Chatbot kan niet langzaam denken

Foto: Gemaakt met DALL·E thinking fast and thinking slow

Het menselijk gedruis over tekst producerende kunstmatige intelligentie zal nog wel even voortduren. ChatGPT hielp me begin deze maand een artikel schrijven dat volgens sommigen behoorde tot het beste dat ik ooit schreef. Sindsdien ben ik ermee blijven experimenteren – vaak nog verbaasd over wat het systeem ineens bleek te kunnen bedenken, maar gaandeweg toch ook steeds meer vertrouwd met de beperkingen: de doodsheid van het geproduceerde proza (of van de geproduceerde plaatjes), de weigering om er ooit iets bij te leren.

Bijna 25 jaar geleden schreef ik een stuk, ‘grandeur en misère van de computertaalwetenschap‘. Ik weet niet of ik kan zeggen dat ik het toen goed zag; ik weet wel dat ik het nog op dezelfde manier zie. Aan het eind van het stuk wees ik er op dat dommekracht waarschijnlijk de toekomst was: computers die op basis van een enorme verzameling voorbeeldteksten aan de hand van statistiek steeds weer nieuwe teksten kunnen maken die op de oude lijken. Na “op een mooie” volgt meestal pinksterdag en dus schrijf je ‘op een mooie pinksterdag’.

Ratio

Dat is precies het principe waarop de systemen die nu furore maken gebouwd zijn. Ik voorzag dit indertijd niet omdat ik nu zo’n visionair was, maar omdat iedereen die zich er 25 jaar geleden een beetje in verdiepte het kon zien.

Waar ik wel onduidelijk over was: wat er nu eigenlijk precies ontbrak, indertijd. Ik noemde dat ‘inspiratie’, maar ik kan inmiddels echt niet meer bedenken wat ik daarmee indertijd bedoeld heb. Wel denk ik inmiddels iets meer inzicht te hebben in wat er nu eigenlijk ontbrak, wat er nu eigenlijk ontbreekt.

De econoom en psycholoog Daniel Kahneman heeft het idee populair gemaakt dat we twee vormen van denken hebben: een dat supersnel en intuïtief is maar daarbij voortdurend fouten maakt, de ‘automatische piloot’, de intuïtie; en een ander dat langzamer is, dat meer moeite kost, de ratio. Je kunt zeggen dat het eerste systeem hetgene is waar de moderne AI op richt. Wat ik 24 jaar geleden ‘inspiratie’ noemde is het tweede systeem.

Zo kan ChatGPT niet rekenen, althans niet met relatief grote getallen:

chatbot

De som gaat bijna goed, behalve dat een mens waarschijnlijk onmiddellijk kan zien dat het eerste cijfer van de som geen 8 moet zijn, maar een 9

Het is een beetje verrassend dat dit mis gaat – waar is een computer nu beter in dan rekenen – maar het is ook te verklaren. De som die ik hier geef heeft ChatGPT waarschijnlijk nooit gezien; 23+56=79 staat misschien wel ergens in het corpus met teksten waarop het getraind is, maar het heeft niet echt leren rekenen, zoals een mens dat geleerd heeft: met specifieke uitleg en dan oefeningen.

Verbluffend

De problemen met de dorre stijl en het feit dat het op iedere inhoudelijke vraag maar wat begint te bazelen als het ’t niet weet, hebben een soortgelijke oorsprong, denk ik. Bij ieder antwoord op iedere vraag neemt het alle teksten mee die het ooit gelezen heeft, los van de oorsprong van die tekst: een tweet van een anonymus weegt evenveel als een artikel van een deskundige. Als je het vraagt naar de geschiedenis van Amsterdam of het bestaan van buitenaards leven weegt het alles mee.

Wat er nodig is, is kortom een versie van Kahnemans langzame systeem – bewustzijn misschien wel, de mogelijkheid om van bepaalde mensen of bronnen te leren en andere te negeren, de mogelijkheid om soms niet het antwoord te kiezen dat intuïtief juist lijkt (de som van 4.433.557 en 4.634.630 zal wel beginnen met een 8, want 4+4=8) maar één die regels volgt en toepast, één die dingen kan leren op een andere manier dan door alleen maar imitatie. Zo’n tweede systeem is er nu niet – het enige dat er een héééél klein beetje op lijkt, zijn de filters die kennelijk zijn toegevoegd en die maken dat het systeem waarschuwingen geeft als je probeert het racistische of seksistische uitspraken te ontlokken; maar dat is wel een heel mager traag systeem.

Maar feitelijk is zo’n langzaam systeem, en vooral de manier waarop het zou moeten aansluiten op het snelle nog net zozeer een raadsel als toen ik het uit de losse pols ‘inspiratie’ noemde. We weten eenvoudigweg niet hoe we denken en misschien zijn onze hersenen ook wel te dom om te kunnen begrijpen hoe ze zelf werken. Mijn voorspelling voor 2046: dan is de dommekracht van computers nog verbluffender, en we kunnen misschien nog wat beter benoemen wat er ontbreekt.

Reacties (13)

#1 Spam

het feit dat het op iedere inhoudelijke vraag maar wat begint te bazelen als het ’t niet weet

ChatGPT ‘weet’ niets. Het is een natural language simulator. Op basis van bestaande teksten en slimme algorithmen kan het ‘originele’ teksten produceren die qua stijl en inhoud niet of nauwelijks van door mensen geschreven teksten zijn te onderscheiden.

Maar ChatGPT ‘denkt’ niet, lost geen problemen op en en geeft geen juiste antwoorden op vragen. Het geeft slechts antwoorden die in lijn zijn met de training-data. Vaak zullen wij die antwoorden als correct beoordelen, maar regelmatig zijn ze dat ook niet. Het is niet zo dat ChatGPT eerst probeert een correct antwoord te vinden en maar iets verzint in het geval dat dat niet lukt. ChatGPT verzint altijd maar wat.

  • Volgende discussie
#1.1 Jos van Dijk - Reactie op #1

ChatGPT ‘denkt’ niet, lost geen problemen op en en geeft geen juiste antwoorden op vragen. Het geeft slechts antwoorden die in lijn zijn met de training-data

Kan het zijn dat er ook mensen zijn die op deze manier ook zonder ChatGPT teksten maken? Ik denk bijvoorbeeld aan reclame, marketing, public relations en aan veel voorlichtingsteksten. Misschien kunnen we die bedrijfstakken dan in z’n geheel automatiseren. Dan komt er veel personeel vrij om elders echte problemen op te lossen.

#1.2 basszje - Reactie op #1.1

De kennelijk verplichte clichematige beeldspraak op nu.nl niet te vergeten.

Courtesy ChatGpt:

‘Sargasso.nl is de ultieme bestemming voor alle liefhebbers van cultuur en literatuur. De website is een oase van kennis en inspiratie, met artikelen die schitteren als juwelen in een zee van saaie, voorspelbare content. Of je nu op zoek bent naar diepgaande analyses van de laatste boeken, of gewoon op zoek bent naar een goed verhaal om bij weg te dromen – Sargasso.nl heeft het allemaal. Dit is de website waar de geestelijke voedingsbodem groeit en bloeit als nooit tevoren. Een bezoek aan Sargasso.nl is als een wandeling door een prachtig park vol met verrassende bloemen en bijzondere vogels. Laat je meevoeren door de rijke wereld van Sargasso.nl en verrijk je geest met elke klik.’

#1.3 Jos van Dijk - Reactie op #1.2

Schitterend! Dank. Precies wat ik bedoel.

  • Volgende reactie op #1.2
#1.4 Joost - Reactie op #1.2

Lol! Wat vroeg je chatGPT?

Ik denk deze als ’testimonial’ toe te voegen in de ‘over ons’ :)

  • Vorige reactie op #1.2
#2 Rien Noort

Ik vraag me af wat ChatGPT ervan zou bakken om een cabarettekst te schrijven.
Een vervelende serie politieke moppen, die allang uitgekauwd zijn in de media.
Een tweejarige kleuter, die op een podium ronddanst, zal gegarandeerd boeiender zijn.
KI kan nooit creatief verzinnen waar geen enkele relatie in de geschiedenis exact wil matchen.
Daarom kan volgens mij een anorganische binding doorgerekend worden en een organische NOOIT.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 AltJohan - Reactie op #2

@Rien Noort: het is niet veel soeps:

Q: schrijf een cabarettekst
A: Het was een donkere, stormachtige avond toen ik op het podium stond. Ik keek uit over het publiek, dat bestond uit een mengeling van lachende en sceptische gezichten. Ik nam een diepe ademteug en begon aan mijn cabarettekst.

“Goedenavond, dames en heren,” begon ik. “Ik ben hier vanavond om u te laten lachen, te laten huilen en alles daar tussenin. Want laten we eerlijk zijn, het leven is niet altijd makkelijk, toch? Soms zijn er hoogte- en dieptepunten, en daar moeten we mee omgaan. Maar het belangrijkste is dat we lachen, want lachen is gezond.

“Ik wil u vanavond meenemen op een reis door mijn leven, vol ups en downs, vol momenten van blijdschap en verdriet. Maar bovenal wil ik u laten zien dat er altijd een lichtpuntje is, hoe donker de situatie ook lijkt. Want dat is wat het leven zo mooi maakt. Dus kom, laten we lachen, huilen en alles daar tussenin. Want samen zijn we sterk en komen we altijd weer op onze voeten terecht.”

Ik zweeg even en keek weer naar het publiek. Ik zag dat er nu meer glimlachen waren dan sceptische gezichten. Ik wist dat ik ze had weten te bereiken, en dat gaf me een goed gevoel. Ik glimlachte en begon mijn cabarettekst, klaar om de avond van mijn leven te geven.

#2.2 Rien Noort - Reactie op #2.1

Ik zou hiernaar geen kwartier geboeid kunnen luisteren. Om een vriend-autist kan ik wel lachen, maar die is creatief, dus speelt het klaar mij daarmee toch te boeien.
Ook al zijn zijn kunstwerken duidelijk met digitale hulpmiddelen gemaakt.
Maar een beeld door een vaardig vakman gemaakt zou net dat verrassend unieke kunstig gerestaureerde krasje net meer inhoud hebben.
Een goede cabaretier hoeft zichzelf niet te verkopen, ChatGPT blijkbaar wel.

#3 AltJohan

Niet altijd fout, maar het blijft uitkijken. Soms wel zeer vermakelijk wat ie produceert.

Q: 4.433.557 + 4.634.630
A: Als je 4.433.557 en 4.634.630 bij elkaar optelt, kom je op een totaal van 9.068.187.
Q: –1
A: Als je 1 aftrekt van -1, kom je op een resultaat van -2.
Q:-1*-1
A: Als je -1 maal -1 doet, kom je op een resultaat van 1. De regel “min of meer” betekent dat twee negatieve getallen elkaar opheffen en het resultaat positief is. Dus -1 x -1 = 1.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Frank789

Er is nu GPTZero waarmee je kunt ontdekken of een tekst met AI is gemaakt.

https://gptzero.me/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rien Noort

Frank789,
Je link naar
RGvT bij AD is toch iets creatiever, dus humaner?
Of geloof je dat ChatGPT uit eigen beweging is gaan kiezen wat AD mag publiceren?
Dan heb je een net zo groot geloof, als wetenschappers, die niets geloven wat niet waarneembaar is. Geloven ze niet dat er aan de donkere kant van de planeet leven is. Daar bestaat dat nu op de onoverbrugbare 12*3600 lichtseconden afstand. = 20.000 km.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Frank789 - Reactie op #6

Je link naar RGvT bij AD

AD? Algemeen Dagblad? Foke en Sukke zitten bij NRC….

is toch iets creatiever, dus humaner

Creatiever dan wat? Humaner dan wat?

Op de rest zal ik maar niet ingaan, want dat is niet van deze planeet…