Brandend Griekenland is nog niet klaar met de jeugd

Hieronder volgt een gastbijdrage van Thomas van Aalten

Athene. Stad waar anarchie en democratie samenkomen. De situatie in Griekenland na de dood van de 15-jarige Alexandros Grigoropoulos is moeilijk te beschrijven. Je lost niets op door ‘de raddraaiers op te pakken en hardhandig aan te pakken’. Het geweld zal nog verder oplaaien en Griekenland naar de status van derderangs land slingeren als er niet snel iets wordt gedaan aan de cultuurclash.

Het is een veelzeggende foto die de wereld over is gegaan: politiemannen houden op straat een vermomde jongen in bedwang. Op zijn trui staat het logo van Anti-Flag, een Amerikaanse (en volgens Wikipedia) ‘anti-militaristische’ punkband. Ik weet zeker dat de jongen slechts zou stamelen en zijn ‘boodschap’ nauwelijks kan verwoorden. Maar plaats het tegenover het andere Griekenland dat wij nauwelijks kennen. Een kwart van de jongeren is werkloos. Het hoger onderwijs biedt nauwelijks kansen; heb je een master van de universiteit, kan je nog voor een paar honderd euro ongeschoolde arbeid verrichten. Tot je dertigste thuis wonen, de mediterrane traditie ten spijt, vergroot niet de bewegingsvrijheid die elk jong mens gegund is. No Future in Griekenland. Onbedoeld ontstaat er het zoveelste pleidooi voor een nieuw Griekenland, in het kielzog van een rampzalig sterfgeval.

Het rommelt er al jaren. Op 14 september 2007 schreef Tijn Sadée in NRC Handelsblad naar aanleiding van de Griekse verkiezingen: ‘De Griekse samenleving moet op de schop – daarover zijn politici in het linkse en het rechtse kamp het eens. Niet alleen het onderwijs, maar ook het almaar uitdijende ambtenarenapparaat en de zwakke gezondheidszorg zijn aan vernieuwing toe. De publieke sector gaat gebukt onder een inefficiënte, geldverslindende bureaucratie die uitnodigt tot corruptie. ‘

Op de website van Elsevier schrijft Chef Buitenland Oene van der Wal vorige week: ‘Maar de Griekse autoriteiten moeten de relschoppers nu hard met de neus op de feiten drukken: in het land waar de democratie is uitgevonden gelden niet de wetten van de straat, maar die van parlement en rechtsstaat.’ Dat getuigt van een eenzijdige benadering. Dit is niet zomaar een clubje stenengooiers. De Griekse situatie is niet te vergelijken met de rellen in de banlieus in Parijs en verschilt ook sterk qua karakter in vergelijking met de ongeregeldheden na de dood van Bilal B in de Amsterdamse wijk Slotervaart; dat waren allemaal gevallen van hoog opgelopen spanningen binnen één – al dan niet heterogene – groep. De verontwaardiging in Griekenland wordt breder gedragen, ook onder hoger opgeleiden. De schrijver en diplomaat Vassilus Vassilikos (70) zegt in de Italiaanse krant La Stampa van 9 december: ‘Het is een spontane revolutie tegen elke vorm van systeem.’

De “revolutionaire” opvattingen van studentenbewegingen en universiteitsbesturen zijn overigens niet altijd even fris. Elke mogelijke vernieuwing binnen het onderwijsstelsel wordt al snel afgedaan met een beschuldiging dat er aan ‘elitevorming’ door de regering wordt gedaan. Wat is hun angst? De post van hun veilige plek in besturen en raden van universiteiten? Zijn juist zij niet de zetelklevers van morgen?

Het is tragisch dat betogers en politie-eenheden elkaar zelfs niet met rust laten, kort na de begrafenis van Grigoropoulus. Het aloude Spartaanse bloed stroomt nog door de aderen. De twee agenten die nu vastzitten zijn dertigers, maar een deel van de huidige generatie politie-agenten is nog ‘grootgebracht’ onder het bewind van de kolonel Georgios Papadopoulos. Daar reageren de “autonomen” weer gefrustreerd op en zo ontstaat een geweldsspiraal, een kat-en-muisspel tussen opstandelingen en politie.

Griekenland is helaas niet alleen het land van de all inclusive discountreizen of de thuishaven van ouzo en Demis Roussos, al zouden we dat graag geloven. Griekenland kent verborgen gebreken: slechte economie, een wankel sociaal stelsel, corruptie. De centrale vraag is: wie luistert er naar de opstand? Waar is dit theater van vandalisme voor nodig? Het is te makkelijk om te roepen dat dat ‘schorriemorrie’ achter slot en grendel moet. Wie luistert er naar de boodschap van de archetypische rebel, die zich heeft gestort op een nationale vernielestafette in de Griekse steden? Maar vooral: wat heeft hij ons in godsnaam te vertellen?

 1. 2

  Zo vroeg ik laatst wat vrienden op IRC: Noem mij 1 griek die de afgelopen 2, 3 decennia succes in zijn leven heeft weten te boeken zonder eerst te emigreren. Buiten de sporters kwam men niet echt ver. Eigenlijk nergens, om precies te zijn. Tegelijkertijd kunt u zich afvragen waarom zoveel geemigreerde grieken nou juist wel zo succesvol zijn. Als u een griek kent, is de kans groot dat ie zelfstandig ondernemer is of in ieder geval een harde werker.

  Griekenland is raar. Symptomen genoeg, maar wat de kwaal is? Geen idee.

 2. 3

  Bekijk het aantal ADSL-connecties in Griekenland eens.

  Een kennis van mij is enkele jaren geleden naar Griekenland verhuisd. Hij wilde daar zijn serverfarm opzetten.

  Helaas, het dorp waar hij ging wonen heeft alleen ISDN(!), geen ADSL, laat staan kabel.

  Dus dat wilde hij graag aangelegd hebben. Bellen met de lokale maatschappijen leverde een éénduidig antwoord op: “kan niet”.
  Waarom niet?
  “Eh, omdat het niet kan…?”

  Griekenland, ik houd ervan vanwege de natuur, het eten en de rijke geschiedenis. Maar het is een land dat aan elkaar hangt van corruptie, vriendjespolitiek en bureaucratie (die in ieder slecht bestuurd land in stand gehouden wordt als verdedigingswal).

  En zoals in ieder land met een hoge jeugdwerkloosheid, slaat ook in Griekenland wel eens de vlam in de pan. Het enige verschil tussen Griekenland en bijvoorbeeld Marokko (waar ook regelmatig rellen zijn, omd dezelfde reden) is dat het men in Marokko stil weet te houden, en de protesten daar diréct met harde hand onderdrukt worden.

 3. 7

  idd Griekenland is een derde wereldland.
  In Saloniki heb je winkelstraten waarbij vergeleken de PC Hooft bijzonder armetierig is. Maar voor de rest doffe ellende en veel verslaafden. Wie niet emigreert crepeert. wel met lekker eten en mooi weer.

 4. 8

  Het blijft toch extreem-links tuig die denken vanalles te kunnen slopen (incl. eigendommen van onschuldige burgers). De meesten geven niet om die omgekomen jongen, gewoon een aanleiding om te rellen. Misstanden kunnen ook op een respectvolle manier worden aangepakt in een democratie. Ik vind het dieptriest en snap niet waarom dat zulk eztreem (links) gedrag wordt goed gepraat!

 5. 9

  Een vreemd artikeltje, hoor. “Het Spartaanse bloed”? Gemakkelijk. Maar om de vraag op ’t eind (“wat heeft [de rebel] ons in godsnaam te vertellen?”) te beantwoorden: Dat hij de staatsrepressie meer dan beu is.

 6. 10

  Onbegrijpelijk dat problematiek in een land op een dergelijke manier moet worden aangepakt. Geen enkel respekt hiervoor! Normen en waarden en hoeksteen van de samenleving komen te vervallen als nagenoeg ongestraft rellen en keten tot de mogelijkheden behoort. (“Vak”)bonden die zich achter de “opstandelingen” scharen. En dat allemaal om met ondersteun ing van een oppostiiet die hoopt straks de kastanjes uit het vuur te halen in een geplunderd land.

 7. 11

  Onbegrijpelijk dat problematiek in een land op een dergelijke manier moet worden aangepakt. Geen enkel respekt hiervoor! Normen en waarden en hoeksteen van de samenleving komen te vervallen als nagenoeg ongestraft rellen en keten tot de mogelijkheden behoort. (“Vak”)bonden die zich achter de “opstandelingen” scharen. En dat allemaal met ondersteuning van een oppositie die hoopt straks de kastanjes uit het vuur te halen in een geplunderd land.

