Brood en Spelen

Foto: copyright ok. Gecheckt 29-09-2022

Met het succes van de Nederlandse zwemsters op de Olympische Spelen is het makkelijk scoren voor politici door te roepen dat er meer geïnvesteerd moet worden in sport en schoolzwemmen, maar dat komt wel een beetje als mosterd na de maaltijd, vindt Therese Klok van weblog The Right Trace.

Mijn vrienden van de Multi Media Mobsters hebben al een hele blog gewijd aan de Olympische Spelen en alle politieke spelletjes die er rondom gespeeld werden. Hier wil ik er graag nog eentje aan toevoegen. Vanmorgen stond namelijk in de krant (ik zeg krant, maar ik bedoel natuurlijk gewoon op Internet), dat de PvdA “wil dat de sport ontzien wordt bij nieuwe bezuinigingen en dat er in het onderwijs meer aandacht voor komt.” Lekker makkelijk scoren zo vlak voor de verkiezingen, moet PvdA-Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing gedacht hebben, toen ze de memorabele woorden “Zo leiden we de Ranomi’s van de toekomst op,” uitsprak.

Want lieve, lieve Tanja: het schoolzwemmen (en ik heb geen wedstrijd gezien, maar dat Ranomi een zwemster is, was niet te missen) is een paar jaar geleden in Nederland in heel veel steden wegbezuinigd. Niet overal hoor, maar wel onder andere in Zaanstad, Den Bosch, Assen, Leeuwarden en Hoorn, Bergen op Zoom, Den Helder, Schoonhoven, Ede en Katwijk. Krap een maandje geleden werd bekend gemaakt dat er naar verwachting nog meer gesneden zal worden in het budget van schoolzwemmen. Dit zijn plannen die al liggen en dus niet 1, 2, 3 veranderd kunnen en zullen worden, alleen maar omdat jij, Tanja, iets populairs roept.

Metro:”Van oudsher financierde ongeveer de helft van alle gemeenten het schoolzwemmen. Sinds 2006 is dit gedaald naar 42 procent. André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten verwacht dat in het schooljaar 2013/2014 scholen in minder dan 40 procent van de gemeenten schoolzwemmen kunnen aanbieden.”

Ik snap heus wel dat de Olympische Spelen bedoelt zijn om te inspireren: om jongeren aan het sporten te krijgen en een soort verbintenis te krijgen tussen landen. Op deze manier leren jongeren over doorzettingsvermogen, prestaties neerzetten, gezond leven en uit onderzoek blijkt dat fitte jongeren het beter doen op school. Dat is allemaal heel mooi, maar ik hoef niet nog meer Ranomi’s. Ik zou het al fijn vinden als kinderen niet meer verdrinken. Het zou wel goed zijn als ze meer sport en beweging zouden krijgen op school, want zoals je weet is overgewicht in Nederland onder kinderen een enorm groot probleem. Gemiddeld is 1 op de 8 kinderen te dik. Nu hebben veel gemeenten besloten dat dit maar zaak is voor ouders, klopt, de gezondheid van de kinderen is ook de zaak van de ouders, maar met alle bezuinigingen, werkeloosheid en, met alle respect, ongeinteresseerde en ongeintegreerde ouders, zou ik er niet op durven wachten.

Dan nog een vraagje: wat kost nou zo’n huldiging? Want het zag er uit als een goed feestje. Natuurlijk hebben mensen die vier jaar lang trainen voor iets dat gemiddeld tussen de 30 seconden en 40 minuten duurt, recht op een feestje (Holland Heineken House). En nog een feestje (huldiging Ridderzaal). En nog een feestje (in Den Bosch). En op Olympische medailles, beeldjes en Ridderorde-speldjes. Maar hadden we voor dat geld niet tout minderjarig Nederland het zwembad in kunnen gooien en leren zwemmen?

Ps. Nog een ding. Dat ongepast gebruik van het woord ‘helden’. De officiele woordenboek betekenis van het woord ‘held’ of ‘heldin’ is ‘iemand die iets gevaarlijks doet wat goed afloopt.’

Nou snap ik dat het risico een hockeybal op je lip te krijgen, of hard terecht komen op een judomat nog best gevaarlijk kan zijn, maar sporters zijn niet per definitie helden (behalve Judith Bosch). Ze kunnen een goed, indrukwekkend kunstje met hun lichaam. Op de Wallen in Amsterdam zijn vast ook vrouwen te vinden die hele indrukwekkende kunstjes kunnen met hun lichaam. Die worden hier ook niet om gehuldigd door Mark Rutte en hoeven al helemaal geen spandoeken te verwachten.

Beeld: Michiel Jelijs, cc Flickr Photo

Reacties (27)

#1 Kok

Je vindt dat sporters geen helden genoemd moeten worden. Dat ben ik met je eens. Vervolgens vergelijk je sporters met hoeren. Juist.
De judoka heet trouwens Edith, niet Judith.

