de verkoop van auto’s in NL is dit jaar gestegen i.p.v. gedaald. :-(

Maar Rutte is opnieuw premier geworden :-(
En er waren in 2017 wel ruim 100 zonnevlekloze dagen. Volgend jaar nog meer.

En Nederland importeerde in 2017 meer aardgas dan ooit tevoren.
Over de eerste 10 maanden van 2017 bedroeg onze binnenlandse aardgasproduktie 35 miljard kuub. En het binnenlands verbruik bedroeg over die periode 37 miljard kuub.
Nederland kan met ingang van 2017 dus niet langer in de eigen aardgasbehoefte voorzien… behalve als het verbruik flink beperkt wordt.
Ik wil daar wel een blogje over schrijven, Steeph.
Volgend jaar importeert Nederland nog meer aardgas: Nordstream is niet voor niks aangelegd.

#2 Anoniem

Misschien wel leuk om toch de beste voorspellingen van andere users er weer even uit te lichten Steeph, ondanks dat je zelf niet zo’n succes was? :)

Sowieso leuk idee dit, gewoon mee doorgaan ajb!

#3 beugwant

Qua spoorongeluk: geen persoonlijk letsel, maar wel een enorme tegenslag voor de kleinste spoorwegmaatschappij van het land.
Als je het infrastructureel breder bekijkt, was en is het op de A2 bezuiden Weert significant veel vaker raak dan vroeger. Geen dag zonder brokken.
En bij punt 5 stond er gewoon een letter f teveel.

De traditie wil dat er zo vlak voor het eind nog wel eens een bekende wereldburger tussenuit knijpt, maar of dat ook mijn voorspelling wordt? Liever niet eigenlijk.

#4 Grûtte Pier

Vorigjaar heb ik iets tever vooruit gekeken in mn bol. Met een kleine wijziging kan die gewoon blijven staan voor dit jaar :)

1) USA en China raken in een serieus (gewapend) conflict.
2) Een van de koningshuizen in het MO valt.
3) Rutte III valt (was: Jesse Klaver premier)
4) Elfstedentocht.
5) Wilders pleegt zelfmoord.

#5 Bismarck

Oké, stukje zelfevaluatie dan:
-In Duitsland “wint” de AfD de verkiezingen: nope
-er komt weer een zwart-rode coalitie: het lijkt er wel op, maar dat gebeurde dus niet in 2017
-het CDU blijft de grootste partij: Ja, maar dat was ook niet gewaagd
-in Frankrijk komt er een conservatieve regering: Yep
-Een last ditch effort om het Brexit te vermijden in het lagerhuis mislukt: Geen effort
-in 2017 wordt artikel 50 aangeroepen: Yep
-Na een corruptieschandaal moet Rajoy aftreden en zijn conservatieve PP verliest de daaropvolgende verkiezingen: Helaas, Rajoy wist de aandacht goed af te leiden met wat good old nationalism
-Nadat Trump aan de macht komt, blijkt zijn eerste jaar erg mee te vallen: matter of opinion
-conflict met Iran: randje
-de liefde met Putin snel bekoelt: Ze houden het nog lang uit samen
-Nog in 2017 moeten wat ministers gereshuffeld worden: Yep
-De muur met Mexico schiet niet erg op: Spot on
-Republikeins conservatief beleid as usual met een paar symbolische toeters voor Trump: Waarder dan ik had gehoopt
-Tenslotte wint voor het eerst deze eeuw een Nederlander een grote ronde: Ik had mijn gedachte van toen hardop moeten uitspreken, dan was het de klapper voorspelling van 2017 geweest.

#6 Arduenn

Geen voorspellingen meer voor mij totdat die hele Trump-business voorbij is en de scheuren in de tijd-ruimte geheeld zijn.