 8. 14

  @ Willem: Hoe kortzichtig ben jij ouwe! Misstanden kunnen ook op een respectvolle manier worden opgelost in een democratie…? Krabbend op mijn hoofd denk ik aan mn zielige oma die nu ligt weg te rotten in het ziekenhuis, en geen eten krijgt omdat er niet genoeg verzorgers zijn… Daar wordt al 10 jaar lang weinig respectvol mee omgegaan.. Als ik de kans zou krijgen, en dit besef hier breder gedragen gaat worden, maak ik met liefde banken en eigendommen kapot.. Die voelen geen pijn… een jongetje van 15 is nu dood, en zijn ouders voelen heel veel pijn. Gebouwen slopen is geen geweld… het is blijkbaar noodzakelijk om mensen hun aandacht te trekken. Democratie heb ik al afgezworen willem.. en velen met mij… Het werkt niet. Ik hoop, oh ik hoop, dat vergelijkbare taferelen zich hier een keer mogen voordoen… en dat die christelijke kut overheid en charlatan Bos eens ter verantwoording woorden geroepen… Als er een causaal verband is tussen het overlijden van mijn oma, het tekort aan geld in zorg, en onze regering blijft banken en leaseplannen spekken met geld, dan ga je me nog zien met molotov’s op de voorpagina…

 9. 17

  @ Hiram: dus dan is dat een alibi om de boel aan gort te timmeren? Vanwege de (d)repressie? Nou, dat schiet al lekker op! Denk dat het helpt.

  Auteur biedt in elk geval nuance, of zet vraagtekens, iets dat noch de media noch de anargistiese beweging ons geeft.

  @Ben:

  “Gebouwen slopen is geen geweld…” Draai het es om: vind je dit ook als het jouw tofu-kwekerij betreft die door een kogel van een vastgoedcowboy wordt gegrepen? Kwaad niet met kwaad vergelden enzo.

 10. 18

  Allemaal wel leuk en aardig, maar ik krijg de kots van dat tuig in Griekenland. Boehoe, er is armoede daar. Dus gaan we maar winkels en bedrijven plunderen en vernielen en kapotmaken en een politieman in de fik steken.

 11. 19

  Precies..dat doe je niet, nix leuk en aardig..nietsontziende misdadige geweldadigheid is het.

  Je steekt geen mens in de fik, losers zijn mensen die dat doen. Verdienen enige tijd uit de maatschappij gezet te worden en zeker Geen sympathie. hiram kan ik niet vatten in deze.

 12. 21

  Vaak zat worden politie agenten aangevallen door grote groepen, ook hier was dit het geval. Een grote groep jongeren vielen 2 agenten aan, en om ze op afstand te houden hebben de agenten een waarschuwingsschot gelost. Dit is blijkbaar ook door balistische gegevens bevestigd. Ook al zou de agent niet een waarschuwingsschot hebben gegeven, ook al zou de desbetreffende agent daadwerkelijk gericht hebben geschoten. Het zijn gewoon politie agenten die worden aangevallen terwijl zij hun werk doen
  http://www.hurriyet.com.tr/english/world/10524946.asp
  “The boy died Saturday in the central Exarchia district after a policeman fired into a crowd of youths threw petrol bombs at police, burned dozens of cars and smashed shop windows, police said.”
  Juist er waren al rellen, de jongen was onderdeel van een grote groep die winkels en auto’s in brand aan het steken waren.
  Sorry ik heb geen medelijden en zeker niet het idee dat de desbtreffende politie agenten wat verkeerd hebben gedaan.

  Nog wat verdere informatie over de rellen en het ontstaan van.
  http://majorityrights.com/index.php/weblog/comments/immigrants_in_greece_riot_msm_caught_red_handed/

  Kijk even naar de datum boven dit linkje, 2 october lang voordat “anarchisten” aan het rellen slaan…
  freedemocracy.wordpress.com…
  De rellen die nu volledig op anarchisten worden afgeschreven hebben bijna niets van doen met anarchisten maar alles met de enorme toestroom van vluchtelingen. Voordat we nu weer de discussie krijgen dat griekenland te weinig mensen toelaat, zou ik er graag op willen wijzen dat grieken land meer dan 500000 mensen verblijfsvergunningen heeft afgegeven sinds 2007.
  http://www.iht.com/articles/2008/10/02/europe/greece.php
  “”There will not be another wave of legalization of immigrants in Greece in the near future,” Georgiadis said, referring to the three programs that have granted work and residence permits to some 500,000 migrants, most of them undocumented foreigners – at least half from Albania – since 1997.”
  Heeft niets met extreem-rechts tuig van doen Mnr Spuyt11, maar gewoon met realisme.

