Elders in de wereld raken regeringen in de problemen

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

,,It might not be too late to craft a compromise that convinces political forces of the depth of political change without intensifying the SCAF’s fears”, stelde de International Crisis Group vorige week nog bij de presentatie van haar nieuwste rapport over Egypte. De aankondiging van de Militaire Raad begin deze week om een aantal kabinetswijzigingen door te voeren, lijkt dan ook een tegemoetkoming aan de eis van het parlement, en dan met name van de Freedom and Justice Party van de Moslimbroeders, om zelf de regering samen te kunnen stellen. De vraag is of die handreiking niet te laat komt. De afgelopen week liet namelijk ook een toename van geweld en verdere polarisatie zien.

Zaterdagnacht werd bij het ministerie van Defensie aan het Abbasiya Plein een groep demonstranten aangevallen die onder meer protesteerde tegen de uitsluiting van de salafistische presidentskandidaat Abu Ismail en het Grondwetsartikel dat daaraan ten grondslag ligt. Gisteren vielen er minstens 11 doden. Politieke partijen veroordeelden het geweld, verkiezingscampagnes werden opgeschort en een gepland overleg met de Militaire Raad werd geboycot. Het leger wordt ervan beschuldigd het geweld te regisseren. En zolang de militairen de macht hebben zal er ook geweld blijven, stelt bijvoorbeeld de linkse kandidaat Khaled Ali. Ook andere partijen voeren de druk op de militairen de macht volgens planning over te dragen op. Woensdagavond kondigde de Militaire Raad aan vervroegd af te treden als er tijdens de eerste verkiezingsronde op 23-24 mei een presidentskandidaat direct een beslissende meerderheid haalt. Beelden van Ahram Online en Al Jazeera:

In Jordanië diende premier Awn A-Khasawneh deze week zijn ontslag in. Hij presenteerde onlangs een nieuwe Kieswet aan het parlement, maar kreeg daarop veel kritiek. Tussen de premier en de koning is sprake van onenigheid over de verkiezingen. De premier wil die volgend jaar houden, aan het einde van de huidige zittingstermijn. Terwijl Khasawneh op werkbezoek in Turkije was, kondigde de koning echter vervroegde verkiezingen aan. Bronnen melden dat het ontslag indirect echter een protest was tegen de weigerachtige houding van het hof om hervormingen door te voeren. De koning op zijn beurt verweet na het ontslag echter juist de premier dat hij de hervormingen vertraagt. Op de achtergrond speelt een confrontatie tussen de bedoeïenenstammen, waar de koning zijn machtsbasis heeft, en de Moslim Broederschap, die de meeste steun heeft onder de vooral in de grote steden wonende Palestijnen, inmiddels zo´n 60 procent van de bevolking. Het ontslag van de hervormingsgezinde Khasawneh is een teken aan de wand, zeker nu hij wordt opgevolgd door de conservatieve Fayez Tarawneh terwijl er economisch zwaar weer op komst is.

Intussen neemt in Israël de kritiek op premier Binyamin Netanyahu toe. Yuval Diskin, voormalig hoofd van Shin Bet, stelde afgelopen week dat Netanyahu het publiek misleidt: veel experts stellen dat een Israëlische aanval de Iraanse atoomwedloop juist zal versnellen. Voormalig premier Ehud Olmert sloot zich bij het koor van criticasters aan. Intussen gelastte de Israëlische Hoge Raad de ontmanteling van een aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en het terugdraaien van de uitzonderingspositie van religieuze studenten inzake de dienstplicht. De VN plaatste afgelopen week Israël, als enig democratisch land, op de lijst van landen die de handelingsvrijheid van mensenrechtenorganisaties inperken. Verwacht wordt dat Netanyahu volgende week vervroegde verkiezingen in september zal aankondigen.

Reacties (5)

#1 frank

Goede, nuttige en evenwichtige update. Thx

  • Volgende discussie
#2 Likoed Nederland

Wat ontbreekt: Likoed staat aan kop in de peilingen. Israeli’s zijn tevreden over het beleid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 pedro - Reactie op #2

Ja, er zijn Israëli’s, die tevreden zijn over zijn beleid. Er zijn er meer, die op andere partijen stemmen. Mogen we daar dan van zeggen, dat ze ontevreden zijn over zijn beleid, of heb je een nietszeggende, maar wel veel suggererende uitspraak neergekalkt?

Boerenslim van je trouwens, om ‘Israëli’s’ te schrijven, en niet ‘de Israëliërs’. Kun je lekker gaan draaien als iemand je daar op wijst, terwijl je ondertussen je propaganda al hebt verspreid.

#3 Johanna
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie