De online CoalitieChecker is terug

DATA - Wegens succes geprolongeerd. Bij de vorige verkiezingen was onze CoalitieChecker al mateloos populair. Begrijpelijk, gezien het complexe en gefragmenteerde politieke landschap. En nu is de situatie eigenlijk nog hetzelfde.

Daarom hebben we de oude code wat afgestoft en er de nieuwste peilingen in gestopt, zodat iedereen alvast kan gaan oefenen met het formeren. Want zoals het er nu uitziet, wordt dat nog een hele klus. De 4 mogelijke 3 partijen coalities hebben allemaal zowel de SP als de VVD in zich. Daar zullen weinigen hun geld op durven zetten.

De Kunduz-coalitie is ook goed te volgen. En die lijkt op weg te zijn naar een meerderheid.

We zijn benieuwd of de politieke partijen de komende maanden lastig gevallen zullen worden met de uitkomsten van onze CoalitieChecker.

 1. 1

  Wel jammer dat er zoveel onzin coalities tussen zitten. Het is diep graven naar de 5 partijen linkse coalitie, die mijn voorkeur zou hebben.
  Gevolgd door een paars plus-achtige variant, of eentje met het CDA als linkse partij.

 2. 3

  Gebruik de zoekfunctie en sluit wat partijen uit en je krijgt snel het gewenste resultaat. Zo haalde ik ook in 1 keer de kunduz coalitie er uit.

 3. 6

  Dit lijsje maakt wel duidelijk dat een formatie op dit moment ingewikkeld zou worden. Bij elke combi met max 3 partijen (de zoekfunctie werkt uitstekend) zit de sp met de vvd aan tafel. Lijkt me onhaalbare kaart.

 4. 8

  Valt wel mee. De “luxe” van twee/drie partijenkabinetten is in Nederland behoorlijk recent. Vroeger (voor de vorming van het CDA) waren vier- of meerpartijenkabinetten eerder regel dan uitzondering.