 13. 23

  Spuyt12 | 16 December 2008 | 21:18
  Sinds wanneer maakt de jeugd niet meer zelf de toekomst? Dat vraagt geduld en hard werken. Niet dingen slopen waar een ander, die ooit jeugdig was, hard voor gewerkt heeft.
  Is dat snel? Is dat rechts?

 14. 24

  Ik dacht dat er etnisch nauwelijks nog een link was tussen de grieken nu en de grieken in de oudheid? Wat is dat dan voor gewauwel over sparta en “het land waar de democratie is uitgevonden”.

  Griekenland is een tweedewereldland, het staat al 50 jaar stil. Terwijl ze al 30 jaar lid zijn van de EU worden ze aan alle kanten voorbijgestreeft door oostbloklanden die pas 15 jaar geleden de switch naar democratie gemaakt hebben en waar de economie nog erger in puin lag dan in Griekenland. Het is officieel een democratie maar met het dictatoriale verleden van 30 jaar geleden is nog steeds niet afgerekend. De overheid is corrupt en repressief.

  En daar mag je als opgroeiende jonge intellectueel daar alleen maar tegen protesteren door eens in de vier jaar te stemmen?

 15. 25

  Ik schreef ooit ergens:

  Alleen al bij het zien van de turbulentie begin 19e eeuw en de verstijfde, onbeweeglijke reacties van de regeringen, kun je twijfels hebben over de competentie van de regenten. Keizers en ministerpresidenten gelijk. De oude adel en feodalen.

  […]

  omdat ze hun feodale privileges willen houden. Alleen dat al toont de incompetentie en zelfgenoegzaamheid van de heersende klasse aan.

  […]

  Ze regeren niet rationeel.
  Ze regeren voor korte termijn eigenbelang.

  […]

  Dit nieuwe keizerschap wordt geïmiteerd.
  In Engeland. In Frankrijk. In Europa. In de wereld.
  En dat is pijnlijk fout.
  Het vraagt om bemoeienis van de Kerk.
  Het vraagt om restauratie van royalty.
  Om de restauratie van de kerkelijke macht.

  Het vraagt om revolutie.
  Het is begin 21e eeuw.
  Zet de guillotine maar vast klaar.
  We zouden hem binnenkort wel weer eens nodig kunnen hebben.

  Alle idioten die zich in dit draadje afvragen waarom dat tuig van de richel zomaar bezittingen van anderen durft te vernielen is dom. Zo dom dat het bijna niet meer uit te leggen is. Elke revolutie in de wereld is uiteindelijk te verklaren. Zeker in retrospectief. Te verklaren uit de hebberigheid van de heersende machten, uit de arrogantie van de heersende machten. Uit extreme verdelingen van geld en bezit. Ga er maar van uit dat Griekenland niet het enige land van Europa zal zijn waar onlusten plaats gaan vinden. Als Europa doorgaat op de weg die ze gaat is het laatste brandje nog niet geblust.

  En roepen dat het tuig is dat van andermans spullen af moet blijven helpt niet.

  Als Thomas van Aalten zegt: Dit is niet zomaar een clubje stenengooiers ben ik het met hem eens, Als hij vervolgt: De Griekse situatie is niet te vergelijken met de rellen in de banlieus in Parijs ben ik het niet met hem eens. Parijs had nl. ook te maken met ongelijke verdelingen en slecht bestuur. Alleen zette Parijs niet door omdat er beloftes werden gedaan die de oorzaken wat wegnamen. Maar geloof me, als die beloftes niet worden nagekomen zijn er binnen enkele jaren weer brandjes. En niet alleen in Parijs. Wat we nu zien zijn incidenten. We kunnen ze oppikken als indicaties, we kunnen ze negeren (wat zal gebeuren) net zo lang tot er echt iets gebeurt.

  En zelfs dan: tijdens de revolutie gaat het leven verder gewoon door hoor. Je begrijpt pas achteraf dat er revolutie is geweest.

 16. 26

  HansR | 16 December 2008 | 22:11
  En welk doel zou deze revolutie de verwende, verweekte en decadente Europese jeugd dan moeten dienen? Een nieuwe spelcomputer of een flatscreen of zo? Wel revolutionair, dus gratis over andermans rug natuurlijk. Of banen misschien?