[img]http://sharkberg.com/wp-content/uploads/2015/07/rick.png[/img]

https://www.youtube.com/watch?v=PmPN7jZvMHc

#7 Reinaert

En toch blijft het leuk om te doen:
1. Bosman grijpt de macht binnen de “nieuwe PVV”.
2. Baudet verklaart de rassenleer op onderdelen geldig en blijft zetels vergaren.
3. Nieuwsuur wordt gekocht door het Telegraaf concern.
4. Rutte stelt dat nepnieuws kwalificeren als nepnieuws, nepnieuws is.
5. Trump laat politieke tegenstanders opsluiten. Putin en de Chinese leiders feliciteren hem met zijn daadkracht.
6. Voedseloproeren in de VS. Uiteraard krijgt links de schuld die hadden al die emigranten niet binnen mogen laten.
7. Liefdadigheid ipv solidariteit is de natte droom van Buma.
8. D’66 veroorzaakt kabinetscrisis om giga zetelverlies te voorkomen. Er wordt echter een minderheidsregering gevormd met steun van Wilders.
9. Mensen blijken hardleers de PVDA herstelt, wordt weer een onbetrouwbare machtsfactor, c.q. een destructieve gedoogpartner.
10. Voedsel stijgt fors in prijs in west-Europa.
11. De EU wordt opgesplitst in een westelijk en oostelijk deel. Vrij reizen en zich vestigen is niet meer mogelijk tussen die twee delen.
12. Beter laat dan nooit, gaat de overheid en het bedrijfsleven fors investeren in groene energie. Er valt nu geld mee te verdienen.
13. Rutte gaat naar de raad van state, Klaas Dijksma wordt het VVD gezicht.
14. Nederland keldert op de onderwijs Oeso lijsten.
15. Nederland is al een missieland (voor Rome), bleek het afgelopen jaar een bananenkoninkrijk , c.q. een belastingparadijs en herontdekt het kastenstelsel als ideaal hokjesmodel.
16. Er komt een digitale schandpaal.

#8 Grûtte Pier

@4: Ter aanvulling:
‘5) Wilders pleegt zelfmoord.’

En links krijgt hier de schuld van, door het condtant gedemoniseer en beledigen van Wilders. De ironie :)

#9 Emile M

2017 heb ik niet goed ingeschat. Ik probeer het gewoon weer.
1. Merkel stapt op na nieuwe Duitse verkiezingen. Frau Petri scoort opmerkelijk goed met haar Alternative fur AfD. Zij wordt premier in een kabinet met CDU/CSU.
2. Boris J. wordt premier in GB.
3. De medailleoogst bij de Winterspelen vallen tegen. Eurlings ziet daarin kansen voor een waardig aftreden.
4. Wilders emigreert naar Jeruzalem.
5. Rutte stapt over naar het bedrijfsleven. Zijlstra volgt hem op als premier.
6. Er komt een grootschalig Europees corruptieschandaal aan het licht. Neelie blijkt door en door verrot. Zij vlucht naar Argentinië.
7. Het Turkse leger neemt – gesteund door Israël – de macht in het land over.
8. Een Russische oligarch koopt Ajax.
9. De dividendbelasting blijft bestaan na opstand in de CU-fractie in de Eerste Kamer.
10. Mollema wint de Vuelta.

#10 Micowoco

@7, #4: Een beetje zoals die oetlul die ze ambassadeur gemaakt hebben dus. :-)

#11 Schuur

Laat ik ook maar een gokje wagen voor 2018:

1. Zanger Bono van U2 komt plotseling te overlijden. Hij bleek al een tijdje met gezondheidsproblemen te kampen, maar dat was al die tijd uit de media gehouden.
2. Gitarist Keith Richards van de Rolling Stones daarentegen haalt gewoon weer de eindstreep;
3. Britse regering valt. Bij de nieuwe verkiezingen behaalt Labour een krappe meerderheid. Afspraken rondom Brexit zijn niet noemenswaardig en het VK stevent af op een isolement binnen Europa.
4. Poetin wint de Russische presidentsverkiezingen met 91% van de stemmen.
5. In Nederland wordt een aanslag gepleegd met doden en gewonden. De aanslag komt echter niet uit radicaal-islamitische hoek (zoals men vurig hoopt op de uiterst rechtse flank), maar vanuit extreemrechts. Denk aan bijvoorbeeld een aanslag op een moskee tijdens offerfeest of tijdens de ramadan of een geslaagde brandstichting op een AZC. Wilders en Baudet zwijgen in alle toonaarden en weigeren afstand te nemen.
6. New Orleans is wederom de sjaak. Een orkaan uit de vijfde categorie en krachtiger dan Katrina dendert over de stad heen. De schade is groter dan in 2005 en bedraagt meer dan $ 250 miljard. Meer dan 2.000 mensen zullen het niet kunnen navertellen. Trump speelt eerst zijn laatste 4 holes uit voordat hij reageert.

#12 Krekel

Jammer, Steeph. Leuk jaarlijks onderdeel vind ik dit altijd. Maar ja als je steevast alles goed voorspelt, zoals ik, dan blijft het waarschijnlijk ook langer leuk.

Hoe dan ook, dit gaat er in 2018 gebeuren (of in elk geval vóór 2030):
-een ‘oostblok’ o.l.v. Polen begint zich af te splitsen af van de (‘Duitsland-centrische’) EU
-de Amerikanen zien in dat nieuwe blok een nuttiger en fanatiekere (anti-Russische) bondgenoot dan in ‘oud-‘ of West-Europa, en maakt ook bepaald geen geheim van deze voorkeur: zet de splitsing door, dan kunnen Polen, Hongarije, Balticum, Slowakije, etc. rekenen op een uiterst lucratieve vazalstatus
-de Britten doen uiteraard mee met de Amerikanen, niet alleen omdat ze traditioneel een Amerikaanse appendix zijn, maar ook omdat ze nu (op eventuele Brexit-koers) belang lijken te hebben bij een verdeelde EU
-Frankrijk – dat onder Macron weliswaar dikke vrienden met Duitsland en pro-EU lijkt, heeft nog altijd een structuréél probleem met een verenigd Duitsland; en sinds 1989 wéét het dat het ook nooit meer dan een juniorpartner in de EU zal zijn, een rol te klein voor de Franse trots – zal zich op den duur ook tegen Duitsland keren om zich zich net als in het interbellum proberen op te werpen als leider/beschermheer van de Oost-Europese landen
-daarin faalt het, uiteraard, aangezien Polen bepaald niet meer klein en onmachtig is, en bovendien al verzekerd is van Amerikaanse steun, en daarbovenop geen verdere behoefte heeft aan een grootheidswaanzinnige patroonheer.
-niettemin, Duitsland staat nu zo goed als geïsoleerd, en in plaats van slechts de vrede te bewaren mét, is het nu veroordeeld tót Rusland: de twee landen zullen tekenen gaan vertonen van een nauwere samenwerking, economisch en diplomatiek
-Rusland zal het Duitsland echter niet makkelijk maken: Rusland kan namelijk best zonder Duitse spulletjes, maar Duitsland kan moeilijk zonder Russisch gas … nu Duitsland geïsoleerd staat, kan Rusland alle voorwaarden in deze relatie dicteren.
-door de banden met Rusland aan te halen maakt Duitsland zich uiteraard nog minder geliefd en tot een eventueel doelwit van (economische en diplomatieke) agressie vanuit het Oostblok, de VS, en de Fransen en Britten.
-hierdoor ziet Duitsland zich nu ook genoodzaakt om ook rekening te houden met militaire agressie in de toekomst, en wil uit voorzorg alvast zijn militaire capaciteiten opbouwen, en zal dat slim genoeg proberen doen onder het mom van het bondgenootschap tégen Rusland.
-daar trapt echter niemand in, en Polen en Frankrijk voeren alvast een preventieve invasie van Duitsland uit, ‘geweldloos’ (‘ongelukjes’ niet meegerekend) nemen ze de boel over.
-zowel Frankrijk als Polen zijn het erover eens: de vereniging van Duitsland in 1871 was een historische tragedie, de onderliggende oorzaak van twee wereldoorlogen, en nu óók nog dé oorzaak van de huidige onbalans in Europa. 1919 en 1945 hebben niets opgelost. Dit keer moet er rijkelijk geannexeerd worden en mag Duitsland kan alleen in gekortwiekte vorm blijven voortbestaan
-Nederland, dat tot hieraan toe ‘neutraal’ probeerde te blijven, probeert nu ook een graantje mee te pikken en begint al te lobbyen voor leuk lapje Duitsland, een grens met Denemarken lijkt ons wel gezellig
-Nederland wordt echter weggehoond omdat het deze hele tijd neutraal probeerde te blijven
-de Fransen en Polen rekenden erop dat Rusland zich er niet mee zou bemoeien, althans niet militair, omdat ze dachten dat Amerikaanse spierballen afschrikwekkend genoeg zouden zijn – dit was een verkeerde gok, en Rusland valt nu Balticum en Polen binnen
-dit is mogelijk omdat China, dat vooraf beraad met de Russen heeft gehad, tegelijkertijd Taiwan en de Japanse Senkaku-eilanden binnenvalt; hierdoor is de kans dat de Amerikanen zich ermee bemoeien namelijk kleiner, hun redenering is: één brand willen de Amerikanen waarschijnlijk nog wel blussen, maar als er twee grote branden woeden, dan wordt de keuze voor diplomatieke in plaats van een militaire oplossing voor de Amerikanen wel erg aantrekkelijk
-ook dit was verkeerd gegokt, want de Amerikanen weten dat als ze hun bondgenoten nu niet steunen, dat hun hele systeem van bondgenootschappen uit elkaar valt. Japan en Zuid-Korea zouden vrijwel zeker en vrijwel direct een akkoordje met de Chinezen willen sluiten aankloppen als de Amerikanen niet betrouwbaar lijken-
-WOIII is een feit