 • Volgende discussie
#2 Loupe

Het is maar welke definitie je kiest..

http://www.woorden-boek.nl/woord/held

Sporters vergelijken met hoeren lijkt me iig niet erg eerlijk of gepast.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Siquo - Reactie op #2

Het blijft toch een vorm van je lichaam verkopen :)

#2.2 Loupe - Reactie op #2.1

Mwah. Ze gebruiken hun lichaam om hun brood mee te verdienen, maar dat doen bijv. stratenmakers, schilders en bouwvakkers ook?

#3 su

Waren helden niet demigoden in Grieks mythologie? Dan is een mens met bovenmenselijke attributen toch best een aardige beschrijving van moderne olympianen.

Verder wel eens met de strekking van het stuk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ernest
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Hans Verbeek - Reactie op #4

Groot-Brittannië kent een lange traditie van ‘wild swimming’, ofwel open water zwemmen
Je hoeft niet te investeren in dure zwembaden. Veel open water is tegenwoordig schoon genoeg om te trainen.
In Australië zwemmen ze ook wel in zeezwembaden.

#4.2 ernest - Reactie op #4.1

Kan zijn, ik weet niet hoe het nu met de kwaliteit van het open water in Nederland is gesteld. En je mag hopen op niet al te veel botox.
Misschien zijn veel open water zwembaden (mijn vader heeft bijvoorbeeld ooit zwemmen geleerd in een rivierhaven) afgeschaft door de enorme vervuiling van de Rijn en andere rivieren in de jaren zestig?

#4.3 Dr Banner - Reactie op #4.2

jij @012 weet niet en leest niet hoe het gesteld is, Hans Verbeek @005 wel: “Veel open water is tegenwoordig schoon genoeg om te trainen.”

 • Volgende reactie op #4.2
#4.4 ernest - Reactie op #4.3

Ja, maar hij heeft het over Australie en Engeland.

 • Volgende reactie op #4.3
#4.5 frankw (formerly frank) - Reactie op #4.3

Als er zalm zwemt en je mag riviervis eten dan kan je er vast wel zwemmen.

 • Vorige reactie op #4.3
#4.6 Maaike - Reactie op #4.2

Botox? Zit dat nu ook al in het oppervlaktewater? Eerst al botulisme, nu weer dit… Houdt het dan nooit op!? \drama

 • Vorige reactie op #4.2
#4.7 su - Reactie op #4.6

Botox is de samenvoeging van botulin toxin. Botulisme is de vergiftiging door botuline. In bede gevallen gaat het over hetzelfde dus.

#5 Spam

Dat iets de zaak van ouders is, wil nog niet zeggen dat je er als overheid niks aan mag doen. Als ‘we’ het belangrijk genoeg vinden, moeten we het centraal regelen. Dat is zo ongeveer het basisprincipe van een overheid.

De vraag is dus of we leren zwemmen zo belangrijk vinden dat dat op school moet gebeuren. Ik denk van wel, maar nieuwe Ranomi’s hoeven we van dat schoolzwemmen niet te verwachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mark3000

Het zijn idolen die worden verheven tot held. Dat gebeurt nogal snel in culturen met grote hoeveelheden narcistische antihelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Loupe - Reactie op #6

Noem eens een paar culturen die geen ‘grote hoeveelheden narcistische antihelden’ hebben?

 • Volgende reactie op #6
#6.2 ernest - Reactie op #6

Wat zijn narcistische antihelden?

 • Vorige reactie op #6
#6.3 mark3000 - Reactie op #6.2

In mijn ogen is een held iemand die een (heldhaftige) daad verricht en daar in principe geen eigenbelang bij heeft. Die daad heeft dus als resultaat dat een ander daar beter van wordt. (het uiterste geval is iemand die zijn eigen leven riskeert om dat van een ander te redden)

Ik vind Johan Cruijff dus daarom bijvoorbeeld geen held, althans niet omdat hij zo’n geweldige voetballer is. Je kunt hooguit zeggen dat het een held is omdat hij voetbalveldjes voor kansarmen aanlegt. Wat betreft het voetbal is hij een idool of een icoon. Datzelfde geldt ook voor andere sporters. Dus ik ben het met de auteur eens.

Een antiheld is het tegenovergestelde, iemand die iets doet waar hij zelf beter van wordt (en daarbij ook nog direct of indirect iemand schaadt). Een persoon die daar vervolgens ook nog mee pronkt of althans denkt beter te zijn dan anderen of zich superieur voelt is dan een narcistisch antiheld. Voorbeeld: Dirk Scheringa.

Of dat cultureel bepaald is, is lastig te zeggen, en dat is dus een ongelukkige toevoeging. Een cultuur met geen van dit soort figuren bestaat natuurlijk ook niet. Maar je kunt wel zeggen dat er culturen zijn waar mensen meer handelen/keuzes maken in het belang van een ander dan in het eigen belang.

#7 Anton B

Rare definitie van held, als je iets gevaarlijks doet wat goed afloopt kan je ook een roekeloze waaghals zijn en volgens mij zijn er ook helden die hun daad met de dood hebben moeten bekopen.

Het feestje in de Holland Heineken hal is waarschijnlijk door Heineken betaald en wat lintjes in de Ridderzaal uitdelen zal ook de kop wel niet kosten t.o.v. het dagelijkse kosten voor het Binnenhof. Schoolzwemmen is goed voor de veiligheid en gezondheid voor kinderen en zal zichzelf daardoor ook min of meer terugbetalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 ernest - Reactie op #7

Ik wil even geen Godwin doen hoor, maar de WO2 kan hier wel bijgehaald worden, want dat was namelijk de periode waarin wel wat echte helden bestonden. In het verzet had je geloof ik inderdaad mensen die behoorlijk roekeloos waren maar gelukkig daardoor toch heldendaden verrichten. Andere mensen waren veel bedachtzamer en waren juist een held doordat ze hun angst de baas wisten te worden.
De politiek, de voorlichters en de media (bijna hetzelfde, de media lepelen immers de persbulletins op) hebben gewoon een fijn woord nodig om iemand op te hemelen, helaas, omdat ze weten dat hun status met minder grote superlatieven helemaal omlaag kachelt. Verpleegsters, ondernemers, vrijwilligers, en gewone bestuurders, om maar eens wat te noemen.

#8 Dr Banner

Ongeveer de laatste alinea: “Natuurlijk hebben mensen die vier jaar lang trainen voor iets dat gemiddeld tussen de 30 seconden en 40 minuten duurt, recht op een feestje (Holland Heineken House). En nog een feestje (huldiging Ridderzaal). En nog een feestje (in Den Bosch). En op Olympische medailles, beeldjes en Ridderorde-speldjes. Maar hadden we voor dat geld niet tout minderjarig Nederland het zwembad in kunnen gooien en leren zwemmen?”

Holland Heineken House = is zelfbedruipende horeca. Bungalowparken hebben in de vakantie zwembaden voor tout minderjarig Nederland.

Huldiging in Den Bosch, in Den Haag en wat medailles, beeldjes en Ridderorde = misschien samen 1 jaar sportfonsenbad uitbaten voor schoolzwemles, maar zeker niet genoeg voor tout minderjarig Nederland het hele jaar door zwemles.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 NietJeZus

Mensen die met hun hobby hun brood verdienen – hoe goed ze dat ook doen – zijn voor mij geen helden.
Iemand die met gevaar voor eigen leven een goede daad doet wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Boer

Het merendeel der kinderen hier heeft al een zwemdiploma voordat ze op de basisschool zitten.
Kwestie van waar liggen je prioriteiten voor je kinderen en waar geef je je geld aan uit.
Zonder de diploma emblemen genaaid aan je wollen zwembroek kom je er gewoonweg niet in.
Zwemmen fietsen lopen en praten leren in Nederland is geen overheidstaak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 Ernest - Reactie op #10

O ja?
Zwemmen leren voor de basisschool begint is een hype of statussymbool onder ouders, maar het kost ze kapitalen.
Ik ken verschillende ouders wier kind echt een paar jaar wekelijks naar zwemles moest. Het lukte niet. Sommige ouders stoppen er daarom maar mee. (En als het het wel lukt, laten ze hun kind nog steeds niet alleen naar in het diepe…) Een paar jaar later gaat het veel makkelijker, dan kan het kin het vele beter aan.

Praten en lopen zijn gratis en gaan als het kind een beetje in orde is vanzelf. Fietsen tot op zeker hoogte, het kost wat aandacht maar met een paar weken of een maand of twee lukt het wel. Ik heb nog nooit iemand maandenlang in een kanaal zien staan om zijn kind zwemmen te leren. Waarschijnlijk mag je dat niet eens zelf, heb je vergunningen en diploma’s nodig. Als het zo moeilijk is om je kind zelf les te geven, dan mag de overheid ook wel wat meer behulpzaam zijn.

Trouwens, praten leren gaat sommige ouders ook bijzonder slecht af, en dat is nog lang aan een kind te horen.

#11 mb

Andere vergelijking dan. Als ik zie wat mijn thuisstad Arnhem in Vitesse heeft gestoken, zou daarmee, gok ik, tien jaar schoolzwemmen en vijf jaar contributie bij een sportclub naar keuze voor alle schoolgaande jeugd in Arnhem betaald kunnen worden.

Van daar uit moet de top maar zien hoe ze zichzelf bedruipt. Breedtesport leidt tot topsport en niet andersom. En in het ongunstigste geval zijn er geen topsportsters, maar wel kinderen die gezond zijn en veilig in de buurt van water.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 weerbarst

lekker ding toch die Ranomi, of komt dat door het natte haar? ;p

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 mb - Reactie op #12

ik vind zwemsters niet zo lekker. Vaak van die brede koppen, Ranomi valt ind at opzicht nog wel mee.