 17. 27

  Wat een tam blogje is dit. Ik ga maar weer terug naar GS. Oeps, nu ben ik zelfs niet meer rechts maar ook nog extreem rechts. Maar beter dat dan een semi-intellectuele linkse loser.
  Succes verder met uw onafzienbare schare bezoekers.

 18. 28

  Maar douce toch.
  Voelt u het niet?
  Het beetje besmuikt glimlachen omtrent uw opmerking door een schare lezers hier?
  Kijk: eens men nadenkt hoeft men niet (meteen terug) te roepen.

  Succes met het hervinden van de stal.

 19. 29

  Wat een kerstgedachte. de stal. Kan daar best stinken hoor.

  HansR, je schrijven nietnaar enzo komt momenteel steeds maar in mijn hoofd bovendrijven.

 20. 30

  Crachàt | 16 December 2008 | 22:59
  Uiterst scherpe inhoudelijke reactie.
  Succes met de ontwikkeling van uw uitdrukkingsvaardigheid in de Nederlandse taal.
  Voor de rest, oorverdovende stilte. Welke door sommigen, misschien, aangezien wordt voor nadenken. Discussie(indien bestaand) gaat hier met de snelheid, diepte en scherpte van een dominee op maandagmorgen.

 21. 31

  Hey lieve douce, weet je wat ons echt doet lachen?
  Dat je het hier ‘maar een tam blog vindt’ maar aan de andere kant verwijt je de Griekse jeugd dat ze kennelijk helemaal niet tam genoeg zijn.

  Je zou het hier dus een beetje willen zien opfikken, en Griekenland meer op Sargassoland doen lijken.

  dàt noemen wij humor, beste.

 22. 32

  Crachàt | 16 December 2008 | 23:30
  Probeert u eens een inhoudelijke reactie op mijn comment van 22.29.
  Ik zal de vraag voor uw herformuleren. Denkt u dat de west Europese jeugd behoefte heeft aan een revolutie van anarchistische signatuur? En daar bij de ruggengraat heeft om die waar te maken? Kom maar, u kunt het wel, maar neem rustig uw tijd. Denkt u vooral na.

 23. 35

  Spijker op z’n kop @ Hiram en Hans R!

  In nederland zie inmiddels een gelijke onvrede ontstaan bij vergelijkbare lagen in de maatschappij… hier demonstreert men weliswaar nog tegen het rookverbod, en het is ook wel een voor hoongelach vatbare domme beslissing om in tijden van recessie het volk z’n rokertje te ontnemen. Overigens heb ik weinig problemen met dat verbod, maar waarom dan wel accijns erover, en alcohol propageren vs wiet verbieden..

  Het zijn exact deze vormen van nutteloze staatsterreur, en doorzichtige spelletjes als die van Bos, en de rest van de politieke top in Nl en Europa, die in deze tijden krachten zullen opwekken welke retrospect makkelijk te voorzien waren, net als begin 19e eeuw..

  Het “vertrouwen” dat wegvalt in het economische systeem, betekent: Men gaat inzien dat het liberaal kapitalistische systeem een FAIL is, terwijl we liberalen zien die vroeger het hardst tegen staatsinmenging schreeuwden als treurige pikzitters de aftocht blazen en hun hand op houden bij de Overheid..

  Ik denk ook dat wat we tot nu toe door heel europa gezien hebben pas incidenten zijn, vergeleken met de aanzwellende onderstroom van woede die gaat richting onafwendbare ontploffing..

 24. 36

  Bwof, na meer dan 4 jaar bloggen en kernredactie Sargasso weet ik wel zo een beetje waar ‘wij’ voor staan.

  Toegegeven, uw volharding in het vragen naar inhoud siert. Maar weet u: ik ben aan het werk. Om den brode, en dit doe ik dezer weken nu even tussendoor, reageren en met een half ook de passerende kudde monsteren. Een douceurtje voor de ziel, zeg maar. Een verslaving, toch ook.

 25. 37

  Crachàt | 16 December 2008 | 23:50
  Dat u aan het werk ben is in deze een van de beste excuses mogelijk.
  Voor mij is het binnen afzienbare tijd ook weer aantreden. Maar alshetublieft spreekt u voor uzelf en niet voor anderen, daar ik er niet van uit ga dat u dat recht heeft. Dat onze paden elkaar weer mogen kruisen.
  Bonne travaille.

 26. 39

  @ repulse (21): Misschien moet je dit interview met een ooggetuige van de moord op Alexandros eens lezen.

  @ larie (19): Een politieman vermoordt een tiener. Moet daar geen grote rotzooi van komen? Ook niet als je weet dat in Griekenland geen enkele politieman ooit is veroordeeld voor de dood van een burger, terwijl er al veel vaker slachtoffers vielen (ja, ook na de val van het kolonelsregime)? De politieman die in brand stond werd gelukkig meteen geblust. Ik hoop dat hij lekker thuis zit, nu. Dat zouden al zijn collega’s ook moeten doen. Lekker thuis gaan zitten. En dan besluiten niet langer hun brood willen verdienen met het onderdrukken van anderen, en een echt vak gaan leren. Voor meer uitleg van mijn opstelling, zie mijn site.

 27. 40

  @Hiram. Nee: een samenleving zonder politie; dan komt alles goed.

  Die demonstranten hebben verschillende goede redenen om te demonstreren, maar degene die protesteren omdat ‘de politie’ ‘brood willen verdienen met het onderdrukken van anderen’ hebben wel de slechtste reden.

  Als het alleen anarchisten geweest zouden zijn die daar rellen, dan was het allang afgelopen geweest.

 28. 41

  @ prometheus (40): In een samenleving zonder politie komt niet zomaar, als bij toverslag, alles goed, natuurlijk, maar zonder politie zal het alvast een heel stuk beter gaan dan met. Die overtuiging deel ik met een groeiend aantal Grieken.

  Dan: als een groot aantal werkende mensen in Athene en andere Griekse steden zwaarwegende bezwaren had tegen de strijdmethoden van de anarchisten, dan konden die anarchisten heus hun gang niet gaan, al tien dagen achtereen. Ik zag beelden van een keurige dame van middelbare leeftijd, die ook stenen gooide naar de smerissen. Waarom zou ze dat doen, denk je? Mensen leren snel, als eenmaal de maskers af gaan.

 29. 44

  De kracht van een samenleving Hiram is dat er in groepsverband afspraken worden gemaakt en dat die worden nageleefd. De mens is zwak, dat weetie dus er is een laag benoemd die daar ,gecontroleerd, middels de afspraken, op toeziet.

  De landen/regio’s waar dat niet zo is zijn chaotisch, de momenten dat dat in landen waar dat wel zo is en even wegvalt zijn op dat moment chaotisch. Een overstromingje, stroomuitval hard windje en de plunderingen moordpartijen nemen plaats.

  De mens is zwak en loopt niet in berenvel vanwege die nageleefde afspraken.

  Ooit zong ik naast een piano, op tv in groepsverband een liedje: “de politie is mijjn beste kameraad” en dat zijn ze. Khep wel eens klapjes gehad hoor enzo..maar zo gaan die dingen.

  Uw nick, bewust gekozen, kent U de geschiedenis van de 1,2,3 en 4 Nou? ik wel.

 30. 46

  Web huppeldepup..het gaat hier ergens over Dames heeren ook. Hier is iemand (hiram) die het, voor de goede zaak begrijpt U???, ok vind als er mensen in de fik worden gestoken.

  Is daar iemand? Ruik ik daar de brandstapels?

  *adrenaline, ik heb het nog*

 31. 47

  @ larie (43, 44, 45): Waar te beginnen? Er is geen bewering die je doet waar niet van alles tegenin te brengen valt. En dan ga je ook nog enge liedjes zingen! Een paar dingen; er is nog meer te doen, vanavond:
  1. Ik heb nog nooit in groepsverband afspraken gemaakt, die vervolgens de status van wet kregen en door dreiging van wapengeweld werden afgedwongen. Nee, de verkiezingen tellen niet mee. Mij wordt niets gevraagd, en u ook niet.
  2. Samenlevingen drijven op samenwerking, niet op repressie en controle. Dat geldt op de korte termijn, maar ook op de heel-lange: de meest indrukwekkende bloeiperioden van culturen vallen opmerkelijk vaak samen met perioden waarin de staat zwak of non-existent is.
  3. Werd er geplunderd na de watersnoodramp? En in New Orleans na Katrina? In New York, op 9/11? Natuurlijk, er zijn altijd een paar spelbrekers, maar we horen toch vooral over heldenmoed en zelfopoffering, als er zulke rampen geschieden.
  4. Ghandi was heel berekenend: hij wist dat de Britten veel van zijn geweldloze medestrijders zouden doden, en daardoor uiteindelijk van koers zouden moeten veranderen, onder druk, ook toen al, van de publieke opinie. In feite was zijn strategie daarmee gebaseerd op geweld. Hij liet alleen de anderen de trekker overhalen.

  Enfin, zo eerst maar eens.

 32. 49

  “de meest indrukwekkende bloeiperioden van culturen vallen opmerkelijk vaak samen met perioden waarin de staat zwak of non-existent is.”

  Zoals toen de russen en de amerikanen mensen in de ruimte en op de maan kregen. Oh nee, vast die keer toen die gekke romeinen heel europa vol wegen plempte. Of wacht even, toen de egyptenaren van die mooie pyramide’s maakten.

  Hiram = crackpot.

 33. 50

  @ larie (46) nog even: Ik bepleit niet dat “mensen in de fik gestoken worden”. Maar als iemand geen molotov-cocktails naar z’n hoofd wil krijgen, moet hij misschien niet bij de rellenpolitie gaan, maar bijvoorbeeld eerder banketbakker worden, of badmeester (behalve, natuurlijk, als hij bang is voor taartjes respectievelijk water).

 34. 51

  @44: Feit is dat tijdens de spaanse burgeroorlog de catalaanse anarchisten uit eigen beweging een burgerwacht formeerde om de in groepsverband gemaakte afspraken te handhaven. Het probleem is danook niet de handhaving, maar het ontbreken van vertrouwen.

 35. 52

  We staan onoverbrugbaar ver van elkaar Hiram, I am vast. I contain multitudes, als u begrijpt wat ik bedoel, maar u bent bevroren op de event horizon, ik wil niet schreeuwen…groet.

 36. 53

  @ larie (52): Dat is wel erg gemakkelijk.

  @ Karsa Orlong (49): Je krijgt er drie terugL De Aufklärung, de T’angdynastie, en als ik me niet vergis werden de belangrijkste Egyptische pyramides, die jij noemt, ook gebouwd in roerige tijden.

 37. 54

  “zonder politie zal het alvast een heel stuk beter gaan dan met” Hoe moet ik dat nu wegen..Hiram?

  Een gedachtenexeriment, wat ik graag doe..de randvoorwaarden aftasten.

  Er is geen uitvoerende macht of sterker nog er is geen macht..en dan, hoe zal het gaan denkt U. Een echte vraag, wil je beeld in mijn vingertoppen voelen.

  Mijn idee is dat “blauw op straat” om het ff simpel te stellen, moet om mij en jouw te beschermen.

  Nu jouw idee..piemel zwaaien?

 38. 55

  Maar webmeesteres..heeft u al een breedspectrum antibioticum voor de bug dat zo nu en dan er geen plaatjes ter ondersteuning van argumenten kunnen worden geplaatst?

  Ik vind het ietwat mager dat dat niet kan en ik schat(:)) u zo hoog.

  Valt me tegen als stuurman aan de wal natuurlijk.

 39. 57

  @hiram
  Ah dus het ooggetuige verslag van het vriendje van dat jochie die zelf ook aan het rellen was wat geplempt is op de “Related Link: athens.indymedia.org/front.php3” vertaald naar het engels en gedragen door infoshop is een goeie weerlegging van feiten, die op een hoop verschillende media te checken zijn.
  Cool, ik ga een hoop humor hebben hier op sargasso als dat de mate van onderbouwing is…

 40. 58

  Tis goed Steeph..stuurlui aan wal weet U, ik kijk, gebruik en geniet van het werk van deze warme club…dank.

  Enjoy de komende twee weken please.

 41. 59

  Als agronist en semi-outlaw kan ik deels Hiram wel begrijpen dat anarchisme en zo maar van bezit blijf je met je poten af.
  Mijn weiland , en nee daar hebben we geen politie bij nodig..

  Een overheid dient te weten wie hij dient , te weten dat he needs to think what he can do for us ipv al 45 jaar lang gemekker over dat ik wat moet doen voor hun, dat gaat jeuken.
  Als iets jeukt ga je krabben.
  Nutteloze activiteit aangezien de politie slechts een gereedschapsstuk is van de regenten.
  Een ME er (ook in griekenland ) doet dat op vrijwillige basis inclusief een lekkere toeslag.
  Als anarchist zou je dus die baksteen richting politici te gooien,maar ja in deze dangerous taims that is an act of terrorism against pies demokrazy and friedum en ben je zwaar de lul voor de komende 50 jaar.
  Schoenmaker blijf bij uw leest..

  Dus braaf zitten consumeren niet klagen maar dragen en God om hulp vragen, wij politici hebben er tenslotte in Uwen naam er stinkend hard voor gewerkt..

 42. 60

  Los van het feit dat ik het waarschijnlijk met Hiram eens ben – ik voed vrij op (niet uit idealisme overigens, maar uit luiheid – wat trouwens wonderwel heeft uitgepakt (maar ja, achteraf is het makkelijk praten) – ) – kan ik orde wel waarderen.

  Maar waarom ik eigenlijk hier kwam. Ik ben al dagen druk aan het werk met teksten voor een heusch Instituut. In één van de te lezen teksten kwam ik de term ‘internationaal zaadverkeer’ tegen. En sindsdien schiet het gewoon niet meer zo op, qua werk.

  Trouwens, had ik al gezegd dat Hiram waarschijnlijk gelijk heeft. Een maatschappij is pas echt pervert wanneer er niet gereld wordt nadat een agent een puber doodschiet. En rellen is hetzelfde als reageren op Geenstijl. Maar dan in het echt.

  Qua blauw op straat: noem mij eens de voordelen? Van al dat blauw?

  Zodra ik een voor mijn klant aanvaardbare tekst rondom het thema ‘internationaal zaadverkeer’ heb gefabriceerd (Freudian spellcheck incluis), zal ik even terugkomen om de stortvloed aan voordelen tot mij te nemen. Wellicht ben ik overtuigd. En dan zal ik Hiram meedelen dat ik het niet langer met hem eens ben.

 43. 61

  Hemaworstje..begrijp je mij ook deels dan?

  Morgen is vrijdag,, de dag dat ik een halve arme “klein beetje mosterd, krijg immer grote kwak” in de lunch in m’n kop schuif..pas maar op, wellicht bent u dat.

 44. 65

  Warm qua topic, koud qua klant (Instituut). Maar goed, als professioneel teksthoer sta ik verder natuurlijk borg voor de privacy van mijn cliënten. Dat spreekt voor zich. Blauw, dat was het topic. En de zegeningen deszins en dieraangaande.

 45. 66

  @ larie (54): Eerder al noemde su (51) de Catalaanse anarchisten; ik wil best meer uitleg geven, maar misschien kun je eerst antwoorden op de argumenten die ik tot dusver heb aangedragen?

  @ repulse (57): Heb je een ander ooggetuigeverslag voor me? Dat je om de een of andere reden wel vertrouwt? Wat je in (21) schrijft klopt in elk geval niet. Er was geen sprake van een reële dreiging voor die agenten. En je citaat uit de Hurriyet eindigt met twee belangrijke woordjes, die wat daar gezegd wordt in een bepaald perspectief plaatsen, om het netjes te formuleren: “police said”.

 46. 67

  @Spuyt12 | 16 December 2008 | 21:18
  De verontwaardiging heeft niks met extreem rechts GS tuig te maken. Waarom zouden die jongeren winkels en bedrijven moeten vernielen? En politieagenten in brand zetten?
  Wat heeft verontwaardiging daarover met extreem rechts of GS te maken? Is het soms links om dit goed te keuren? Wil je dat zeggen?

  @Anoniem | 16 December 2008 | 22:07
  Wie heeft gesteld dat de jeugd niet mag protesteren? Maar waarom moeten ze brandbommen naar politie gooien? Plunderen? Is dat tegenwoordig wat links protesteren noemt?

  @Ben | 16 December 2008 | 23:49
  Dus jij keurt het ook goed dat men brandbommen naar politieagenten gooit? En hardwerkende burgers van hun broodwinning berooft door bedrijven en winkels te plunderen?

 47. 68

  Maar waarom moeten ze brandbommen naar politie gooien?

  Wellicht omdat de politie begon met scherp te schieten? Er gaat trouwens een gerucht de ronde dat er alweer een tweede slachtoffer door een politiekogel is geraakt. Deze keer niet dodelijk.

 48. 69

  @su | 18 December 2008 | 14:15

  Dat hangt nogal sterk af van de verhalen. Er ziojn teveel verhalen dat de politie pas begon te schieten toen men bommen gooide.
  Ook nu weer op RTL 4, politie schiet traangas, lijkt me sterk dat de politie beust met scherp schiet en de jeugd daardoor ageert. Lijkt me eerder andersom. Maar goed, op een links blog verwacht ik niet anders dan politie slecht, bedrijven slecht, doe maar alles wat toegestaan is. Waar leidde dat ook alweer toe? Oh ja, brandende lappen door een brievenbus nav de acties van een “absoluut integere man”.