Hoe dan ook, lang verhaal kort, we gaan er allemaal aan.

#13 Bismarck

Wat een doemscenario’s allemaal. Als tegenwicht voorspel ik dat alles zijn gangetje zal gaan. Nederland haalt gewoon weer een dozijn schaatsmedailles op, de regering valt niet, de EU valt niet uit elkaar, afgezien van de Britten die zich met moeite een weg naar de deur onderhandelen, maar zoveel concessies moeten doen, dat ze beter hadden kunnen blijven (maar hun trots verhindert dat ze dat inzien). Froome wint de de Giro (sorry Tom), maar er blijft een dopinggeur aan hem kleven en dat speelt hem in de Tour parten. Orban heeft in Hongarije de zaakjes dusdanig naar zijn hand gezet dat hij de meerderheid behoudt, ook in Italië verandert de status quo niet, in Rusland wordt Putin gewoon weer president en in de VS krijgt de Senaat een Democratische meerderheid, waarmee de wetgeving in dat land tot stilstand komt. In Syrië viert Assad de overwinning, eerst op IS, daarna op de overige rebellen, waarna het moeizame proces van de ontmanteling van Rojava/YPG kan beginnen, dat nog wel een paar jaar zal duren.

En mocht #12 gelijk krijgen, dan is er toch niemand meer om me op mijn slechte voorspellingen te wijzen ;-)

#14 JANC

@9: Petri is weg bij de AfD….

#15 kneistonie

In 2018 schokkend nieuws uit

1) het koninklijk huis
2) de betawetenschap minus DNA
3) de politiek, uitgezonderd Trump en Poetin
4) het internet
5) een vrolijk festival in het buitengebeuren
6) de alfawetenschap
7) de DNA-hoek
8) en met dit lijstje versla ik iedereen met een mijl voorsprong

#16 kneistonie

krekel @12 geeft een aardige variant in de Voorspelkunde (van 2018-2030) met aangrijpingsmomenten uit aangolvende tendenzen

#17 Manfred

Dit is de definitieve teloorgang van Sargasso, de glazen bol in de prullenbak in plaats van in de glasbak.

#18 kneistonie

@17: zorgwekkend inderdaad. Vooral ook omdat uit het ding blijkbaar geen nieuwe & betere meer gemaakt kon worden.

#19 kneistonie

Reinaert @10 is interessant.

Tot het honderdvoudige / kilo betalen voor verse groenten en fruit in de suup.

Daar zie ik ook voorlopig geen einde aan komen.

Wie hem heeft: hou vast die Makro-pas!

#20 Mozzarella

Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft.

#21 Emile M

@14: Dat weet ik. Daarom spreek ik ook over een alternatief voor de AfD.

#23 Arduenn

Nostradamus voorspelt dat strakke groene broeken weer helemaal terug gaan komen in 2018.

#24 beugwant

[img]http://www.foksuk.nl/content/formfield_files/formcartoon_12454_c2925a7576b898016ab085e1fb733bb5534ef0c2.gif[/img]

#25 AndreSomers

@17: Een beetje glazen bol is natuurlijk van kristalglas, en dat mag niet in de glasbak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*